УКР РУС

"Загублений": ватні мізки, заздрість чи агентські мутки – справа Роспутька складніша, ніж видається на перший поглядbomb

24 жовтня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко має особисту думку щодо авантюрної втечі вихованця Шахтаря.

Шахтар потрапив у гучний скандал. Гравець юнацької команди "гірників" Олександр Роспутько накивав п'ятами під час поїздки на матч Юнацької Ліги УЄФА. Вже ніхто не приховує, що він опинився по той бік фронту. Клуб поставив йому ультиматум щодо повернення. Ніякої реакції від гравця не було. Тож Шахтар розірвав зі зрадником угоду в односторонньому порядку. Тепер у судовій інстанції Роспутьку визначать покарання за невиконання контракту.

Шахтар у звичній манері все переклав на гравця. Мовляв, це його вчинок, за який він буде відповідати. Зокрема – юридично перед клубом. У юридичній площині шансів у футболіста немає ніяких. Думаю, що тут ситуація набагато складніша.

Я б зрозумів, якби хтось втік до ерефії у 2014 році. Особливо, хтось із місцевих вихованців Шахтаря. У Києві – "хунта", "нацисти", ще хтось там. По телевізору розповідають, що від них потрібно триматися подалі. Батьки, родичі, друзі мають донецький світогляд. Але ж Роспутько з 2014-го жив у передмісті Києва – Щасливому. Бачив своїми очима реальність, яка кардинально відрізняється від того, що кажуть російські пропагандони. Батьки, які могли впливати на свідомість дитини, залишилися далеко у Горлівці. У команді – представники різних регіонів та областей. Тим паче, війна йде вже тривалий час. Справи "асвабадітєлєй" йдуть не так добре, щоб чекати їхнього приходу.

"Людина, яка свідомо вважала, що Україна бомбить Донбас": журналіст пролив світло на скандальне зникнення гравця Шахтаря

Якби він хотів звалити, то мав усі можливості втекти ще минулого року, коли Шахтар грав у Юнацькій Лізі УЄФА – такі ж шанси "загубитися" в аеропорту. Але це відбулося тільки через півтора року після початку вторгнення.

У Роспутька діяв контракт із Шахтарем до літа 2024 року. Зрозуміло, що клуб був зацікавлений у підписанні нової угоди. Якщо ти не йдеш на умови клубу, то про ігрову практику потрібно забувати. Якщо ти сидітимеш без футболу до літа, то проблеми нікуди не зникнуть. Клуб нарахує кругленьку суму за виховання, яку не кожна команда погодиться виплатити. Є ризик узагалі залишитися без команди та чекати до 23 років. Гравець перебував у підвішеній ситуації.

Є така підозра, що Роспутько втік, бо не бачив для себе ніяких перспектив у Шахтарі. Йому вже 19 років. Ним латали дірки у центрі оборони юнацької команди, хоча він сам – опорний півзахисник. Ніякого стосунку до першої команди не мав. Ще весною на цю позицію взяли Деніла Кастільйо. А в центр захисту набрали гравців на дві команди.

Одним із головних талантів академії Шахтаря є Євген Янович. Після початку великої війни він певний час перебував у Загребі, де тренувався в академії Динамо. Хорвати хотіли його залишити, але він повернувся до України.

Взагалі, після початку вторгнення українські таланти розбіглися по всій Європі. Повертати їх було не так просто. Далеко не всі погодилися їхати назад. Належало пропонувати хороші фінансові умови. Припускаю, що десь відбувся перекос у плані зарплатні. Тим, хто повернувся, дали більше, ніж тим, хто нікуди не їхав. Звичайно, що гравці приблизно знають, хто скільки заробляє. Роспутько міг затаїти образу, що хтось незаслужено отримує більше тільки тому, що повернувся з-за кордону.

За моєю інформацією у Роспутька існували варіанти з клубами УПЛ. Як мінімум Олександрія була не проти орендувати опорного півзахисника. З 2004 року народження в команді виступає опорник Кирило Сігєєв та центральний захисник Роман Савченко. З 2003 року в оренді форвард Владислав Погорілий, вінгер Артур Микитишин та центрхав Денис Шостак. Одних відпустили грати в УПЛ, а когось залишили. При тому, що Роспутько вже не перший сезон бігав за U-19 та взяв на цьому рівні все, що тільки можна. Відсутність перспектив теж могла стати дуже вагомою причиною резонансної втечі.

В Україні фактично монополія в агентському бізнесі. Компанія Вадима Шаблія контролює дуже багато футболістів. Особливо, в юнацьких командах Динамо та Шахтаря. Є у нас такі не дуже порядні агенти, які люблять надзвонювати чужим гравцям і обіцяти золоті гори. Дуже ймовірно, що хтось із таких ділків підбурював Роспутька, обіцяючи йому золоті гори, якщо він наважиться втекти із Шахтаря. Маю дуже великі сумніви, що хлопець сам зміг "загубитися" в аеропорту і долетіти до Стамбула.

Шаблій розірвав співпрацю з гравцем Шахтаря, який втік після матчу Ліги чемпіонів

Віктор Вацко у своїй авторській програмі сказав, що Шахтар тепер має "зарізати" кар'єру Роспутьку. Абсолютно згідний із ним, але не дуже в це вірю. Зараз кримські клуби спокійно собі грають в чемпіонаті РФ. Ви чули про реакцію УЄФА чи ФІФА на це? Навіть немає стурбованості. Російські клуби не грають на міжнародній арені, збірна не має офіційних матчів. Тож футбольні організації не вельми впливають на ерефію.

Тепер підуть юридичні розбірки. Все це може затягтися на півтора-два роки. За цей час Роспутьку знайдуть якусь команду у третій лізі. Стане зрозуміло, чи вийде з нього притомний гравець. Якщо ж ні, то всі штрафи та санкції будуть недоречними – він просто зав'яже з футболом. Росія, звісно, не буде стягувати з нього ніякі штрафи, накладені європейськими інстанціями. Гратиме далі – отже швидко піде на підвищення. Всі претензії від УЄФА та ФІФА стосуватимуться цієї команди з третьої ліги, яка потім просто зникне... І всі кінці – у воду.

Як відмовитися від України та Шахтаря заради довгого рубля і опинитися в повній дупі – повчальна історія Марка Мампассі

Ця історія стала можливою, бо інші не понесли покарання. Ось Марк Мампассі змінив Шахтар на Локомотив. Плюс – отримав російський паспорт за спрощеною процедурою, як мешканець Донецька. Я думаю, що цьому Мампассі було начхати на Україну чи Росію. Його просто цікавили гроші. У Локо дали в рази (якщо не десятки разів) більше. Тому він поїхав. Родина хотіла красиво жити.

Коли стало зрозуміло, що російський футбол в ізоляції, всі пристойні гравці звідти тікають, а у клубів немає можливості стільки платити, то Мампассі поїхав до Туреччини, а зараз грає у Бельгії. Є велика підозра, що він надалі користується українським паспортом. На офіційному сайті Мампассі фігурує як українець. Навряд чи у Бельгії його зареєстрували б, як росіянина. Це спричинило б резонанс. А так – формально все добре. За майже 2 роки великої війни відвертого зрадника не позбавили паспорта України. Тепер він може користуватися всіма перевагами українського громадянства.

Найвідоміші зрадники Шахтаря – гравці та тренери, які перейшли на темний бік