УКР РУС

Манчестер Юнайтед знищив Челсі: класична перемога Сульшера, невдалий день Лемпарда та перфоменс новачків

12 серпня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 1-го туру АПЛ Манчестер Юнайтед у рідних стінах влаштував жорстке побиття лондонському Челсі (4:0).

Челсі розпочав поєдинок дуже агресивно, одразу захопивши контроль над територією. Вже на 4-й хвилині це завершилось потужним ударом Абрахама з лінії штрафного в дальню стійку, а ще за кільканадцять секунд дали пробити Педро – вище воріт! На 11-ту хвилину "аристократи" тримали м'яч 76% ігрового часу, агресивно пресингуючи Манчестер Юнайтед на чужій половині й атакуючи по всій ширині.

Манчестер Юнайтед – Челсі: онлайн-трансляція матчу АПЛ – як це було

Втім, поки напад "пенсіонерів" давав манкуніанцям прикурити, їхній захист прикурював "дияволам". Ще на 7-й хвилині це могло завершитись абсолютно дурним голом: Зума, перебуваючи біля власних воріт, віддав пас прямо в ноги Марсьялю, який вистрілив з лінії штрафного – точно в руки Кепі. На 17-й же Курт привіз пенальті, збивши Рашфорда у необов'язковій ситуації. Сам же Маркус і виконав "11-метровий", влучивши у дев'ятку – 1:0!

Після цього Челсі немов підмінили. Спочатку МЮ просто вирівняв матч, не даючи лондонцям жодної можливості для створення реального моменту. Як би далеко не просувалися гості, "дияволи" їх неодмінно розвертали назад. Дуже швидко пішли й перспективні атаки: так, на 22-й хвилині Марсьяль увірвався на лівий край штрафного й пробив (удар заблокували), на 30-й Антоні вистрілив з дистанції (вище воріт), а на 34-й голом відзначився Рашфорд – втім, він перебував у гігантському офсайді.

Манчестер Юнайтед – Челсі: над Олд Траффорд пролетів літак з банером проти власників манкуніанців

Здавалося, що Юнайтед зараз дотисне команду Лемпарда, однак та несподівано перехопила ініціативу. Все почалося з дальнього пострілу Барклі на 35-й хвилині, коли м'яч просвистів у лічених сантиметрах від стійки. На 36-й з дистанції у руки голкіперу пробив Педро, а на 39-40-й Челсі втратив два супершанси для взяття воріт.

Спочатку Барклі прийняв передачу, увійшов на лівий край карного майданчика, хитнув Магуайра та пробив у дальній кут – Де Хеа парирував. Потім Емерсон, перебуваючи в повній самотності у кількох метрах від воріт на лівому краю штрафного, спокійно прийняв діагональ та пробив у поперечину! МЮ дещо розгубився, але наприкінці тайму зумів відповісти атакою через лівий фланг з прострілом Шоу у спини захисникам – бути б голу, якби в останній момент Крістенсен не вибив м'яч. Зрештою, на перерву команди пішли за мінімальної переваги господарів.

Лемпард став причиною переходу Давіда Луїса в Арсенал, – журналіст

На початку другого тайму поле "Олд Траффорд" рясно полив дощ, що збільшило кількість порушень правил – в перші 15 хвилин арбітр Ентоні Тейлор показав три жовті картки! Якість моментів при цьому була невисокою: у Манчестера було кілька стандартів без загострення, а Челсі відповів двома дальніми ударами – Педро метрів з 25-ти з рикошетом пробив над воротами, а Емерсон потужним пострілом з лінії штрафного змусив Де Хеа рятувати МЮ.

Загалом, матч збився на позиційну та силову боротьбу. Френк Лампард зрозумів, що потрібно додавати, і випустив у атаку Пулішича – втім, вже за кілька хвилин сталося щось неймовірне.

Гіггз порадив Манчестер Юнайтед виховувати Погба копняками – колись через подібне пройшов Роналду

На 64-й хвилині лондонці проводили атаку, втратили м'яч біля чужого штрафного й отримали швидкісний прорив Рашфорда. Маркус віддав передачу на правий фланг Перрейрі, а той прострілив на лінію вортарського точно під замикання Марсьялю поміж ніг Кепі – 2:0!

Не встигли лондонці посперечатися з арбітром щодо можливого фолу в атаці, як на 67-й прилетів третій гол: Погба феноменальною передачею з глибини вивів Рашфорда віч-на-віч з голкіпером, після чого Маркусу залишалося пробити в кут – 3:0! Нокаут.

"Аристократи" були шоковані тим, що сталося, тому більше не створювали нічого серйозного. Манкуніанці також особливо не намагалися атакувати, але це цілком входило у їхню загальну стратегію на матч – віддати територію і розірвати суперника на контратаках. Правильність такого підходу була підтверджена на 81-й хвилині, коли "дияволи" забили четвертий гол. Погба розігнав контрвипад, обігравшись з Марсьялем, після чого пройшов до штрафного й викотив передачу під удар молодому Джеймсу. Даніель отримав м'яч на правому краю та з рикошетом пробив у дальній кут – 4:0!

"Другий склад Манчестер Сіті може виграти АПЛ", – Моурінью у своєму стилі назвав претендентів на чемпіонство Англії

На останніх хвилинах Манчестер Юнайтед продовжив ловити Челсі на контрах. Гостям не допомагав вирівняти гру навіть Канте, який вийшов на заміну, але забити п'ятий гол Юнайтед не вдалося. Втім, і чотирьох було достатньо. Катаючи м'яч під окрики "Оле!", "червоні дияволи" довели матч до сухої розгромної перемоги.

Щодо Челсі зарано робити висновки

У матчі лондонців можна виділити кілька відрізків. З 1-ї по 15-ту хвилини "аристократи" домінували: 1:3 за ударами (два в площину воріт Де Хеа, один в стійку), 8:29 за передачами в останній третині поля, 76% володіння м'ячем (в певний момент) та 87% точності пасів – в цей період Манчестер Юнайтед вже повинен був програвати. Манкуніанці не встигали на підбирання й не могли вийти з-під агресивного пресингу "аристократів".

Після випадкового голу "червоні дияволи" перехопили ініціативу й тиснули навіть сильніше, ніж гості на старті. Втім, у третій частині першого тайму в грі "аристократів" стався найбільший спалах: 0:5 за ударами (з поперечкою), 14:37 за передачами в останній третині поля, 0:3 за відбираннями, 57% володіння м'ячем, 89% точності пасів. По перерві ж Челсі несподівано знітився, хоча в перші 15 хвилин "пенсіонери" тримали ініціативу й продовжували бити по воротах. Проблемою стало суттєве падіння рівня гостроти, а після подвійного удару МЮ на 64-67-й хвилинах Челсі вже було не до футболу.

Таку уривчастість загальної картини гри Челсі можна пояснити багатьма причинами. Наприклад, невеликим досвідом Лемпарда-тренера – для його Дербі чергування періодів домінування та страждань також було характерним. Крім того, йому не вдалося парирувати доволі просту й відому тактику Сульшера на топ-матчі: МЮ в минулому сезоні завжди віддавав ініціативу, страхував зону Погба й вилітав у прості контри з глибини.

Не вистачало і кадрів. Челсі був потрібен тафгай, який міг би закрити великий простір і зосередитись на відбираннях (Канте вийшов занадто пізно), а також не вистачало диспетчера. Жоржінью віддав всього 14 передач в останній третині поля – у всіх футболістів центру було не менше 20-ти. Також жоден із півзахисників не осилив більше одного відбирання (крім атакувального хавбека Маунта) – і це проти суперника, який грає від контратак і в якого є Погба!.

Вистачало й індивідуальних помилок. Так, Аспілікуета втрачав м'яч 22 рази (рекорд Челсі), а Зума за перший тайм не зробив жодного відбирання, двічі сфолив і привіз пенальті. Зрештою, підопічним Лемпарда просто не щастило. Два удари в каркас воріт за тайм, два пропущених голи за три хвилини й програш з рахунком 0:4 при значній перевазі по креативній статистиці – це дійсно схоже на дуже невдалий день.

Втім, не варто робити фаталістичних висновків, адже це, по-перше, лише дебютний матч чемпіонату. Занальна картина нового Челсі стане більш-менш зрозумілою приблизно за місяць-півтора, але від недосвідченого Лемпарда ніхто й не вимагав результату прямо тут і зараз. Команда переживає перезавантаження, втративши ряд минулорічних лідерів, і цілий рік житиме під трансферним баном. У Френка карт-бланш на два роки, тож він має право не поспішати з успіхами.

По-друге, стартовий план Челсі та загальний малюнок гри до 60-ї хвилини, за винятком провальної третини першого тайму, виглядали набагато цікавіше, ніж у МЮ. Челсі грав у атаку, демонстрував складну систему просування м'яча й організації пресингу, а також тримав компактність.

Так, були допущені різного роду помилки, а команда зазнала розгрому, однак не кожному колективу дано програти 0:4, маючи 18 ударів (7 у площину + 2 у каркас воріт), з яких половина пройшла з меж штрафного. Челсі добре кусався, тож за лондонцями слід поспостерігати. Це буде цікаво.

Класична перемога Сульшера у топ-матчі

Говорити про те, що Манчестер Юнайтед зіграв гірше, а розгром – це фарт і подарунок Челсі – несправедливо. Коли прилітають чотири голи після доволі схожих контратак, це точно не випадковість. "Червоні дияволи" змогли реалізувати те, що їм вдавалося у найкращих топ-матчах Сульшера в минулому сезоні.

Дійсно, більша частина першого тайму залишилась за Челсі, однак з 20-ї по 34-ту хвилини саме манкуніанці правили балом. Господарі вели 3:0 за ударами, 8:1 за обіграшами один-в-один, 4:1 за перехопленнями та виграними верховими єдиноборствами.

Саме в цей період прояснився той футбол, який бажав демонструвати Сульшер: його команда опускалася понижче, закривала зони позаду, страхувала Погба та вибігала в доволі прості контри. Ця картина спостерігалася протягом всієї гри, про що свідчить теплова карта – основна частина матчу пройшла саме в тих зонах, звідки Юнайтед розпочинав свої контрвипади.

Манчестер Юнайтед нічого не зробив Челсі у позиційних атаках, караючи лондонців лише за їхні помилки в атаці. Френк Лемпард дав дуже хорошу характеристику подіям на полі: "У них швидкісна команда, і якщо ти втрачаєш м'яч і дозволяєш їм тікати в контратаки, вони можуть створити проблеми. У першому таймі нам було комфортно. Але це урок для нас. Не можна помилятися на такому рівні. Але якщо ви подивитеся на всю гру, ми і близько не награли на 0:4"

Челсі через власні негаразди з кадровою ситуацією та помилки в центральній ланці сильно пригальмовував в останній третині поля. Особливо це проявилося на старті другого тайму, коли матч відверто перейшов у фазу позиційної та силової боротьби – в такому ключі задачі манкуніанських хавбеків сильно спрощувались. Варто було лише втягнути "аристократів" на свою половину поля, відібрати м'яч і надати належну підтримку Погба. Футболісти Юнайтед якісно виконали задумку, зігравши злагоджено (здебільшого) й проявивши кураж, але є певні проблеми.

Цей малюнок гри нікого не здивував. Схожим чином Манчестер Юнайтед при Сульшері діяв проти Тоттенхема, ПСЖ, того ж таки Челсі та інших топових суперників – дещо змінювалися гравці та схеми, але загальна стретегія залишилась тією ж. Це слабкість, адже футбол МЮ, з одного боку, занадто спрощується, а з іншого – критично залежить від Погба.

Мінливому за характером і при цьому лінивому футболісту завжди потрібно створювати особливі умови, інакше перехід з оборони в атаку стане зовсім хаотичним. З Челсі це спрацювало, адже ослаблений центр "аристократів" провалився. Геній Погба увімкнувся, побачивши простір, і організував 4 передачі під удар (2 асисти), однак протягом чемпіонату будуть суперники і посильніше.

Наскільки цієї моделі достатньо для того, щоб добиватися високого результату? Покаже час, однак варто не забувати, що наприкінці минулого сезону навіть жахливий Арсенал навчився бити "червоних дияволів". В новий чемпіонат Сульшер входить зі старими ідеями і старими негараздами, але на старих колесах МЮ може влетіти у топ-4 тільки в тому випадку, якщо всі його футболісти проведуть свій найкращий сезон в Англії.

День новачків

У матчі вийшло аж п'ять новачків. Ну, або чотири з половиною, адже Таммі Абрахам вже мав за спиною два матчі в АПЛ за Челсі у далекому сезоні 2015/16. Після мандрівок по орендах форвард отримав місце у старті "аристократів" на 1-й тур нового чемпіонату – і він міг відзначитись голом вже на 4-й хвилині! МЮ врятувала стійка, а Таммі швидко розчинився на полі. Його статистика жахлива: лише 2 удари (один заблоковано), 14 пасів (лише чотири в останній третині поля, лише один не на ближнього), 1 відбирання (з трьох спроб), 0 успішних обіграшів (при одній спробі). Не дивно, що Лемпард зняв його з матчу на 60-х хвилинах.

Куди краще зіграв Мейсон Маунт, який виконав аж чотири передачі під удар – за кількістю створених гольових шансів 20-річний атакувальний хавбек у 1-му турі АПЛ поступається лише Педро. Крім того, на його рахунку 3 вдалих відбирання (при чотирьох спробах – більше тільки у Аспілікуети), але при цьому Маунт допустив 3 втрати м'яча біля штрафного суперника. Над завершальною фазою атак хлопцю доведеться попрацювати, однак загалом за дебют можна поставити оцінку "добре".

У МЮ слід виділити Арона Ван-Біссаку, який дійсно запам'ятався. Кілька разів він дуже класно пройшов по флангу в штрафний, навантаживши захисників Челсі й заробивши кілька стандартів. Потужний, швидкий, непоступливий – це те, що треба для команди Сульшера.

Ван-Біссака провів 10 єдиноборств (8 вдалих) та виконав 6 відбирань (при семи спробах), 5 виносів та 3 перехоплення, а також віддав передачу під удар та двічі пройшов суперника один-в-один. Щоправда, в моментах Барклі та Емерсона на 39-40-й хвилинах постріли пройшли саме з відкритої зони відповідальності Ван-Біссаки, тож працювати є над чим.

Коментувати дії молодого Даніеля Джеймса особливого сенсу немає через невеликий об'єм проведеного часу на полі. Втім, першим же ударом у першому ж матчі за МЮ він відзначився голом. Молодчинка.

Варто зазначити, що валлієць у свій 21 рік проявив професіоналізм, якого почасти не побачиш і від чемпіонів світу. Після підписання контракту з Манчестер Юнайтед Джеймс відмовився від літньої відпустки, з власної ініціативи поїхавши на два тижні у Катар і тренуючись там в режимі "2 дня роботи – день відпочинку – ще 2 дня роботи". До зборів з новою командою він підійшов у ідеальній фізичній формі. Красень.

Найкращим же новачком став Харрі Магуайр, за якого нещодавно заплатили 80 млн євро. Багато вболівальників вважало, що за центрбека Лестера виклали мінімум на 40 млн більше, ніж він того вартує, однак у першому ж матчі він яскраво продемонстрував причини таких високих витрат.

Магуайр став лідером за виносами (7), перехопленнями (4) та заблокованими ударами (2). При цьому Харрі жодного разу не сфолив, а в атаці навіть міг відзначитись асистом – на 53-й хвилині він зачепився за м'яч у чужому штрафному й скинув його під удар Рашфорду, однак Маркус пробив у захисника. Кремезний, розумний, швидкий – такі сильні футболісти в обороні МЮ не водилися вже давно.

Економні гранди, рекорди середняків та найдорожчий захисник світу – головне з трансферного вікна літа-2019 в АПЛ