УКР РУС

Норвегія розписала нічию з Іспанією: "вікінги" карають за зверхність, легендарний Рамос і шикарна гра Кінга та Едегора

13 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 7-го туру кваліфікації Євро-2020 збірна Норвегії створила сенсацію, відібравши очки у Іспанії (1:1).

Іспанія розпочала поєдинок так, як від неї й очікувалося. Вже на 50-й секунді гості створили перший момент зусиллями Оярсабаля, який пробив з гострого кута – Ярстейн парирував. Щоправда, за кілька хвилин норвежцям вдалося вирівняти гру й навіть перехопити контроль над м'ячем у центрі поля. Моментів у першій половині тайму це не додало взагалі (хоча було кілька непоганих контратак), але й "Фурія Роха" нічого, крім прострілу Наваса на 16-й хвилині, не створила – та й той Морено та Оярсабаль не встигли замкнути (однак при цьому Родріго травмував Нордтвейта).

Норвегія – Іспанія: онлайн-трансляція матчу відбору до Євро-2020 – як це було

З 20-х хвилин стало помітно, що Норвегія захопила контроль над грою, а Іспанія стоїть і чекає на контрвипад. Вікінги останнього не дозволяли, а у власних атаках настільки стали сміливими, що ледь не забили шедевральний гол на 22-й хвилині: Ельабделауї з правого краю штрафного рабоною вирізав навіс на Кінга, а той замкнув головою – точно в руки Кепі! Іспанці відповіли слабеньким ударом Сауля з дальньої дистанції (Ярстейн спіймав м'яч), але дуже швидко норвежці вдруге наблизились до голу. На 29-й хвилині після розіграшу кутового та серії кросів Кінг пробив метрів з 12-ти (постріл накрили), а подачу з корнера на 31-й замкнув Ховланд – і знову нога захисника перекрила політ м'яча.

Рамос встановив історичний рекорд у збірній Іспанії

В наступні 10 хвилин нічого не відбувалося, що було на користь Норвегії – щоправда, лише в аспекті відсутності контргри іспанців. Підопічним Ларса Лагербека була потрібна перемога, тож наприкінці тайму вони пішли вперед і ледь не забили на 39-й: Ельабделауї прийняв шикарну передачу з глибини на правий край штрафного й пробив з гострого кута – Кепа спіймав м'яч. Гості відповіли дальнім пострілом Руїса на 40-й (поруч з лівою стійкою) та замиканням кутового у виконанні Сауля (вище воріт), але останнє слово залишилось за Норвегією. На 44-й хвилині після навісу з корнеру сталася метушня у карному майданчику та два заблокованих удари, а на 45-й Айєр пробив головою в дальній кут – м'яч пролетів у сантиметрах від каркаса.

По перерві іспанці підвищили темп і одразу ж забили гол. На 47-й хвилині "Фурія Роха" провела атаку з прострілом з лівого краю штрафного, який вибив Ярстейн, після чого стався винос; м'яч відлетів недалеко, тому гості підхопили його, обігралися перед карним майданчиком і завершили момент потужним пострілом Сауля метрів з 24-х точно в лівий нижній кут! Ярстейн дотягнувся до "круглого", але той прошлив його руки – 1:0! Щоправда, вже за хвилину Кінг ударом головою після навісу з кутового ледь не зрівняв рахунок.

Євро-2020, кваліфікація: Італія гарантувала собі вихід із групи, Швеція знищила Мальту

В наступні 15 хвилин гра знову затихла. З моментів в цей період можна згадати хіба що дальній удар Сауля вище воріт – і все. Тим не менш, баланс у матчі явно змістився в сторону збірної Іспанії, яка взагалі не віддавала супернику м'яч, а в разі втрати швидко вступала у командне відбирання. Норвегія відповідала виключно стандартами, але вони не принесли жодної небезпеки біля воріт Кепи. Зрештою, тренери почали проводити заміни: Ларс Лагербек випустив на поле Сьорлота, а Роберто Морено кинув у бій Касорлу.

Перестановки освіжили гру, хоча на 67-й хвилині Фабіан Руїс ледь не закрив її ударом метрів з 23-х в дальню дев'ятку – поперечина врятувала Норвегію! На 69-й же міг відзначитись Касорла, який відкрився на лівому фланзі, прийняв передачу на хід та вистрілив з краю штрафного – точно в руки Ярстейну! Господарі відповіли шикарним епізодом на 72-й, коли Сьорлот скинув подачу з правого флангу в центр карного майданчика під удар Сельнесу, а той потужно пробив – Бускетс кинувся під постріл, заблокувавши його! За хвилину по цьому Сельнес завдав удару з лівого флангу в ближній кут, але Кепа спіймав м'яч.

Тренер збірної Іспанії Морено пояснив, чому Фаті не отримав виклик на матчі відбору Євро-2020

Норвегія поступово зуміла перетягнути матч на себе, на 70-80-х хвилинах створивши серію небезпечних підходів до воріт Іспанії. На 78-й це могло завершитись голом Кінга, який отримав передачу на хід, увірвався у штрафний та потужно пробив – вище воріт! Після цього сталася низка проривів, кросів та стандартів, але довести справе до удару по воротах норвежцям не вдавалося. "Фурія Роха" ж явно була задоволена рахунком, лише відбиваючись та іноді тікаючи в контратаку – так, на 89-й хвилині Фабіан Руїс міг забити другий гол, але з правого краю штрафного влучив у стійку.

Ендшпіль поєдинку залишився за збірною Норвегії, але колосальний тиск на ворота суперника не приносив ніякого зиску. Здавалося, що все йде до мінімальної перемоги іспанців, але вже у компенсований час, в момент навали на штрафний гостей Кепа збив Кінга, а арбітр Майкл Олівер одразу вказав на "точку"! Кінг сам же й реалізував пенальті, встановивши остаточний рахунок зустрічі – 1:1!

Таким чином, Іспанія набрала 19 очок і залишилась на першій позиції групи F з відривом від Швеції у 5 залікових балів. Норвегія залишилась на четвертій сходинці з 10 пунктами в активі.

Іспанія поплатилася за зверхність

Головний тренер "Фурії Рохи" ще під час заявки на матчі 7-го та 8-го туру кваліфікації Євро-2020 насторожив вболівальників, взявши на Норвегію та Швецію лише одного футболіста Барселони та одразу чотирьох представників Вільяреала. Перед стартом поєдинку в Осло Роберт Морено здивував ще більше, виставивши перший за 699-матчеву історію збірної Іспанії склад з гравців 11-ти різних клубів. Здивувала і позиція Себальйоса, якого випустили в якості лівого нападника – не можна сказати, що Дані не знайомий з флангом, але здебільшого він діє в центрі.

Словом, Іспанія вирішила перетворити скандинавський вояж на тиждень експериментів та закидувань капелюхами, що дуже дивно. По-перше, відрив у групі не такий вже й величезний, а обидва матчі мали пройти в гостях, де "вікінги" виглядають особливо потужно. По-друге, перша зустріч з Норвегією пройшла для піренейців дуже непросто, а нині їм були потрібні очки за будь-яку ціну.

Підтвердженням припущення щодо зверхнього ставлення до суперника стала сама гра іспанців. Притиснувши Норвегію на перших хвилинах першого та другого таймів, "Фурія Роха" відступала назад і очікувала на контрвипади, віддавши територію супернику. Так, гості катали м'яч 63% ігрового часу, але це володіння було стерильним, що підтвержується тепловою картою – там немає ніяких "червоних" зон, крім кількох цяточок в опорній зоні та у власному штрафному (!).

Ще більше перевагу норвежців демонструє територіальна картка. 48% поєдинку пройшло в центрі поля, 23% – в третині поля господарів, і аж 27% – в третині поля збірної Іспанії. Чи можна це уявити в матчі, де "Фурія Роха" грає на повну потужність?

Іспанія практично не пресингувала Норвегію на чужій половині поля, що прекрасно показує карта повернень м'яча та перехоплень. У Норвегії таких ТТД за центральним колом незрівнянно більше.

Усереднені позиції збірної Іспанії виглядали неймовірно широко. Деякі футболісти взагалі діяли у відриві, що ненайкращим чином позначалося на компактності та, як наслідок, якості пресингу. Все це непритаманно піренейцям у серйозних матчах – там у них близько 25-30% гри біля воріт суперника, купа повернених м'ячів на чужій половині поля, значні періоди домінування, тощо.

Вже по діях у завершальній стадії атаки було помітно, що Іспанія приїхала погратися, немов у дворі. 7 з 12-ти ударів були дальніми, Фабіан Руїс діяв виключно на виконання, комбінацій у штрафному і не згадаєш, але були п'ятки та інше піжонство. Гол Сауля стався лише завдяки невдалому виносу норвежців та удару зльоту, хоча якраз в той період "Фурія Роха" дійсно виглядала сильно – були підняті швидкості, почався пресинг на чужій половині поля, тощо. Втім, надовго гостей не вистачило.

Зрештою, якщо Норвегія двічі перехоплює ініціативу в матчі проти такого суперника, це щось та й говорить про його налаштування. Іспанія вирішила закидати вікінгів капелюхами, за що й була покарана на останній хвилині. Звісно, де-факто "Фурія Роха" вже на Євро, але при відриві в 5-6 очок від конкурентів та трьох турах попереду справжні гранди так не грають. Роберту Морено та його підопічним потрібно серйозно переглянути своє відношення до футболу.

Едегор виростає в топ-гравця, Кінг – душа матчу

Норвегія провела дуже симпатичний матч і цілком заслужила на нічию – якщо не на більше. Особливо старався принести допомогу збірній нападник Борнмута Джошуа Кінг, який відзначився з пенальті у виїзному поєдинку проти Іспанії й тепер забив з "точки" вдома. Гол форварда вигладяв максимально заслуженим, адже він загострював гру протягом всіх 94 хвилин.

Так, за кількістю ударів Джошуа став лідером на футбольному полі – з ним зрівнявся лише Сауль (по 5 пострілів). Всі свої моменти Кінг виконував з меж штрафного, двічі замкнувши навіс, одного разу пробивши у захисника й ще раз увірвавшись у карний майданчик, перегнавши захисника на дистанції. Ще один удар пройшов з пенальті, так, але сам нападник його і заробив!

Крім того, у Кінга три спроби обіграшу один-в-один, дві з яких були успішними, та чотири виграних верхових єдиноборства (з восьми) – враховуючи, що у зрості Джошуа програє і Рамосу, і Альбіолю, це заслуговує на повагу (тим паче, що двічі нападник пробивав по воротах головою). Загалом, Кінг був помітним у кожному з небезпечних епізодів збірної Норвегії.

Втім, справжнім MVP поєдинку став Мартін Едегор. Якщо переглянути матч, то одразу й не помітиш, де був корисним Мартін, але його статистика вражає: 4 передачі під удар, 4 обіграші один в один (100% успішних), 91% точності пасів та 7 виграних єдиноборств (з 12-ти) – і все це у грі, в якій Норвегія володіла м'ячем 37% часу. Щоправда, з трьох chances created три являли собою звичайні подачі з кутового, але при цьому Едегор хорошою закидушкою відправив Кінга практично віч-на-віч.

Вміння робити все на топовому рівні у матчі, в якому в тебе не так і часто опиняєтсья м'яч, та постійно загострювати гру – це показник футболіста екстра-рівня. Аналітичні портали Whoscored та Sofascore синхронно визнали Мартіна найкращим у зустрічі, віддавши йому 7,6 та 7,8 балів відповідно. Враховуючи, що Едегор зараз шикарно виступає за Сосьєдад (один з його асистів часто називають "асистом року"), можна сказати, що хлопчина починає виростати в топ-футболіста. А йому всього 20 років.

Рамос – легенда не без проблем, якій немає альтернативи

Серхіо Рамос у зустрічі проти Норвегії відзначив неймовірне досягнення – 168 матчів за збірну Іспанії. Капітан "Фурії Рохи" обійшов за цим показником свого екс-партнера Ікера Касільяса, ставши лідером серед усіх футболістів збірної Іспанії в історії. Зупинятися вожак "вершкових" не збирається, плануючи ще й на Олімпійських іграх зіграти, а значить дуже скоро він повинен стати рекордсменом і в Європі загалом – у Буффона, якому належить діючий рекорд, прямо зараз всього 174 поєдинки.

Іспанська федерація футболу запустила у соцмережах хештег #RamosLeyenda, однак у Норвегії кеп проявив себе доволі неоднозначно. З одного боку, Рамос не привіз жодного явного моменту, став другим за кількістю повернень м'яча й при цьому віддав 10 довгих передач – 9 з них були точними. Та й загалом влучність пасів Серхіо трималася на рівні 92%. З іншого боку, портал Sofascore таки нарахував йому одну помилку, яка призвела до удару (хоча по моментах важко зрозуміти, де вона), а в плані єдиноборств у капітана все не дуже добре – його тричі пройшли на дриблінгу, він програв 4 верхових єдиноборства й дві дуелі на землі. Крім того, Рамос отримав жовту картку та дискваліфікацію на Швецію.

При цьому варто не забувати про далеко не найкращого партнера – більшість гострих епізодів так чи інакше були пов'язані з Альбіолем. Втім, якщо команда рівня Норвегії більшість своїх ударів завдає з меж штрафного й відбирає очки у Іспанії, то відповідальність повинна нести вся лінія оборони. В першу чергу це стосується капітана, який і в Реалі регулярно отримує по пачці голів – важко сказати, що він один винен у них, але осад залишається неприємний.

Деякі проблеми випливають з ігрового стилю Рамоса, який діє дуже широко. В будь-якому випадку, особливого вибору у збірної Іспанії немає. Серхіо може бути не найбільш надійним захисником, але, по-перше, кращих все одно не знайти, а по-друге – височенна мобільність, швидкість, шикарний пас та користь в атаці компенсують усі недоліки.

Рамос – не той тип легенд, кожна дія яких розлітається по соцмережах як приклад ідеального футболу. Тим паче, це не той тип легенд, якого обожнюють у всьому світі, але заміни йому в Іспанії немає. Бути таким затребуваним для своєї збірної в 33 роки – це також легендарно.

Слов'янський виклик Англії, вендета для Дешама та останній шанс Бейла та Ко – топ-фішки 7-го та 8-го турів євровідбору