УКР РУС

Обожнює Роналду та може стати ідеальним гравцем для Барселони – хавбек Бенфіки, який вже пише історію у Європі

12 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Бенфіка влітку влаштує аукціон за свого суперталанта Жоау Феліша, який вже увійшов в історію Ліги Європи. "Футбол 24" пояснює, чому "новий Роналду" настільки крутий.

Лісабонська Бенфіка відома своїм вмінням готувати футболістів світового рівня. Давід Луїс, Анхель Ді Марія, Ян Облак, Бернарду Сілва та Едерсон. Це далеко не вичерпний перелік гравців, які встигли заявити про себе у складі португальського гранда, перш ніж перейти у топ-клуби.

"Феномен" Зозуля зацікавив іспанський клуб – чому Роман кидає виклик Яремчуку в збірній України і може зіграти в ЛЧ

Молодіжна команда Бенфіки справедливо вважається однією з найсильніших на континенті. Зокрема, за останні 5 років лісабонці двічі грали у фіналі Юнацької ліги УЄФА. То ж не дивно, що провідні європейські клуби пристально стежать за талантами португальців.

Черговою зіркою, яка невдовзі може покинути Ештадіу да Луж, може стати Жоау Феліш. 19-річний нападник проводить лише перший сезон в основній команді Бенфіки, але вже встиг стати одним із лідерів. Зокрема, в матчі 1/4 фіналу Ліги Європи проти Айнтрахта в активі Феліша хет-трик. Португалець став наймолодшим гравцем в історії турніру, якому підкрилось дане досягнення.

В нинішньому сезоні на його рахунку 36 матчів у всіх турнірах, в яких він забив 15 голів та віддав 7 результативних передач – неймовірні показники, як для 19-річного гравця.

Звісно, що на батьківщині Кріштіану Роналду будь-якого молодого гравця, який зміг гучно про себе заявити, будуть порівнювати з 5-разовим володарем "Золотого м’яча". Хоча за стилем гри вони зовсім не схожі. Якщо й шукати якийсь зірковий прототип, то це, радше, буде Філіппе Коутінью із Барселони.

Баварія підписала, можливо, найперспективнішого німецького форварда – таємна угода

Його улюблена позиція на полі – відтягнутий форвард. Але Жоау з легкістю може зіграти "десятку" або ж на будь-якому фланзі нападу. Португалець, попри свій молодий вік, дуже впевнено почувається в роботі з м’ячем. Він легко виходить з-під пресингу, спокійно може комбінувати з партнерами в один дотик. Найголовніше – він не просто не боїться ризикувати, а знає, коли це можна робити. Така молодеча зухвалість часто перетворюється в голи або створені моменти для одноклубників.

Наразі найбільшою слабкістю Феліша варто вважати його вік. У нього хороші антропометричні дані, але попрацювати над тілом не завадило б. Як для 19-річного юнака, з цим проблем немає. Але для конкуренції на дорослому рівні йому поки що не вистачає фізичної сили та агресивності в єдиноборствах із суперниками.

Бенфіка прекрасно розуміє, який діамант дістався їм від заклятого конкурента – футболіст провів 6 років у системі Порту. Лісабонці вже зараз готують підгрунтя для майбутнього аукціону за гравця. Подейкують, що взимку Ліверпуль пропонував за Феліша шалені 60 мільйонів фунтів, але дістав облизня.

Ціна Жоау, згідно даних авторитетного порталу Transfermarkt, ще 2 місяці тому складала 15 млн євро, але вже зараз становить 35 мільйонів.

В чергу за Фелішем вже вишикувалися ледь не всі європейські гранди. Вже повідомлялося, що за гравцем слідкують Барселона, Реал, ПСЖ, Манчестер Юнайтед, Челсі, Арсенал, Ліверпуль, Ювентус, Інтер та Мілан.

Будь-кого такий ажіотаж міг би збити з пантелику, але Жоау, здається, добре знає, чого хоче: "Мене не лякають цифри, різні порівняння та інтерес від найсильніших клубів світу. Я хотів би зіграти разом з Кріштіану Роналду, тому що він просто найкращий. Ідол, ікона, приклад для всіх. Гра з таким монстром, як він, дозволила б мені рости надалі".

Погодьтеся, дуже розсудлива заява, як для 19-річного хлопця. Зараз не можна точно сказати, чи виграє конкуренцію за футболіста нинішній клуб його кумира. Проте, якщо Феліш не знизить вимоги до себе, то, напевно, невдовзі зможе зіграти з Роналду, якщо не в Ювентусі, то у збірній Португалії.

Ель Класіко майбутнього: Лунін, де Йонг, Дембеле, Вінісіус й інші молоді зірки Реала та Барселони