УКР РУС

Вільяреал розписав ефектну нічию з Реалом – посередню атаку та жахливу оборону "бланкос" рятує неймовірний Бейл

2 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 3-го туру іспанської Ла Ліги між Вільяреалом та Реалом переможця не виявив (2:2).

Реал активніше розпочав поєдинок, захопивши контроль над територією й організовуючи цікаві позиційні атаки. Мадридці могли відкрити рахунок вже на 6-й хвилині після того, як Бейл виконав класну подачу з лівого флангу точно на Бензема – його в останній момент випередив Альбіоль, вибивши м'яч за межі поля. Навіс з кутового завершився замиканням Рамоса вище воріт.

Бенефіс і вилучення Бейла у відеоогляді матчу Вільяреал – Реал – 2:2

Вільяреал відповів на 10-й хвилині вриванням Морено на правий край штрафного та ударом по воротах, однак цей постріл був неточним. Захисники гостей не зробили висновків з цього епізоду, тому вже на 12-й стався гол Вільяреала: Рамос втратив м'яч у центрі й привіз контратаку 3-в-1, у завершенні якої Морено віддав пас поміж ніг Варану на лівий край карного майданчика. Чуквуезе потужно пробив, Куртуа парирував перед собою, а Морено зіграв на добиванні – 0:1!

Вільяреал – Реал Мадрид: онлайн-трансляція матчу Ла Ліги – як це було

Після цього гра дещо пригальмувала, однак поступово Реал почав прокидатися. Так, на 21-й хвилині Бейл пробив зі штрафного над поперечиною, через чотири хвилини з лінії напівкола повз ліву стійку вистрілив Йовіч, а ще через п'ять Кроос завдав удару метрів з 20-ти – і знову неточно. На 32-й хвилині Вільяреалу взагалі пощастило: голкіпер Фернандес пролетів повз подачу з флангу, а Каземіро, перевисівши Гаспара, замкнув її ударом головою в порожні ворота – і не влучив! Через кільканадцять секунд ще один навіс замкнув Рамос, але м'яч вперто продовжував літати поруч з каркасом.

Ендшпіль першого тайму виявився яскравим. Реал перейшов від кросів до комбінаційних атак, що вилилось у дуже небезпечний момент на 35-й хвилині: "бланкос" у кілька дотиків прорвалися до штрафного, де сталася невеличка метушня – в її завершенні Васкес вистрілив з правого краю, влучивши у сітку із зовнішнього боку. Екамбі відповів дальнім ударом вище воріт на 44-й хвилині, а в атаці у відповідь Бензема метрів з 20-ти пробив у ближню стійку. Зрештою, у компенсований час Реал відігрався: Йовіч з лінії штрафного п'яткою віддав передачу на правий край, Карвахаль одразу ж прострілив, а Бейл замкнув з кількох метрів – 1:1!

Другий тайм розпочався у невисокому темпі, але поступово Реал забрав контроль над м'ячем, підвищив оберти й відверто притиснув господарів. Перший дзвіночок пролунав ще на 55-й хвилині, коли з дистанції вище воріт вистрілив Каземіро, після чого також сталося кілька неприємних кросів. На 58-й же Вільяреал врятував голкіпер Фернандес: спочатку Кроос прийняв передачу від Бензема з правого флангу й потужно пробив низом у лівий кут, а після сейву Андреса підхопив м'яч і завдав удару з лівого краю штрафного – і знову Фернандес врятував Вільяреал!

На 60-й "вершкові" таки прошили відважного воротаря – це Бензема дотягнувся до скидки на 11 метрів і пробив у дотик в правий нижній кут. Втім, арбітри не зарахували цей гол через мінімальний офсайд, який вдалося розгледіти на відеоповторі.

Після цього темп зустрічі впав, чому неабияк сприяли заміни; на 60-х хвилинах жодного небезпечного моменту футболісти обох команд створити не змогли.

Реал узгодив трансфер Бруну Фернандеша за космічну суму, – ЗМІ

На 70-х несподівано вибухнув Вільяреал. Господарі провели кілька проходів по флангах, а на 75-й забили другий гол. Все почалося зі своєчасного пасу Морено на правий фланг, звідки пішов простріл під удар – Куртуа відбив його вправо. Втім, м'яч відскочив на лівий край карного майданчика до Онтівероса, який тут же викотив класну передачу на лінію воротарського під замикання Гомеса. Мойзес з кількох метрів не схибив – 2:1. На 78-й Онтіверос міг до асисту ще й гол додати, однак його удар зі штрафного пролетів над поперечкою.

Реал пішов уперед, відкривши свої тили для контратак суперника. Втім, "жовтій субмарині" не вдавалося використати простір на чужій половині поля, в той час як мадридці доволі конкретно насіли на ворота господарів. На 85-й хвилині "вершкові" могли зрівняти рахунок після удару Модріча з меж штрафного, який Фернандес парирував перед собою; Бензема тут же зіграв на добиванні, але арбітри помітили в нього офсайд.

Втім, вже за хвилину Модріч таки став героєм, відібравши м'яч у центрі й розігнавши контрвипад Реала. У його завершенні Лука віддав пас вправо на Бейла, а той хитнув Кінтіллу й пробив під ближню стійку – 2:2!

Наприкінці поєдинку команди влаштували гойдалки з грою на зустрічних курсах, але вирвати перемогу жодній зі сторін не вдалося. Єдиним результатом їхніх потуг стали жовті картки, а Бейл до дублю додав ще й власне вилучення. Зрештою, фінальний свисток зафіксував бойову нічию.

Таким чином, Реал набрав 5 очок та піднявся на п'яту позицію в турнірній таблиці. Вільяреал, маючи лише два залікових бали, залишився на шістнадцятій сходинці.

Атака нового Реала не відповідає рівню грандів

Можливо, подібний заголовок виглядає занадто різким, але старт сезону доводить, що так воно і є. Мадридці провели вже третій дуже непереконливий матч, двічі втративши очки – і це при тому, що в суперниках були два зовсім слабеньких клуби (Сельта з Вальядолідом) та серередняк, який пропускає по чотири голи від Гранади. Втім, проблема не тільки у результаті.

Креативна складова футболу Реала не відповідає топ-рівню, більше нагадуючи атаку команд на кшталт Севільї та Атлетіка. "Бланкос" не виглядають аж зовсім провально, непогано комбінуючи, тримаючи високий темп і вміючи притискати суперника, однак рішуче захопити ініціативу до самого кінця поєдинку мадридському колективу не вдається. Зіданівський проект грає спалахами, чергуючи відрізки власного домінування з домінуванням суперника.

Достатньо подивитися на те, як у матчі з Вільяреалом зростав показник xG. Реал весь матч тягнувся до рівня гостроти "жовтої субмарини", але був небезпечнішим протягом всього 25 хвилин другого тайму.

Втім, у питаннях атаки Зінедін Зідан поки що має залізну відмазку про відсутність Азара та початок сезону. Той же Йовіч поки що слабко розуміє партнерів та розчиняється на полі, хоча кілька разів Лука проявив себе футболістом топ-класу – як, наприклад, у гольовій комбінації в першому таймі. Серб справляє враження виконаця, якому для прориву в грі просто потрібен час. Те ж саме стосується багатьох інших лідерів, але прокидатися потрібно прямо зараз. Атлетіко вже відірвався на чотири очки.

Олімпік захищається краще за Реал

Набагато гірше виглядає робота в обороні. Ні, навіть не так: Реал просто не вміє грати в обороні. У попередніх матчах мадридці вже вражали привозами, які не дозволяють собі навіть аутсайдери УПЛ, а матч з Вільяреалом лише продовжив цю тенденцію. Як можна бути настільки неуважним?

Крім командних помилок, лідери "вершкових" допускають ще й колосальну кількість браку. Зокрема, перед першим голом вперед необачно пішов Рамос, втративши м'яч, а перед другим оборона мадридців взагалі розсипалася. Центрбеки за весь матч не виконали бодай одного перехоплення й програли 5 із 9 верхових єдиноборств, а також допустили 18 втрат м'яча. Крім того, Варана з Карвахалем проходили на дриблінгу в 4 з 8 спроб – причому Рафаеля обігрували у штрафному Реала. Лише Менді має гарну статистику (4 відбирання, 4 перехоплення), але більшість його звершень відбулася на чужій половині поля.

Таким чином, новий проект Зідана вкотре проявив себе середнячком, який атакує на рівні Ліги Європи й обороняється гірше за аутсайдерів УПЛ. У мадридців за спиною не відчувається класу, який міг би витягнути в скрутний момент, хоча влітку команда була якісно підсилена. Схоже, французу потрібно віднайти конспекти Сантьяго Соларі, який у минулому сезоні з набагато слабшим у всіх планах колективом довгий час добивався набагато цікавішого футболу. Той жорстоко критикований Реал був сильнішим за нинішній. Той Реал все ще залишався грандом.

Гарет Бейл – найкращий

Мадридці хотіли здихатися валлійця протягом всього літа. З Бейлом асоціювали усю деградацію результатів "королівського клубу" – Гарету пригадували не тільки жахливі ляпи та лінощі на полі, а і невивчену за шість років іспанську мову. Вінгеру були відверто не раді, але зараз саме Бейл витягує на своїх плечах новий проект Зідана.

За показником xG (1.44) та середньою кількістю пасів під удар (1.75) Гарет є найкращим футболістом Реала у перших трьох турах, а за системою гол+пас він ділить перше місце з Бензема (2+1). У матчі з Вільяреалом Бейл оформив дубль і віддав три ключові передачі, а також класно пробив зі штрафного. Валлієць був акселератором атак і давав Реалу те, чого йому так бракує – клас.

Бейлу ще є куди рости. При своїй мускулатурі він програв 5 із 6 єдиноборств і 15 разів втратив м'яч – так, це був наслідок дуже частих вмикань у атаку, але це все одно забагато. Крім того, він жодного разу не пройшов суперника на дриблінгу. Втім, поки що Зідан не дозволить собі виказувати претензії в сторону Гарета, адже саме завдяки його діям крісло під головним тренером хитається не так сильно.

Золоті "нульові": Динамо проти Реала, українець у Ліверпулі, (не)лисий Вацко і ще 22 фото "старої школи"