УКР РУС

Барселона перемогла Манчестер Юнайтед: рівний і дивний поєдинок, перфоманс Мактоміная та суперечливий арбітраж Роккі

11 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона завдяки автоголу Люка Шоу переграла Манчестер Юнайтед у непростому матчі на "Олд Траффорд" (0:1).

Манчестер Юнайтед – Барселона – 0:1 – відео гола та огляд матчу

Команди розпочали приблизно так, як і очікувалося: Юнайтед компактно оборонявся та старався вибігати в стрімкі контратаки, а Барса тримала ініціативу та шукала шпарини в захисті. Перші хвилини можна записати на користь господарів: так, на 4-й Бускетс отримав усне попередження за фол в 27 метрах від власних воріт, а Рашфорд завдав прямого удару зі штрафного – м'яч пролетів поруч з лівою дев'яткою. На 8-й же Маркус з передачі Поґба виривався віч-на-віч з тер Штегеном, однак німець випередив його на долю секунди.

Манчестер Юнайтед – Барселона: онлайн-трансляція матчу 1/4 фіналу Ліги чемпіонів – як це було

Каталонці швидко обжилися на полі, почавши подовгу катати м'яч. Успіх прийшов моментально: на 13-й хвилині Мессі отримав закидання з глибини на лівий край штрафного, розвернувся та подав на дальню стійку – Суарес головою спокійно замкнув, а м'яч разом рикошетом від Люка Шоу влетів у ворота. Гол записали саме на англійця, хоча його взагалі могли не зарахувати через те, що лайнсмен десь побачив офсайд. Повтори показали, що все було чисто.

В наступні 10 хвилин поєдинок скотився до позиційної боротьби без особливого загострення. МЮ прокинувя на 21-й, коли Рашфорду вдався класний удар з-за меж карного майданчика над поперечиною. Після цього відбулося кілька небезпечних подач без замикання, а на 28-й Лангле влаштував атракціон небаченої щедрості, почавши обігрувати суперників перед власним штрафним – одного пройшов, але потім втратив м'яч. На щастя для гостей, "дияволи" епізод не докрутили.

На 30-х хвилинах Манчестер знову вимкнувся, але і Барса нічим особливим не відзначилась. Можна згадати хіба що розбите обличчя Мессі у боротьбі зі Смоллінгом та удар Коутінью з близької дистанції під опорну ногу голкіперу – Де Хеа встиг скластися й парирувати постріл. На 38-й же Бускетс цілком міг нарватися на другу жовту, грубо зігравши у центрі – Джанлука Роккі відверто вибачив каталонця.

Ендшпіль першого тайму залишився за Манчестер Юнайтед. На 40-й хвилині господарі були найближчими до забитого голу: Далот опинився вільним на дальній стійці й отримав точну подачу, однак з вбивчої позиції він примудрився замкнути головою поперек воріт. На 41-й же Діогу й сам непогано навісив у карний майданчик, однак на цю передачу вже ніхто не відгункувся. "Дияволи" атакували й відкривали зони, за що Барса повинна була карати перед свистком на перерву: Мессі протягнув м'яч та віддав на Коутінью, а той п'яткою виконав розрізну передачу на Суареса – Луїс одразу ж пробив, однак вийшло дуже неточно!

Початок другого тайму пройшов у тому ж ключі, що й кінець першого. МЮ по-дорослому притиснув Барселону, яка на 50-й хвилині ледь не залишилась у меншості після гри рукою Бускетса перед власним штрафним – арбітр чомусь вирішив, що епізод не тягне на пенальті. На 52-й шанс забити втратив Рашфорд, який з відскоку з меж карного майданчика вистрілив вище воріт, а загалом до 64-ї хвилини господарі вели за ударами з рахунком 9:3. Втім, моменти після постріла Маркуса гостротою не відзначалися, а згодом гра вирівнялась.

З 65-ї по 67-му хвилини "блаугранас" втратили три шанси для подвоєння власної переваги. Спочатку Луїс Суарес отримав прекрасну передачу від Семеду та пробив у сантиметрах від ближньої стійки; потім Альба вистрілив з лівого краю штрафного, змусивши Де Хеа рятувати , але вже у наступній атаці віч-на-віч з Давідом вивалився Роберто – у відчайдушному підкаті в останній момент його зупинив Люк Шоу. Каталонці явно перехопили ініціативу, хоча МЮ на 70-й хвилині відповів непоганою атакою, заробивши штрафний удар метрів з 26-ти. Втім, Рашфорд виконав його невдало.

В останні 20 хвилин зустрічі Уле-Гуннар Сульшер нарощував атакувальну міць МЮ. На полі з'явилися Марсьяль, Лінгард та Перрейра, а тактична схема змінилася з 4-4-2 на 4-3-3. Втім, нічого небезпечного "червоним дияволам" створити не вдавалося – лише на 83-й хвилині Марсьяль отримав передачу та опинився перед тер Штегеном, однак французу не пощастило відпустити від себе м'яч. Барса утримувала контроль над полем та успішно зривала атакувальний темп господарів, а Мессі ще й міг відзначитись зі штрафного – на щастя для "дияволів", Де Хеа взяв його хитрий удар під стінкою.

Зрештою, гості довели матч до непростої, але виїзної перемоги. Тепер завдання манкуніанців стає особливо важким, адже для проходу у півфінал Ліги чемпіонів їм доведеться забивати два голи На Камп Ноу.

Рівний і дивний поєдинок

Уле-Гуннару Сульшеру слід віддати належне. Він не став сподіватися на диво, а ретельно підготувався до гри та викотив кілька тактичних сюрпризів – зокрема, появу Люка Шоу в схемі в три захисники, Далота на лівому фланзі та Мактоміная в основі. Стилістично це був той самий контратакувальний Манчестер Юнайтед зразка 2019 року – при 34% володіння м'ячем "червоні дияволи" вдвічі перевершили Барселону за кількістю ударів. Господарі не грали боягузливо, однак для перемоги цього було замало.

Манчестер Юнайтед відзначився 8-м автоголом в Лізі чемпіонів – антирекорд турніру

Каталонці також провели дивний матч. Гості кілька разів серйозно провалилися в обороні, а в атаці стерильно катали м'яч: так, при двократній перевазі за кількістю передач Барселона лише на дещицю перевершила суперника у їх гостроті – 3:4 за ключовими, 148:200 в останню третину. З ударами вийшло навпаки: при невеликому їх числі (всього шість) половина пройшла у площину, ще один просвистів поруч зі стійкою, а той, який летів найбільш неточно, зрикошетив від Люка Шоу та став переможним. Лео Мессі зіграв відповідно до цього стилю, завдавши єдиний постріл аж на 82-й хвилині зі штрафного, але ставши автором асиста де-факто.

Цікаво виглядає викладка по основних статистичних показниках від аналітичного порталу Whoscored. У ній помітно, наскільки мало команди зробили – виділяються лише Рашфорд та Шоу з чотирма пострілами та відборами відповідно. За таких низьких цифр каталонські футболісти примудрилися бути менш активними, навіть за продвинутою статистикою вражаючи великою кількістю одиниць – так, ніхто з гостей не зробив більше одного пасу під удар. Втім, серед топ-5 гравців за загальною оцінкою всі позиції зайняли саме "блаугранас".

Манчестер Юнайтед – Барселона: господарі не завдали жодного удару в площину воріт у Лізі чемпіонів вперше з 2005 року

Не в останню чергу так сталося через систему підрахунку сайту, який апріорі краще оцінює команду-переможця та авторів результативних дій, але загалом картина виглядає символічно. МЮ зміг дати рівний бій, однак якісно футболісти Барселони знаходились на вищому рівні.

Вражаючий Мактомінай

Футболісти руйнівного плану стали найкращими в МЮ – так, Смоллінг зупинив Мессі не тільки нокаутом в переносицю, а й трьома чистими відбираннями, двома перехопленнями та максимально щільною грою. Фред же став найкращим у команді за кількістю дотиків (90), пасів (74) та повернень м'яча (15). Втім, від цих футболістів подібний клас вимагався в першу чергу, а от рівень 22-річного Скотта Мактоміная відверто вразив.

"Мактомінай провів приголомшливий матч. Кожен раз, коли він грає, він прогресує. Він чудовий спортсмен, виграє єдиноборства і швидко рухається. Він починає вписуватися, чесно кажучи" – так охарактеризував молодого шотландця Уле-Гуннар Сульшер у післяматчевому інтерв'ю. "Він дуже сильно перевершує Неманью Матіча, оскільки може робити все, що може зробити серб, незважаючи на те, що на вісім років молодший" – пише аналітик порталу Squwka Мухаммад Батт, порівнявши опорника з Дарреном Флетчером, який також не хапав зірок, але був дуже корисним.

Мактомінай заслужив на ці оцінки, ставши одним з найкращих футболістів своєї команди. Скотт виграв три верхових дуелі, зробив одне відбирання, п'ять разів повернув м'яч, заробив на собі один фол та виконав два успішних обіграші з трьох спроб. За числом проведених єдиноборств шотландець став другим у Манчестері, а за кількістю успішних – найкращим у зустрічі. Якби ж Марсьяль краще обробив м'яч на 83-й хвилині, то до всих цих дій міг додатися і асист. Крім того, Скотт міг заробити пенальті у другому таймі, однак арбітр вирішив, що все було чисто.

Мактомінай вже давно отримує позитивні оцінки від тренерів – Моурінью ще в минулому сезоні дуже сильно пишався ним. Тепер його відзначив і Сульшер, і англійські ЗМІ. Можливо, зірка шотландця спалахнула на небі саме в цьому матчі.

Суперечливий арбітраж Джанлуки Роккі

Італійська бригада арбітрів провела досить посередній за якістю поєдинок. Все почалося ще на 3-й хвилині, коли Бускетс цілком заслужив отримати жовту за грубий фол та зрив атаки, однак тоді Серхіо отримав лише усне попередження. Наступна грубість центрахава дійсно призвела до картки, однак надалі здалося, що Роккі більше боявся вилучення каталонця, ніж він сам.

На 39-й хвилині Серхіо грубо в'їхав у Фреда в центрі поля, збивши його та зірвавши перспективну контратаку – якби у нього не було першої жовтої, вона точно тут з'явилася б. На 50-й же Бускетса відверто вибачили за гру рукою перед власним штрафним. Це вже точно тягнуло на вилучення.

Міг Манчестер Юнайтед сподіватися і на пенальті. Так, на 29-й хвилині Мактомінай хитнув Жерара Піке і отримав від нього по нозі, однак Джанлука Роккі показав, що все було в межах правил. Рішення виявилось суперечливим і більш справедливим за духом гри, ніж за буквою закону: контакт дійсно був, однак не настільки сильний, яким його малював Скотт.

Каталонці також не можуть бути задоволені судівством. Манкуніанці дуже багато били по ногах без жодної уваги з боку арбітра, що грало на руку захисникам – це відкривало простір до більш жорсткої гри. На 30-й хвилині це призвело до того, що Кріс Смоллінг зламав переносицю Мессі; той мужньо діграв до фінального свистка, однак Джанлуа Роккі не побачив тут навіть фолу. Гра зупинилася лише тому, що з носу Лео пішла кров.

Манчестер Юнайтед – Барселона: Смоллінг розбив Мессі обличчя – криваві фото

Зрештою, здивувало взяття воріт, яке ледь не скасували через офсайд. У тій ситуації ним не пахло і близько, але для того, щоб зарахувати гол, довелося слухати підказку відеопомічника. Втім, тут питання більше виникають до лайнсмена.

Таким чином, Джанлука Роккі та його помічники не змогли стати непомітними глядачами, як того вимагає стилістика сучасного арбітражу. Судді помилялися або приймали контрверсійні рішення, тож дуже добре, що все обійшлося лише розбитим носом Лео, а не лівими голами.