УКР РУС

Вест Хем – Арсенал: матч команд невисокого рівня, конкурент Ярмоленка не вражає, Юнгберг і Пеллегріні – out

10 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Арсенал завдяки голам Габріеля Мартінеллі, Ніколя Пепе та П'єра-Емеріка Обамеянга переміг Вест Хем у матчі 16-го туру АПЛ.

Програму 16-го туру закривав поєдинок між Вест Хемом та Арсеналом. Андрій Ярмоленко не потрапив навіть у заявку – приблизно за півгодини після початку матчу стане відомо, що українець не грав через проблеми зі спиною. До того моменту Арсенал встиг втратити аж двох фулбеків – Ектор Беллерін отримав пошкодження прямо на розминці, а Кіран Тірні травмував плече внаслідок зіткнення Майклом Антоніо. За кілька хвилин по цьому міг вилетіти й Ніколя Пепе, але лікарі поставили його на ноги.

Можна було подумати, що за такої травматичності на полі відбувалася безкомпромісна боротьба та купа моментів, однак це не так. У перші півгодини команди не створили жодного небезпечного епізоду – не називати ж таким постріл Антоніо з лінії штрафного в небо на 6-й хвилині та легенький пас Форналса в руки Лєно (ударом це було важко назвати) з ближчої дистанції на 26-й. Втім, у Арсенала не малося і цього. "Каноніри" взагалі нічим не відповідали.

Команди почали розкриватися аж в останній третині першого тайму. Так, на 33-й хвилині вони влаштували розмін моментами: Озіл головою замкнув подачу Обамеянга з лівого флангу (вище воріт), а Антоніо увірвався на лівий край штрафного, пробивши з гострого кута – Лєно зіграв надійно. На 38-й же все більш активний Вест Хем заслужено вийшов уперед: Форналс після розіграшу кутового навісив з правого краю штрафного на Огбонну, який ударом з рикошетом від Мейтленд-Найлса вколотив м'яч у сітку – 1:0! Гості огризнулися дальнім пострілом Обамеянга в небо – і все. Зрештою, за мінімальної переваги господарів команди пішли на перерву.

Артета став фаворитом на посаду керманича Арсенала, – ЗМІ

Одразу з початком другого тайму Вест Хем почав загострювати гру, а гості лише допомагали супернику своїми помилками. Так, вже на 47-й хвилині Нобл вистрілив метрів з 20-ти після розіграшу з кутового та відскоку (над поперечиною), на 55-й Снодграс перехопив дурний поперечний пас Джаки, пробивши з лінії штрафного (рикошетом м'яч полетів повз ліву стійку), а на 57-й Форналс викотив передачу з правого флангу під удар Райсу метрів з 22-х – Деклан зарядив точно в руки Лєно. У "канонірів" був лише дальній постріл Торрейри на 49-й хвилині в небо.

Здавалося, що Вест Хем ось-ось дотисне Арсенал, але моменти минали, а голів все не було. Гості ж поступово почали оживати, організовуючи контратаки, що, зрештою, вилилось у взяття воріт "молотобійців" на 60-й хвилині: Колашинац прорвався лівим флангом та викотив хорошу передачу в штрафний у спини захисникам, а Мартінеллі завершив її точним ударом в правий нижній кут – 1:1

Бенітес обійдеться англійським клубам у рекордну компенсацію – Вест Хем та Арсенал претендують на тренера

Вест Хем несподівано колихнуло, а "каноніри" продовжили тиснути. Це вилилось у гол вже на 66-й хвилині, коли Озіл передачею у зону перед штрафним знайшов Обамеянга, той віддав пас на правий край, а Пепе, хитнувши захисника, пробив у дальню дев'ятку – 1:2! Ну а ще через три хвилини сам П'єр-Емерік розігнав контратаку, віддав пас на Пепе й пішов у карний майданчик, де уникнув офсайду й ефектно замкнув закидання від Ніколя – габонець поклав корпус та прошив Мартіна метрів з десяти! 1:3 – Арсенал зробив вагому заявку на перемогу.

В останні 20 хвилин основного часу нічого небезпечного вболівальники не побачили. Арсенал тримав ініціативу й мав низку цікавих атак, але лише одна з них завершилась ударом по воротах – його з центру штрафного після пасу Мартінеллі провів Торрейра, влучивши у Бальбуена. У сім компенсованих хвилин "каноніри" взагалі катали м'яч під крики "Оле". До того часу на стадіоні залишилося не дуже багато фанів Вест Хема, тож гостей з Північного Лондона на Олімпійському було чутно дуже добре.

Арсенал не втрачає надії фінішувати у топ-4 АПЛ, – Юнгберг

Фінальний свисток зафіксував перемогу Арсенала, після якої команда набрала 22 очки – за цим показником вона порівнялася Ньюкаслом, Крістал Пелас та Шеффілдом. "Каноніри" піднялися на дев'яту позицію в турнірній таблиці, в той час як Вест Хем, маючи всього 16 залікових балів, залишився на шістнадцятій сходинці.

Матч відповідав статусу команд

Здебільшого, на понеділок виносять або поєдинки топових колективів, або прохідняк з нижньої половини таблиці. Матч Вест Хема проти Арсенала відповідав обом критеріям: команди сильні, а результати – ніякі. В подібних матчах можна побачити або пристойну кількість голів, або щось дуже нудне – і тут також все співпало. Втім, більшою мірою це була зустріч кризових середнячків.

У цьому поєдинку не було нічого, крім забитих м'ячів: Арсенал реалізував три єдиних моменти, а Вест Хем, великою мірою, взагалі не створив нічого явного – навіть гол прилетів через прикрий для "канонірів" рикошет від Мейтленд-Найлса, який блокував удар Огбонни. xG "молотобійців" красномовно підтверджує цю тезу (0,52 при 11 пострілах). У підопічних Юнгберга 1,79 xG, але 0,87 з них – це три забиті м'ячі. Ще 0,52 становить замикання Озіла вище воріт на 33-й хвилині – тобто, інші шість пострілів тягнули аж на 0,4 голи.

Перші 30 хвилин – ні про що. Останні 30 хвилин (включно з компенсованими) – ще гірші. Між цими відрізками – купа дурних помилок. Матч повністю відповідав статусу команд з другої половини турнірної таблиці з гігантськими безвиграшними серіями. Shamе!

Юнгберг – тимчасовий тренер

Легендарний для Арсенала швед протиставлявся Унаї Емері як крутий мужик, якого розуміють та поважають в команді – і який є доволі перспективним молодим тренером. Не просто так він з'явився у тренерському штабі баска: поговорювали, що керівництво клубу саме його бачило наступником титулованого спеціаліста – втім, перші три матчі показали, що робота Фредді на тренерському містку, вірогідно, стане тимчасовою історією.

По-перше, Арсенал не показав прориву в результатах, лише в третьому матчі Юнгберга вирвавши перемогу – команда розписала нічию з Вулверхемптоном, вдома програла Бернлі, а з Вест Хемом видала жахливі 50 хвилин. По-друге, не змінилася гра: "каноніри" як виглядали перелякано й не знали, що робити на полі, так і не знають – дурні паси Джаки поперек поля перед власним штрафним, які призводять до обрізки, лише підтверджують відсутність покращень. Арсенал при Фредді грає так же само, як і до нього.

По-третє, аж занадто активно у ЗМІ перебирають імена вірогідних кандидатів на заміну шведу. Серед них фігурують Рафа Бенітес, Марселіно та Мікель Артета, а Ніко Ковач вже й на матч з Вест Хемом мав завітати – до цього його помітили у Ліверпулі на грі Евертона, який також шукає нового коуча. Можливо, саме хорвата шукав на трибунах Ніколя Пепе під час святкування голу.

Можна було б подумати, що з легендарним Юнгбергом обходяться несправедливо, не давши можливості попрацювати "по-дорослому", однак тимчасовий тренер для повноцінного контракту повинен відверто вразити публіку на короткому проміжку часу. Уле Гуннару Сульшеру в МЮ та Хансу-Дітеру Фліку в Баварії це вдалося, а при Фредді в Арсеналі продовжується деградація.

Конкурент Ярмоленка не вражає

Андрій пропускав матч через травму, але якби він був здоровим, то все одно ризикував не потрапити у старт. Останні виступи українця розчарували вибагливу лондонську публіку, а Мануель Пеллегріні в крайніх турах тримав його на банці, надаючи перевагу Снодграсу. Той своїм шансом, схоже, користується на краще за нашого співвітчизника.

У матчі проти Арсенала Роберт відіграв 78 хвилин, отримавши посередні оцінки на статистичних порталах – 6,4 на Whoscored і 6,6 на Sofascore. Шотландець мало загострював гру, завдавши всього одного удару (з пасу Джаки – його заблокували) та викотивши одну ключову передачу – на Райса, коли той пробивав метрів з 23-х. Показники очікуваних асистів, голів та залученості до атаки коливаються у проміжку між 0,03 до 0,16 – цього замало, однак це приблизно на рівні інших атакувальних футболістів Вест Хема. В будь-якому випадку, це набагато краще, ніж тотальні нулі Андрія у матчі проти Тоттенхема.

Трохи краще у Снодграса вдавалося обігрувати суперника на дриблінгу (2 спроби, 2 вдалі) та боротися (6 виграних єдиноборств з 10-ти, 2 відбирання з трьох спроб). У Ярмоленка в матчі проти Тоттенхема з оборонними діями стався тотальний провал, однак у поєдинку проти Бернлі він показав навіть кращі показники – і ще не факт, що проти підопічних Шона Дойча грати легше, ніж проти нинішнього Арсенала.

Загалом, уся групи атаки, крім форварда Антоніо, провела дуже непереконливий матч проти Арсенала. Саме тому списувати Ярмоленка зарано – схоже, криза Андрія не в останню чергу пов'язана із загальнокомандним регресом Вест Хема. Так чи інакше, нічого неймовірного конкуренти українця поки що не продемонстрували.

Мануель Пеллегріні – out

Схоже, у Ярмоленка скоро зміниться босс. Вест Хем за останні три місяці провів 11 матчів, вигравши лише один – проти Челсі на Стемфорд Брідж два тижні тому. За цей час "молотобійці" зазнали вісім поразок, набравши очки лише з Шеффілдом та Брайтоном, а Оксфорд у Кубку ліги виніс майже основний склад лондонців з рахунком 4:0. Команду громив Бернлі та впевнено бив кризовий Евертон, а від зони вильоту "хаммерс" відділяє всього один заліковий бал.

Сезон, тим не менш, ще далекий від провалу, адже до тієї ж зони Ліги Європи всього сім очок, однак нинішня форма Вест Хема не дозволяє сподіватись на прорив у результатах. Перший тайм проти Арсенала, попри кращу форму господарів у перші півгодини, нічого по-справжньому крутого в ігровому плані не показав, а у другому підопічні Мануеля Пеллегріні пропустили три м'ячі за десять хвилин. Його підопічні впали у круте піке, а перемога над Челсі виявилась звичайною випадковістю.

У лондонців ще є шанс врятувати сезон, однак для цього команду потрібно струсонути. В цій ситуації допомогти може лише зміна тренера – і це станеться дуже скоро. Залишається тільки дочекатися ім'я наступника Пеллегріні – цілком можливо, що ним стане Рафа Бенітес, на якого претендує Арсенал і за якого доведеться викласти 20 мільйонів фунтів стерлінгів. Дуже сумнівно, що жадібний американський власник "канонірів" впишеться у подібну історію, тож дорога на Олімпійський для іспанця відкрита. Мануелю Пеллегріні ж давно пора перебиратися на фанатську трибуну.

"Зате в нас є Ярмоленко": фани Вест Хема шаленіють від божественного трюку конкурента українця – так завершують кар'єри