УКР РУС

Барселона – Вальядолід: проблеми "блаугранас" перед ЛЧ, повернення Мессілони, ювілейний перфоменс Піке та героїзм Масіпа

17 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона у непростому поєдинку 24-го туру іспанської Прімери мінімально переграла Вальядолід.

Чемпіонат Іспанії 2018/2019, 24-й тур

Барселона – Вальядолід – 1:0

Голи: Мессі, 43 (пен)

Нереалізований пенальті: Мессі, 85

Перший тайм виявився небагатим на моменти. Барселона контролювала м'яч переважну частину часу, але завдала лише два незаблокованих удари – перший з них на 9-й хвилині виконав Кевін-Прінс Боатенг, але був зовсім нескладним. Динаміка у грі з'являлась лише при контратаках, у яких Вальядолід діяв дуже сміливо, але абсолютно прісно. Жодного моменту команда Серхіо Гонсалеса так і не створила, а от Барселона кілька раз наблизилась до голу.

Так, на 30-й хвилині Боатенг перехопив м'яч у центрі та вийшов з Мессі у контратаку 2-в-2, але запоров її низькою швидкістю та неточним пасом; на 40-й Дембеле занадто сильною передачею на Лео зруйнував вихід 3-в-3, а на 41-й Лео завершив черговий швидкісний випад ударом з-за меж штрафного повз праву штангу. Через невеличкий рикошет арбітр призначив кутовий, після якого відбулися дві класні контратаки: Вальядолід свою змарнував, а от каталонці зусиллями Піке заробили пенальті. Лео Мессі на 43-й хвилині впевнено його реалізував – 1:0.

Мессі забиває щонайменше 30 голів в 11-му сезоні поспіль

Другий тайм розпочався набагато веселіше. Вже на 47-й хвилині Серхі Гвардіола завершив атаку гостей непоганим ударом з-за меж штрафного, а на 48-й Масіп у фантастичному стрибку парирував потужний постріл Мессі в дотик з кількох метрів у дев'ятку. На 55-й хвилині Кевін-Прінс Боатенг змусив "бити фейспалми": ганець уникнув офсайду, отримав розрізну передачу та вийшов віч-на-віч з Масіпом, але потім почав його обходити, загнав себе у глухий кут та втратив м'яч. Ернесто Вальверде не витримав і замінив його на Суареса, але уругваєць теж почав пороти моменти: так, на 65-й хвилині він спочатку не зміг влучити по м'ячу в падінні через себе, а потім не переграв Масіпа при виході сам-на-сам.

Вальядолід намагався тривожити Барселону контратаками, але нічого більш гострого за спробу Верде пробити у падінні через себе та удара Антоніто з лінії штрафного прямо в Артуро Відаля створити не вдалося. Крім того, Серхі Гонсалесу не пощастило із замінами: Тоні Суарес, який з'явився на полі на 68-й хвилині, покинув його через пошкодження на 76-й. Тим часом Луїс Суарес не зміг забити з близької дистанції, Серхі Роберто вистрілив повз штангу з дальньої, і, нарешті, на 84-й хвилині Коутінью заробив пенальті. Мессі пішов його виконувати, але Масіп не тільки відбив його удар з "точки", а ще й взяв добивання Лео головою під поперечину!

Арбелоа: Бажаю Барселоні поразок і сподіваюсь, що Мессі скоро завершить кар'єру

Барса не зупинилася: на 88-й Мессі у власному стилі змістився до штрафного та пробив під дальню штангу – м'яч пролетів поруч із нею. Потім Суарес та Мессі тричі (!) виривались один на один, але Масіп знову й знову вигравав у них дуелі. Зрештою, фінальний свисток зафіксував безсилість форвардів Барси перед відважним голкіпером, але польові гравці Вальядоліда не змогли підтримати його запал. "Блаугранас" святкували мінімальну перемогу.

"Він пов'язаний з нами навічно", – Барселона запропонує Мессі новий контракт

Таким чином, Барселона набрала 54 очки та продовжила лідирувати у турнірній таблиці з відривом від другого Атлетіко у 7 пунктів – втім, Реал завтра може наблизитись на відстань двох перемог. Вальядолід з 26 заліковими балами залишився на п'ятнадцятій позиції.

Видатний перфоменс Масіпа

Якщо воротар Вальядоліда Масіп поставив завдання будь-що перейти у вищий за рангом клуб, то на "Камп Ноу" він вже зробив собі рекламну нарізку з найкращими моментами. Екс-голкіпер Барселони власноруч врятував власну команду від ганебного рахунку, зробивши 7 сейвів (зокрема відбив пенальті з добиванням) та не менше чотирьох раз врятувавши при виходах нападників віч-на-віч. У соцмережах його називают героєм, а на Tuttomercatoweb, Sofascore та Whoscored у Масіпа найвищі оцінки за гру.

Масіп не випадково взяв пенальті Лео на 85-й хвилині та вгадав напрям удару першого його "одинадцятиметрового". Жорді наразі є найкращим "антипенальтистом" чемпіонату; до пострілу Мессі він вже брав удари з "точки" у виконанні Жерара Морено (Вільяреал) та Родріго (Валенсія). Тепер каталонець може хизуватися тим, що прийняв участь у 24-му нереалізованому пенальті Мессі зі 106 його спроб.

Барселона перед Лігою чемпіонів не вразила

Ернесто Вальверде назвав перемогу над Вальядолідом вистражданою. Якщо дивитися лише на статистику ударів (8:0 у площину) або на якість моментів, то може скластися враження про неправдивість слів тренера Барси, але насправді каталонцям прийшлося дуже непросто. Гості "Камп Ноу" розкрили серйозну вразливість "блаугранас", яка може дуже неприємно вдарити перед матчем з Ліоном та Ель-Класико.

"Це було просте рішення", – Вальверде прокоментував підписання нового контракту з Барселоною

Вальядолід максимально наситив центр та намагався пресингувати центральних захисників та опорників, витискаючи початок атаки Барси на фланг. Там було легше організувати чисельну більшість та відібрати м'яч, після чого вільні від оборони нападники відкривалися та йшли уперед.

Це досить типова зброя маленьких клубів, але в даному випадку гостям фантастично пощастило з куражем у центрі поля: Ануар Мохамед в центрі зробив аж 12 відборів, а Мічел – 8 перехоплень. Ці аномальні цифри не в останню чергу були пов'язані з ризиковими рішеннями "блаугранас" на чужій половині поля, які дозволяли Вальядоліду раз за разом відповідати на атаки Барси перспективними контрвипадами із завершенням у штрафному – так, Серхі Гвардіола 3 з 4 своїх ударів виконав з його меж. Щоправда, жоден з 10 пострілів гостей по воротах так і не пройшов у площину й навіть не був дуже гострим, але це вже питання класу.

Перед поєдинком у Ліоні така вразливість у ключовій зоні насторожує, адже підопічні Бруну Женезіо в подібних швидкісних контрвипадах знищили Манчестер Сіті на "Етіхаді". Звісно, з Вальядолідом Барса зіграла без Івана Ракітіча, Нелсона Семеду та Клемана Ленгле, але ротація на 15-ту команду чемпіонату навряд чи може слугувати виправданням для провалів у центрі. Каталонцям терміново потрібно провести роботу над помилками, інакше у Франції буде боляче.

Мессілона знову в дії

Барселона все більше і більше стає залежною від генію Мессі, який знову забив гол та віддав 8 ключових передач (більше половини від їх загальної кількості). Цього разу Лео був особливо агресивним: він завжди багато б'є по воротах, але з Вальядолідом аргентинець завдав цілих 12 пострілів – неймовірно висока цифра навіть з врахуванням двох пенальті. 9 ударів пройшли з меж штрафного або з лінії напівкола перед ним, 5 влучили у площину – жоден інший футболіст на полі не був настільки небезпечним. Щоправда, у Мессі найвища кількість втрат м'яча (12), але це просто плата за фантастичну активність (9 спроб обіграшу, 115 дотиків до м'яча, 4 фоли).

Лео проводить феноменальний сезон, перевершуючи вже власні рекорди. Мессі відзначився 22 голами в 22 матчах чемпіонату, а загалом він забив 30 – і це в 11-му сезоні поспіль! Цікаво, що їх протистояння з Роналду досі продовжується, адже у поточному сезоні лише ці два футболісти прийняли участь у 25+ голів – у Лео за 22 матчі 22 м'ячі + 10 асистів, а у Кріштіану за 24 матчі 19+8. Геніальний футбол.

Вдалий ювілей Жерара Піке

Найбільш ненависний у Іспанії каталонський захисник провів свій 300-й матч за Барселону у Ла Лізі – і зіграв просто прекрасно. Серед усіх гравців, які виходили на полі, Whoscored вище оцінив лише Мессі та Масіпа, в яких левову частину балів складають пенальті.

Піке став третім захисником в історії Барселони, який зіграв 300 матчів у Прімері

Жерар нервово увійшов у гру: вже на 1-й хвилині він дав себе обіграти на фланзі та втратив м'яч у власному штрафному. Втім, надалі Піке взяв себе в руки, ставши однією з головних причин низьких точності та якості ударів суперника – так, з чотирьох заблокованих пострілів Вальядоліда три накрив саме він.

Центрбек не обмежував себе грою біля воріт, працюючи максимально агресивно й високо. На його рахунку 95 дотиків м'яча – це четвертий результат після Мессі (115), Аленьї (97) та Відаля (96). Власне, з активності Жерара попереду переможний пенальті на 43-й хвилині й прийшов.

Такий рівень підтримки атаки можуть видати лише найбільш розумні та сміливі центральні захисники. Що ж, Піке знову довів, що він – один з них.