УКР РУС

Уельс вдома розписав нічию з Хорватією: дуже поганий матч, зміна поколінь "картатих" та старанний Бейл

14 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 8-го туру відбору до Євро-2020 збірні Уельсу та Хорватії поділили очки (1:1).

Матч розпочався за високої динаміки гри та з непоганими моментами. Хорватія одразу встановила контроль над м'ячем (в першу третину першого тайму він становив 81%) й почала загострювати з 6-ї хвилини, коли з дистанції вистрілив Брекало. Цей удар виявився дуже неточним, але вже на 9-й Йосіп організував гол, підхопивши м'яч у центрі й змістившись з лівого флангу в штрафний. Перегравши на дриблінгу одного футболіста, з-під другого він віддав передачу по лінії на Петковіча; Бруно ж скинув м'яч вправо на Влашіча, а Нікола вистрілив у лівий нижній кут – від стійки "круглий" влетів у сітку! 0:1!

Уельс – Хорватія – 1:1 – відео голів та огляд матчу

Уельс – Хорватія: онлайн-трансляція матчу відбору Євро-2020 – як це було

Уельс ще на за хвилину до цього міг заробити пенальті після прориву Джеймса, але його падінню арбітр не повірив. На пропущений гол валлійці зуміли відповісти дальнім ударом Бейла на 11-й хвилині (точно в руки Ліваковічу), однак у наступній атаці вони ледь не отримали другий м'яч у свої ворота – це Перішич опинився прямо перед голкіпером та замкнув подачу з лівого флангу під дальню стійку. Хеннесі парирував.

Здавалося, що матч продовжить розвиток у тому ж характері, однак в наступні 30 хвилин на полі нічого не відбувалося. Взагалі. Були лише неточні кроси, безхитрісний удар Бейла зі штрафного у стінку, заблокований дальній постріл Петковіча, кілька грубих фолів та дві жовті картки для центрбеків збірної Хорватії – обидва пропустять наступний матч.Нічого не віщувало голів, але вже у компенсований час Уельс несподівано відігрався зусиллями Бейла: Гарет обігрався з Девісом перед штрафним, а потім відкрився на лівому краю, отримав передачу, обійшов Ловрена та пробив у дальній кут – 1:1!

Євро-2020, кваліфікація: Німеччина в меншості дотиснула аутсайдера, Польща вийшла з групи, провал Вербіча

Щоправда, перед гольовою передачею валлійці грубо зрізали Ковачіча, але арбітр не помітив фолу. Матео ж дісталося так сильно, що він навіть не вийшов на другий тайм. За свою втрату хорвати відігралися вже за кільканадцять секунд по перерві, зламавши Ампаду.

На старті другого тайму Уельс заграв цікавіше. Особливої гостроти це не додало, але, по-перше, Хорватія взагалі нічого не створювала, а по-друге – забити валлійці могли. Єдиний момент у перші 25 хвилин створили саме вони: Джеймс увірвався на лівий край штрафного, хитнув Ловрена та пробив з гострого кута, а Ліваковіч парирував перед собою – втім, він встиг зафіксувати м'яч у руках перед добиванням Мура! На 61-й також був епізод з вриванням Бейла в карний майданчик та підніжкою Віди, але Гарет не впав, а Куйперс не свиснув. "Картаті" мали лише хорошу атаку на 65-й хвилині з гострим прострілом Перішича, але його ніхто не замкнув.

Поступово команди почали розкриватися. Зокрема, хорвати провели кілька підходів до штрафного, а на 72-й хвилині Єдвай ударом зовнішньою стороною стопи метрів з 20-ти ледь не закрутив м'яч у дальню дев'ятку – той пролетів трохи вище воріт. Уельс відповів пострілом Бейла з дистанції на 74-й, але на шляху "круглого" опинився Мур. Також команди обмінялися кількома цікавими контратаками без завершення, але вже з другої половини 70-х хвилин гра знову скотилася до позиційної боротьби.

Ендшпіль поєдинку нічим небезпечним не відзначився. Хорватія, схоже, цілком погоджувалася з нічийним рахунком, хоча перемога виводила б "картатих" на Євро-2020 вже сьогодні. До завершення основного часу на полі стався лише один напівмомент з обіграшем Конора та Тайлера Робертса у штрафному, але останній замість передачі на загострення чи удару розгубився й втратив м'яч. В цьому ж епізоді травмувався Модріч.

Модріч та Бейл отримали пошкодження у національних збірних – Реал може зіткнутися з новою кадровою катастрофою

Внаслідок великої кількості зупинок у грі арбітр Бйорн Куйперс додав аж вісім хвилин до основного часу, але жодного моменту за цей час футболісти так і не створили. Фінальний свисток зафіксував результативну нічию.

Таким чином, Хорватія набрала 14 очок і залишилась на першому місці групи Е, однак відрив від другої сходинки становить всього два залікових бали. Третьою йде Словаччина, яка відстала всього на чотири пункти, але при цьому має матч у запасі – це очний поєдинок з "картатими" в наступному турі. Уельс залишився на четвертій позиції, маючи в активі лише 8 очок.

Дуже поганий матч

Важко описувати гру, якій практично нічого не відбулося. На двох команди створили три реальних моменти – два з них перетворилися у голи, а ще один був замиканням Перішича під дальню стійку на 12-й хвилині. Все. Можна, звісно, згадати ще й постріл шведою у виконанні Єдвая та удар Джеймса з лівого краю штрафного, але перший виявився занадто неточним, а другий Ліваковіч не мав права пропускати. Деніел зіграв занадто безхитрісно. І не тільки він.

Статистика ударів у матчі – 6:6. Це дуже мало за будь-якими мірками, а тим паче коли на полі є такі футболісти, як Бейл, Модріч, Ковачіч, Ракітіч, Перішич, той же Джеймс з МЮ. При цьому ситуація в турнірній таблиці групи Е неймовірно складна, а тому втрата очок була небаженою – особливо для Уельса, хоча й Хорватія замість дострокового виходу на Євро-2020 отримала шалені кадрові втрати та нерви на останній тур. Словом, команди були зацікавлені у перемозі чи бодай більш активній роботі попереду, але замість цього вони 55% ігрового часу провели в центрі поля.

Біля воріт Уельса команди діяли 17% ігрового часу, біля воріт Хорватії – 27%, але єдиний небезпечний момент, перетворившись на гол, став наслідком грубого фолу проти Ковачіча. Команди били з дальніх дистанцій аби-куди, а в останні вісім додаткових хвилин більше старалися не пропустити. Подібне характерно для матчів аутсайдерів УПЛ, а не для зустрічі віце-чемпіона світу проти півфіналіста попереднього Євро.

Якщо бути зовсім грубим, то це були викинуті у смітник дві години життя. Цей час могли провести набагато краще як вболівальники, так і футболісти. Shame!

Хорватія проходить через зміну поколінь

Ще після фіналу ЧС-2018 хорватські ЗМІ писали, що це був останній шанс "золотого покоління" на великий міжнародний тріумф. Дійсно, "в'ятрені" за віком лідерів є віковою командою: Модрічу вже 34 роки, Ракітічу – 31, Баделю, Перішичу, Ловрену та Віді – по 30. Так, вже підросло нове талановите покоління (Брекало, Петковіч, Оршич та інші), але до суперзіркового рівня воно поки що не дотягує. На деяких же позиціях взагалі не видно заміни – зокрема, буде дуже цікаво поглянути, як Златко Даліч будуватиме матч проти Словаччини без двох основних центрбеків.

Помітно, що старі у всіх сенсах зірки вже не настільки вирішують хід поєдинку. Зокрема, у матчі проти Уельса зовсім не вразив Модріч – він віддав дуже мало передач уперед і більше діяв позаду. Вплив Луки на гру був відверто невисоким, що перегукується і з його нинішнім становищем у Реалі.

Щодо гри Ловрена та Віди взагалі не може бути двох думок – обидва явно пройшли свою пікову форму й не готові до матчів на топ-рівні. Обидва регулярно не встигали, що вилилось у гол Бейла та момент Джеймса (в обох випадках легко пройшли Деяна), дві жовті картки (які не можна було отримувати і які могли перетворитись на червоні), проігоровану підніжку Бейлу в штрафному, низку фолів перед власним карним майданчиком, тощо. Щоправда, центрбеки класно виглядають на другому поверсі й володіють неймовірним першим пасом (точність передач – більше 90%, дальніх – в районі 70%), але це не може компенсувати такої неуважності в захисті.

Не вразила і молодь. Той же Брекало непогано розпочинав кожен із таймів, завдавши першого удару в матчі (по горобцях) та ставши архітектором голу хорватів, але потім нападник Вольфсбурга розчинявся. Нічим, крім голу та скидки під постріл Єдваю, не запам'ятався і Влашич, а Петковіч, зробивши два key passes до 12-ї хвилини (один з них став асистом), більше не згадувався в описі атакувальних дій – натомість, він вивів з гри Ампаду.

Словом, нинішня збірна Хорватії зараз є доволі розбалансованою у всіх аспектах команда. Златко Далічу та його підопічним потрібно поаплодувати за те, що за таких непростих умов "картаті" майже вийшли на Євро, але брак сил, різкості та досвіду на різних позиціях не міг не призвести до осічок. От вона і сталася у Кардіффі.

Бейл дуже старався

Якщо когось із футболістів і можна виділити у позитивному ключі, то мова повинна йти саме про Гарета. Капітан Уельса грає під шаленим тиском, перебуваючи у підвішеному становищі в Реалі – Зідан не бачить його в своїх планах, сам Бейл нагнітає свій відхід, але є одним з найкращих у Мадриді, а вболівальники оцінюють його або як сварливу зірку, або як збитого льотчика. Позафутбольного у кар'єрі валлійця настільки багато, що навіть не дуже вірилося у здатність Гарета потягнути свою скромну збірну в матчі проти Хорватії.

Дарма. Бейл дійсно намагався повести за собою колектив, використавши найкращі якості – швидкість та удар. Він став лідером за кількістю пострілів по воротах, пробивши чотири рази (це вдвічі більше, ніж у всіх його партнерів разом узятих), а також за числом обіграшів один-в-один – з п'яти спроб Гарета чотири виявились успішними. Крім того, форвард віддав чотири дальні передачі (всі точні) та виграв шість із семи єдиноборств. Також капітан намагався не лінуватися в обороні, зробивши два відбирання (обидва на фланзі в центрі поля), а також по одному блоку та поверненню м'яча.

Особливо корисним нападник був у першому таймі, тож його гол виглядав максимально справедливо – і доволі красиво. Бейл у ньому був тим Бейлом, якого всі й хочуть бачити. Не дивно, що статистичні портали Whoscored та Sofascore визнали його найкращим футболістом матчі. Молодець!

Україна – Португалія: піренейські ЗМІ побоюються наших, відзначають Шахтар та прогнозують дивовижний подвиг Роналду