УКР РУС

Реал переміг Алавес: чемпіонська гра "вершкових" у стилі Кличка, рекорд Куртуа, симпатичний футбол Родріго та ветеранів

11 липня 2020 Читать на русском

У завершальному матчі 35-го туру Ла Ліги мадридський Реал без особливих проблем, але і не без допомоги арбітрів, здолав Алавес.

Реал після перемоги Барселони над Еспаньйолом випереджав каталонців всього на одне очко, тож у поєдинку зі слабеньким нині Алавесом потрібно було відновлювати комфортний гандикап. Щоправда, Зінедін Зідан не міг розраховувати на кількох основних виконавців – зокрема, на травмованого Марсело та дискваліфікованих Карвахаля з Рамосом. Їхні місця у старті зайняли Менді, Васкес і Мілітао відповідно.

Реал – Алавес – 2:0 – відео голів та огляд матчу

Баски здорово почали зустріч, вже на 3-й хвилині створивши гольовий момент – це Хоселу замкнув подачу з лівого флангу ударом головою метрів з шести, поціливши у поперечину. Після цього пішло добивання, але м'яч на лінії воріт зупинив Варан. Реал відповів низкою атак без логічного завершення, але і цього було достатньо. На 11-й хвилині Наварро зніс Менді прямо на лінії штрафного (вона, згідно правил, є його частиною), а суддя Хесус Хіль Мансано призначив пенальті – третій поспіль у трьох останніх матчах Реала. Бензема впевнено його реалізував.

Реал встановив курйозне досягнення в матчі Ла Ліги – такого не було майже 15 років

Мадридці тут же побігли добивати Алавес. Вже на 14-й хвилині Родріго вривався у штрафний на дриблінгу й втратив м'яч, а Кроос пробив на техніку з відскоку – м'яч впав на зовнішній бік сітки воріт! Ще за чотири хвилини Менді обігрався у стіночку з Бензема й увірвався на лівий край штрафного, після чого прострілив на Асенсіо – Камараса у спробі вибити передачу зрізав її у власні ворота, але голкіпер Хіменес парирував! Атака завершилась пострілом Модріча метрів з 20-ти над воротами. Після цього ще й Наварро попросив заміну через пошкодження. Замість нього вийшов Агіррегарібія.

Гості могли відігратися на 26-й хвилині після зміщення Берка на лінію карного майданчика й пострілу під праву стійку – Куртуа парирував. В цьому ж моменті позаду Берка зіткнулися екс-карпатівець Лукас Перес і рефері Хесус Хіль Мансано. Йому довго надавали допомогу, але він, зрештою, тайм дограв.

Реал – Алавес: екс-динамівець травмував арбітра – рефері довелося замінити

Останні 10 хвилин основного часу та п'ять компенсованих хвилин великою кількістю цікавих епізодів не потішили. Можна згадати лише класний прорив Берка повз Родріго та Мілітао з пасом під удар Хоселу на 35-й хвилині – втім, нападник метрів з 10-ти не влучив у ворота. Дальній удар Хоселу на 37-й також був неточним. Реал міг отримати другий пенальті на 42-й хвилині після того, як Родріго обігрався у стіночку з Васкесом і був заблокований Агіррегабірією, але арбітр проігнорував падіння бразильця. На перерву команди пішли за мінімальної переваги мадридців.

На другий тайм суддя Хесус Хіль Мансано вже вийшов у статусі глядача, а замість нього бігав у полі резервний арбітр Родрігес Карпальйо. Реал же з перших хвилин затиснув Алавес на його половині, провів кілька атак і, зрештою, забив другий гол на 50-й хвилині: Родріго виконав розрізний пас на Бензема, а Карім вийшов разом Асенсіо на голкіпера – в завершенні епізоду Карім покотив під точний удар Марко. Втім, взяття воріт зарахували лише після перегляду відеоповтору, на якому було помітно, що Бензема не потрапив у офсайд.

Алавес після пропущеного голу "поплив", ледь не пропустивши на 58-й, 59-й та 64-й хвилинах після пострілів Бензема, Родріго та Васкеса з мінімальних дистанцій – двічі Хіменес рятував, в одному епізоді м'яч зрізався з ноги нападника. Гості огризнулися потужним ударом Хоселу з лівого краю штрафного, однак Куртуа парирував. На 68-й голом міг відзначитись Модріч, але його постріл метрів з 22-х пішов прямо в руки Хіменесу. Після цього пішли численні заміни, які з'їли кілька хвилин і збили темп.

В останні 20 хвилин моментів було обмаль, хоча Зідан кинув у бій ще й Іско з Азаром. Реал міг забити на 75-й хвилині внаслідок помилки опорника та удару Родріго з правого краю штрафного метрів з п'яти – Хіменес врятував Алавес. На 85-й відзначитись дальнім пострілом під дальню стійку міг Іско, але і тут голкіпер зіграв блискуче. Баски огризнулися ударом Родрігеса на 89-й метрів з 15-ти, але Куртуа впорався з ним. Зрештою, фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Реала.

Таким чином, Реал набрав 80 очок і знову відірвався від Барселони на чотири залікових бали. Алавес, маючи в активі 35 пунктів, тримається на сімнадцятій позиції в трьох очках від зони вильоту.

Чемпіонський темп Реала

Поєдинок з Алавесом стилістично мало відрізняється від останніх п'яти матчів Реала. В них мадридці або перемагали завдяки єдиному пенальті, або додавали до раннього голу другий на початку другого тайму – і поступово збавляли оберти, при цьому майже нічого не дозволяючи супернику. З Алавесом на третині поля "вершкових" гра йшла навіть активніше, ніж на третині басків – 22% проти 21% ігрового часу. Втім, це пов'язано не з діями гостей, а з контролем м'яча "бланкос" та їхнім розміреним стилем гри.

Реал явно старається не надірватись. В другій половині першого тайму та після 65-ї хвилини моменти мадридців можна порахувати на пальцях однієї руки – цього вистачить з надлишком. Втім, навіть за такої картини у Реала 18:10 за ударами (8:4 в площину), 2,36 очікуваних голи проти 1,31 у суперника, 14 проникних передач проти трьох, 22:8 за обіграшами на дриблінгу та 70% контролю м'яча. Нинішні матчі Реала нагадують пізнього Володимира Кличка, який ніби тільки клінчував та огризався джебами, а під кінець бою мав понад 200 влучань і розгромну перемогу одностайним рішенням суддів.

Після рестарту Ла Ліги мадридці провели всього один фантастично потужний поєдинок, дефрагментувавши на атоми Валенсію. В усіх інших випадках Реал явно не форсував події, але й не втрачав контроль над грою (за виключенням зустрічі проти Ейбара). Прагматичний стиль приніс "королівському клубу" вісім перемог у восьми матчах після рестарту та чотири очки переваги над Барселоною за три тури до кінця. Сильно!

Блискуча гра Хіменеса та історичний матч Куртуа

Виділити когось з польових гравців у такому робочому поєдинку важко, а от голкіпери реально запам'яталися. В першу чергу, слід відзначити Роберто Хіменеса, який ніколи не хапав зірок з неба й сидів за спиною відомого у футболі Феде Пачеко. Втім, досвід у 34-річного іспанця колосальний: два десятки поєдинків за Бенфіку, шість сезонів в основі Сарагоси, Олімпіакоса та Малаги, статус баночника у Еспаньйолі, Вест Хемі та, зрештою, в Алавесі.

В матчі з Реалом він використав його, щоб врятувати басків хоча б від розгрому. В активі Хіменеса шість сейвів, причому більшість з них була проведена після пострілів Реала з меж штрафного – Роберто не врятував тільки при пенальті та при виході 2-в-1 (хоча був близьким). Особливо ефектними були сейви після зрізки Камараси у власні ворота, удару Бензема в праву дев'ятку та пострілу Родріго з п'яти метрів, хоча і удар Іско з дистанції був неприємним – м'яч по дузі опускався в дальній нижній кут. Хіменес потягнув усе, що міг хоча б теоретично. Браво!

Втім, в історію в цьому поєдинку увійшов інший воротар Тібо Куртуа. Він провів 18-й матч у сезоні на нуль – і це перший голкіпер Реала з 1988 року, якому підкорилася така цифра. До клубного рекорду Франсіско Буйо за кількістю "сухарів", встановленому в сезоні 1986/87, бельгійцю залишається всього один кліншит. Крім, того, це накращий результат у Європі прямо зараз – у жодного іншого кіпера з топ-5 ліг Європи немає більше 15 турів на нуль.

Кольорові цяточки – удари в площину по воротах Куртуа в останніх п'яти матчах

За останні п'ять матчів Куртуа парирував 17 ударів суперника. Після цього можна не питати, чому Реал в поточному сезоні пропустив на дев'ять голів менше, ніж говорить статистика очікуваних голів. Схоже, Флорентіно Перес не промазав з трансфером зіркового бельгійця. Андрію Луніну ж побажаємо терпіння.

Симпатичний футбол Родріго і топ-клас старої гвардії

Якщо все ж виділяти когось з польових футболістів, то першим згадається Родріго. 19-річний бразилець був найактивнішим у зустрічі – в його активі мессіанські 12 спроб обіграшу (6 успішних), два постріли в площину та одна передача під удар, а також можливість заробити пенальті (Хіль Мансано проігнорував епізод з блокуванням Родріго) та передгольовий пас. Супер!

Втім, нападнику дещо не вистачало холоднокровності – він часто загравався й не забив з мінімальної дистанції. За матч проти Алавеса він заслужив тверду четвірку, якісно освіживши гру Реала як рухом, так і ідеями.

Сподобались і ветерани "бланкос". Зокрема, знову про себе нагадав Модріч, який своїми передачами й переміщеннями контролював усю площину поля, чотири рази з п'яти спроб пройшов суперника на дриблінгу, тричі пробив по воротах і виконав одну передачу під удар, а також виграв 8 з 10 єдиноборств. За показником внеску в атаку Лука перебуває у топ-5 гравців Реала – своїми активними діями він допоміг награти на 0,93 гола.

Класно виглядав Кроос, який знову вразив безпомилковістю своїх дій – із 102 пасів німця 98 пішли в ноги партнерам, а один відправився під удар. Крім того, Тоні міг і сам забити, але йому трішечки бракувало точності. Натомість, він виграв шість із семи єдиноборств, заробив на собі два фоли й також увійшов у топ-5 за внеском у атаку, але у формулі, де футболісту не нараховують xG за удари та асисти. Настільки важливим Тоні був у організації гри Реала.

Зрештою, шикарно відпрацював, Карім Бензема, в активі якого 500-й гол "вершкових" при Зідані та асист на 501-й – причому асист робочий, адже француз ідеально розташувався по останньому захиснику й уникнув офсайду, спричнивши вихід 2-в-1.

Загалом, Бензема став найгострішим футболістом "бланкос" у матчі проти Алавеса. Він лідер за ударами (4) та влучаннями в площину (3), в його активі аж чотири ключові передачі та найвищий внесок у атаку (1,26 xGChain). Батя в будівлі! Саме на ньому чемпіонський темп Реала, великою мірою, і тримається.

Маліновський проти короля, битва за життя для Ярмоленка, Гаттузо прийме Мілан і дербі Лондона – топ-матчі вікенду