УКР РУС

Олімпік – Динамо: Луческу дебютує в УПЛ без 5 лідерів – Буяльський феєрить, голи новачків, лють румуна через українців

21 серпня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Олімпік програв Динамо (1:4) в 1-му турі УПЛ 2020/21. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Новий сезон чемпіонату України починається з офіційного дебюту Мірчі Луческу. Матч, як і онлайн-трансляція Олімпік – Динамо на "Футбол 24", стартував о 17:00. Екс-наставник Шахтаря виграв 2 товариські матчі проти команд з Другої ліги, але програв Десні в рамках підготовки до свого першого київського сезону. Якщо в динамівців найкращим бомбардиром став Супряга (3 голи та 2 асисти), то лідером атаки донеччан залишився Шахаб. Іранський форвард наколотив 6 м'ячів за 5 спарингів. Олімпік також дуже впевнено пройшовся клубами нижчих ліг, а своєї єдиної поразки зазнав від Десни. За 16 попередніх ігор між звітними суперниками кияни програли лише раз, а виграли 12.

Дебютний розгром Луческу у відео голів і огляді матчу Олімпік – Динамо

Фантастичний момент запоров Супряга на 6-й хвилині. Де Пену відправили у ривок лівим флангом, ідеальний простріл від Карлоса завершував Владислав – удар з кількох метрів повз голкіпера і ворота. Не біда. Уже на 8-й динамівці класно розіграли штрафний метрів з 35. Обманний маневр у центрі, Де Пена несподівано покотив ліворуч, Караваєв м'яко навісив, а Буяльський вискочив з-за спин захисників і знайшов шлях до сітки. Постійні закидання з глибини на Цітаішвілі та Супрягу – досить гостро, але після цих розіграшів до ударів справа не доходила.

Олімпік – Динамо: онлайн-трансляція матчу УПЛ

І знову напрочуд гострий Де Пена подав з лівого краю. Сирота продовжив на дальню, а там замкнув ударом у свої ворота Завійський. Гол кожні 8 хвилин – такий офіційний старт Луческу з Динамо в УПЛ. Як же хитро віддавав Тимчик у розріз, але Цітаішвілі, як і Супряга на перших хвилинах, не розібрався у кількох метрах від воріт і віддав чужому. Перша ж гостра атака Олімпіка повернула команду Климовського у гру. На 23-й хвилині Сирота загубив свого гравця, невчасно вистрибнувши на подачу Чогадзе, якому абсолютно ніхто не заважав. Політило розстрілював впритул. Супряга на 25-й загубив черговий потенційний асист Де Пени. Бущан вибив від свого штрафного, уругваєць виграв верхову боротьбу, але форвард Динамо прямолінійно влучив у голкіпера, вийшовши віч-на-віч з Кичаком.

Караваєв губить своїх гравців на лівому фланзі, звідки надходить основна загроза Олімпіка. Тимчик помиляється на правому. Не вистачає надійності крайнім захисникам Динамо, у центрі теж не все стабільно (експериментальна пара Сирота/Кендзьора не вражає стійкістю) а донеччани тим часом перехопили ініціативу в контролі м'яча. "Суркіси – ганьба Динамо", – заряд київських ультрасів, які не пробачають власника клубу приходу Луческу. Ну, і ще перероблена кричалка про Путіна (тільки тепер ім'я ворога фанатів змінено) зі знаменити образливим словом лунає над стадіоном. Відразу ж показали, як Ігор Суркіс почав комусь телефонувати.

Шахабу дозволили пробити з кількох метрів. І знову київські захисники з хавбеками дають без перешкод прострілити з правого флангу. Цітаішвілі заробив штрафний, Де Пена закручував, але влучив туди, де стояв Кичак. Схоже, Динамо вистачило лише на хвилин 20. Шахаб пробивав після чергової помилки захисників – не дуже прицільно. Луческу вичитав Тимчика за помилки в передачах і позиційній грі. Дуже злий вираз обличчя у тренера, кому також дісталося від фанатів за парканами стадіону Динамо. Ну, а так віце-чемпіони України награли загалом на непогану статистику: 61% володіння м'ячем, 4:2 за ударами у площину, заслужена перевага. Дісталося і Цітаішвілі. Не витримав Луческу певної пасивності Гіо, і вже у перерві вийшов Жерсон Родрігес.

Високий пресинг Олімпіка, кияни відчувають серйозні проблеми з виходом від власного штрафного. Де Пена перейшов на правий фланг, Жерсон розташувався ліворуч. Карлос же і обрізався в центрі поля, але номінальні господарі не дуже вдало розіграли атаку після чергового навісу з флангу. Родрігес розігнав атаку центром. Буяльський класно відкрився ліворуч і віддав на порожні ворота. Супряга розстрілював, але пробивав знову дуже ризиковано – ледь долетів м'яч у сітку. Навіть перехрестився Влад. І знову ця зв'язочка. Жерсон розігнав, Буяльський ідеально накинув за спини. Де Пена після кепського прийому перекинув ворота з вбивчої відстані. Луческу аж за голову схопився і зробить це ще не раз.

А ось і 3-й супермомент, який розтринькав Супряга. Лєднєв, тільки-тільки замінив Буяльського (Віталій зазнав пошкодження, але ніби оговтався), як перехопив у центрі поля і вивів Владислава сам на сам. Удар повз ворота знову дуже засмутив Луческу, який миттєво вирішив показати, як треба. Жерсон після пасу Шапаренка пробив здалеку, Кичак перевів на кутовий. Циганков на 75-й вийшов замість Де Пени. Правий фланг – геть не його, загубився Карлос після перерви. А ось уругвайця дісталась посмішка від Луческу. Хоча без легкої критики в жестах не обійшлося. Мабуть, пригадав 75-річний тренер, як Де Пена загубив пас Буяльського.

На 84-й хвилині Дуелунд та Андрієвський замінили Супрягу та Шапаренка. Миттєві підказки від Луческу для форварда Динамо. А ось Міккель виглядає дещо засмученим, малувато часу отримав данець. Жерсон зробив гол для Циганкова на 87-й. Родрігес знищив опонента, відрізав пасом ще двох, і Віктору довелося лише поцілити з межі воротарського. Буяльський (гол плюс пас) і Жерсон стають головними героями (асист і передгольова передача, несподівано вдалий камбек скандального легіонера), Циганков і Супряга додають в актив українських динамівців. Відзначаємо і дві результативні заміни Луческу, і відносно малу кількість ударів, але ж яка відмінна влучність (11:6 загалом, 7:2 у площину воріт).

Жерсон нарешті знайшов свого тренера, який знає португальську?

Гравець, відомий більше своїми скандалами і любов'ю до нічного життя, ніж успіхами в Динамо, повернувся феєрично. Дриблінг по ділу, удари своєчасні, перетягування ковдри на себе в міру, дві ключові передачі в результативних атаках. Взяття воріт від Циганкова – фактично гол імені цього новачка. Усе те, чим позитивно виділявся Жерсон у турецькій оренді, ми побачили і сьогодні.

Однак не покидає відчуття, що це досі гравець, який нагадує порохову бочку. Такий собі Гармаш, тільки легіонер. Коли вибухне, ніколи не знаєш. Хоча з такими непростими гравцями Луческу працював. А зарядженість Родрігеса на креатив і фізична потужність можуть переконати тренера закрити очі на деякі інші моменти. Тим паче, що здатен спілкуватися з цим вінгером португальською.

Буяльський топ, Де Пена близько, але з великими питаннями

Віталій знову відіграв як лідер. Забив перший гол, ніби справжній форвард. Організував Супрязі момент, в якому той вже не промахнувся. Видно, що йому комфортно грати "десятку" ближче до чужого штрафного, а не в глибині. Віддав гольовий пас із зони лівого інсайда, коли Жерсон змістився у центр. Міг і своєрідний дубль оформити, якби не затупив Де Пена. Приємно дивитися на розумного українського плеймейкера, заслуги якого регулярно замовчувалися і применшувалися в попередні сезони. Світла у всіх сенсах голова. Дуже гостро відіграв ліворуч і Де Пена, але Карлоса підвів значно слабший другий тайм і гра в обороні. Хоча десь так на хет-трик асистів награв, привіт Супрязі.

Олімпік – Динамо: ультрас прорвалися на стадіон і влаштували протест Суркісам і Луческу

Луческу і його сувора школа для українців

Єдиний гол Олімпіка – це класика помилок з минулого. Караваєв і Де Пена дозволяють дуже легко навісити зі своєї зони. Кого криють Сидорчук і Шапаренко, велика і містична загадка. Повз Цітаішвілі пробігає Політило, а Гіо тільки й встигає, що комусь рукою махнути. Сирота зарано вискочив у повітря. У підсумку в зоні бойових дій, а це воротарський Бущана, 3 гравці Олімпіка та 2 динамівці! У Кендзьори очі розбігаються, кого з двох опонентів накривати, і він уже не встигає добігти. Провал, як він є і був. Насамперед в опорній зоні.

Сидорчук, скажімо, міг би простежити забігання хавбека, а не дивитися лише на м'яч, а-ля Матвієнко проти Інтера. Хоча і захисники могли б краще взаємодіяти. Схожий епізод повторився під кінець першого тайму. Обрізка Шапаренка, відставання Сидорчука, провал лівого флангу, Сирота чомусь ховає руки за спиною, хоча це ж не штрафний, і втрачає цінний час, запізнілий ривок Кендзьори. Пощастило, що Шахаб пробачив.

Нерви здаватимуть в Луческу ще не раз. Особливо, коли команда наприкінці у своєму стилі закине роботу і почне знову провалюватися в обороні. Мабуть, найбільше діставалося від Мірчі Тимчику та Цітаішвілі. Правий фланг Динамо не влаштовував румуна, і Гіо він досить швидко замінив. Не сказати, що геть провалився юний чемпіон світу, але може він значно гостріше. Та й при обороні зіграв пасивно. Тимчик же постійно обрізався. Довелося у перерві вислухати тези з виховної роботи. Тренер говорив суворо, але схоже, трохи допомогло. Сашко навіть почав останню гольову атаку.

Класні заміни Динамо, з'явилися ефективні розіграші стандартів

Перші два голи – цікаві домашні заготовки. О диво, кияни забивають швидкі голи після оригінально розіграних стандартів? Це вже щось новеньке. Як наслідок кількох небанальних рішень – позиція спочатку Караваєва, а потім Де Пени для гольової подачі стає максимально зручною, з часом і простором подивитися, знайти партнера. Ніби ті ж самі навіси, що стали фірмовим знаком часів Михайличенка, але якось продуманіше, більш системно. У паніці гравець Олімпіка навіть у свої ворота забив – такого від суперника донеччани не дуже чекали, ось і затремтіли.

"Можу змінювати, коли захочу і кого захочу": Луческу брутально пояснив кадрові рішення в матчі проти Олімпіка

Інший позитивний момент – заміни. Циганков забив, Жерсон доклався до обох голів після перерви. Лєднєв виразно підсилив гру, і не вина Богдана, що партнери марнували класні паси. Взагалі Динамо грало більш ніж на 50% резервним складом, але перемогло солідно. Попов, Бурда, Шабанов, Миколенко, Вербіч, Шепелєв, Циганков тільки на останні хвилин 20 – мінімум 5 з них були лідерами в минулому сезоні. Так, були уривки провалів, але київська команда поверталася у гру і додавала. Почали грати не з 45-ї хвилин, а зі старту. При позитивному результаті шукали нові моменти для голів, а не ходили пішки.

Супрягу чекає непростий шлях Адріано?

Владислава було відверто шкода. Марнував момент за моментом, а забив у порожні ворота і то якось ну дуже невпевнено. У його грі простежується аналогія з Луїсом Адріано. У Шахтарі Луческу бразильський форвард губив дуже багато супершансів забити, аж поки не став справжнім хижаком штрафного майданчика. Великий позитив Супряги в тому, що він знаходить свої моменти на розстрільній дистанції від воріт. Класно відкривається і забігає в ривки. Діє, як у молодіжці Петракова, а не Динамо Хацкевича.

Шахтар – Колос: неоднозначна звитяга фаворита і відбиті пенальті Волинця у "похмільному" матчі УПЛ

Теж свого роду новачок (як і Жерсон) відзначився, продовживши свою гольову серію в УПЛ до 5 матчів (7 голів) Робити те ж саме нині навряд чи можуть Русин чи Соль. А втрачені моменти – буває з кожним. Головне довіра тренера. Якщо Луческу возитиметься із Супрягою, як з Адріано, Динамо може заробити і в частині результату, і в перспективі на трансфері форварда, за яким уже страждає пів Серії А.