УКР РУС

Альбасете – Понферрадіна: Зозуля "депресує", новий тренер не лікує, а сенсаційний Фонсека безжально карає

9 лютого 2020 Читать на русском

Альбасете не переміг вдома Понферрадіну у матчі 27 туру Сегунди (1:1). Команда Зозулі рятується, але продовжує вільне падіння.

Іспанія. Сегунда, 27 тур

Альбасете – Понферрадіна – 1:1

Голи: Фустер, 90+4 – Юрі, 21 (пен)

Альбасете вийшов на поле Карлос Бельмонте з єдиною метою – перервати жахливу серію без перемог у Сегунді, яка налічувала 13 поєдинків, і вибратися з небезпечної зони. Після поразки від Ов'єдо "механічний сир" скотився на 19-ту позицію. Стільки ж очок мали у своєму активі команда Андрія Луніна та Малага, проте обоє перебували вище за додатковими показниками. Матч проти Поннферрадіни (9 місце, 35 очок) став дебютом нового керманича Альби – Лукаса Алькараса, який вже володів досвідом роботи з українцями. Раніше один з найбільш стабільних представників тренерського цеху Іспанії працював з Артемом Кравцем у Гранаді. Роман Зозуля потрапив до першого стартового складу астурійського фахівця.

Порятунок команди Зозулі у відеоогляді матчу Альбасете – Понферрадіна – 1:1

Альбасете, намагаючись реабілітуватись перед власними уболівальниками, за перші п'ять хвилин створив декілька небезпечних моментів. Йон Ерісе стріляв над поперечкою, а Зозуля та Хіменес навіть організували взяття воріт, проте гол іспанського хавбека був скасований через офсайд вихованця Динамо. Все справедливо – Роман перебував значно ближче до воріт, ніж захисники. Удар українця заблокували, а вже потім сфера потрапила до ніг Альваро, який даремно почав святкувати.

Не отримавши жодних дивідендів за стартовий тиск, команда Алькараса, як це часто траплялось у нинішньому сезоні, пропустила у власні ворота. Швидка контратака гостей призвела до пенальті. Каче вирвався на побачення з Надалем і був збитий, прокинувши сферу повз голкіпера. Рефері спочатку зафіксував офсайд, але VAR відновив справедливість. Юрі виконав з "позначки", немов залізна людина – потужно у верхній від Томеу кут.

Після пропущеного м'яча Альбасете помітно підсів, віддавши ініціативу Понферрадіні. У діях господарів з'явилась нервозність, логічним наслідком якої стало попередження для Зозулі. Українець небезпечно котився під суперника, хоча й не торкнувся його ноги. Алькарас також психонув, провівши першу заміну на 36-й. Хіменес поступився місцем Фустеру – на травму це не схоже. Через декілька хвилин в епіцентрі подій знову опинився Роман. Намагаючись увірватись до штрафного майданчика гостей, наш форвард впав у боротьбі з суперником. Рефері вирішив, що Зозуля "малював" фол – вільний в інший бік.

Перші 15 хвилин другого тайму – нецікава боротьба, чимало дрібних фолів, жодних моментів. Землякам хитромудрого ідальго Дон Кіхота Ламанчського потрібно було проявляти хоробрість і атакувати, але вони ніяк не могли знайти шляхів до воріт Рене. Альбасете перейшов на банальні навіси, яким найчастіше бракувало точності. Ба більше, на 63-й значно ближче до свого другого м'яча була Понферрадіна – Юрі Соуза дивом не замкнув простріл з правого краю штрафного. А потім погарячкував досвідчений Томеу, який ледь не закинув собі круглого за комірець.

На 67-й Юрі повинен був знімати усі питання щодо переможця. Обікравши захисника Альбасете на лінії карного, він не зумів переграти Томеу. Зозуля нагадав про себе ударом головою. Боротьба на другому поверсі відібрала стільки сил в українця, що Рене без проблем зафіксував сферу, яка повільно рухалась в напряму воріт. Чогось серйознішого Альба не створила... до 90+4 хвилини! Надаль сильно вибив м'яча на чужу половину поля, Акунья виграв повітря і переправив на Фустера, який розстріляв Рене – 1:1. Перед фінальним свистком господарі могли виривати перемогу, однак м'яч від голови захисника Понферрадіни влучив у стійку. Справедлива нічия на Бельмонте, яка дозволяє Альбасете тимчасово покинути зону вильоту – 17 місце і 29 очок.

Зозуля "депресує", Алькарас не лікує, а Фонсека карає

Попри те, що Роман Зозуля потрапив на обкладинку офіційного Твіттера Альбасете за підсумками матчу ("Ця команда ніколи не здається"), він залишив досить неоднозначне враження своєю грою. Українець знову чимало часу провів у боях, за що традиційно респектуємо, але форвард, насамперед, повинен забивати… Роман не відзначається в Сегунді з листопада 2019-го, майже три місяці, і це велика проблема. Іспанські ЗМІ пов’язують слабку поставу українця з подіями на Вальєкасі, але чомусь слабо віриться, що Зозуля досі живе тим інцидентом. Зрештою, йому доводиться з цим жити декілька останніх років, а у минулому сезоні цькування з боку окремих "екземплярів" жодним чином не впливало на його результативність. Великий спад нашого форварда радше варто пов’язувати з проблемами усієї команди, яка не перемагає у чемпіонаті 14 матчів поспіль.

Після скандальної втрати Бела, провідного снайпера і чудового асистента, Альбесете не знайшов ідеального партнера для Зозулі. Вони розумілись з півслова. Ламанчці стали менш мобільними на швидких відривах, однотипними та передбачуваними. Сьогодні Зозулі допомагав Акунья, але біда в тому, що парагваєць – футболіст схожого профілю. Ось і вийшло так, що обоє багато "кусалися", наче пітбулі, але мало творили. Екс-нападник Дніпра завдав двох ударів за 90 хвилин (один в рамку), тоді як латиноамериканець стріляв одного разу, та ще й невлучно. Лише вихід Фустера, футболіста з магією у ногах, оживив команду попереду.

Трансфер Керола за півмільйона євро зараз виглядає не більше, ніж жартом. З0-річний іспанський вінгер не був основним у Кадісі, відігравши скромні 140 хвилин за усе перше коло, хоча й відзначився двома м’ячами. Алькарас залишив його на лавці, а фанати не заперечували. Прихильники Альби з самого початку називали цю угоду фатальною.

До слова, сам Алькарас, який вже 25 років безперервно працює у двох найвищих іспанських лігах, нічим не здивував. Він не відійшов від традиційних для себе 4-4-2, які легкот трансформуються у 4-2-3-1. "Механічний сир" знову залишав багато вільного простору позаду, не зберігав компактність, збивався на банальні подачі з флангів.

37-річний бразилець Юрі Соуза Фонсека блискуче використовував погрішності у грі господарів. Легенда Понферрадіни провів топовий поєдинок – обкрадав суперників, багато працював попри вже не молодий вік, відзначився з пенальті та міг забивати щонайменше двічі з гри. Гольові моменти він створював практично самотужки. Саме такий форвард, мабуть, не завадив би Альбесете для виконання серйозних завдань. Його 16 м’ячів у сезоні – на грані фантастики, другий найкращий показник ліги після Стуані (20). У Зозулі та Сусаети – по 3 результативні удари. Відчуйте різницю.

"З ним все дуже погано": як іспанські ЗМІ оцінюють Луніна та Зозулю після першої очної битви в Сегунді