УКР РУС

Сент-Етьєн – Олександрія: анонс матчу Ліги Європи

24 жовтня 2019 Читать на русском

Сент-Етьєн в рамках 3-го туру групового етапу Ліги Європи приймає Олександрію. Анонс та прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Олександрія в останніх двох турах Ліги Європи набрала всього одне очко, хоч і продемонструвала непогану гру. Хто знає, як би пішов матч у Німеччині без ляпу Паньків і з яким рахунком завершився поєдинок проти Гента без прикрого рикошету від Пашаєва? Тепер вже про це немає сенсу говорити, та й будем відвертими – не за очками їхали "жовто-чорні" у Європу, а за емоціями та досвідом. Втім, якщо команда хоче виходити далі, то потрібно тільки перемагати. За будь-якого іншого результату шанси на плей-офф будуть, але дуже примарні.

Сент-Етьєн – Олександрія: прогноз на матч Ліги Європи

Сильні та слабкі сторони Олександрії

Підопічні Володимира Шарана не виглядають хлопчиками для биття, якісно пресингуючи суперника й проявляючи здатність йти вперед за максимально несприятливих умов. Так було на "Фольксваген Арені" за рахунку 2:0 на користь німців, і так же було у Львові проти бельгійців – команда терпить, але атакують. Подібний тріумф волі можливий завдяки шикарній фізичній формі та продуманим переміщенням футболістів – помітно, що вони наперед знають, що робити. Стандарти ж виступають в якості вишеньки підготовки Володимира Шарана до гри. Як наслідок, його підопічні у всіх турнірах не знали поразок протягом місяця (аж до зустрічі з Динамо, де кияни мали купу проблем).

Сент-Етьєн – Олександрія: передматчева прес-конференція Володимира Шарана

Слабкою стороною "жовто-чорних" можна назвати оборону. Взагалі, це популярний прийом поверхневої аналітики – коли немає до чого дочепитися, то треба говорити про неідеальну гру захисників. Втім, в даному випадку це правда: після двох "сухих" перемог у вересні Олександрія провела шість матчів в УПЛ та Лізі Європи, не пропустивши лише від Львова, який взагалі нікому не забиває протягом п'яти турів. Бронзовий призер УПЛ отримав голи навіть від Колоса та Карпат – так, можливо, не всі пропущені м'ячі були по грі, але у кожному матчі захисники Олександрії привозять по кілька моментів. Крім того, в єврокубках доволі тривожно грає голкіпер Паньків. Це – проблема.

Сильні та слабкі сторони Сент-Етьєна

Сент-Етьєн прямо зараз чимось нагадує Олександрію. Луарці провалили старт сезону, оформивши серію в сім матчів без перемог (при п'яти поразках), побувавши у зоні вильоту й набравши всього одне очко у групі ЛЄ, внаслідок чого головний тренер Гіслен Прінтан втратив свій пост. На заміну йому прийшов Клод Пюель, відомий за чемпіонством Монако, півфіналом ЛЧ з Ліоном та трьома неоднозначними роками роботи в Англії. Результат прийшов миттєво: "стефануа" здобули три мінімальні звитяги над Німом, Бордо та Ліоном – в них було багато фарту, але всі відзначили хорошу організацію гри.

Клод Пюель робить ставку на обережну та дисципліновану гру в обороні, від якої все й танцюється: команда діє за схемою в три захисники та має шикарних фулбеків – Дебюши та Буанга в трьох останніх турах провели по голу. Ключовою ж зоною для "зелено-білих" є центр, де особливо виділяються М'Віла, Юсуф та Будебуз – перші два закривають опорну зону, а третій відповідає з просування м'яча й шикарно стріляє з дистанції. Взагалі, у французів все дуже добре з ударами, тож просто тримати їх на дистанції замало. Олександрія повинна залишити Стент-Єтьєн без простору, а Паньківу потрібно забути про тривожність у діях, взявши приклад з голкіпера "стефануа" Рюфф'є – зараз він перебуває у фантастичній формі.

Втім, не варто думати, що 10-разовий чемпіон настільки сильний. Чотири роки тому, в матчах проти Дніпра, цей колектив грав значно краще, та й загалом його зіркові часи пройшли – нині це дуже нестабільний середняк Ліги 1. Три мінімальні перемоги Сент-Етьєна у чемпіонаті були здобуті при неймовірно нервовій грі польових футболістів та шикарній роботі воротаря, а форварди взагалі не забивають – на рахунку Беріча та Хазрі у поточному сезоні всього по одному голу. Останній при цьому ще й має проблеми з кондиціями, обумовлені шаленим календарем в останній рік (ЧС-2018 + максимум матчів на Кубку Африки). Словом, колектив Клода Пюеля ще занадто сирий, щоб його боятись.

Статистика протистояння та цікаві факти

1. Для Олександрії та Сент-Етьєна це дебютна зустріч, але "стефануа" чотири рази зустрічалися з Дніпром. У сезоні 2014/15 "синьо-біло-блакитні" розписали суху виїзну нічию, а в Києві здобули мінімальну перемогу – через рік же "зелено-білі" здобули дві перемоги (0:1 та 0:3).

2. Після поєдинків з Дніпром у фанатів Сент-Етьєна особливі стосунки з укранськими вболівальниками. В Києві між ними сталася серйозна бійка, після чого ультрас "стефануа" вивісили банер: "Ми хотіли зняти повій, а зняли їх синів". В наступному сезоні клуб закрив продаж квитків для українських фанатів.

3. Статистика протистояння між клубами УПЛ та Ліги 1 – 55 матчів, 14 перемог українців, 16 нічиїх, 25 перемог французів. Загальний рахунок – 49:70 на користь Франції.

4. Сент-Етьєн в останніх двох своїх сезонах у Лізі Європи завжди виходив із групи.

5. Сумарна вартість футболістів Сент-Етьєна майже в 12 разів дорожча за склад Олександрії – €129,35 млн проти €11 млн.

Кадрова ситуація

Сент-Етьєн перед матчем проти Олександрії не зміг уникнути втрат. Через травми не зможуть зіграти нападник Лоїс Діоні, центрхав Йоан Кабай та перуанський фулбек Мігель Трауко, а під питанням перебуває участь у грі Жана-Оде Аолу – він тільки-но відновився від пошкодження. Натомість, у французів немає дискваліфікованих.

Сент-Етьєн – Олександрія: на матчі Ліги Європи працюватиме арбітр-дебютант з Норвегії

Кадрова ситуація Олександрії близька до ідеальної. На матч відправилися усі лідери, тож питання полягає лише у схемі, яку застосує Володимир Шаран. З огляду на необхідність перемагати, можна прогнозувати стандартні 4-2-3-1 з Ковальцем під нападниками, хоча можна вигризти центр поля і через формацію в три опорники, як це було у Вольсфбурзі – щоправда, вона проявила себе не найкращим чином. В будь-якому випадку прекрасно, що жодних кадрових проблем Олександрія не відчуває.

Орієнтовні склади на матч Сент-Етьєн – Олександрія

Сент-Етьєн: Рюфф'є – Саліба, Колодзейчак, Фофана – Дебюши, М'віла, Юссуф, Буанга – Будебуз – Хазрі, Абі

Олександрія: Паньків – Пашаєв, Бухал, Дубра, Мірошніченко – Гречишкін, Банада – Лучкевич, Ковалець, Третьяков – Сітало

Сент-Етьєн – Олександрія: прогноз букмекерів на матч Ліги Європи

Експерти з компанії Marathon Bet безумовним фаворитом зустрічі вважають господарів поля. На перемогу "стефануа" букмекери поставили коефіцієнт 1,49, в той час як на звитягу "жовто-чорних" вони дають аж 7,60. Ставка на нічию збільшить ваш виграш у 4,50 разів, а найбільш вірогідним рахунком контора вважає 1:0 на користь Сент-Етьєна – його оцінили "кефом" 6,30.

Прогноз "Футбол 24" – 2:1

Більшість експертів якось занадто гучно визнали Сент-Етьєн переможцем зустрічі, забуваючи про сирість і нервовість футболу "стефануа". Команда доволі схожа на Олександрію, а та, в свою чергу, дуже гідно виступає у Лізі Європи. Саме тому не віриться, що "жовто-чорні" покинуть поле без забитого голу. Втім, більше одного м'яча вони навряд чи заб'ють – Олександрія взагалі рідко забиває багато, а в Європі тим паче.

Пюель назвав головну чесноту Олександрії перед очним протистоянням в Лізі Європи

Можна також прогнозувати гол у ворота Паньківа, адже навіть в УПЛ підопічні Володимира Шарана пропускають регулярно. Саме це і є причиною того, що більш вірогідною здається поразка олександрійців. На переповненому "Жоффруа-Гішар" вмотивованому Сент-Етьєну буде потрібна тільки перемога, тож темп виявиться максимально високим, а кількість ударів з різних дистанцій буде величезною.

Сент-Етьєн має занадто багато дорогих високоякісних футболістів (за нашими мірками), щоб не реалізувати перевагу. Саме тому "стефануа" повинні здобути перемогу, але вона не повинна бути такою легкою, як всі про це говорять.

Сент-Етьєн: представлення суперника Олександрії у Лізі Європи – гранд з приставкою "екс", що прагне повернутися на Олімп