УКР РУС

Атлетік – Барселона: відсутність Мессі як вирок каталонській атаці, дебют де Йонга та Грізманна і геніальний Адуріс

17 серпня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Атлетік дотиснув Барселону у матчі 1-го туру чемпіонату Іспанії, забивши переможний гол на останніх хвилинах (1:0).

Барселона вийшла на матч без травмованого Мессі, але з новачками Грізманном і Де Йонгом. Характерно, що в запасі при цьому залишився Бускетс, а помічниками Френкі в центрі поля стали Аленья та Роберто. Звичною була лише задня лінія, в той час як Атлетік у кадровому плані нічим не здивував.

Атлетік – Барселона: онлайн-трансляція матчу-відкриття Ла Ліги 2019/20 – як це було

Вже на старті поєдинку каталонці захопили контроль над м'ячем і заробили кілька кутових, однак перший момент у зустрічі створили баски. На 7-й хвилині Дембеле подарував м'яч супернику на фланзі, після чого Вільямс змістився в центр та вистрілив метрів з 30-ти під ліву стійку – тер Штеген парирував! На 15-й Іньякі взагалі вивалився віч-на-віч з голкіпером під кутом, однак його удар щічкою в дальній кут німець знову витягнув. Барселона не відповідала нічим.

Підопічні Ернесто Вальверде багато тримали м'яч, але загострення з цього контролю було не більше, ніж у Зорі з ЦСКА Софія. Точніше, гостроти з боку гостей взагалі не було, в той час як господарі вели за ударами (3:0, 2 в площину) та обіграшами один-в-один (4:3). Ради цьому каталонці дати не могли, тому на 31-й хвилині стався ще один постріл по їхнім воротах – це Лопес пробив з дистанції по центру в руки тер Штегену.

"Лунін має неймовірні якості, за ним майбутнє", – екс-голкіпер Реала Касілья

Втім, вже на 32-й Унаї міг і привезти гол в свої ворота, віддавши необачну передачу назад точно в ноги Суаресу. Луїс вистрілив у дотик з меж штрафного, однак влучив у стійку! Це був перший удар Барселони по воротах – і одразу після нього Луїсіто попросив заміну через пошкодження.

Атлетік спробував скористатися деякою дестабілізацією гостей (вони грали в меншості приблизно чотири хвилини). Це вилилось у прорив Капи на правий край штрафного з передачею під удар Раулю Гарсії на 36-й хвилині (в руки тер Штегену), а також у дальній неточний постріл Лопеса на 39-й. Барса могла ефектно покарати суперника за марнотратство наприкінці першого тайму – це Рафінья, який змінив Суареса, потужно пробив з-за меж штрафного у дальню дев'ятку, але Сімон кінчиками пальців таки перевів м'яч у поперечину!

Неймар у Барселону: іспанці хотіли включити Відаля в угоду

По перерві Ернесто Вальверде зняв Аленью, випустивши замість нього Ракітіча, а також відправивши на лівий фланг Дембеле. Це одразу подіяло: Барселона повністю залишила Атлетік без м'яча, а на 52-й хвилині могла вийти вперед після проникної передачі Усмана на лівий край штрафного – Рафінья завдав потужного удару, але м'яч внаслідок рикошету від Капи пройшов поруч з ближньою стійкою! Втім, це був єдиний конкретний момент каталонців на старті другого тайму.

Атлетік з великими труднощами, але зумів відвести гру від власних воріт. Більше того: на 50- хвилинах господарям вдалося провести ряд стандартів та моментів, найгострішим з яких став прорив Вільямса на правий край штрафного з ударом під ближню стійку – тер Штеген парирував. У каталонців в цей період можна згадати хіба що дальній постріл Рафіньї на 60-й, коли м'яч полетів на верхні ряди трибун.

Коутінью переходить у Баварію – клуби анонсували трансфер

Тим же самим відповів Берчіче метрів з 25-ти при виконанні штрафного на 62-й. Поступово матч взагалі збився до позиційної боротьби, однак на 70-й каталонці ледь не перегорнули його хід: Роберто виграв відскок, віддав передачу на Грізманна, а той відкинув сферу під удар Ракітічу – Іван метрів з 12-ти пробив над поперечкою!

В наступні ж 10 хвилин команди не створили нічого, однак на 80-й каталонці знову наблизились до голу – це Рафінья на дриблінгу продрався на край карного майданчика та вистрілив з рикошетом повз ліву стійку.

Адуріс оголосив про завершення кар'єри після сезону 2019/20

Ендшпіль поєдинку також не був захоплюючим. Швидкості відверто впали, а моменти зникли. Єдиним небезпечним епізодом з боку каталонців стало замикання подачі з лівого флангу на 84-й хвилині у виконанні Грізманна вище воріт. Гаїска Гарітано після цього зняв з гри форварда Вільямса й випустив 38-річну легенду Адуріса – і це спрацювало! На 89-й хвилині Аріц першим же дотиком замкнув поперечну передачу в штрафний ударом боковими ножицями – 1:0! Геній!

Сан Мамес одразу впав у екстаз, однак у компенсований час Барса ледь не відігралася після навісу на дальню стійку, який замкнув ударом головою Лангле. Унаї Сімон парирував цей постріл, а за кілька хвилин фінальний свисток сповістив про перемогу Атлетіка!

Таким чином, чемпіон Іспанії, слідом за чемпіоном Німеччини, втратив очки у матчі-відкритті нового сезону, а також залишився без Суареса на невизначений термін. Втім, це лише початок турніру.

Барселона без Мессі – не Барселона

Каталонці вперше за 11 років зазнали поразки в дебютному турі Ла Ліги – в сезоні 2008/2009 вони програли Нумансії, а наступні 10 чемпіонатів "блаугранас" розпочинали з перемог. Втім, невдача Барселони саме у матчі проти Атлетіка навіть не здивувала, адже баски постійно дають їй битву. У минулому чемпіонаті "матрацники" взяли дві нічиї (причому в Більбао гості відскочили), а у сезоні 2016/17 вони вдев'ятьох перемагали "синьо-гранатових" у Кубку. Переважна більшість поєдинків з колективом із Більбао настільки важкі, що не радують навіть розгроми.

Матч 1-го туру поточного чемпіонату не віщував Барселоні легкої прогулянки ще й тому, що в складі не було травомваного Мессі, але було два новачка та резервісти в центрі поля. Втім, все вийшло набагато гірше, ніж очікувалося: каталонці, згідно показників xG, ледве награли на один гол, створивши всього п'ять реально гольових моментів – та й з них не всі заслуговують на відзнаку.

Зокрема, зовсім нерепрезентативні влучання у стійки: перше баски просто подарували пасом в ноги Суаресу, який перебував далеко за спинами; друге сталася після дальнього пострілу та сейву Сімона – ніякої командної гри в цьому не було. Момент з ударом Ракітіча на 70-й великою мірою став наслідком сумбуру в штрафному, а замикання головою у виконанні Лангле пройшло під часи навали в компенсований час. Реально круто гості зіграли лише на 52-й хвилині, коли Дембеле віддав проникну передачу під вривання та удар Рафіньї. Також непогано відкрився Грізманн на 84-й – і все. Для Барселони цього замало.

Атлетік, звісно, також не влаштовував мережив навколо воріт суперника, однак в їх діях все одно було більше думки. Зокрема, кидалася у вічі величезна кількість дальніх ударів – це не геніальна ідея, але вона дозволяла уникнути частих обрізок і контрвипадів. Баски били з будь-якої ситуації й почасти без підготовки, аби лише каталонці починали атаки від своїх воріт.

Іншою проблемою для Барси ставали переміщення Вільямса. Іньякі рухався по всьому фронту атаки, визирав з різних флангів і прекрасно відкривався за спинами неуважних центрхавів і фулбеків Барси. Це, зрештою, призвело до трьох потужних ударів форвада в площину, два з яких пройшли з вільних зон у карному майданчику. Каталонці не контролювали Вільямса й страждали від його мобільності – не допомагали навіть відходи де Йонга на свою половину.

Теплова карта Вільямса наприкінці першого тайму

Барселоні не вистачало динаміки, але найбільше їм не вистачало Лео Мессі. Найбільш яскраво це продемонстрував Аріц Адуріс, який вийшов на поле й через хвилину виконав нестандарт – удар боковими ножицями. За весь матч жодна із суперзірок "блаугранас" так і не наважилась показати щось неординарне; всі дії каталонцыв були занадто академічними й прогнозованими.

У Вальверде достатньо футболістів високого класу, але досі X-фактором його команди залишається саме Мессі – причому тут важливі не тільки його дріблерські та бомбардирські якості, скільки банальна рішучість. Лише Лео у нинішній Барселоні не боїться брати на себе ініціативу: наприклад, у фіналі Кубка проти Валенсії він завдав 12 ударів по воротах – на Сан-Мамесі ж "блаугранас" всією командою виконали лише 11.

Крім того, аргентинець максимально швидко приймає рішення у складних ситуаціях, що дуже допомагає при виході з-під пресингу – Ліонель просто зміщується, обігрується в один-два дотики й виходить на опертивний простір. У матчі проти Атлетіка такого футболіста серед нападників каталонців не знайшлося, хоча тут не пощастило з травмою Суареса – він має X-фактор, який виражається у геніальній грі по останній лінії та у відтяжці.

Говорячи простіше, Барселона без Мессі виявилася командою, яка мало чим відрізняється від Атлетіка. Поєдинок на Сан-Мамесі видався вкрай рівним і мав завершитись внічию, однак у басків знайшовся сміливий футболіст з нестандартним мисленням. Серед каталонського сузір'я мультимільйонерів подібного так і не з'явилося.

Посередній дебют новачків Барселони

Дебют де Йонга та Грізманна у футболці Барселони в офіційних матчах можна оцінити на "трійку" – "блаугранас" поступилися, результативними чи помітними діями новачки не відзначились, але й відвертого провалу не допустили. Особливо це стосується Френкі, якому півбала можна накинути через партнерів по флангах (Роберто та Аленьї).

Голландському центрхаву потрібно було підчищати за обома, а також виконувати іншу малопомітну роботу – створювати "трикутники", допомагати вийти з-під пресингу, заповнювати зони, пресингувати, тощо. За кількістю дотиків до м'яча де Йонг поступається лише захисникам Барселони, а за точністю передач він взагалі лідер (62 паси, 94% точних). Також на рахунку Френкі 2 перехоплення, 1 відбирання, 2 успішних обіграші та 1 виграний верховий м'яч.

Втім, не можна сказати, що де Йонг справив вагомий вплив на роботу в центрі поля – в цьому плані більше запам'ятався Ракітіч. З перемінним успіхом опорники Дані Гарсія та Лопес тримали Френкі під контролем, не даючи значного простору та часу для прийняття рішень. Новачок не зміг ефективно вирішити проблему агресивного пресингу Атлетіка, хоча тут варто відзначити загальну проблему в середній зоні (особливо в першому таймі) – де Йонгу часто доводилося розриватися між завданнями й навіть допомагати при розіграші м'яча від воріт.

Загалом, Френкі вдалося показати, для чого він у Барселоні. Це футболіст-інтелектуал з широкими набором функцій та оперативним простором, який в майбутньому повинен замінити Бускетса в якості диспетчера центра поля. Втім, конкретно на матч проти Атлетіка де Йонг підійшов сирим, незіграним з партнерами й не повністю інтегрованим у систему "блаугранас". Його прогрес – справа часу, але у Більбао голландець зіграв на тверду "трійку".

Грізманну на "Сан-Мамесі" не дуже пощастило через травму Суареса. По-перше, руйнувалися й без того сирі ігрові зв'язки – замість Мессі та Луїса в партнерах француз отримав Рафінью та Дембеле. По-друге, Антуану довелося переходити з лівого флангу в центр, приймаючи на себе функції фальшивої дев'ятки. Це не найкраща іпостась француза, а в умовах проблеми зв'язку з хавбеками чемпіону світу взагалі було важко. Як наслідок, Антуан завдав всього три удари (2 неточних, 1 заблокований) і виконав лише 6 передач в останній третині поля – половина з них являла собою пас на ближнього.

Карта передач Грізманна у матчі проти Атлетіка

Не можна сказати, що Грізманн розчинився на полі. Він був помітним, міг забити, кілька разів класно відкривався та скидував м'яч партнерам (як на 70-й хвилині Ракітічу), але загальна ефективність залишилась невисокою – особливо коли ти дорожчий за всю оборону Атлетіка. Втім, варто розуміти, що Антуан є не стільки форвардом, скільки топ-помічником – тим самим лейтентентом, який буде вигризати нічийні м'ячі, накривати зони та тягати за собою суперників. Можливо, це не найбільш зіркова робота, одна саме вона зробила Грізманна чемпіоном світу. Забити він ще встигне.

Аріц Адуріс – красень

Для 38-річного нападника Атлетіка цей сезон є останнім у кар'єрі. Неймовірно, але всього чотири роки тому Аріц забив 37 голів за сезон, а ще через рік отримав виклик до збірної Іспанії. В минулому сезоні, однак, він більше лікувався, ніж грав, але 2 голи Адуріс таки забив – один з них пройшов з пенальті, який було виконано без розбігу.

В матчі проти Барселони в дебютному турі Ла Ліги форвард прогнозовано грів лавку до 87-ї хвилини. Слід віддати належне тренеру "матрацників" Гаїсці Гарітано – перед фінальним свистком він вирішив не сушити гру, а ризикнути й забрати її. На поле вийшов Адуріс, який вже за хвилину першим дотиком до м'яча зробив ось це:

Цей гол став рекордним для Ла Ліги – ще ніхто, крім Адуріса та Мессі, не забивав у 15-ти чемпіонатах Іспанії поспіль. Він також прекрасно охарактеризував Аріца як нападника, адже той завжди класно боровся й демонстрував прекрасну пластичність. Для колишнього наставника Атлетіка, а нині головного тренера Барселони – Ернесто Вальверде – подібний розвиток подій не здивував, адже Адуріс вже забивав схожі голи на його очах. За словами коуча "блаугранас", той все зрозумів ще тоді, коли Аріц вистрибнув.

Так прославлений ветеран показав коштовним новачкам Барселони, що значить бути справжньою зіркою. Їй не потрібно багато рухів – достатньо лише одного дотику й трішки фантазії. Браво, Адуріц.

Неймар в Барселону: ПСЖ озвучив нові умови, за яких відпустить форварда до каталонців – трансфер під загрозою