УКР РУС

Шахтар на класі здолав Ворсклу – лідер майбутнього врятував Каштру, ювіляр Мораєс зійшов на Олімп

4 квітня 2021 Читать на русском

У рамках 20-го туру Прем'єр-ліги полтавська Ворскла на власному полі поступилася донецькому Шахтарю. Звіт поєдинку читайте на "Футбол 24".

Двобій у Полтаві розпочався з обміну курйозами. На 1-й хвилині Різник ледь не привіз гол у власні ворота під пресингом "гірників", а оборонець Шахтаря Додо у відповідь ледь не забив "свояка" від партнера по команді, вибиваючи простріл Луїзао.

Ювілейний дубль Мораєса у відеоогляді матчу Ворскла – Шахтар – 0:2

А на 10-й хвилині донеччани організували справжній штурм володінь Ворскли з п'ятьма ударами впродовж однієї масованої атаки: Соломон влучив у стійку пострілом із півкола штрафного майданчика, далі три (!) удари поспіль заблокували оборонці, а фінальний випад не вдався Майкону – м'яч просвистів над перекладиною.

За цим команди взяли паузу хвилин на 15. У цей ігровий відрізок став очевидним головний розподіл ролей на полі – Ворскла не надто рвалася атакувати, оберігаючи свої ворота, а Шахтар ніяк не міг підібрати ключі до редутів полтавців на важкому газоні.

Ворскла – Шахтар: онлайн-трансляція матчу УПЛ – як це було

Новий спалах активності на полі розпочав Марлос ударом із кута карної зони (в руки Різнику). Тут же Майкон небезпечно пробив зі штрафного, але м'яч пройшов поруч зі стійкою. Ворскла відповіла швидкою контратакою, у якій Луїзао навісив на дальню штангу, але Тілль не зміг акцентовано пробити головою, а Якубу не переграв Трубіна в ближньому бою.

На 32-й хвилині близьким до зміни рахунку був Алан Патрік, але м'яч після його удару зі стандарту облизнув стійку. Та все ж без гола Шахтар у роздягальню не пішов. На 41-й той же Патрік кинув у вільну зону на Жуніора Мораєса, який втік від Яворського і майстерно пробив повз Різника – 0:1!

За три хвилини подвоїти перевагу "гірників" зобов'язаний був Соломон. Проте, ізраїльтянин у затяжній атаці донеччан не зміг переграти кіпера з кількох метрів. За полтавців перед перервою ледь не забив Кулач, але не зміг покласти корпус і м'яч після удару нападника полетів над воротами.

Дві вимушені заміни (Пердута вилетів після зіткнення із Соломоном, а Тілль зіткнувся з Яворським у центрі поля і покинув стадіон у кареті "швидкої") змусили Юрія Максимова до тактичної перебудови перед другим таймом. Зокрема, Якубу перейшов на правий фланг оборони, Скляр перемістився у середню лінію, а лівим латералем став Альюн.

Ворскла – Шахтар: легіонер полтавців був терміново госпіталізований після моторошного зіткнення з партнером

Вихід останнього спричинився до зміни вектора побудови атак Ворскли. Тепер основним плеймейкером у полтавців став саме довготелесий француз. Такий підхід дозволив господарям вирівняти гру. Упродовж певного часу вони навіть грали першим номером.

Особливих дивідендів, однак, ці метаморфози Ворсклі не принесли. Полтавці кілька разів окреслили бажання атакувати флангами, та запам'яталися лише напівмоментами. Зокрема, Кулач не зумів викрутити в дальній кут після скидки Степанюка, а на 60-й хвилині останній забарився із вирішальним пострілом, дозволив Кривцову відібрати м'яч і...

...таким чином, розпочав другу гольову атаку Шахтаря, на фінальному етапі якої Алан Патрік знову віддав у розріз на Мораєса, а бразилоукраїнець уник офсайду та вдруге розібрався із Різником – 0:2.

Усі ж запитання щодо переможця дуелі на 66-й хвилині повинен був знімати Соломон. Молодий вінгер накрутив оборонця, але не зміг пробити воротаря полтавців з кута воротарського! Ворскла спробувала перехопити ініціативу, та на одному бажанні "виїхати" проти Шахтаря важко.

Справжній момент господарі створили аж на 80-й хвилині. Це Челядін кинув аут за спину Додо й вивів на побачення з Трубіним Степанюка, але кіпер Шахтаря парирував постріл форварда полтавців із гострого кута. А на 86-й недавній дебютант збірної України намертво взяв удар Чеснакова зі штрафного.

От і все. Ця перемога дозволила Шахтарю, як мінімум, не відстати від Динамо в чемпіонських перегонах. Натомість Ворскла погіршила власне становище в боротьбі за бронзу, адже Зоря і Десна в звітному турі здобули перемоги.

Каштру втримався. Ненадовго?

Доволі впевнена звитяга в Полтаві на певний час зняла з порядку денного питання щодо звільнення керманича Шахтаря. "Гірники" виглядали переконливо, хоча зіткнулися з кадровими проблемами напередодні туру УПЛ. Передусім, в обороні. З різних причин тренерський штаб донеччан не зміг розраховувати на Матвієнка, Хочолаву, Ісмаїлі, Корнієнка. Були проблеми і в середній лінії. Та найближчий резерв Шахтаря із викликом упорався.

Персональними рятівниками Каштру стало тріо Патрік-Соломон-Мораєс. Двоє досвідчених виконавців організували голи (бразильський центрхав двічі асистував, а форвард оформив дубль), натомість молодий вінгер був найактивнішим у складі обох команд. Ізраїльтянин постійно накручував оборону полтавців, створював моменти собі та іншим і загалом виглядав неймовірно свіжим після трьох матчів по 90 хвилин у збірній. Схоже, це заявка Соломона на лідерство після відрахування Тайсона. Далі у Шахтаря за курсом Маріуполь, що не віщує біди. Зате Класичне 17 квітня може бути доленосним для багатьох, зокрема, й Каштру.

Мораєс – назавжди в пантеоні УПЛ

Коли в липні 2012-го вихованець Сантоса переїжджав із сонячної Болгарії до суворого Донецька, то навряд міг уявити, що майже 9 років потому він залишить слід у складі обох місцевих грандів, стане опцією в атаці збірної України та перебуватиме в топ-5 бомбардирів усіх часів чемпіонату. Та це сталося! Жуніор Мораєс у Полтаві забив свої 99-й і 100-й м'ячі в рамках Прем'єр-ліги.

Металург Д, Динамо, Шахтар – нетиповий шлях для голеадора, та ще й легіонера. Та тепер Мораєс обігнав Ярмоленка та вже зовсім поруч із Воробеєм і Селезньовим (105 і 111 голів відповідно) та потенційно загрожує "вічним" цифрам Реброва і Шацьких (123 і 124 м'ячі). Падіння результативності нападника в нинішньому сезоні – чудовий ґрунт для постійної критики. Та реальність така, що Мораєс навіть у нинішній формі залишається найсильнішим нападником Шахтаря, а його потрапляння в елітний клуб бомбардирів – абсолютно заслужене.

Олександрія програла Динамо на останній хвилині – вирішальна заміна Луческу проти гарячого VAR в матчі УПЛ