УКР РУС

ПСЖ – Реал: проект Зідана на межі краху, королівський матч Ді Марії та його свити і провал Куртуа

19 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 1-го туру групового етапу Ліги чемпіонів між ПСЖ та Реалом завершився нищівною поразкою мадридців у Парижі.

ПСЖ захопив ініціативу зі стартовим свистком, що вже на 3-й хвилині могло вилитись у пенальті за гру рукою у виконанні Мілітао. Втім, арбітри вирішили проігнорувати цей момент, але це болісно вдарило по гостроті зачину поєдинку – обидві команди перейшли до затяжної розвідки. Втім, швидшими і небезпечнішими у ній були господарі, що вилилось у красивий гол на 14-й хвилині: Бернат у дотик класно обігрався з Ікарді й прострілив на кут воротарського, а Ді Марія одразу ж пробив під ближню стійку – 1:0. Своїх емоцій аргентинець не стримував.

ПСЖ – Реал – відео голів

Вже на 16-й мадридці могли охолонути запал ПСЖ, однак удар Азара з лінії штрафного в праву "шістку" пролетів у сантиметрах від каркасу воріт. Крім того, на 19-й хвилині з-за меж карного майданчика вистрілив Хамес, але вийшло занадто неточно. ПСЖ відповів комбінативною атакою з прострілом, який заблокував Мілітао – і знову була підозра щодо гри рукою, яку арбітри проігнорували.

ПСЖ – Реал Мадрид: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів – як це було

ПСЖ домінував на футбольному полі, тримаючи м'яч і дозволяючи собі удари з меж карного майданчика після пасів п'ятками – саме так бив по воротах Сарабія на 27-й хвилині, влучивши у Мілітао. Реал не міг віддати більше трьох-чотирьох точних передач, але непогано користувався тим мінімумом моментів, який дарували господарі. Так, на 32-й хвилині Кроос прямим ударом зі штрафного запустив м'яч прямісінько над поперечиною. Втім, вже на 34-й "бланкос" виймали другий м'яч із сітки власних воріт – це їх екс-одноклубник Ді Марія несподівано пальнув з лінії напівкола точно під праву стійку. 2:0!

І знову Реал створив супермомент одразу після болісного ляпасу. Цього разу вийшло навіть забити гол, але арбітри його скасували – Бейл ефектно перекинув Наваса, але при цьому підіграв собі рукою. VAR спрацював як слід, однак за кілька хвилин по цьому Гарет знову спробував перекинути Кейлора (невдало), а наприкінці першого тайму він ще й вистрілив з лінії штрафного поруч із правою стійкою. У ПСЖ наприкінці тайму було кілька ефектних комбінацій за участі Ді Марії та удар Ікарді з розвороту метрів з 10-ти – Куртуа спіймав м'яч. Зрештою, на перерву команди пішли за рахунку 2:0.

Ді Марія повторив досягнення Шевченка у Лізі чемпіонів – обоє відзначались дублем в матчах проти Реала та Барселони

Старт другого тайму виявився доволі повільним і нудним. Реал почав дещо активніше, трохи більше тримаючи м'яч на 50-х хвилинах, але нічого цікавішого за заблокований удар Крооса з-з меж штрафного на 53-й "бланкос" створити не вдалося. Поступово ПСЖ перехопив ініціативу, що вилилось у низку супермоментів: на 59-й Бернат метрів з 20-ти пробив у лівий нижній кут (Куртуа парирував), на 60-й Ді Марія відкрився на краю штрафного й перекинув голкіпера разом з воротами, а на 61-й Анхель викотив пас під удар Сарабії – той вистрілив у дотик з мінімальної дистанції, але м'яч просвистів у сантиметрах від лівої стійки. При цьому зовсім розчинився Ікарді, якого швидко змінив Шупо-Мотінг.

Зінедін Зідан не витримав такого "обгазону" й пішов у ва-банк, кинувши у бій Йовіча та Васкеса. У першій половині 70-х хвилин ці заміни ніякого покращення у грі "бланкос" не дали, однак і ПСЖ при непоганому контролі м'яча мало чим загрожував супернику. З другої половини цієї декади гості заграли сильніше: так, на 76-й хвилині Васкес замкнув подачу з флангом ударом у захисника, а Бензема зіграв на добиванні, влучивши з правого краю штрафного точно у дальній кут – втім, арбітри скасували гол через Васкеса, який ніби-то заважав Навасу. На 79-й же Карім замкнув навіс з правого флангу ударом головою в протихід голкіперу – м'яч пролетів поруч зі стійкою!

ПСЖ – Реал: Азар довів свою безгольову серію у матчах з парижанами до вражаючого показника

В ендшпілі поєдинку очікувався штурм Реала, але ПСЖ грамотно пресингував і збивав темп як в ігрових ситуаціях, так і за допомогою різноманітних сутичок після дрібних фолів. Вже на 84-й хвилині парижани отримали шанс взагалі закрити гру, однак удар Шупо-Мотінга з дальньої дистанції пролетів над поперечиною. На 86-й же вирватись віч-на-віч міг Ді Марія, однак його у чистому підкаті на лінії штрафного зумів зупинити Менді.

Гра Реала швидко розвалювалася – не допоміг навіть вихід Вінісіуса. Зрештою, ПСЖ зробив те, що мав зробити: на 90+1-й хвилині Ді Марія віддав передачу на хід у вільну зону Меньє, який разом Бернатом вийшов 2-в-1, обігрався з Хуаном і забив у майже порожні ворота – 3:0. Фінальний свисток зафіксував ефектну перемогу ПСЖ.

Таким чином, парижани набрали три очки й очолили групу А. Реал з нулем у графі залікових балів впав на останню позицію, поступаючись на один пункт Брюгге та Галатасараю.

Проект Зідана на межі провалу

Повернення Зізу на пост головного тренера Реала здавалося блискучою перемогою француза над впертим Флорентіно. "Лисий з Мадриду" увійшов у клуб на білому коні з карт-бланшем в кадровій політиці та необмеженими ресурсами – по більшості позицій керівництво намагалося задовільнити вимоги Зідана. Здавалося, що тепер результати "бланкос" стануть такими ж, як за часів тріумфів у ЛЧ, однак не все сталося, як гадалося.

В Іспанії у Реала вісім очок у стартових чотирьох матчах – при цьому дві перемоги були вкрай нервовими, а з Вальядолідом та Вільяреалом розписали бойову нічию. У Лізі чемпіонів же сталася катастрофа – вже у першому турі команда була декласована колективом, у якого вилетіли три головні зірки. Перший же тренер-тактик розібрав мадридців на атоми, завдавши по проекту Зідана важкого удару.

Достатньо лише подивитися на коефіціент очікуваних голів – 2,0 проти 0,7 на користь ПСЖ при нульовому влучанні у площину з боку "бланкос". Нуль, Карл! Подібного не траплялося з Реалом протягом 16 років, починаючи із сезону 2003/2004. Звісно, тут можна згадати гольові удари Бейла та Бензема, які не зарахували через порушення правил, але при оцінці роботи Зідана ці два моменти точно забудуться під тиском гучного офіційного "нуля".

У тактичному плані Зідан не зміг запропонувати Тухелю нічого такого, до чого б він виявився неготовим. Взагалі, важко зрозуміти, на що сподівався Зізу в цьому матчі, адже весь футбол Реала був вкрай уривчастим і хаотичним – не було помітно ніякої систематичності у діях.

Теоретично, "вершкові" мали потужний центр поля з руйнівником, який сам може покривати величезний простір і допомагати при розіграшу м'яча у першій фазі, а також з двома креативними центрхавами (Хамес і Кроос) – втім, загострюючих передач від них мадридці так і не дочекалися. Нападники самі змушені були обігруватись перед штрафним.

Каземіро прекрасно впорався зі своєю частиною роботи, виконавши 5 відбирань, 9 повернень м'яча і вигравши 10 із 14 єдиноборств. Йому також намагався допомагати Кроос, однак він завжди був повільнішим і дещо лінивим гравцем – як наслідок, німця проходили на дриблінгу чотири рази, що є рекордом матчу.

Втім, ПСЖ ще на етапі підготовки до матчу нейтралізував центр поля Реала: навіть по усереднених позиціях помітно, що опорну зону регулярно перевантажували Ді Марія й навіть традиційно пасивний Ікарді – дати раду цьому прийому Зізу так і не зміг.

Взагалі, висока мобільність ПСЖ у центрі поля й стала запорукою успіху парижан. В цьому плані показовим став другий гол, коли Ді Марія змістився з лівого флангу у "зону 14" і отримав там м'яч у повній самотності. Розриви між лініями Реала були колосальними.

До всіх своїх переваг ПСЖ просто додав високу інтенсивність гри, з якою "бланкос" також не впорались – про це сказали і Зідан, і Тухель. Господарі були банально швидшими у кожному з мікроепізодів, що особливо яскраво продемонстрував перший гол – досвідчені Варан з Карвахалем просто не встигали за перепасовками Ікарді з Бернатом, а Мілітао не зіграв щільно із Ді Марією. Усі дії парижан були зроблені у дотик, що прекрасно символізувало швидкість думки ПСЖ. Команда Тухеля знала, як повинна рухатись, а Реал не мав жодної ідеї щодо того, як на це реагувати.

Всі ці проблеми для Реала не нові. "Бланкос" увесь минулий сезон терпіли феєричні привози в обороні та прогресуючу дезорганізацію футболу, але справа зайшла занадто далеко – три з чотирьох останніх матчів у Лізі чемпіонів завершились для мадридців розгромами з трьома й більше пропущеними м'ячами. Флорентіно Перес задля виправлення становища наступив на власну гордість, покликавши Зідана назад, однак легендарний коуч без Роналду вже протягом шести місяців не може зупинити падіння. Ще кілька таких болісних поразок – і проект Зідана можуть закрити. Перес ніколи не церемонився з легендами, за що його і хейтили, але такими темпами сосьос самі почнуть благати дати копняка Зізу.

Ді Марія – король, якого робить свита

Однозначно, статус MVP матчу заслужив Анхель Ді Марія, який забив два голи, виконав пас на хід Меньє перед третім голом і ще двічі віддавав класні передачі під удар партнерам. Крім того, він став лідером за обіграшами один-в-один (7 спроб, 5 вдалих) і третім за кількістю повернень м'яча (6), а також блискуче відпрацював у позиційній роботі. Його зміщення у центр і навіть на правий фланг руйнували і без того хиткі оборонні редути суперника – характерно, що перед другим голом проти нього ніхто не грав взагалі.

Whoscored вважає аргентинця найкращим футболістом зустрічі, оцінивши його високим балом 9,0. Sofascore солідарні з колегами, але поставили йому лише 8,4; на AS та Marca його не виділяють окремою оцінкою, але там у нього також максимально можлива кількість відзнак. Останній підхід здається найбільш правильним, адже при всій своїй крутості Ді Марія не був єдиним футболістом на полі – величезний вклад в успіх принесла злагоджена робота його партнерів. Особливо слід виділити Гуйє, якого Томас Тухель на післяматчевій прес-конференції розхвалював з усіх сил.

"Я дуже довго боровся за те, щоб мати в команді Гуйє. Він просто машина. Він ніколи не зупиняється і відбирає багато м'ячів. Це неймовірно важливо в іграх з командами на кшталт Реала. З ним, Маркіньос і Верратті у нас був порядок в півзахисті".

Це дуже пафосна, але правильна оцінка. Гуйє став лідером за відбираннями (8 спроб, 4 вдалі) та єдиноборствами – в 9 із 16 дуелей на землі Ідрісса виходив переможцем. Разом із Ді Марією він також став третім за поверненнями м'яча (6). Опорник перекусив центр поля, але разом з тим тричі обіграв суперників на дриблінгу й став найкращим плеймейкером – сенегалець віддав три передачі під удар, з яких одна стала гольовою. Гуйє діяв максимально сміливо, жорстко, агресивно й розумно.

Не буде зайвим також виділити Пабло Сарабію. Аргентинець не відзначився результативними діями, але за кількісними показниками він лише на дещицю поступається Ді Марії – в нього 3 постріли по воротах (2 заблокованих, 1 повз стійку), 5 спроб обіграшу один-в-один (2 вдалі), 1 пас під удар і аж 17 єдиноборств, з яких 5 нападник виграв. Так, якість виконання у Пабло нижча, ніж у Анхеля, але його переміщення у штрафному, якісні відкривання та ривки постійно тримали оборону суперника у напрузі.

Зрештою, було б максимально несправедливо обійти увагою фулбеків ПСЖ. На рахунку Берната та Меньє 1 гол, 1 асист, 2 передачі під удар, 4 обіграші на дриблінгу, 12 виграних єдиноборств на землі й 15 повернень м'яча (11 – у Меньє). Вони прекрасно відпрацьовували в атаці, а гольовий вихід Хуана та Тома у компенсований час доволі символічно продемонстрував їхню швидкість, агресію, розумну позиційну роботу та фізичну готовність.

І навіть цей огляд залишає поза увагою неймовірні дії Верратті та Маркіньйоса, у яких гігантська кількість підготовчих пасів. Їхні фантастичні переміщення ставили у глухий кут півзахист та оборону Реала, зв'язуючи футбол парижан у єдине ціле, але описати усі геройства футболістів ПСЖ не вистачить слів. Важливо лише пам'ятати, що Ді Марія, при всій королівській величі у цей вечір, забов'язаний своєму успіху численній свиті.

Воротарська проблема Реала

Кейлор Навас своїм несподіваним відходом у ПСЖ після відправлення Андрія Луніна в оренду зробив доволі некрасивий вчинок. Мадридські фанати розгнівалися на свого колишнього улюбленця через те, що він спаплюжив сезон одній з головних надій Реала, однак виявилося, що костариканець ще й залишив ворота "королівського клубу" у неймовірній небезпеці.

Тібо Куртуа після матчу проти ПСЖ важко не критикувати. Він пропустив від Ді Марії у ближній кут і виконав всього один якісний сейв, однак це лише половина біди; більш важливим є інший факт – у п'яти останніх матчах бельгієць пропустив 9 голів, а в останніх чотирьох поєдинках ЛЧ суперники настріляли йому ще 11 м'ячів. Це занадто багато, як для першого номеру мадридського Реала.

Тут би й знадобився Лунін, однак він нині сидить на лавці у Вальядоліді, чекаючи свого шансу в Кубку Іспанії. За чутками у ЗМІ, керівництво "вершкових" незадоволено таким розвитком подій, розудумуючи над розривом орендної угоди з дружнім клубом (його президентом є Роналдо). Після подібних матчів Куртуа це рішення здається найбільш логічним. Лунін може конкурувати з таким Тібо.

Мессі, Роналду і Зідан за крок до історії, а суперник Шахтаря – унікальний: 7 фактів про новий сезон Ліги чемпіонів