УКР РУС

Манчестер Сіті – Шеффілд: хороший матч Зінченка, жахливий англійський арбітраж та тривожне завершення року для "містян"

30 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В останньому матчі АПЛ 2019-го року Манчестер Сіті у рідних стінах не без проблем здолав Шеффілд (2:0).

Манчестер Сіті після болісної поразки від Вулверхемптона намагався реабілітуватися перед рідними вболівальниками. На останній матч року Пеп Гвардіола випустив Зінченка, а його партнери одразу зі стартовим свистком кинулись у атаку – втім, створити бодай он гострий момент біля чужих воріт на старті зустрічі "містянам" не вдалося. За перші 15 хвилин господарі мали лише небезпечний прорив Де Брюйне з прострілом, який ніхто не замкнув.

Манчестер Сіті – Шеффілд Юнайтед – 2:0 – відео голів та огляд матчу

Шеффілд не збирався сидіти, склавши руки. Вже на 8-й хвилині гості могли відкрити рахунок внаслідок контратаки через лівий фланг оборони Сіті з подачею Стівенса, однак Робінсон головою спрямував м'яч над воротами. Господарі, тримаючи м'яч більше 70% ігрового часу, дебютним моментом розродилися аж на 16-й хвилні: Родрі викотив класну передачу на правий край штрафного, звідки Марез завдав щільного удару в ближній кут – "круглий" влучив у сітку із зовнішнього боку! Здавалося, що зараз-то манкуніанці наберуть темп, але Шеффілд блискуче оборонявся, нічого не дозволяючи господарям поля.

Більше того: в середині першого тайму підопічні Кріса Уайлдера змусили місцевих і українських вболівальників серйозно понервувати. На 25-й хвилині Муссе підхопив м'яч після помилки Зінченка й пробив з-під Фернандіньо (поруч зі стійкою), а на 29-й Муссе вискочив віч-на-віч з Браво після передачі з лівого флангу, перегравши його у ближньому бою – втім, VAR скасував взяття воріт через дуже сумнівний офсайд. Для Шеффілда такий поворот подій став неприємним сюрпризом, адже команда не тільки без голу залишилась, а ще й серйозно розлютила Сіті.

Ліверпуль втримав важку перемогу над Вулверхемптоном завдяки скандальному рішенню VAR

До завершення першого тайму "містяни" тричі наблизилися до того, щоб відкрити рахунок. Так, на 36-й хвилині потужного удару з дальньої дистанції завдав Вокер (над поперечиною), а на 41-й Бернарду Сілва замкнув простріл Стерлінга на дальню стійку – зовсім трохи не вистачило точності португальцю. Крім того, на 44-й Аугуеро вирвався у потенційно гольовий прорив, однак лайнсменка Шон-Мессі помітила у Серхіо офсайд – і знову це було дуже сумнівним рішенням. Зрештою, на перерву команди пішли без забитих м'ячів.

На старті другого тайму Манчестер Сіті продовжив тиснути на ворота суперника. Так, вже на 48-й хвилині Агуеро увірвався на праву половину карного майданчика, виконав фальшивий замах та спробував перекинути голкіпера – втім, вийшло неточно. Коли ж Кун вирішив діяти простіше, стався гол: на 52-й хвилині Де Брюйне виконав передачу повз арбітра на правий край штрафного, звідки Серхіо вистрілив у ближню дев'ятку – 1:0! До речі, цей гол став тисячним у тренерській кар'єрі Пепа Гвардіоли.

Гвардіола не покине Манчестер Сіті раніше 2021 року, – директор "містян"

Шеффілд не поспішав вилітати у атаки, все так же щільно обороняючись. "Містянам" було непросто, а сам матч виглядав дуже нервово, однак біля воріт гостей раз за разом виникали небезпечні епізоди. Так, на 64-й хвилині Вокер вимагав пенальті після падіння у карному майданчику, на 71-й Марез з лівого краю пробив повз ближній кут з рикошетом від Ігана, а на 75-й Де Брюйне пробив зі стандарту метрів з 22-х – над поперечиною! За цей період у "мечів" був всього один момент, але який! Зінченко програв боротьбу Бешічу й дав йому виконати навіс, при перехопленні якого помилився Браво. На щастя для Сіті, Клаудіо встиг підстрахувати Марез.

В останні 15 хвилин основного часу Шеффілд по-серйозному пішов у атаку, ледь не відігравшись на 77-й після проходу Макберні з пасом на Муссе – нападник пробив з розвороту метрів з 16-ти, але Фернандіньо зумів підставити під м'яч ногу. Кутовий гостям нічого не дав, а вже на 82-й хвилині Манчестер Сіті закрив інтригу у матчі: Марез прорвався через центральну й віддав передачу на хід Де Брюйне у вільну зону – Кевін увірвався на лівий край штрафного, хитнув захисника й вистрілив у ближній кут. 2:0.

Манчестер Сіті готовий продати трьох гравців влітку 2020 року – головний конкурент Зінченка в зоні ризику

Після цього господарі провели кілька неточних дальніх ударів та низку непоганих контратак, однак до розгрому справа так і не дійшла. У компенсований час Шарп міг ще й гол престижу забити, але м'яч після його удару головою метрів з 14-ти влучив у стійку. Зрештою, фінальний свисток зафіксував непросту перемогу Манчестер Сіті, який набрав 41 очко, завершивши 2019-й рік на третій сходинці АПЛ з відставанням від Лестера в один заліковий бал. До Ліверпуля – 14 пунктів. Шеффілд з 29 очками залишився на восьмій позиції в турнірній таблиці.

Зінченко не підвів Гвардіолу

Олександр отримав дуже високі оцінки на статистичних порталах Whoscored (7,5) та Sofascore (7,7), обійшовши за ними навіть Агуеро. Британська преса виявилась більш стриманою, нагородивши українця 6-7 балами – не найвищою, але й не найнижчою цифрою. Особливо ЗМІ його не виділяли, але ніхто не забув про помилку в епізоді з Муссе – якщо забити прізвище "Zinchenko" у пошук по англійських текстах з матчу, то воно вискочить саме в описі моменту на 25-й хвилині. Втім, видання Manchester Evening News, критикуючи Зіну за дії в обороні, не забуло про його хорошу роботу на атаку.

Дійсно, попереду наш співвітчизник відпрацював блискуче: він другий за кількістю дотиків до м'яча (133 проти 134 у Родрі), за передачами (119 проти 126 у Родрі, 94% точних) та пасами під удар (2) – частіше асистував тільки Бернарду Сілва (3). Також Олександр завдав два неточних удари з дистанції й двічі пішов у дриблінг, але невдало. Загалом, Зінченко продемонстрував саме той футбол, який від нього й очікували – зміщувався у центр, завжди залишався відкритим для передач і швидко реагував на переміщення партнерів. Саме цього від "фальшивого фулбека" і вимагає Гвардіола.

Характерною особливістю роботи Олександра в першому таймі стала позиція на початковій стадії атаки – він працював у центрі поруч із Родрі, перевантажуючи опорну зону. Схоже, Пеп все більше цікавиться навичками Зінченка-центрахава – він і раніше зміщувався в центр, але у матчі проти Шеффілда українець відверто тяжів до роботи конкретно в цій зоні. За ширину в атаці зліва відповідали Стерлінг і Бернарду Сілва – втім, хід не дуже допомагав пройти загальний пресинг "мечів". По перерві Сашка прив'язали до флангу.

Звісно, більшість пасів Зінченка були короткими, але коли вони проводяться в центрі та на останній третині поля у кількості більше сотні – це топ-рівень. Зокрема, гольова атака Манчестер Сіті розпочалася після однієї з простих передач (її невдало вибили). Олександр прекрасно працював з м'ячем і швидко помічав партнерів, довівши Гвардіолі, що в атаці той може розраховувати на нього. Проблеми ж проявилися в оборонних діях.

В статистичному аспекті Олександр виділяється – він виконав аж п'ять успішних відбирань у п'яти епізодах та виграв сім з одинадцяти єдиноборств. Втім, перший же небезпечний момент Шеффілда на 8-й хвилині пройшов саме завдяки українцю, якого протиснув Муссе, пробивши головою з лінії воротарського. Цей епізод схожий на те, що зробив Ліс на 25-й хвилині – він пішов у жорсткий контакт, а Зінченко, не витримавши міць нападника, подарував йому м'яч.

У моменті зі скасованим голом Зінченка важко критикувати, адже практично уникнути офсайду Муссе зміг завдяки Гарсії – та й передача Флека була просто феноменальною.

В другому таймі Зінченко виконував класичного фулбека з дуже високою стартовою позицією, що серйозно навантажило українця оборонною роботою – і несподівано він провів цю частину зустрічі блискуче, хоча Шеффілд сильно тиснув на його фланг. Саме звідси росте прекрасна статистика – і саме через це шанси на вихід Менді чи Анхеліньйо в основі в наступному матчі зменшуються. Олександр хоч і привіз два моменти, але зібрався і дав якість.

Загалом, за поєдинок проти Шеффілда українцю можна поставити четвірку. Показавши себе прекрасно як фальшивим фулбеком, так і класичним, Зінченко припустився двох помилок в обороні, які могли б коштувати очок – і цього Гвардіола дуже не любить, хоча конкретно Олександру він завжди вибачав привози, цінуючи за тактичнну грамотність і культуру роботи з м'ячем. В будь-якому випадку, для першого матчу в основі після травми Зінченко відпрацював гідно. Тепер потрібно збільшувати оберти.

Англійський арбітраж + VAR = катастрофа

За два дні англійські арбітри прийняли чотири важливі йвкрай суперечливі рішення з використанням VAR – у матчі між Уотфордом та Астон Віллою вони побачили дуже неочевидний пенальті, в Норвічі не зарахували гол Пуккі через ніби-то положення поза грою (гравці були на одній лінії), а Вулверхемптону та Шеффілду скасували гол через офсайд у півстопи. Крім того, судді страшно збивали темп регулярним переглядом повторів по 2-3 хвилини, при цьому не користуючись можливістю переглянути відео своїми очима. Все це спровокувало скандал.

Зустріч між Манчестер Сіті і Шеффілдом примітна ще й тим, що її обслуговувала бригада арбітрів на чолі з Крісом Каваною – саме він працював на матчі Норвіча в якості VAR і саме він порекомендував скасувати гол Пуккі. Сьогодні йому нашептали аналогічне рішення, але і без цього арбітраж спецаліста викликає питання.

Він не тільки не зарахував гол Муссе, а й допоміг "містянам" відкрити рахунок, опинившись прямо перед Флеком в момент пасу від Норвуда: схоже, м'яч навіть влучив у Кавану, але якщо це не так – навіщо він слухав VAR (невже сам не знав, чи доторкнувся до сфери?). До речі, головному тренеру "мечів" Крісу Уайлдеру арбітр чесно сказав, що помилився.

Упередженості у діях бригади точно не було. Ось таке положення "поза грою" у Агуеро намалювала лайнсмен Шан Мессі-Елліот. В цей момент згадався сексистський скандал навколо арбітрки у 2011 році, коли коментаторів Sky Sports Кіза Річардса та Енді Грея вигнали з роботи за слова "хто-небудь, спустіться вниз і поясніть їй, що таке офсайд".

Однією з проблем англійської арбітражної системи називали поважний вік місцевих рефері, однак Крісу Кавані та Шан Мессі-Елліот всього по 34 роки – вони повинні і на полі встигати, і в технології вмикатись. З іншого боку, потрібно щось робити і з правилом офсайду, адже можна зрозуміти людину за монітором – не помітити навіть міліметрове положення "поза грою" він не має права, а трактувати подібні епізоди на користь атаки дозволяє лише традиція. З огляду на всі ці проблеми в АПЛ, стає страшно за українську версію VAR, яку запустять навесні.

Тривожне завершення року для Манчестер Сіті

"Містянам" важливо було завершити рік на мажорній ноті, адже проблем у команди дуже багато. За половину нинішнього сезону чинні чемпіони втратили на 6 очок більше, ніж за весь минулий – і голів пропустили також більше. Манчестер Сіті у першому колі програвав середнякам і навіть аутсайдерам, в той час як у головного конкурента – Ліверпуля – всього чотири поразки в АПЛ за календарний рік. Втім, навряд чи мерсисайдців можна назвати головним конкурентом, адже вони відірвалися на 14 очок і мають матч у запасі. Тепер важливо поборотися з Лестером за другу позицію – саме її нині тримають "лиси".

Поєдинок проти Шеффілда показав, що проблем на початку 2020-го у Манчестер Сіті буде дуже багато. "Мечі" не просто продемострували гідний футбол, а й перевершили чинного чемпіона у гостроті – за коефіцієнтом xG гості попереду (1,09 проти 1,23). І це при скасованому голі, відсутності влучань у площину воріт та загальній грі від оборони. У всьому іншому підопічні Кріса Уайлдера прогнозовано поступилися, але Сіті забив перший м'яч аж у другому таймі за допомогою рикошету від судді точно на ногу Де Брюйне – до цього ж по-справжньому гольових моментів біля воріт Хендерсона не виникало (та й після їх було обмаль).

Цікаво, що більшість просунутих показників по статистиці малює для Манчестер Сіті лідерство або перебування у топ-3 з дуже хорошими цифрами, але по факту маємо програш по xG оборонному Шеффілду та три голи за тайм від Вулверхемптона, який тримає м'яч 70% ігрового часу (так, у більшості). Команді дуже бракує якісних оборонців, адже практично всі повилітали через травми – зараз там грає Фернандіньйо, що негативно позначається на пресинг-структурі (Родрі поки не такий класний у позиційній роботі).

Втім, варто не забувати, що минулий сезон вийшов аномально потужним, а в поточному "містяни" при шаленій кількості проблем йдуть на рівних з Лестером, прибивши його два тури тому. Просто Ліверпуль виграє усе – в битві з таким колективом на дистанції право на помилку практично відсутнє. Тривожним завершення року робить жахлива статистика топ-зустрічей: нічия з Тотнемом, програш Манчестер Юнайтед і Ліверпулю, дві поразки Вулверхемптону, нічия з Аталантою та Шахтарем – подібні результати у сезоні, в якому всі кричать про необхідність ставки на перемогу в ЛЧ, оптимізму не додають.

Гвардіола, Клопп і ще 8 найкращих тренерів АПЛ останнього десятиріччя – рейтинг британського ЗМІ здивував несподіванкою