УКР РУС

"Ми зараз в такій формі, що це буде легко". Фани Вольфсбурга оптимістичні перед битвою в ЛЄ, але фаворит – Шахтар

11 березня 2020 Читать на русском

Шахтар зустрінеться з німецьким Вольфсбургом в 1/8 фіналу Ліги Європи. Пропонуємо короткий огляд суперника "гірників".

Вольфсбург – хороший жереб для Шахтаря, зважаючи на інших суперників, які могли випасти. Не Інтер, не Манчестер Юнайтед і навіть не Байєр, який за якістю гри переважає "вовків".

Шахтар дізнався суперника в 1/8 фіналу Ліги Європи

Перед стартом сезону Вольфсбургу прогнозували потрапляння в єврокубки, однак поки що вони відстають від групи лідерів Бундесліги. Команда недобрала 6 очок відповідно до системи xG і йде в середині турнірної таблиці, чергуючи вдалі відрізки з поганими серіями.

Остання з таких спричинила низку статей в німецькій пресі про проблеми Олівера Гласнера, які він мусив оперативно розв'язати. Австрійський фахівець влітку очолив Вольфсбург і ударно стартував – досить бліду гру перекривали хороші результати. Згодом погіршилися й результати, питань до тренера стало більше, однак протягом останнього місяця Вольфсбург, схоже, вийшов з кризи.

У лютому "вовки" набрали чудову форму: 10 очок за 4 тури Бундесліги та дві перемоги над Мальме в Лізі Європи. Вболівальники сподівалися, що команда залишиться на підйомі до дуелі з Шахтарем. Після жеребкування вони масово відзначали, що "з Донецьком завжди складно", але були налаштовані оптимістично, називаючи чемпіона України "прохідним суперником".

"Шахтар – незручний опонент, з яким всім важко грати. Але ми зараз в такій формі, що для нас це може бути досить легко", – найпопулярніший коментар у соцмережах клубу.

А от відомий німецький журналіст Джонатан Гардінг не вірить, що Вольфсбург пройде Шахтар.

На зимову перерву Вольфсбург пішов найменш видовищною командою Німеччини, але в другому колі трішки розкрив гру в обидві сторони, забиваючи по 3-4 голи. Зараз у "зелено-білих" 8-матчева безпрограшна серія в усіх турнірах.

Останні два поєдинки в чемпіонаті "вовки" звели до нічиїх – на виїзді з Уніоном і вдома з Лейпцигом. Такі результати можна вважати позитивними. Особливої похвали заслуговують відібрані в РБ очки. Минулого вікенду Вольфсбург чудово пов'язав групу атаки Лейпцига, а Адмір Мехмеді, який знайомий з Шахтарем за виступами в Україні, набрав прекрасну форму.

Вольфсбург перед грою з Шахтарем стримав одного з лідерів Бундесліги – екс-динамівець міг стати героєм

Сильні сторони команди: стандарти, висока інтенсивність без м'яча, стабільний якісний пресинг. Гласнер заохочує удари здалеку – особливо цим славиться Максі Арнольд. На старті сезону Вольфсбург активніше використовував схему з трьома центрбеками, а з часом перейшов на 4-3-3, які краще підходять наявному складу.

Останнім часом Гласнер дедалі частіше пресингує в схемі 4-4-2, а особливу роль отримує Ксавер Шлагер. Молодий австрійський хавбек виглядає справжнім лідером.

"Вовки" в цьому сезоні вже приїжджали до України на матч Ліги Європи проти Олександрії – вивезли зі Львова мінімальну перемогу завдяки пенальті Ваута Вегхорста.

Нідерландський форвард – найкращий бомбардир команди в Бундеслізі з 11 голами. У нього була затяжна "суха" серія з початку грудня, проте Ваут зірвав "прокляття" хет-триком у ворота Хоффенхайма.

У розмові з "Футбол 24" Вергхорст розповів, що мріє зіграти на Євро-2020 за збірну Нідерландів проти України та відважив порцію компліментів Андрію Шевченку та нашим футболістам. Зважаючи на низку травм у стані "ораньє", у Ваута хороші шанси поїхати на континентальну першість. Якщо першість взагалі відбудеться.

Наразі кілька важливих футболістів Вольфсбурга в лазареті. У Куна Кастельса болів великий палець на руці, але до гри з Шахтарем основний голкіпер має бути готовий. Головна втрата – травмований капітан Жошуа Гілявогі, без якого опорна зона не настільки надійна.

Виникли дірки на флангах оборони. Основний лівий фулбек Жером Русільйон щойно відновився, а от два праві фулбеки не готові: Вільям пошкодив хрестоподібні зв'язки, а Кевін Мбабу має проблеми з м'язами стегна.

Цього вікенду Русільйон вперше після травми зіграв декілька хвилин – і саме на правому фланзі. Можливо, це була репетиція перед Шахтарем. На протилежній бровці його дублер Пауло Отавіо прекрасно справляється, тоді як справа в захисті не надто переконливо закривав позицію вінгер Ренато Штеффен.

Орієнтовний склад Вольфсбурга: Кастельс – Русільйон, Кнохе, Брукс, Отавіо – Мехмеді, Герхардт, Арнольд, Брекало – Шлагер – Вегхорст

У будь-якому випадку це шанс для Шахтаря – проблемна зона Вольфсбурга припадає на найсильнішу зв'язку "гірників". Тайсон і Ісмаїлі здатні "повозити" на фланзі як Русільйона, так і Штеффена, для яких та позиція чужа.

Взимку "вовки" були не надто активними на трансферному ринку. Скинули по орендах баласт і підсилили центр оборони Маріном Погранчічем з Зальцбурга. Найцікавіше про Вольфсбург ви можете прочитати в нашому представленні клубу перед матчами проти Олександрії.

Вольфсбург: ґрунтовний тренер, травмовані зірки та стурбований екс-"динамівець" – Олександрія може гідно стартувати в ЛЄ

Шахтар – фаворит пари у букмекерів. Авторитетна контора Bwin вихід "гірників" у чвертьфінал Ліги Європи оцінює коефіцієнтом 1.65, а успіх Вольфсбурга за підсумками двох матчів – коефіцієнтом 2.1.

Матч Вольфсбург – Шахтар відбудеться без глядачів через епідемію коронавірусу. У місті Вольфсбург випадків захворювання не зафіксовано, але влада вирішила ввести застережні заходи.

Що кажуть про Шахтар у Вольфсбурзі:

Олівер Гласнер, головний тренер: "Шахтар – команда рівня Ліги чемпіонів з великим міжнародним досвідом, переповнена латиноамериканцями. Це буде складне протистояння.

Йорг Шмадтке, керівник спортивного відділу: "Шахтар – дуже сильна команда, яка постійно виступає на євроарені. Жереб для нас не надто приємний з огляду на відстані та перельоти".