УКР РУС

Ліверпуль – Манчестер Сіті: анонс матчу за Суперкубок Англії

30 липня 2022 Читать на русском

Ліверпуль і Манчестер Сіті відкривають сезон матчем за Суперкубок Анлії. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Суперкубок Англії
завершено
-

Іспанія та Італія вже давно перенесли матчі за Суперкубок у треті країни, експериментуючи з форматами й заробляючи гроші, однак консервативна Англія залишається вірною традиціям. Сезон на Туманному Альбіоні традиційно відкривається поєдинком за Суперкубок, який у королівстві іменують Community Shield. Нині за цей трофей поборються Манчестер Сіті та Ліверпуль. Щоправда, гру проведуть не на Уемблі, а на стадіоні Лестера – головний стадіон країни зайнятий фіналом жіночого Євро.

"Головна мета – вийти в ЛЧ", – Клопп не вірить у чемпіонство Ліверпуля й знає, хто виграє АПЛ

Звісно ж, матч за Суперкубок має виставковий і комерційний характер, однак для Пепа Гвардіоли та Юргена Клоппа він все одно важливий. Німецький тренер виграв з Ліверпулем все, що міг, окрім Community Shield – мерсисайдці боролись за нього двічі, програвши Манчестер Сіті та Арсеналу. "Містяни" ж востаннє брали цей трофей аж у 2018 році, а рік тому вони несподівано програли його Лестеру.

Як і очікувалось, обидва клуби дозволили собі провести трансфери екстра-рівня. "Містяни" всього за 60 мільйонів євро виписали Холанда, ще 48,7 витратили на Калвіна Філліпса, а з оренди має повернутись форвард Альварес – і це ще не кінець, адже може прийти Кукурелья. Ліверпуль же підписав Дарвіна Нуньєса за 75 млн, а ще 6 віддав за Фабіо Карвалью з Фулхема. При цьому команду Пепа Гвардіоли покинули Зінченко, Фернандінью, Стерлінг і Жезус, а Юрген Клопп розпрощався з Мане й Дівоком Оріджі.

Манчестер Сіті та Тоттенхем націлились на зірку Ліона – французи бажають отримати рекордну суму

Реальні витрати на Холанда й Нуньєса (у фунтах стерлінгів)

Обидва топ-трансфери англійських грандів викликали певне занепокоєння. Холанд лякав своєю травматичністю (саме через неї Реал не вступив у перемовини) й бундеслігівським минулим (критична для АПЛ історія), а Нуньєс у перших матчах допустив кілька дурних помилок – втім, Ерлінг вже у дебютному поєдинку приніс Сіті мінімальну перемогу, а Дарвін забив чотири голи у ворота РБ Лейпциг. Після цього критики замовкли.

Прихід Холанда в Манчестер Сіті в теорії має покращити гру Сіті. В попередньому сезоні чемпіону частенько бракувало реалізації, що було особливо помітно в півфіналі Ліги чемпіонів – Ерлінг же зі своїми забіганнями за спину й топовим завершенням повинен виправити цю проблему. При цьому може змінитись і роль Де Брюйне, адже раніше йому доводилось дуже багато працювати над завершенням епізодів й виконувати "фальшиву дев'ятку". Тепер замість рекорду бельгійця по голах варто очікувати на рекорд по асистах.

Прихід Нуньєса істотно нічого не змінить у Ліверпулі. Уругвайський нападник за профайлом дуже схожий на весняного Мане і на Холанда – так же активно працює в глибині, робить швидкісні ривки, класно відкривається, має височенну швидкість і так же шикарно відчуває момент у штрафному. При цьому знову варто відзначити фантастичну реалізацію – Дарвін у Португалії забив на 10 голів більше очікуваного (а Холанд у Борусії перевершив очікування на 12 голів). В цьому аспекті він навіть кращий за Садьо.

Баварія витягнула щасливий білет з Мане – найкращий боєць Клоппа на шляху до заслуженого визнання

Очевидно, що обох випустять у старті, але що по загальній підготовці до сезону? Тут у команд однакові проблеми. Мерсисайдці більш-менш спокійно втягувались у робочий ритм – так, був розгром від Манчестер Юнайтед (0:4) й поразка Зальцбургу в останньому спарингу, але були і 5:0 з РБ Лейпцигом і 2:0 з Крістал Пелас. Загалом, Юрген Клопп плавно розподілив час між основними й резервними футболістами. Принципово нових тактичних ідей за цей період помічено не було. Головною проблемою стали травми Аліссона та Жоти, яких так і не вдалося награти на зборах (голкіпер зіграв всього 45 хвилин).

Манчестер Сіті також потерпає від кадрових проблем, як би це дивно не звучало. На збори в США не поїхали Ляпорт, Фоден, Стоунз і Гюндоган. "Містяни" провели всього два спаринги, перегравши мексиканську Америку й Баварію, але цих футболістів у складі не було. Нині під питанням і участь Діаша. Крім того, клуб не дуже влучив із готовністю Брайтона продавати Кукурелью за 30 мільйонів – Зінченка продали в Арсенал, а інших лівих фулбеків у команді поки що немає (вочевидь, сьогодні там зіграє Канселу).

Відхід Зінченка і компанії засмутив лідера Ман Сіті: "Ми не забудемо їх"

Пеп Гвардіола пообіцяв, що не буде нічого змінювати у своєму ігровому стилі. Обидва товариські матчі у США підтвердили цю тезу, однак сьогодні каталонцю доведеться якось підлаштуватись під втрати у своєму складі. У Манчестер Сіті вони критичніші, ніж у Ліверпуля.

Орієнтовні склади на матч Ліверпуль – Манчестер Сіті

Ліверпуль: Адріан – Александер-Арнольд, Матіп, ван Дейк, Робертсон – Хендерсон, Фабінью, Тьяго – Салах, Фірміно, Нуньєс

Манчестер Сіті: Едерсон – Вокер, Діаш, Аке, Канселу – Де Брюйне, Родрі, Бернарду Сілва – Марез, Холанд, Гріліш

Прогноз "Футбол 24" – 2:1

Букмекери не бачать явного фаворита у цій парі, що й не дивно. Ліверпуль та Манчестер Сіті – з відривом найкращі команди АПЛ в історії, адже за їхніми плечима 6 сезонів з 90+ очками в активі. Всього таких сезонів у турнірі було 12. Особисті зустрічі в попередньому сезоні також показали, що гранди рівні. В чемпіонаті вони розписали дві нічиї, а в півфіналі Кубка відбулася перестрілка з рахунком 2:3 (суперники виграли по тайму).

Зінченко назвав три найкращі матчі за Манчестер Сіті

Втім, прямо зараз Ліверпуль здається рівнішим за Манчестер Сіті. У мерсисайдців не такі серйозні проблеми зі складом. Вони провели більше спарингів. Вони вибивали "містян" з Кубка Англії та Ліги чемпіонів (хоч і програли Суперкубок). До того ж, Пеп у матчах на виліт часто страждає "оверсінкінгом", вигадуючи занадто складні схеми – і сьогодні в нього є мотивація провести експерименти. Зрештою, у Ліверпуля більше бажання взяти цей трофей.

Втім, перевага "червоних" зовсім крихітна. Обидві команди працюють на топ-рівні, мають шикарних нападників і прекрасно пресингують. Голів має бути вдосталь – у Ман Сіті є проблеми з обороною, а Ліверпулю не вистачає Аліссона. Чемпіони сильніші у напівпросторах, віце-чемпіони – на флангах. Мерсисайдці кращі на кросах, а "містяни" більш ефективно використовують систему з фальшивими позиціями. І так далі.

Словом, сьогодні на нас очікує дуже крутий матч, яким варто насолоджуватись. Ми віддамо перевагу Ліверпулю через повнішу підготовку до сезону, але реально щось спрогнозувати дуже важко.

Динамо розгромно поступилося Евертону – Миколенко промовчав, казковий дебют, кияни пропустили від уболівальника