УКР РУС

Ліга чемпіонів: Наполі здобув перемогу над Ліверпулем – нудний матч, блискуча гра голкіперів і провал арбітрів

18 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 1-го туру групового етапу Ліги чемпіонів Наполі завдяки двом голам наприкінці другого тайму переграв Ліверпуль (2:0).

Перший тайм пройшов без явного домінування однієї зі сторін. Команди почергово тримали м'яч і бігали від воріт до воріт, не затримуючись на своїй половині або в центрі поля надовго. Ініціатива переходила то до гравців Наполі, то до футболістів Ліверпуля, але вкрай небезпечних моментів при цьому до перерви вболівальники майже не побачили – лише натяки на них.

Наполі – Ліверпуль – відео голів

Перший гострий епізод створили неаполітанці, що одразу ж вилилось у взяття воріт. На 7-й хвилині Руїс отримав передачу з лівого флангу й потужно пробив метрів з 25-ти – Адріан парирував перед собою, а потім ще й взяв добивання Фабіана з ближчої відстані. Лосано тут же зіграв головою, відправивши м'яч у сітку, але арбітри не зарахували гол через офсайд у Ірвінга.

Ліверпуль зумів відповісти кількома рейдами по флангах з кросами та перепасовками у штрафному, однак нічого небезпечнішого за заблокований удар Фабінью на старті зустрічі мерсисайдці створити не змогли. Вони активізувалися дещо пізніше: так, на 21-й хвилині Мане отримав м'яч у вільній зоні на лівому краю карного майданчика й потужно вистрілив у ближній кут – Мерет парирував. В наступній же атаці Мане скинув круглого під удар Хендерсону, але той з лінії напівкола пробив вище воріт. Наполі на цю гостроту відповідав подачами (здебільшого, з правого флангу), але центрбеки Ліверпуля грали надзвичайно уважно.

Наполі – Ліверпуль: два фанати "червоних" стали жертвами нападу в Неаполі

Друга половина першого тайму відзначалася позиційною боротьбою та довгим почерговим перекатуванням м'яча у виконанні обох команд. Вболівальники навіть почали посвистувати, адже нічого, крім неточного дальнього удару Салаха на 37-й хвилині, їм не пропонували. Аж на 44-й хвилині матч розродилився небезпечним моментом після подачі з кутового, яку головою замкнув Фірміно – м'яч пролетів поруч із дальньою стійкою. Арбітри до такого тайму навіть нічого не додавали.

По перерві обидві команди забігали значно активніше, що вилилось у низку прекрасних моментів. Перший створили неаполітанці: на 50-й хвилині Руй верхом віддав передачу на дальню стійку під замикання Мертенсу, а той пробив у дотик метрів з трьох – Адріан у феноменальному стрибку дістав цей м'яч. Мерсисайдці відповіли на 55-й виходом Мане і Салаха у контратаку 2-в-1, однак у завершенні епізоду, вже у штрафному, Садьйо віддав занадто сильний пас на Мохамеда, запоровши усе.

Ліга чемпіонів: Інтер сенсаційно не впорався із Славією, Челсі програв Валенсії, Зальцбург розгромив Генк

Втім, єгиптянин міг виправити ситуацію на 64-й, підчатувавши обрізку Маноласа й вистріливши метрів з 23-х у дальній нижній кут – цього разу прекрасно зіграв Мерет. Між цими моментами розташувалося кілька небезпечних підходів та заблокованих ударів, але в другій половині 60-х хвилин гра пригальмувала. Тренери почали проводити заміни: Анчелотті зняв Інсіньє та Лосано, випустивши Зєлінскі та Льоренте, а Клопп замість Мілнера підняв з лавки Вейналдума.

Гра почала розкручуватись після 70-ї хвилини, хоча швидкості були вкрай невисокими. Краще виглядав Ліверпуль, який більше тримав м'яч і створював моменти: найнебезпечніший з них стався на 73-й, коли Мане увірвався на лівий край штрафного й пробив низом – Мерет спіймав м'яч. Після цього гості провели кілька класних комбінаційних атак без завершення, а на 79-й стався ще один гострий епізод – Александер-Арнольд подав з правого флангу на лінію воротарського, Манолас пролетів повз м'яч, але і Мане не зміг дотягнутися до нього!

ЛЧ: Борусія повністю переграла Барселону, але подарувала каталонцям нічию – Мессі провально дебютував у сезоні

Здавалося, що Ліверпуль ось-ось заб'є гол, однак на 81-й хвилині Кальєхон отримав передачу на правий фланг, змістився в центр і впав у штрафному після контакту з Робертсоном. Арбітр Фелікс Брих без роздумів призначив пенальті, хоча на повторах не було помітно дотику до ноги. Так чи інакше, Дріс Мертенс потужним ударом з "точки" прошив Адріана – 1:0! Втім, вже на 86-й Ліверпуль міг відігратися зусиллями Маноласа, який вибив подачу з глибини у напрямі власних воріт – м'яч пролетів поруч зі стійкою.

Юрген Клопп випустив на поле Шакірі, але фінальний штурм у мерсисайдців не вдався. Наполі захопив контроль над м'ячем, провів кілька підходів до штрафного з кросами, до замикання яких не вистачало зовсім трішки. У компенсований же час неаполітанці скористалися непорозумінням між Адріаном та Робертсоном, покаравши суперника другим голом – це Льоренте підчатував "червоних". 2:0!

Холанд, який забивав 9 голів у матчі чемпіонату світу, встановив космічний рекорд у Лізі чемпіонів – він перевершив Шеву

Таким чином, Наполі набрав три очки й зайняв друге місце у групі Е, поступаючись Зальцбургу за різницею голів. Ліверпуль з нулем у графі залікових балів наразі займає третю сходинку, випереджаючи Генк.

Матч не виправдав очікувань

Поєдинки між командами на кшталт Наполі та Ліверпуля завжди рекламують під вивіскою романтичного атакувального футболу та протистояння великих тренерів-тактиків. Попередні поєдинки між "партенопейцями" та мерсисайдцями виглядали дуже весело, тож у матчі 1-го туру ЛЧ всі очікували гри без центра поля з купою голів, стійок та ще яких-небудь красивих епізодів. З цим футболісти відверто підвели.

Команди дійсно не затримувались біля центрального кола й почергово тримали м'яч, але конвертувати слизьку перевагу в голи їм не вдалося. У матчі було набагато більше тактики, ніж гостроти; для тих, хто любить смакувати приховані переміщення, білд-апи та формування більшостей у зонах, ця зустріч підійде ідеально. Ось так, наприклад, виглядала позиційна робота Наполі:

Маючи красиву графіку зі стоп-кадрами, все це виглядає дотепно, але під час перегляду матчу в режимі вечірнього шоу такі епізоди практично непомітні. Всі бажали побачити купу гольових моментів, але їх створили вкрай мало. У Ліверпуля 12 ударів по воротах (4 в площину), у Наполі – 10 (5 у площину), а за коефіціентом очікуваних голів команди ледве-ледве награли на гол.

Крім того, в середині другого тайму катастрофічно впав темп гри, який ще й почали збивати замінами. Як наслідок, практично усі моменти після 60-ї хвилини стали наслідком грубих помилок захисників, а не яскравих комбінацій чи рейдів. Від такого поєдинку подібного очікуєш найменше. Що ж, буває і так.

Голкіпери – герої зустрічі

Поки польові футболісти займалися "ватокатом", голкіпери відпрацьовували свої контракти. Багато роботи у них не викикало (всього 4-5 ударів та низка виходів), але саме відсутність моментів часто стає причиною епічного фейлу – на воротах дуже важливо залишатися у тонусі. І у Ліверпуля, і у Наполі з цим проблем не було. В рамці стояли надійні люди.

Особливо прикро за Адріана, який виконав, можливо, сейв туру. Витягнути замикання Мертенса з трьох метрів у верхній кут, вже падаючи і ризикуючи вдаритись головою в стійку – це заслуговує на премію. Крім того, слід відзначити момент на 7-й хвилині, коли Адріан в одному моменті двічі парирував постріли Руїса – спочатку з дальньої, а потім з ближньої дистанції.

Зрештою, іспанець був близьким і до взяття удару Мертенса з пенальті – голкіпер вгадав кут і дотягнувся до м'яча кінчиками пальців, але Дріс пробив занадто сильно. Єдиним фейлом стало непорозуміння з Робертсоном у компенсований час, внаслідок чого забив Льоренте, але цей епізод можна вибачити – тим паче, що Ендрю сьогодні виглядав не дуже якісно. На відміну від Адріана.

У Мерета роботи було ще менше. У першому таймі він правильно розташувався у воротах, прикривши ближній кут і парирувавши постріл Мане з близької відстані, а в останній третині другого він вчасно скоротив відстань до Садьйо й намертво взяв його удар низом з меж штрафного. Сейв же після пострілу Салаха на 64-й хвилині повинен увійти у всі хайлайти – Алекс встиг скластися у струнку й витягнути м'яч із дальньої шістки.

Опис нечисленних дій голкіперів яскраво демонструє бідність матчу на моменти. Втім, це проблема польових футболітів – Адріан і Мерет же не підвели у важливий момент, виділившись на тлі нудних дій партнерів. Молодці.

Де VAR, де?

Ключовим епізодом зустрічі стало пенальті на 81-й хвилині, яке арбітр Фелікс Брих призначив за фол Енді Робертсона проти Хосе Кальєхона. Впевнений погляд німецького рефері та відмова від використання VAR натякали на беззаперечність порушення правил, але потім на повторах стала помітна жахлива помилка. Іспанський хавбек Наполі красиво, як справжній вихованець Реала, намалював "11-метровий". Контакту з ногою Робертсона не було і близько.

Дотепно, що така відверта симуляція сталася у Наполі вже вдруге на старті сезону – до цього Мертенс картинно падав у штрафному Фіорентини у матчі проти Серії А, зловивши хейт усієї Європи. Втім, у місцевому чемпіонаті проблеми з відеоповторами трапляються регулярно, а от що заважало Феліксу Бриху скористатися VAR у Лізі чемпіонів?

Можливо, німець не хотів гальмувати гру, адже УЄФА після минулого сезону відзначило занадто довгі паузи внаслідок переглядів відеоповторів. Втім, у матчі Інтера зі Славією французька бригада арбітрів начхала на рекомендації, три хвилини переглядаючи епізод з можливим вилученням, а потім додавши до основного часу одразу вісім хвилин. Ніхто від цього не вмер, а от на повторі стало чітко помітно, що фол не тягнув на червону картку (хоча спочатку здавалося саме так).

У правилах прямо написано, що під час моменту з пенальті, вилученням, офсайдом або суперечливим голом рефері має право скористатися VAR. Брих же не використав такої можливості у матчі топ-клубів, де вся гра явно завершувалась би із першим забитим голом. Здається, за це пора штрафувати.

Мессі, Роналду і Зідан за крок до історії, а суперник Шахтаря – унікальний: 7 фактів про новий сезон Ліги чемпіонів