УКР РУС

Румунія – Швеція: топ-матч Форсберга та Берга, повний провал румунів і заслужений вихід "Тре Крунур" на Євро-2020

16 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу відбору до чемпіонату Європи-2020 збірна Румунії зазнала поразки від Швеції (0:2), серйозно погіршивши власні шанси на кваліфікацію у фінальну частину турніру й дозволивши скандинавам оформити прямий вихід з групи.

Для Румунії матч проти Швеції був ключовим. Наші південні сусіди відставали від скандинавів на одне очко, при цьому програвши зустріч на Френдс Арені з рахунком 2:1, тож сьогодні їм була потрібна перемога з перевагою мінімум в один м'яч – і ніяких інших варіантів. В наступному турі "варяги" прийматимуть Фарери, а Норвегія, яка має рівність за заліковими балами з румунами, провела б виїзд на Мальту. Таким чином, поєдинок у Бухаресті проходив під девізом "Все або нічого".

Іспанія познущалася з Мальти, Італія з історичним рекордом завершила відбір, а Фінляндія вийшла на Євро-2020

Здавалося, що на правах господарів Станчу і компанія підуть в атаку з перших хвилин, однак ті почали доволі нервово. Жодного небезпечного моменту в першій третині першого тайму Румунія так і не провела, а от у Швеції за цей період малися і низка небезпечних підходів до штрафного, і неточний дальній постріл Форсберга з дистанції. Підопічні Косміна Контри огризнулися аж на 16-й хвилині ударом Станчу з відскоку – поруч зі стійкою. Ще за дві хвилини гості покарали суперника за пасивний старт: Форсберг відібрав м'яч на фланзі після виносу Тетерешану, відірвався від Деака та Могоша й подав з лівого флангу у карний майданчик – Берг же головою переправив "круглого" у ворота! 0:1!

Шведи грали розкуто й сміливо, а румуни лише нервували. Небезпечних моментів господарі в середині тайму взагалі не створювали, а от їхні суперники продовжили лізти уперед. На 24-й хвилині Лустіг пробив з відскоку з-за меж карного майданчика, на 28-й Квайсон замкнув навіс з кутового ударом потилицею над поперечиною, а на 34-й Робін святкував друге взяття воріт Тетерушану.

Все сталося дуже красиво: Лустіг виконав передачу з правого флангу на лінію штрафного Бергу, а Маркус у дотик скинув м'яч всередину під удар Квайсону – нападник же вирвався віч-на-віч з голкіпером і другим дотиком переправив м'яч у лівий нижній кут.

Гравці збірної Швеції присягнули на презентації нової форми

Після цього збірна Швеції відійшла назад, змушуючи румунів відкриватися, однак ті виглядали розгублено. Потрібно було забивати мінімум три голи, але все, що змогли організувати господарі – це постріл Мітріци зі штрафного в руки Ольсену та удар Кешеру в падінні метрів з десяти (повз ворота). Також захисник спробував перекинути Ольсена з власної половини поля, але Робін впевнено спіймав м'яч. На перерву команди пішли за рахунку 0:2.

На другий тайм Космін Контра кинув у бій головних молодих зірок румунського футболу – спочатку Яніса Хаджі, а потім і Флоріана Комана. В перші 15 хвилин вони залишились непомітними, але загалом господарі заграли агресивніше. Так, на 47-й хвилині метрів з 25-ти у правий нижній кут м'яч крутив Мітріца (поруч зі стійкою), а також було проведено кілька заблокованих ударів та стандартів.

Англія, Чехія, Туреччина та Франція вийшли на Євро-2020, Португалія знищила Литву з хет-триком Роналду

Втім, доволі швидко шведи опанували тиск суперника, а згодом вони ледь не забили третій гол: так, на 55-й хвилині Форсберг прямим ударом зі стандарту запустив м'яч над поперечкою, а на 59-й Берг головою замкнув подачу з глибини – Тетерушану витягнув м'яч із дальнього кута. Румуни огризнулися слабеньким тичком Хаджі з близької дистанції в руки Ольсену та дуже неточним ударом Станчу з лінії штрафного, за що "вікінги" ледь не покарали голами Форсберга та Екдаля – постріл першого парирував Тетерушану, а другий на 70-й хвилині влучив у поперечину.

Остання третина другого тайму пройшла за ініціативи румунів, однак серйозно притиснути збірну Швеції господарі не змогли. Команді Косміна Контри вдалося тривожити Ольсена лише дальніми ударами, які покращувались від спроби до спроби: постріл Алібека на 82-й пройшов неточно, Хаджі на 84-й запустив м'яч поруч з лівою стійкою, а Могош на 88-й пробив метрів з 25-ти під поперечину – голкіпер парирував. Ось, в принципі, і вся гострота. Фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу шведів.

Таким чином, Швеція набрала 18 очок у турнірній таблиці групи F, відірвавшись від Румунії та Норвегії на чотири очки та прорвавшись на Євро-2020 з другого місця.

Румунія розчарувала

Румунський футбол ніколи не хапав зірок з неба, замість трофеїв збираючи скандали та гучні провали, однак загалом наших південних сусідів у світі футболу поважають – тут завжди було багато талантів (зараз, наприклад, Стяуа вимагає 100 мільйонів євро за Комана), клуби мають цікаву історію, а збірну так і зовсім поважають у всій Європі. Словом, типовий starter pack великої східноєвропейської футбольної країни. Кожен український вболівальник знайде у Румунії щось дуже рідне.

У поточному відборі до Євро-2020 команда Косміна Контри не впала нижче свого рівня, до останнього б'ючись за вихід із дуже непростої групи з іспанцями, шведами та норвежцями. У кожному матчі вони давали гідний бій. Чи не найкращу гру румуни провели проти "Фурії Рохи" в Бухаресті, коли гранд відверто відскочив на останніх хвилинах. Саме тому очна зустріч проти Швеції у рідних стінах мала статус центрального поєдинку всього дня – дві хороші команди прямо зараз вирішували, хто посяде другу сходинку в групі. Звісно, Румунія мала ще матч у Іспанії (нехай і немотивованої), а Швеція виглядала куди сильнішою, однак очікувалася битва.

Її не сталося. Румуни просто розчинилися на полі. У підопічних Косміна Контри не вдалося нічого, крім низки дальніх неточних або банальних ударів – із 14-ти пострілів по воротах всього три були проведені з меж карного майданчика шведів, один з яких заблокували. Показовий факт: лише половина ударів румунів були завдані після передачі партнера, в той час як у гостей всі 10 пострілів сталися внаслідок key passes. Прагматичні шведи, фішкою яких є боротьба, перекомбінували традиційно технічних румунів. Другий гол став яскравим уособленням цієї переваги.

В плані єдиноборств румуни зіграли приблизно рівно (56:58 за епізодами на землі, 16:19 у повітрі, 17:18 за відбираннями), однак шведи зуміли краще скористатися цим компонентом. Кількість ударів у штрафному яскраво демонструє провал контрпресингу господарів (якщо він взагалі був) – навіть якщо відбувалося відбирання, варіантів для продовження атаки не виникало. "Вікінги" ж створили з таких епізодів низку моментів – перший же гол стався після удару від воріт та відбирання Форсберга, який обікрав одразу двох футболістів, поставив корпус і втік по флангу. Внаслідок відбирання у штрафному стався і удар Екдаля в поперечину (точніше, після нього почалася комбанція, яка передувала моменту).

Зрештою, виникають питання до налаштування румунів на гру. Крім загального враження нервової команди, яка після двох пропущених м'ячів стала виглядати приреченою, румуни не сподобались постійними гальмуваннями та недограваннями. Перше проявлялося практично у кожному атакувальному епізоді господарів, а друге призвело до голів гостей. Забудемо про неприпустимість програшу єдиноборства 2-в-1 перед проривом Форсберга – просто подивіться, як грали по Квайсону перед другим голом.

А так діяли під час моменту з Екдалем, коли той з рикошетом пробив поруч зі стійкою. 4-в-4 у штрафному, 4 польових гравців поза кадром, зупинка опорників, і як наслідок – безліч варіантів того, як ця атака могла завершитись третім взяттям воріт.

Румуни вийшли переляканими, не увімкнулися після першого пропущеного голу, не дограли при другому й впали духом. Недопрацювання помітні як по лінії психології, так і по лінії тактики. Матчі проти збірної Швеції подібним чином не виграються, хоча від Румунії всі очікували на відчайдушний останній бій. Його не сталося. На жаль. Тепер вийти на Євро "ромале" зможуть лише дивом, але чи потрібна така команда на турнірі? Навряд чи.

Форсберг та Берг – красені

Головними героями зустрічі стали Еміль Форсберг та Маркус Берг. Аналітичні портали визнали їх найкращими футболістами матчу: у хавбека РБ Лейпциг 8.1 балів на Whoscored та 7.5 на Sofascore, а у нападника Краснодара – 8.3 за обома версіями. Дійсно, у Бухаресті їм вдався видатний матч.

Найбільш помітним у складі гостей був Форсберг, який шикарно відпрацював на всій половині поля суперника. Він вступав у максимально можливу кількість єдиноборств (15), увірвавшись у топ-3 за цим показником – 7 з них Еміль виграв. Крім того, 6 разів півзахисник йшов у відбирання, тричі ставши переможцем епізоду. Стільки ж разів він обіграв суперника на дриблінгу. За кількістю дотиків до м'яча (67) Форсберг став другим у матчі.

Напористий, швидкий і нахабний хавбек РБ Лейпциг просто затероризував оборонців збірної Румунії. Зрештою, перевага Форсберга над усіма румунами вилилась у два постріли по воротах, асист, три передачі під удар (лідер у зустрічі) та участь у кількох небезпечних моментах біля воріт господарів.

Також слід відзначити Маркуса Берга. Не дивлячись на поважний вік (33 роки), нападник Краснодара бігав по всьому полю – його теплова карта по-справжньому вражаюча. Втім, стихією шведа завжди була робота "дев'ятки". Тут Берг відіграв блискуче: 2 удари з меж штрафного (гол + сейв голкіпера), асист на Квайсона, 8 виграних єдиноборств (4 у повітрі й 4 на землі).

Берга дуже прохолодно прийняли у південному російському Краснодарі, адже той дуже довго тримав гольвоу засуху. Через це почало здаватися, ніби нападник банально косить легкі гроші на пенсію (тим паче, що перед цим Маркус грав у ОАЕ), але зараз швед роззабивався – у нього 4 голи в останніх 7 матчах. Зокрема, Берг відзначився у воротах збірної Іспанії, в Лізі Європи, а також поклав м'ячі трьом грандам РПЛ – Спартаку, ЦСКА та Локомотиву. Тепер до цього списку додалася Румунія. Солідний список, як для списаного ветерана, чи не так?

Вихід Швеції на Євро-2020 – заслужений

Власне, "Тре Крунур" разом з "Фурією Рохою" і були фаворитами групи F, але країн для втрати очок тут вистачало. Шведи не завжди діяли ідеально, але вони зазнали поразки лише від Іспанії на виїзді, при цьому розписавши нічию вдома і перегравши всіх прямих конкурентів. Зокрема, Румунію перемогли двічі, Норвегію розбили в Стокгольмі, а в Осло "вікінги" закамбечили з 2:0 до 2:3 – щоправда, на 90+7-й хвилині вони пропустили третій гол. Також Швеція не залишила шансів аутсайдерам. Словом, команда підтвердила свій клас.

Футбол підопічних Янне Андерссона тримається класичного контактного стилю скандинавів з хорошою реалізацією своїх зіркових ресурсів (хоча гравців рівня Ібрагімовіча тут немає. Загалом, це все той же колектив, який досяг чвертьфіналу ЧС-2018, тож такі збірні на Євро-2020 дуже потрібні. Прекрасна робота "варягів".

Україна змушує Португалію нервувати, історія для Фінляндії та битви за життя – фішки фінальних турів відбору Євро-2020