УКР РУС

Завершив, як почав: 7 років Азара у Челсі – до зірок крізь круте піке

24 июня 2019 Читати українською
Автор: Богдан Пилипчук

Еден Азар за 7 років став незамінним лідером Челсі, людиною, яка могла тягнути команду на своїх плечах. Та цього літа бельгієць вирішив здійснити свою мрію і перебратись у мадридський Реал. "Футбол 24" пригадує лондонський етап кар'єри зіркового вінгера.

"Я приєднуюсь до чемпіонів Європи", – написав молода зірка Лілля Еден Азар у червні 2012 року. Цим повідомленням він підтвердив свій трансфер у лондонський Челсі, який якраз тоді у драматичному стилі виграв Лігу чемпіонів.

Британські експерти встигли закидати "синіх" шквалом критики за підписання гравця низького зросту з фізичними даними, які не підходять АПЛ. Манчестер Юнайтед саме через це відмовився від запрошення Едена до своїх лав, про що, напевно, пізніше пожалкував.

Як бельгієць пройшов шлях із перспективного вінгера до легенди лондонського Челсі.

З теплої ванни у холодний душ: чому продаж Азара у Реал може піти на користь Челсі, але не самому бельгійцю

До зірок крізь чужий конфлікт

Еден Азар став частиною грандіозної перебудови Челсі після епохи "банди Моурінью". "Сині" заплатили Ліллю 40 млн фунтів з перспективою зробити його потенційно головною зіркою команди. Бельгієць швидко адаптувався в англійських реаліях і став незамінним гравцем основи. 13 голів і 24 асисти у сезоні 2012/13 говорять самі за себе. Але навіть це не зробило його найголовнішою зіркою.

Ця кампанія стала зірковим часом Хуана Мати. Іспанець разом із легендарним Френком Лемпардом став ключовою фігурою у побудові атакувальної гри лондонців. Без зайвих слів: 54 результативні дії за сезон – попереду лише Мессі і Роналду.

Азар у свій дебютний сезон на Стемфорд Брідж здобув "бронзу" АПЛ та виграв Лігу Європи. Він був одним з, але не ключовим гравцем. Проте, не було б щастя, так чуже нещастя допомогло.

Перебування Мати у статусі найкращого гравця Челсі тривало недовго. Влітку 2013 року в команду повернувся Жозе Моурінью, який миттєво посадив іспанця на лаву для запасних. Гравець та тренер не змогли знайти спільну мову, і посеред сезону Мата оформив перехід у Манчестер Юнайтед.

Мата офіційно залишається в Манчестер Юнайтед

Тим часом, Сеу Жозе довірив роль першої скрипки саме бельгійському вінгеру, якого він ласкаво називав "Едді". Тепер уся гра будувалась саме через Азара. Власне кажучи, португалець під час прес-конференцій неодноразово підкреслював важливість бельгійця у своїй тактиці. Еден активніше починав брати ініціативу на себе, зміщуватись із флангу в центр та наполегливо йти в обіграш. Відтоді вінгер став головною зіркою команди.

У 2014 році Челсі підписав на допомогу бельгійцю Сеска Фабрегаса, Дієго Косту та Вілліана. Атакувальний квартет з Азаром на чолі став нічним жахіттям для оборони суперників, а Челсі впевнено став чемпіоном Англії. Саме тоді всерйоз заговорили про перспективи Едена виграти "Золотий м’яч". І хто ж знав, яке жахіття трапиться з гравцем та командою далі.

Від "Мені подобається працювати з Моурінью" до звинувачень у "злитті" португальця, і сезон, який краще забути і не згадувати

Сезон 2015/16 хочуть забути усі гравці, керівники та вболівальники Челсі. "Сині" здобули найгірший результат в епоху Романа Абрамовича і найгірший у ХХІ столітті. Конфлікт Моурінью з Карнейру та його постійні повторювання на прес-конференціях, що для Челсі немає тренера кращого, ніж він, до добра не призвели.

Португальця звільнили у грудні 2015 року після поразки від майбутнього чемпіона – Лестера, а Челсі перебував неподалік від зони вильоту. На рахунку Азара – 0 голів. У мережі активно тролили фанів "синіх" щодо результативності бельгійця.

Окрім цього, Моурінью після своєї відставки розповів, що у команді були гравці, які бажали його відставки. Португалець не назвав імен, але пізніше ім’я Едена фігурувало серед бунтівників за версією британської преси. Гравець і без цього мав гігантський психологічний тиск, а цей чинник лише підлив масла у вогонь. Хоча на початку хвалив фахівця і заявляв про задоволення працювати разом з ним.

Синдром всевладдя і тіньове керівництво: чому Челсі пожирає своїх тренерів

Азар, як і увесь Челсі, перебував у пошуках самого себе і сам не розумів, що відбувається із ним та командою. Виконувач обов’язків головного тренера Гус Хіддінк не зміг суттєво покращити результати. Бельгієць забив 6 голів і віддав 8 асистів в усіх турнірах, а Челсі посів ганебну 10 сходинку. Час нових змін.

Після такого жаху ледь не кожен запитував себе, чи повернеться Азар на топ-рівень і зможе претендувати на "Золотий м’яч", або ж повторить долю Фернандо Торреса.

Історичний подвиг в Україні, акробатичний гол декади та ще 8 головних моментів у кар'єрі Фернандо Торреса

Одним із переломних моментів став поєдинок 1/8 фіналу Євро-2016 проти Угорщини, коли Еден у ролі капітана збірної Бельгії спочатку віддав гольовий пас на Міши Батшуаї, а потім забив свій фірмовий гол після зміщення з флангу. Він нарешті нагадав про себе справжнього.

Операція 3-4-3 та реінкарнація монстра

Антоніо Конте після призначення на посаду головного тренера Челсі провів ряд тактичних експериментів, поки не був розгромлений Арсеналом. Але та гра стала переломною у подальших чемпіонських перегонах. Італієць обрав формацію 3-4-3, Н’Голо Канте продовжив виконувати функцію непробивної стіни, а в атаці команду за собою повів... Еден Азар.

Головними ідеями Конте були жорстка дисципліна між лініями та швидкий перехід з оборони в атаку. Найбільш показовими стали матчі проти Манчестер Сіті. Лондонці дали зрозуміти Хосепу Гвардіолі, що в АПЛ зовсім інший футбол, ніж у Ла Лізі або Бундеслізі, перекривши атакувальних гравців "містян" та ловлячи їх на контратаках.

Бельгієць знову почав демонструвати фантастичну гру та довів, що у нього є характер та сили повернутись. 17 голів в АПЛ зробили його одним з найкращих бомбардирів чемпіонату. Захисники суперника знову дуже боялись його фірмових зміщень у центр.

Головними ідеями Конте були жорстка дисципліна між лініями та швидкий перехід з оборони в атаку. Найбільш показовими стали матчі проти Манчестер Сіті. Лондонці дали зрозуміти Хосепу Гвардіолі, що в АПЛ зовсім інший футбол, ніж у Ла Лізі або Бундеслізі, перекривши атакувальних гравців "містян" та зловивши на контратаках.

Челсі – чемпіон Англії, Конте з усіма обіймається та святкує, і хто знав, що дуже скоро тренер напише зловісне СМС Дієго Кості, яке налаштує інших гравців проти італійця. А у ЗМІ заговорили про можливий перехід Едена Азара у Реал.

Як одне текстове повідомлення коштувало Челсі майже 100 млн євро – найдорожче смс у світі

Масове повстання проти Конте – Азар на чолі бунтівників

Футболісти Челсі разом із Азаром не зрозуміли вчинку свого наставника щодо Дієго Кости, через що почались сумніви у доцільності працювати з італійцем. Між тренером та гравцями не було тієї комунікації, як під час чемпіонського сезону, футболісти жалілись на диктаторські методи роботи фахівця, а чутки про звільнення почались вже посеред кампанії. Щось явно не так.

Конте вже не грав у 3-4-3, розуміючи, що суперник вивчив манеру гри Челсі. Італієць посварився із керівництвом через невиконання трансферних побажань, а футболісти лише цим скористались і допомогли Антоніо наблизити своє звільнення. "Сині" посіли 5 сходинку і пролетіли повз Лігу чемпіонів, але здобули Кубок Англії. Та це не врятувало Конте.

Влітку 2017 року тренера звільнили, на його місце прогнозовано прийшов Мауріціо Саррі, а Еден Азар та Вілліан зізнались, що покинули б клуб, якби Конте залишився керманичем. Ніхто нічого не приховував. Можливо, найбрудніший вчинок Азара за період на Стемфорд Брідж.

"Я ненавиджу несправедливість і насильство". Правила життя Зінедіна Зідана

"Бронза" АПЛ та тріумф у Лізі Європи – прощання з елементом ностальгії

Після чемпіонату світу-2018 Челсі повісив височенний цінник на Азара і відлякав Реал. Як з’ясувалось пізніше, ненадовго. Восени бельгієць зізнався у мрії вдягнути білу футболку "королівського клубу", і всім все стало зрозуміло. Але, до честі Едена, він чесно відпрацював залишок сезону і не бив байдики на полі, як Санчес в останніх матчах за Арсенал.

Азар серйозно допомагав "синім" у надважкій боротьбі за потрапляння в зону Ліги чемпіонів, а у Лізі Європи у багатьох матчах отримував відпочинок, почавши виходити регулярно лише на фінальних стадіях турніру. Бельгієць попри конфлікти з Мауріціо Саррі максимально викладався на полі та по-справжньому робив різницю для Челсі навіть у складній системі гри нового тренера. 38 результативних дій – найкращий показник за увесь період у Лондоні.

Азар на прощання допоміг команді здобути бронзу АПЛ і забив переможні голи у ворота Арсенала в фіналі Ліги Європи. Таким чином, бельгієць у свій останній рік на Стемфорд Брідж повторив свої досягнення у дебютному сезоні. Навіть показник системи гол+пас був схожим, як у сезоні 2012/13.

Еден Азар мав свої тріумфи та невдачі за 7 років у Челсі, але він показав себе, як лідер, який вміє вийти переможцем з найважчих ситуацій та повести за собою колектив. Його вклад в успіхи "синіх" зробив його одним із легенд клубу поряд із Френком Лемпардом, Джоном Террі, Петром Чехом, Дідьє Дрогба, Деннісом Уайзом та іншими. Бельгієць вирішив прийняти для себе новий виклик і пограти за команду своєї мрії, яка сама проходить зону турбулентності і будує "галактікос 3.0". Едену прагнуть відвести роль головної зірки в новій команді, і сезон покаже, наскільки він готовий до виступів за мадридський Реал.