УКР РУС

Португалія вийшла в 1/4 ЧС-2022, забивши 6 голів Швейцарії – жахіття Роналду, історичний хет-трик і аналогія з Україною

6 грудня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Португалія розтрощила Швейцарію (6:1) в 1/8 фіналу Чемпіонату світу 2022. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Битва за право зіграти чвертьфінал проти збірної Марокко, яка сенсаційно вибила Іспанію в серії післяматчевих пенальті. Двобій, як і онлайн-трансляція Португалія – Швейцарія на "Футбол 24", стартував о 21:00. Фернанду Сантуш посадив капітана "селесао" на лавку – 37-річний Роналду присів у запас Португалії вперше за 14 років на великому турнірі. Замість Кріштіану дебютував у стартовому складі "селесао" форвард Бенфіки Гонсалу Рамуш. Саме 21-річний нападник відзначив свою прем'єру взяттям воріт на 17 хвилині. Феліш викотив у штрафний лівим напівфлангом, Шер надто пасивно відборовся, і Рамуш прошив ближній верхній кут.

Португалія – Швейцарія: онлайн-трансляція матчу 1/8 ЧС-2022 – Сантуш різко покарав Роналду та інші сміливі рішення

Гонсалу взяв активну участь і в наступних двох ударних атаках. Спочатку відкинув під потужний постріл Отавіу, завершивши комбінаційний наступ усе тим же лівим краєм. Згодом повівся надто егоїстично, коли приймав закидання з глибини від Феліша. Праворуч у штрафному відкривався Бруну Фернандеш – хавбек Манчестер Юнайтед висловив справедливі претензії. З цікавого у Швейцарії за перші 30 хвилин можна згадати хіба кручений штрафний Шакірі здалеку. Снаряд в останню мить пройшов повз праву стійку. Занадто легко. Бруну виконав 3 гольовий пас на катарському Мундіалі, подавши кутовий ідеально на голову 39-річному Пепе.

Португалія залишила Роналду в запасі і забила 6 голів – відеоогляд матчу зі Швейцарією

Це найстарший автор гола в історії плей-офф чемпіонатів світу. Легендарному центрбеку виповнилося на цей момент 39 років і 283 дні. Кошта помилився на виході після прострілу з правого флангу, але тут же підскочив і встиг скоригувати добивання Фройлера головою. У підсумку Далот, який неочікувано витіснив Канселу в запас, виніс з порожніх воріт. Третій удар Рамуша у площину воріт потягнув Зоммер. Блискуче накидав на межу воротарського майданчика все той же Бруну, який створив за 1 тайм 2 стовідсоткові моменти.

Попри втрачені моменти Рамуш виглядає значно цікавішим і головне команднішим бійцем, ніж Роналду. Рішення Сантуша поставити на краї оборони Далота з Геррейру, вперше проігнорувавши Канселу, теж виправдало себе на всі 100. Гострота попереду, надійність ззаду. По суті єдиний момент Швейцарії до перерви став наслідком банального прострілу та помилки голкіпера. Португалії дозволили зіграти в максимально зручний футбол – цілих 2 контратаки з ударами, купа простору в позиційних наступах. "Селесао" виграли всю боротьбу і були значно ефективнішими: з 6 ударів 5 стали влучними, зокрема, тричі з меж штрафного.

Захисник МЮ Далот прекрасно прострілив з правого краю у воротарський. Рамуш реалізовує рівно 50% своїх ударів у площину. М'яч проскочив між ногами Зоммера. Роналду в жодному з останніх 6 матчів на мундіалях не зміг оформити дубль, хоча моментів мав не менше. Кріштіану сьогодні – майже взірець поведінки за межами поля. Аплодує Роналду четвертому голу Португалії. Отавіу п'ятою в центрі поля розігнав магічну атаку. Феліш доставив майже до штрафного, а там Рамуш віддав, Геррейру забив. Фулбеки сьогодні з асистом і голом, який Канселу!

Форварду Бенфіки мало 2+1, він ще й асистує чужому. Рамуш після кутового з правого флангу скинув головою на дальню стійку, Аканджі замкнув порожній кут. Драма Роналду. Понуро із сумом в очах він спостерігає за шоу свого на 16 років молодшого конкурента. Португальські трибуни ніби добивають: "Ра муш, Ра муш, Ра муш!" Він просто не дає Роналду будь-яких шансів. Хет-трик на 67 хвилині. Феліш тонко покотив, Рамуш легко розправився з голкіпером. Після такого можна й Кріштіану дати пограти. Ніяково стоїть біля бокової Роналду в ролі заміни для найкрутішого гравця 1/8 ЧС-2022. У Кріштіану, до слова, цілих 0 голів на стадії плей-офф своїх 5 чемпіонатів світу.

Феєрія триває. Чергова красива атака з розмахом: Геррейру отримав діагональ на лівий фланг і видав майже ідеальний простріл – Фернандеш мінімально не дотягнувся. Свій гол дуже хотів би забити і Роналду. Спочатку бахнув зі штрафного метрів з 30 прямо у стінку, потім відкрився під пас Карвалью після помилки швейцарців у центрі та навіть забив, але примудрився залізти в офсайд. Кріштіану не використав ще один момент, коли не дуже вдало прийняв пас. Дирижер Португалії сходить на 87 хвилині. Бруну Фернандеш створив дві сотки та видав ідеальну статистику довгих пасів у цій грі (5 з 5 вдалі).

І навіть Леау забиває. На 90+2 джокер з Мілана відзначився другим взяттям воріт на ЧС-2022. Ідеальний обвідний удар після пасу Геррейру, який до гола доклав ще й асист. Вражаюче побиття у виконанні Португалії проти виснаженої Швейцарії, в якої ніби сил не було навіть імітувати боротьбу. Перший хет-трик на катарському Мундіалі (феєричний дебют Рамуша в основі "селесао"). 84 роки чемпіонати світу не бачили збірну, яка забила б 6 голів у матчі 1/8 фіналу.

Нічний жах Роналду і Швейцарії

Як і Кріштіану, команда Якіна не вийшла на поле чекати стартового свистка і битви за чвертьфінал. Зневірений погляд головного тренера збірної Швейцарії кудись в далечінь був символом гри його підопічних. Ще за 20 хвилин до кінця він знав, що не повернеться на цей же стадіон Лусаїл, який прийматиме фінал ЧС-2022. Адже ще до старту матчу хтось підступно запустив грати стару касету VHS "Швейцарія в 1/8 Мундіалю: Вибране". Як у 2018-му проти Швеції чи 2006-му з Україною, "наті" почали плей-офф так, ніби за 5 хвилин до стартового свистка їх щойно вирвали з ліжка, а тепер вони гарячково шукають потрійне еспресо, аби прокинутися.

Ось так яскраво "Базельська газета" розповідає про нове фіаско їхніх улюбленців на стадії плей-офф Чемпіонату світу. Швейцарські футболісти знову дуже хотіли підкорити світ, але закінчилися на матчі проти Сербії. Ще один повтор з минулого. Емоційний тріумф, а потім повністю вихолощена команда. Без віри. Без магії. Усі ці мотиваційні гасла на рекламних щитах у Досі були не для них. Їхній сенс зміг зате зчитати Гонсалу Рамуш, чий прославлений трибунами дебют заподіював реальні страждання Роналду. Який більше не є незамінним, капітаном чи вожаком. Символічний транзит влади на позиції нападника. Якийсь 21-річний нахаба увірвався в його гру і назавжди перевершив Кріштіану – 3:0 за голами у плей-офф чемпіонатів світу виглядають страшним розгромом.

Швейцарські ЗМІ знаходять і позитив. Адже цього разу їхня збірна вилетіла не від суперника, який грає так само погано. Згадують, що збірна України під орудою Олега Блохіна була досить посереднього таланту, а шведам явно не вистачало натхнення. Португалія вирізняється на цьому фоні чудовою командою, від якої не соромно вилетіти. Але ж не так – найбільша поразка для швейцарців за всю історію чемпіонатів світу. І це "червоні хрестоносці", які ледь не зупинили на груповому етапі Бразилію.

ЧС-2022: відомі всі пари 1/4 фіналу – розклад вирішальних матчів

Є і виправдання. На правому фланзі оборони вибув Відмер, і саме на болючу зону Едмілсона Фернандеса методично надавлювали португальці. Геррейру та Фелікс напряму взяли участь в 4 голах. А потім ще й Леау поставив принизливу крапку з тієї ж зони. Якін змінив схему з 4 захисниками на тріо центрбеків і дует форвардів, але зиску в центрі поля чи хоча б на своїй половині так і не отримав. Єдине, що вдалося, то показати трохи кращий пресинг за суперника, який був налаштований творити атакувальну магію, а не відпрацьовувати біля своїх воріт.

Коли Португалія ловить хвилю, а в тебе провалюються захисники (Шер, Едмілсон, не дуже кращим був і Родрігес) і воротар має найгірший вечір, уже нічого не змінити. Потрібно просто перетерпіти ці 90 хвилин фільму жахів. Як терпів Роналду, показуючи на весь світ гримасу болю замість посмішки, яку не до кінця вдавалося натягнути на обличчя. Ну, не може він бути в тіні і з легкою совістю віддати титул №1 – це дуже екстремальна ситуація для Кріша. Якін зі своїми рішеннями прогадав. Сантуш передовсім насмілився приборкати бестію.

Адже Португалія від самого початку ЧС-2022 боролася не лише з опонентами, а й своїм капітаном. Радикальний хід зроблено. Перелом настав. І Роналду більше нема що заперечити. Однак далі, мабуть, найнеприємніший суперник для топ-збірних, який дуже вміло вбиває будь-які атакувальні пориви. Марокко з цим солідним оборонним футболом уже обламало Іспанію. Португалія за виконавським класом видається ще важчим іспитом для Хакімі й компанії. Сірість іспанських атакерів проявилася у серії пенальті, де не знайшлося кому влучити бодай 1 раз. Тут же є кому створювати, є і люди для завершення. Казка марокканців ще ніколи на цьому Мундіалі не опинялася під такою загрозою.

Іспанія вилетіла з ЧС-2022: екс-гравець Реала відправив Луїса Енріке у Twitch, панєнка ціною 1/4, Марокко заслужило