УКР РУС

Тоттенхем обіграв Ман Сіті – унікальний тривожний симптом Холанда, легендарний рекорд Кейну подарував лідер суперника

5 лютого 2023 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Тоттенхем здолав Манчестер Сіті (1:0) у 22 турі англійської Прем'єр-ліги 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Друга зустріч цих команд за 17 днів у чемпіонаті Англії. Матч, як і онлайн-трансляція Тоттенхем – Манчестер Сіті на "Футбол 24" стартував о 18:30. Гвардіола посадив у запас Кевіна Де Брюйне. Зате манчестерці знову вийшли з 2 форвардами. Лондонці прагнули взяти реванш за виїзну поразку 4:2, але сьогодні залишилися без головного тренера. Антоніо Конте змушений був лягти на операцію і не керуватиме командою деякий час. Перший удар від Мареза. На 5 хвилині алжирець вийшов на кут штрафного – Дайєр заблокував. Аканджі та Альварес намагалися додати після кутового. Занадто багато гравців Тоттенхема, аби снаряд проліз і загрожував Льорісу. Майже 85% володіння гостей. "Шпори" ніби не вилазять зі свого штрафного.

Тоттенхем – Манчестер Сіті: онлайн-трансляція матчу АПЛ – лондонці залишились без Конте, Де Брюйне знову на лавці

І раптом після чи не першої ж атаки Кейн стає одноосібним найкращим бомбардиром Тоттенхема всіх часів, забиваючи свій 267 гол у складі лондонського клубу. Харрі обійшов Джиммі Грівза, в якого 266 влучань. Лише третій в історії АПЛ, хто відзначився 200 разів у цьому турнірі. Гості наче вирішили зіграти у повтор попереднього матчу. Родрі подарував м'яч суперникам перед своїм штрафним. Хьойберг покотив, зовсім вільний Кейн спокійно розібрався. Нічим не може відповісти Сіті. Ромеро в ефектному підкаті грубо скосив Холанда – жовта. В іншому епізоді норвежець пішов сам на кількох захисників, і спільними зусиллями його зупинили. Бернарду слабенько приклався метрів з 20 – Льоріс подякував за легкий сейв для статистики. Тоттенхем грає примітивно просто, але ефективно. Запускають довгими передачами Кулушевскі чи Кейна, а далі, хлопці, вже самі якось розбирайтеся. І розбираються ж!

Жорсткий характер гри підкреслює ситуація на 34 хвилині. Емерсон відчуває дискомфорт, Гріліш і Хьойберг страждають на газоні. Ромеро на правах чемпіона світу 2022 продовжує розхитувати Холанда. Банально на рівному місці спровокував Ерлінга на фол у штрафному. Альварес викотив під удар Родрі, Льоріс на місці. Так само без опіки пробиває Гріліш після пасу Холанда – перекрутив у дальню дев'ятку. Тоттенхем зрозумів, що потрібно оживати. Тричі поспіль блокують гості удари Дайєра і Кейна після стандарту. А наприкінці першого тайму Марез отримав супершанс зрівняти після накидання Гріліша – алжирець з льоту бахнув у поперечину.

Після перерви на перший удар довелося чекати хвилин 10. Перішіч подав кутовий, Девіс непогано приклався – мінімальний промах. Без Де Брюйне вдалося спокійно організувати камбек проти Тоттенхема вдома, але не сьогодні. На 59 хвилині Гвардіола зняв головного героя тієї феєрії Мареза. Бельгієць відразу ж почав вигравати боротьбу і шукати Холанда. А на 64 хвилині тонко викотив зі штрафного Альваресу – Дайєр зовсім випадково заблокував коліном так, щоб не влучити у свої ворота. Ромеро заблокував удар Аканджі з допомогою руки, але пенальті нема, бо перед тим аргентинець підставив ногу, відтак це був рикошет. Альварес на тонкому клаптику обігрався з Де Брюйне і дуже ефектно крутив у лівий верхній кут – поруч з хрестовиною. Кейн після чергової контратаки пробився на розстрільну позицію ліворуч і дивом не забив другий.

Ньюкасл розділив очки з Вест Хемом, Ліверпуль зазнав розгрому, МЮ переміг Крістал Пелас попри вилучення Каземіро

І знову випрошування пенальті. Аке прострілював, Емерсон начебто руку виставляв, лише кутовий. Після невдалої подачі бачимо комбінацію, яка проходить весь матч. Хтось із гравців Тоттенхема вибиває на чужу половину, манчестерці (цього разу Де Брюйне махнув повз м'яч) дарують простір тріо атаки. Сон пробиває, Едерсон відпускає, Кейн переводить на лінію штрафного, а там уже Хьойберг мінімально хибить. Скільки ж цих блискавичних контратак проходило в Тоттенхема після перерви. Непристойно багато. На 87 хвилині Гріліш зробив заявку на перелом. Джек накрутив двох захисників, Ромеро ціною другої жовтої зупинив. Аргентинець вперше з 2020 року отримав вилучення в топ-чемпіонаті.

Льоріс вибиває снаряд, руками чіпляючи в момент падіння Родрі. Чергові апеляції, але про пенальті тут не може бути й мови. Скептичні посмішки Гвардіоли, ніби це судді його здолали, а не суперник, який ідеально використав свою найкращу версію зі щільним захистом і розкішними контрами. Дещо це нагадало стиль суботньої перемоги Евертона над Арсеналом, та ще й рахунок той же. Майстер-клас із зупинки Холанда – норвежець міг сподіватися на бодай 1 удар хіба що з якогось надуманого пенальті. Тоттенхем вдруге поспіль перемагає в АПЛ з рахунком 1:0 і набирає 39 очок, мінімально відстаючи від зони ЛЧ. Манчестер Сіті втрачає нагоду скоротити 5-очкову дистанцію від Арсенала, причому в Зінченка і Ко матч у запасі.

У Холанда 27 дотиків, але жодного у чужому штрафному. Тоттенхем примудрився, натомість, тричі змусити норвежця контактувати з м'ячем біля своїх воріт, але абсолютно витіснив з гри у фінальній третині поля. Також 0 ударів по воротах. Обидва ці провали трапилися з 22-річним форвардом вперше за всі його 20 матчів у Прем'єр-лізі. Востаннє Холанд вийшов у старті й не зміг завдати бодай одного удару в далекому вересні 2020 року. Це був Кубок Німеччини і погром Дуйсбурга (5:0), а сам норвежець зіграв на 33 хвилини менше. Хтось скаже, що після ЧС-2022 Ерлінг уже не той. Насправді він просто спустився з якихось космічних висот реалізації до звичного топ-нападника добротного рівня: 6 голів з xG 7, і це все одно найкращі цифри у всій лізі за цей період.

Водночас його показники проти команд з топ-6, справді, починають лякати. Виїзди в гості до Ліверпуля (перший матч без забитих м'ячів чи асистів у сезоні), Манчестер Юнайтед, Челсі і Тоттенхема – всюди по нулях, а команда Гвардіоли виграла лише 1 і програла 3 з цих поєдинків. Так само чітко його розібрали за останній час також Брентфорд (перша домашня гра Холанда в Манчестері без результативних дій) й Арсенал у Кубку Англії (друга). Загалом Ерлінг забивав тільки у 2 матчах із 7, які провів у 2023 році. Відтак не повинно дивувати, що "шпори" настільки впевнено підтвердили неймовірну статистику домашніх матчів проти Ман Сіті у всіх турнірах: 5 перемог поспіль за 4 роки, різниця 7:0. Тут також дуже схоже на відносини Евертона й Арсенала в Ліверпулі: 4 перемоги "ірисок", одна нічия, 6:2 за сумою.

Евертон – Арсенал: Миколенко допомагає втілити пророцтво, Зінченко видає клас, але зривається і приміряє не ту роль