УКР РУС

Португалія здолала Люксембург: розслаблена гра "селесао", Роналду знову забив, а "динамівець" – найгірший у матчі

17 листопада 2019 Читать на русском

У рамках 10-го туру відбору до Євро-2020 Португалія у розслабленому режимі переграла Люксембург (0:2).

У групі В, паралельно з матчем Сербія – Україна, Люксембург приймав Португалію. Незважаючи на статус фаворита поєдинку, "селесао" до цієї зустрічі ще не вирішили свої турнірні завдання й для виходу на чемпіонат Європи підопічним Сантуша була необхідна лише перемога, аби не залежати від результату у Белграді.

Україна в Сербії вирвала драматичну нічию завдяки Бєсєдіну, завершивши відбір Євро-2020 без поразок

Матч розпочався очікуваним контролем від гостей, але гострих моментів довелось почекати. Після 10-и хвилин зустрічі збірна Люксембургу навіть вирівняла гру й почала створювати свої моменти. У португальців міг забивати Роналду, який зіграв на добиванні й фактично розстрілював Моріса з близької відстані, але кіпер впорався та зафіксував м'яч. Венсан Тіль також мав нагоду відзначитись після навісу з флангу, але головою пробив трохи вище. Люксембуржці вдало проривались на флангах, а їхні простріли та навіси періодично знаходили партнерів у чужому штрафному.

Сантуш оцінив стан Роналду перед ключовими матчами відбору на Євро-2020

Такий навіс після розіграшу кутового знайшов і "динамівця" Жерсона Родрігеса, але йому також не вистачило точності – над поперечкою. Ближче до кінця першої половини португальці перекрили прориви господарів, а самі у швидкій вертикальній атаці зуміли відкрити рахунок – Бернарду Сілва класно закинув з центру поля на Бруну Фернандеша, а той з лінії штрафного точно пробив у ближній кут воріт Моріса! 0:1. На останній хвилині тайму голкіпер Люксембургу ледь не "привіз" другий гол у свої ворота, не помітивши Бернарду Сілву, коли вибивав м'яч – господарям пощастило, удар від воріт.

По перерві гості вийшли у (само)впевненому настрої й не надто поспішали збільшити власну перевагу. Натомість ще один шанс мав Родрігес. "Киянин" з кута штрафного цілив у дальню дев'ятку – вийшло гарно, але трохи неточно. Господарі зі свого боку не дозволяли супернику багато біля власного штрафного, граючи у свій звичний "цупкий" футбол.

Мінімальна перевага португальців могла похитнутись у будь-який момент, та гольових моментів до середини другого тайму біля воріт Моріса практично не було. Геть непомітним був Роналду, якому відверто бракувало моментів. Єдиний шанс у португальця у першій половині другого таймі – удар зі штрафного, м'яч пролетів поруч з лівою штангою. Та вже ближче до кінця матчу Кріштіану свого досягнув. Щоправда, гол фактично забивав Діогу Жота, а Роналду лише торкнувся до м'яча вже на лінії воріт. Так чи інакше – 0:2 на користь європейських "селесао", більше команди не забивали. Португалія очікувано виходить на Євро-2020, не впускаючи туди збірну Сербії.

Розслаблена гра португальців

Схоже, особливого тиску перед звітним поєдинком підопічні Сантуша не відчували. Так, певні розклади могли їх залишити на третьому місці у групі, але ще після поразки від України португальці були впевнені, що ані Литва, ані Люксембург не завдадуть їм зайвих клопотів. Перший тайм пройшов у дуже розміреному темпі, господарі вже звично для себе показали себе з найкращого боку проти більш іменитого суперника, ускладнюючи йому завдання поблизу власного штрафного. Португальці грали доволі прямолінійно, що теж заважало зловити суперника на помилках чи видати неочікуваний пас у штрафний майданчик. Єдиний такий пас видав Бернарду Сілва, з центру поля закинувши на Бруну Фернандеша, на що геть не очікували Шано та Жерсон.

Англія, Чехія, Туреччина та Франція вийшли на Євро-2020, Португалія знищила Литву з хет-триком Роналду

По перерві гості й геть розслабилися, вважаючи, що перемога вже у них в кишені, а нічия у Белграді ще більше підкріплювала цю впевненість. У певний період другої половини навіть здавалось, що це може нашкодити португальцям, які вели лише у один м'яч, а люксембуржці йшли в атаку, не маючи що втрачати. Втім, фаворити цього матчу таки забили вдруге після чудового навісу того ж таки Бернарду Сілви на Діогу Жоту. Гравці АПЛ створили цей гол, але записав його на свій рахунок Роналду. Цей м'яч для нього став уже 99-м у футболці збірної.

Роналду знову забиває та очікує реакції у Турині

Кріштіану мав власні завдання під час міжнародної паузи. Конфлікт між португальцем та тренером Ювентусу Мауріціо Саррі виник після того, як останній почав замінювати гравця, не даючи йому догравати поєдинки до фінального свистка. Тренер пояснював це незначним ушкодженням Роналду та всяко намагався навести аргументи щодо його турботи про здоров'я португальця.

Гравці Ювентуса проведуть серйозну розмову із Роналду

Після матчу з Литвою усім стало зрозуміло, що зі здоров'ям у капітана все гаразд, а заміни Саррі спричинені тактичними міркуваннями та бажанням посилити гру в атаці Ювентуса. Роналду взявся доводити власний професіоналізм з хет-трику проти збірної Литви, а закріпив успіх голом проти Люксембургу та виходом у фінальну частину Євро-2020. У лідерських якостях та авторитеті Кріштіану не доводиться сумніватись у збірній, але чи стануть його аргументи вагомими для Саррі – питання наразі відкрите.

Люксембург не розчарував, Жерсон Родрігес – найгірший у команді

За версією Sofascore "динамівець" став найгіршим гравцем обох команд – 5,6 балів. Ніхто з його партнерів не отримав менше 6 балів. Звісно, очікувати від Жерсона забитих голів у матчі проти Португалії було надто самонадіяно, однак не гра у атаці так знизила його підсумкову оцінку, як провали у переходах з атаки в оборону. Жерсон часто зовсім не повертався до власних воріт, а два голи фактично були створені на його фланзі.

Цьогорічний відбір для збірної Люка Гольца можна записати у актив. "Футбольний карлик" очікувано зайняв одне з останніх місць у групі В, але зумів випередити Литву завдяки очній перемозі та нічиї на виїзді. Та навіть не це головне. Протягом усього відбору люксембуржці встигли "полоскотати нерви" майже усім своїм опонентам, а збірна України могла легко спіткнутись у очних матчах та, зрештою, не поїхати на Євро-2020.

Тож не дивно, що й у сьогоднішньому поєдинку господарі довго протистояли португальцям та намагались грати у футбол не лише поблизу власних воріт. Підопічні Гольца у певні проміжки часу доволі впевнено контролювали м'яч, будували позиційні атаки та створювали моменти, які, щоправда, були доволі очевидними та "читались" обороною португальців. Поки що невідомо, чи залишиться Люк Гольц тренувати цю збірну, але відбір показав значний прогрес у їхній грі.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ ЄВРО-2020