УКР РУС

Лугано – Динамо: логічна, але не критична нічия, невиразний Жерсон, ненадійність оборони киян та хороший матч Миколенка

4 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 2-го туру групового етапу Ліги Європи Лугано та Динамо голів не забивали.

Обидві команди не здивували стартовими складами, за виключенням одного моменту. На усіх ресурсах (зокрема, і на сайті УЄФА) в основі давали Бойка, але перші хвилини показали, що на воротах Динамо стоїть Бущан. Рішення по ротації голкіперів було прийнято на передматчевій розминці, коли Денис вистрибнув за верховим м'ячем і при падінні підвернув ногу. Пізніше камери зловили шкутильгаючого голкіпера на трибунах.

Лугано – Динамо: онлайн-трансляція матчу Ліги Європи – як це було

Лугано активно розпочав поєдинок, одразу поринувши в атаку й вже на 15-й секунді завдавши першого удару по воротах – це Араторе пробив з-за меж штрафного значно вище воріт. Кияни виявились трішки не готовими до стартового натиску швейцарців, допускаючи величезну кількість браку й нічим не загрожуючи супернику. За це "біло-синіх" могли болісно покарати: на 9-й хвилині Араторе увірвався на лівий край штрафного й покотив м'яч низом (без проблем для голкіпера), а на 10-й постріл Герндта з тієї ж точки довелося парирувати – а на добиванні опинився Карліньйос, який зависнув над Миколенком і головою пробив у поперечину.

Втім, в наступні 20 хвилин динамівці змогли охолонути запал Лугано, хоча створити щось небезпечне у відповідь підопічним Олексія Михайличенка не вдавалося. В цей період віце-чемпіони України змогли провести лише кілька непоганих підходів, в яких особливо виділявся Циганков, однак загалом цей відрізок зустрічі не заслуговував на увагу вболівальників на трибунах. Щоправда, їх там майже і не було – матч проходив на стадіоні у Сенкт-Галлені, в 400 км від домівки Лугано.

Остання третина першого тайму відверто порадувала, хоча починалося все просто катастрофічно. Так, на 32-й хвилині Араторе отримав діагональ на лівий фланг, змістився в центр на лінію штрафного й потужно пробив у дальню дев'ятку – Бущан парирував! Втім, на цей удар кияни одразу відповіли моментом Жерсона, який прибрав захисника й метрів з 15-ти пробив повз правий кут воріт. На 35-й же швейцарці самі подарували Динамо шанс відзначитись: голкіпер Бауманн виконав незграбну передачу, захисник ще гірше її обробив, а Сидорчук налетів на нього й вибив м'яч на Жерсона – той же вилетів віч-на-віч з воротарем, але переграти його у ближньому бою не зумів!

Лугано – Динамо: післяматчева прес-конференція Олексія Михайличенка

Після цього наступила фаза затяжного тиску "біло-синіх" без загострення. Втім, перед самим свистком на перерву підопічні Олексія Михайличенка могли відкрити рахунок: Циганков відкинув м'яч на лінію напівкола перед штрафним під удар Сидорчуку, а той класно пробив у правий нижній кут – Бауманн парирував. Зрештою, відпочивати команди пішли без голів.

По перерві Динамо продовжило тиск на ворота Лугано, додавши до активності моменти. Так, вже на 47-й хвилині Шабанов замкнув подачу зі штрафного (точно в руки голкіперу), а на 53-й Циганков пробив головою з лінії воротарсьткого – над поперечиною! За хвилину до цього по воротах метрів з 20-ти стріляв Кендзьора, а через 10 хвилин Родрігес завдав потужного удару з відскоку – і знову вище! Жерсон на 67-й повторив свою спробу з дальньої дистанції, але й цього разу м'яч відправився на верхні ряди порожніх трибун. Лугано майже не огризався.

Жерсон Родрігес та двоє гравців Карпат отримали виклик до збірної Люксембургу

Олексій Михайличенко не витримав, знявши Жерсона й кинувши у бій Бєсєдіна. Тренер суперника також без діла не сидів, піднявши у матч Куштодіо та Дальмонте, але ніякого посилення у грі швейцарці не отримали. Динамо ж продовжувало тиснути, однак створити залізобетонний гольовий момент ніяк не вдавалося – кияни мали лише кілька підходів, а також два удари Вербіча з лінії штрафного на 71-й та 76-й хвилинах. Перший пролетів занадто високо, а от другий просвистів поруч з правою стійкою. Також на 77-й у карному майданчику падав Циганков, але арбітр не помітив ніякого порушення правил.

Ендшпіль поєдинку був відкритий потужним ударом Шепелєва метрів з 25-ти точно під праву стійку, але від вірного голу Лугано врятував прекрасний сейв Бауманна. Лугано огризнувся дальнім пострілом Холендера з напівоберту, але вийшло неточно. Олексій Михайличенко після цього епізоду вирішив випустити на поле Гармаша, а потім ще й Де Пену, але особливого посилення їхній вихід не приніс.

Суркіс би вивіз нас в ліс, – Мілевський прокоментував 6-матчеву безвиграшну серію Динамо

Швейцарці ж на 87-й хвилині ледь не шокували Динамо штрафним, подачу з якого головою замкнув Маріч – поперечина врятувала киян! Далі ще й добивання сталося, однак Бущан легко спіймав м'яч.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував нульову нічию. Кияни набрали 4 очки й опустилися на другу позицію в турнірній таблиці групи В, поступаючись Копенгагену за додатковими показниками. Лугано, маючи 1 заліковий бал у активі, йде на останній сходинці.

Справедлива, але не шокуюча нічия

В останні 20 років головною філософською проблемою Динамо називають розрив шаблону між установкою про великий клуб з амбіціями в Європі та реальними результатами – як наслідок, будь-яка перемога чи невдача роздувається до відновлення величі або падіння на дно. Так сталося і з Олексієм Михайличенком, якого звільняли після Трабзонспору і якого вже після четвертої перемоги бачили рятівником клубу – причому на два дуже нервових поєдинки з Маріуполем та Мальме просто закрили очі. Тепер же маятник суспільної думки почав рух у зворотню сторону.

Нульова нічия з Лугано, між тим, ідеально вписується у логіку останніх матчів Динамо. Ненормальним для нинішнього футболу киян є не цей результат, а розгром Ворскли (5:0).

Основні цифри поєдинку проти Лугано не сильно відрізняються від середніх статистичних показників періоду "ренесансу Михайличенка". Динамо все так же високо пресингувало, проводило більше сотні атак і забивало наприкінці зустрічі один гол при 15-17 ударах – словом, тиск був, моменти були, а реалізція близька до нуля. В єврокубках же кількість небезпечних атак та влучань у площину просідає, але це й не дивно – в УПЛ суперники попростіші.

Словом, нічого неймовірного не сталося. Динамо весь цей час ходило по лезу, ризикуючи втратити десь очки. Першими підлаштувалися під футбол киян і вистояли швейцарці, але ті ж самі проблеми "біло-сині" мали і в попередніх матчах. Просто тоді був результат, а зараз його немає.

Чому ж Динамо провалилося у Сенкт-Галлені? Причин багато, але одна з головних криється в тому, що швейцарці доволі непогано попрацювали з контролем сильних сторін киян – особливо це помітно по Вербічу, у якого 0 обіграшів, 0 передач під удар, 7 програних єдиноборств з 10 та 17 втрат м'яча. Також на його рахунку 5 пострілів по воротах, але три з них заблокували, а один виявився вкрай неточним – у площину Беньямін так і не влучив. Дані цифри не є жахливими в принципі, але для матчу проти кризового Лугано, в якому твоя команда домінує, показники повинні бути значно вищими.

Циганков відпрацював краще, ставши лідером за кількістю ключових пасів (4), двічі обігравши суперника на дриблінгу й пробивши над поперечиною після подачі Миколенка. Віктор дуже старався й навіть демонстрував клас, але загалом його вплив на матч важко назвати вирішальним. Його регулярно заганяли у невигідні зони, він постійно перебував під тиском – і у нього був непростий особистий суперник в обличчі швидкого фулбека Лаванши, якого навмисно випускали під лідера Динамо.

По-друге, дуже суперечливе враження залишив центр поля. З одного боку, центрхави Динамо виглядали непогано – у Буяльського 13 повернень м'яча, 2 успішних обіграші та 2 удари, а у Сидорчука 1 прекрасний постріл, 99 дотиків, організація виходу віч-на-віч для Жерсона й одна з найвищих оцінок на аналітичних порталах. Трішки вибивається з колії Шепелєв, у якого нічого, крім одного класного удару, згадати нічого. Він двічі провалився при спробі пройти суперника на дриблінгу й загалом більше займався підготовчими передачами.

Втім, все це розмаїття ТТД перекривається однією цифрою – 19%. Саме стільки атак у матчі проти Лугано "біло-сині" провели через центр поля. Для киян позиційний наступ через цю зону залишається болючою темою, яку Олексій Михайличенко тільки почав виправляти – так, у центрі значно підріс показник очікуваних голів, Сидорчук набрав форму, а Вербіч став частіше з'являтися під нападником.

Втім, карта передач Буяльського та визнання 32-річного центрхава Саббатіні найкращим футболістом зустрічі яскраво демонструють, наскільки все далеко від ідеалу.

Зрештою, потрібно говорити прямо: Динамо грало без нападника. Взагалі дивно, чому два різних тренерських штаби бачать у Жерсоні Родрігесі форварда й ставлять його в основу на важливі поєдинки. Сам люксембуржець заявляв, що йому важко і некомфорно діяти на цій позиції, а під час його виступів за збірну було помітно тяжіння до флангу – там він зі своєю швидкістю та технікою реально приносить користь. Граючи ж форварда, Родрігес в останній раз забивав місяць тому у ворота Зорі.

З того часу пройшло вісім матчів. У дев'ятому, проти Лугано, він знову був активним, але не ефективним. Достатньо подивитися на карту його передач та ударів (жоден не влучив у площину).

Важко зрозуміти призначення Жерсона в Динамо. Теоретично він має відповідати уявленням про мобільного форварда-універсала, який діє в останній третині поля, може відборотися, скинути м'яч на партнера, обігратися, втекти або ж замкнути в дотик. Проблема втому, що ті ж функції набагато ефективніше виконує Бєсєдін, який регулярно змінює Жерсона, а для гри суто в штрафному є Соль. На флангах Жерсону місця також немає, але він продовжує виходити й продовжує покидати поле в середині другого тайму без голів.

Підбиваючи підсумки нічиї, варто сказати, що нічого страшного не сталося. Так, Динамо і дорожче, і сильніше, і має перемагати швейцарців "у снігу, в пустелі й на пляжі", але прямо зараз кияни являють собою кризовий колектив рівня Ліги Європи – а в такому турнірі для перемоги не завжди достатньо статусу. Крім того, проект Олексія Михайличенка перебуває лише на початку великого шляху й може дозволити собі будь-які експерименти. Принаймні, до зимових зборів у тренерського штабу "біло-синіх" є право на таку відмазку.

Надійність оборони киян залишає бажати кращого

Підопічні Олексія Михайличенка протягом останніх п'яти матчів не пропустили жодного голу, але поки що в цьому більше фарту, ніж системи. Так, в УПЛ Дніпро-1 і Ворсклі важко щось створити біля воріт Динамо, але ті ж Маріуполь і Мальме могли забивати киянам не один раз.

У матчі проти Лугано особливо сильно у вічі кидався той факт, що усі небезпечні моменти швейцарців так чи інакше починалися на правому фланзі Динамо – а це три удари Герндта з добиванням Карліньйоса у поперечину, постріл Араторе у дев'ятку та стандарт, після подачі з якого в каркас воріт влучив Маріч. При цьому дані епізоди пройшли з меж штрафного майданчика – як і 75% усіх ударів Лугано (12 з 16). Занадто багато, як для кризового карлика у матчі проти українського гранда, чи не так?

З іншого боку, варто зазначити, що Кадар і Шабанов виграли сім верхових м'ячів та віддали по 10 довгих передач – у Тамаша 9 точних, а у Артема на дві менше. Та й загалом їхню особисту статистику важко назвати жахливою, однак який сенс мали б подібні підрахунки, якби удар Араторе з дев'ятки не витягнув Бущан, а Карліньйос та Маріч пробили на кілька сантиметрів нижче?

Миколенко – найкращий футболіст Динамо у матчі

Лугано доволі непогано впорався з динамівськими вінгерами й непогано контратакував через правий фланг киян, але зліва у швейцарців нічого не вийшло. Господарі діяли через цей напрям лише 31,7% ігрового часу, в той час як на протилежному краю поля цей показник становив 40,7% – це якщо говорити про вектор атак. В територіальному ж плані у швейцарців взагалі не вийшло ніякого просування через лівий фланг Динамо.

Причина криється у Миколенку, який просто відмінно відпахав у Сенкт-Галлені. По-перше, він найчастіше зустрічався з м'ячем, зробивши 105 дотиків – це багато говорить про якість відкривань та переміщень Віталія. Крім того, фулбек класно підчищав позаду, виконавши 6 повернень м'яча, 1 перехоплення та 1 винос. В атаці ж він розкрився найсильніше: 2 обіграші (з трьох спроб), 2 передачі під удар, 5 точних лонгболів (з шести) і 89% точності пасів загалом. Миколенко при цьому практично не вилазив із чужої половини поля.

Оборона Лугано ніяк не могла знайти Миколенку ради. Він регулярно залучався до білд-апу й був близьким до прекрасного асисту на 53-й хвилині, коли знайшов передачею Циганкова – Віктор головою пробив над поперечиною. В цілому, Віталій виглядав дуже активно, хоча і не без огріхів – так, у нього не склалося з ударами та роботою ближче до центру. Отсанній факт також випливає з того, що флангові гравці Динамо не надто залучені в цю зону, тому доводиться частіше подавати, обігрувати або віддавати назад. Крім того, Миколенко програв 6 з 11 єдиноборств, зокрема дозволивши Карліньйосу пробити в поперечину.

Тим не менш, вплив Миколенка на матч відчувався – особливо на контрасті з правим флангом оборони киян. На статистичних порталах Whoscored та Sofascore Віталій з оцінкою 7,2 входить у топ-5 футболістів Динамо в цьому поєдинку. Молодець, хоча рости є куди.

Лугано: "Швейцарська копія" Ювентуса, банкрутство, провал в Україні та жахлива серія – з ким зіграє Динамо в Лізі Європи