УКР РУС

Бразилія розгромила Перу: карнавал та недоліки "селесао", безідейний Гарека, невдачі Жезуса та день Евертона

23 червня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У матчі 3-го туру групового етапу групи А збірна Бразилії оформила вихід у плей-офф, відвантаживши п'ять м'ячів у ворота Перу.

Матч між перуанцями та бразильцями мав важливе значення, адже питання виходу з групи за два попередні тури вирішено не було. Щоправда, обидві збірні мали значну кількість очок, тож варіант проходу в плей-офф з третього місця виглядав дуже реальним – але не залізним. Так чи інакше, господарі турніру за рідних трибун грати на нічию не збиралися, а гості тримали в голові паралельну зустріч, в якій Венесуела цілком могла обійти Перу. Всім була потрібна перемога.

Перу – Бразилія – 0:5 – відео голів та огляд матчу

Підопічні Рікардо Гареки розпочали матч поактивніше, сміливо атакуючи через центр та лівий фланг. Бразильці відповідали жорсткими фолами, що приносило перуанцям штрафні: так, вже на 4-й хвилині Маркіньйос збив Герреро, а той зі стандарту подав на дальню стійку – Абраму до замикання не вистачило лічених мілісекунд. На 8-й хвилині Адвінкула розігнав контратаку та завершив її ударом метрів з 30-ти, але вийшло занадто високо. Словом, старт поєдинку не віщував для збірної Перу біди.

Перу – Бразилія: онлайн-трансляція матчу 3-го туру Копа Амеріка-2019 – як це було

А вона прийшла вже на 12-й хвилині після проходу Алвеса. Дані на дриблінгу прошив центр та віддав передачу на правий край штрафного, а там вдалося заробити кутовий. Коутінью виконав навіс, Тьягу Сілва скинув точно на голову Каземіро, а той замкнув ударом у стійку; м'яч відскочив у спину Маркіньйосу, а від неї – знову до Каземіро, який зіграв на добиванні. 0:1 – здавалося б, нічого страшного, але на 19-й голкіпер Гальєсе при спробі вибити сферу влучив у Фірміно, який знаходився прямо перед ним! Круглий влетів у стійку й відскочив прямо до ніг Роберту, який обіграв воротаря та забив у порожні ворота.

Голкіпер Перу припустився епічного фейлу у стилі Бойка в матчі Копа Амеріка-2019 – Фірміно став героєм епізоду

На 23-й хвилині Гальєсе трішки реабілітувався за свій ляп, врятувавши після прориву Евертона – той отримав розкішну передачу на хід по лівому флангу та вийшов віч-на-віч, але удар у дальній кут голкіпер парирував. Герреро відповів на цей момент ударом зі штрафного на 27-й, але м'яч пролетів над поперечкою. Втім, вже на 32-й все було завершено: Евертон отримав пас на лівий фланг, змістився у центр та метрів з 24-х пробив низом під ближню стійку – 0:3. Гальєсе втратив свій кут.

Останні 15 хвилин першого тайму пройшли за повного домінування бразильців, хоча загострити ситуацію суттєво їм вдалося лише раз – на 39-й хвилині Жезус прийняв передачу в штрафний, прибрав захисника та пробив метрів з 13-ти, але м'яч несподівано зрізався з ноги нападника. Перуанці могли покарати за марнотратство на 44-й, коли Трауко отримав розрізний пас з лівого флангу на край воротарського, звідки пройшов потужний удар в ближній кут – Аліссон врятував.

Дані Алвес вважає, що збірна Бразилії може обійтись і без Неймара

Другий тайм розпочався з тиску збірної Бразилії. Вже на 47-й хвилині господарі заробили кутовий, після подачі з якого гості програли підбирання, а Евертон на ривку втік від кількох захисників на побачення з Гальєсе – той опинився першим на м'ячі. На 52-й Коутінью отримав пас на хід та ледь не закинув сферу за комірець кіперу (той врятував, а рефері помітив офсайд), а на 54-й сталося неминуче. Дані Алвес разом з партнерами розкатав красиву комбінацію та вийшов на ворота під кутом, пробивши у дальню дев'ятку – 0:4!

Після цього бразильці почали відверто гратися із суперником. Так, на 60-й Жезус увірвався у штрафний та пробив по центру в руки голкіперу; на 63-й Евертон з рикошетом пальнув поруч із дальньім верхнім кутом, а на на 64-й Артур вистрілив з-за меж карного майданчика – вище воріт! На 75-й Жезус знову отримав м'яч та пробив метрів з 20-ти, але м'яч знову пішов по центру в руки Гальєсе. На 80-й він ще й вихід віч-на-віч запоров, однак рефері помітив у Габріеля офсайд.

Копа Амеріка: Чилі мінімально переміг Еквадор та достроково вийшов з групи

Тіте почав проводити заміни, Гарека також знімав лідерів, тому цікаві моменти поступово закінчувались. В останні 10 хвилин перуанці змогли лише раз пробити по воротах (неточно), а бразильці довершили побиття. На 90-й Вілліан красивим ударом з кута карного майданчика поклав м'яч точнісінько під дальню стійку – 0:5! На 90+2-й же Гальєсе збив Жезуса, а арбітр призначив пенальті. Бути б шостому голу, але голкіпер парирував постріл Габріеля. Після цього пролунав фінальний свисток.

Таким чином, Бразилія виграла групу А, набравши 7 очок. Збірна Перу, маючи 4 залікових бали, опустилася на третє місце, очікуючи на результати матчів у групах В та С – лише після цього стане зрозумілим рейтинг третіх команд.

Jogo bonito від Бразилії

Збірну Бразилії за старі заслуги часто ототожнюють з яскравими "чарівниками" середини ХХ століття, коли футбол "селесао" називали "прекрасною грою" (знаменитий jogo bonito). Роки йдуть, бразильці грають все прагматичніше і прагматичніше – і тут несподівано підопічні Тіте видали карнавал у матчі з доволі непростим суперником. Наскільки ця перемога може слугувати демонстрацією сили? Даний поєдинок точної відповіді не дав.

По-перше, Перу ніколи не претендувало на рівну гру проти визнаних південноамериканських грандів. У відборі до ЧС-2018 команда Рікардо Гареки вийшла на Мундіаль, набравши 26 очок – 21 з них було набране у матчах проти збірних, які опинилися поза турніром. Те, що перуанці не відповідають рівню Бразилії, демонструє ряд епізодів, у яких гості або не встигали, або допускали технічний брак.

Так, приблизно одночасний старт до нічийного м'яча за приблизно однакової відстані вигравав швидший Евертон

А нижче Поло замість моментальної передачі у вільну зону допустить технічний брак, відпустивши м'яч на рівному місці. Каземіро встиг відібрати м'яч.

По-друге, Бразилія забила дуже випадкові голи: перший прилетів після першого ж кутового, другий стався завдяки ляпу Гальєсе, а при третьому голкіпер втратив свій кут – і все це за 32 хвилини. Після такого удару "селесао" достатньо було просто не обрізатися, щоб справити враження "прекрасної гри".

Втім, Перу дійсно розбили в ефектному стилі. Так, бразильці провели 31 спробу обіграшу один-в-один, з яких 20 були успішними. 12 з них зробили флангові нападники (фактично вінгери) Евертон та Жезус, а також Дані Алвес – при цьому фулбек організував перший гол, на дриблінгу прорвавши блок у чотири футболіста суперника. Також "селесао" виконали 5 розрізних передач, а з 18 ударів по воротах 14 пройшло з меж штрафного – і 9 цілили у площину (+ стійка).

А які комбінації влаштовували "чарівники м'яча"! Просто казка:

"Селесао" справді влаштували jogo bonito. Саме за це люблять бразильський футбол і саме це є його визитівкою. Для самих бразильців перемога в такому стилі також дуже важлива, адже їх збірні давно вже не демонстрували карнавал. Що ж, отримайте і розпишіться!

Неідеальна команда Тіте

Варто не забувати, що така феєрія стала можливою завдяки тому, шо перуанці банально розсипалися – до голів же вони ефективно накривали суперника й створювали більшості в ключових зонах, завдяки чому часто вигравали підбирання. Бразильці регулярно залишали великий простір у центрі, хоча в цьому є певний сенс – Каземіро здатен закривати гігантські діри, але у плей-офф подібна практика може бути жорстоко покарана. Неуважність Дані Алвеса на фланзі оборони більш критична:

За 30 секунд до цього епізоду Абрам прошив трьох захисників – Алвес пропустив розрізний пас поміж ніг, а Трауко пробив у ближній кут.

Крім того, не завжди ефективно рухався Коутінью, хоча в даному поєдинку його позиційна робота виглядала краще, ніж раніше. Феліпе іноді перекривав простір своїм партнерам або не помічав перспективні зони, зосереджуючись виключно на м'ячі – втім, саме він став лідером за пасами під удар та розрізними передачами (4+3).

Просування м'яча через центральну зону виглядало доволі повільним і несистемним – якраз з цим пов'язана велика кількість обіграшів один-в-один. Поки перуанці трималися в центрі біль-менш продумано, якість трикутників в центрі була невисокою. Більше того: центрхави під пресингом іноді губилися, спускаючись з центру у подібні ситуації:

Артур сам змістився вниз до двох нападників Перу, загнавши себе у ситуацію 4-в-2 біля власих воріт.

Втім, загальна картина дуже обнадійлива для Бразилії. На Копа Амеріка-2019 ця команда демонструє потужність на флангах, присутність думки на всіх стадіях гри та якісну реалізацію. "Селесао" страждають від неуважності та губляться при агресивному пресингу, однак знаходять можливості пройти його на тактичному та індивідуальному рівні. Бразилія дещо слабша за минулорічну, але нижче певної топ-планки вона не опускається. Перспективи у підопічних Тіте доволі серйозні – тим паче, що на цьогорічній першості класних колективів відверто мало.

Рікардо Гарека розчарував

Минулого літа аргентинський спеціаліст привіз на Мундіаль заведену команду. Перуанці хоч і вилетіли з групи, але в кожному з трьох матчів билися до останнього, ставши однією з найбільш симпатичних збірних серед тих, які не пройшли у плей-офф. На Копа Амеріка-2019 підопічні Рікардо Гареки стали грати більш прісно, вирізняючись епічним марнуванням моментів, але не якістю футболу.

У матчі проти Бразилії стався епік фейл, за який відповідальність мають нести усі. Не варто кидати всіх собак на Гальєсе, який відіграв свої ляпи кількома дуже важливими сейвами – більш важливою причиною провалу стало те, що тренерський штаб ніяк не відповів на посилення гри збірної Бразилії. Характерною цифрою стала кількість пасів у вінгера Поло – він віддав всього 4 передачі за 95 (!) хвилин. Через його фланг Евертон та Коутінью творили все, що завгодно, але Рікардо Гарека так і не помітив провалу до самого свистка.

На початку зустрічі перуанці тримали компактність, але поступово вона перетворилася на звичайне ігнорування фулбеків – особливо Феліпе Луїса. Нічийні м'ячі також здебільшого були за бразильцями – і якщо в полі це можна списати на клас, то за подібні епізоди після стандартів відповідальність має нести тренерський штаб. Зрештою, після четвертого голу перуанці взагалі кинули грати, хоча різниця м'ячів має величезне значення – на ЧС-2018 вони собі такого не дозволяли.

Рікардо Гарека не зарядив своїх хлопців і не керував грою, за що його жорстоко покарала далеко не ідеальна збірна. Нинішнє Перу виглядає блідою тінню минулорічної команди, хоча склад майже не змінився. Сумно.

Не день Габріеля Жезуса та успіх Евертона

Тіте використовував флангових нападників у схемі 4-2-3-1 в якості вінгерів. Габріель Жезус на цій позиції виглядав не дуже яскраво, всього три рази пішовши в обіграш (двічі успішно) й віддавши всього дві ключові передачі – за останнім показником він другий у команді, але загалом форвард Манчестер Сіті у ролі хавбека не вразив. Куди більше гостроти "містянин" додавав у штрафному, де і дриблінг проходив, і удари йшли – Жезус став лідером за ними.

Габріель цілком міг завершити матч з кількома голами, але йому дуже не пощастило з реалізацією. Два постріли з меж карного майданчика він завдав точно по центру, а на 39-й хвилині м'яч зрізався в нього з ноги – а позиція ж була фантастичною! Пенальті Жезус також пробив непогано (він же його і заробив), але Гальєсе вгадав кут. Коли не фартить, тоді не фартить.

Натомість, на протилежному фланзі Евертон оформив серйозну заявку на вихід в основі у подальших матчах. 23-річний форвард Греміо став найяскравішим футболістом зустрічі, відзначившись голом, асистом та двома виходами віч-на-віч з голкіпером. На рахунку нападника-вінгера 10 спроб обіграшу один-в-один (6 успішних), 1 пас під удар та 1 розрізний пас, а також 10 виграних єдиноборств (із 17 епізодів) та два верхових м'ячі.

Евертон придав динаміки грі збірної Бразилії, якісно відкриваючись під передачі на хід та демонструючи шалену швидкість – як на ривку, так і на дистанції. Несподіване рішення пробити з дальньої відстані під ближню стійку, яку на секунду втратив Гальєсе, також демонструє оперативність і сміливість думки форварда. Буде дуже дивно, якщо Евертон не вийде в основі на чвертьфінальний матч.