УКР РУС

Колос – Шахтар: гольова перестрілка, серйозні проблеми перед ЛЄ та для збірної України, історичний успіх дебютанта УПЛ

8 березня 2020 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Колос поступився Шахтарю (3:4) в поєдинку 22-го туру УПЛ, але пробився у верхню шістку за підсумками першого етапу чемпіонату. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч та онлайн-трансляція Колос – Шахтар стартував о 17:00. Поєдинок, який закривав програму першого етапу чемпіонату УПЛ, проходив на київській Оболонь-Арені. На момент початку гри "гірники" впевнено очолювали турнірну таблицю, випереджаючи Динамо на 11 пунктів, тому Луїш Каштру міг дозволити собі певну ротацію складу з урахуванням майбутнього протистояння з Вольфсбургом у 1/8 фіналу Ліги Європи. А от для команди Руслана Костишина настав момент істини – лише перемога гарантувала новачку УПЛ місце у першій шістці на другий етап чемпіонату. До слова, матч першого кола у Харкові завершився впевненою перемогою Шахтаря з рахунком 6:0. Ця поразка стала найбільшою в історії команди з Ковалівки.

Колос вийшов на поєдинок з думками про паралельний матч, у якому СК Дніпро-1 приймав Маріуполь. У випадку перемоги дніпрян ковалівці гарантували собі першу шістку за будь-якого результату гри проти чинних чемпіонів України. Перемога Маріуполя та втрата очок Колосом виводила у топ-6 вже команду Олександра Бабича, яка ще й переважала ковалівців за кращими результатами в особистих матчах.

Колос – Шахтар – 3:4 – відео голів та огляд матчу

Наставник "гірників" попри майбутній поєдинок проти Вольфсбурга випустив доволі бойовий склад, відмовившись від масової ротації. Із лідерів поза заявкою опинилися хіба Тарас Степаненко, Віктор Коваленко, Алан Патрік та Марлос. У воротах вийшов Пятов, четвірку захисту склали Додо, Кривцов, Матвієнко та Ісмаїлі. У центрі поля діяв бразильський дует у складі Майкона та Маркоса Антоніо. Зліва в атаці вийшов Коноплянка, справа – Тете, позицію атакувального хавбека закривав Тайсон, а єдиним форвардом був Жуніор Мораєс. Цікаво, що на поєдинок прилетів Олівер Гласнер – головний тренер Вольфсбурга, який прийме донецьку команду вже 12 березня.

Поєдинок прогнозовано розпочався з атак Шахтаря, який міг забивати вже на 5-й хвилині. Маркос Антоніо заробив право на небезпечний штрафний, який взявся виконувати Коноплянка. Після пострілу Євгена в дальній кут м'яч влучив у стійку, а добивання Додо було невдалим. Втім, вже наступна атака "гірників" завершилася голом – Коноплянка віддав на Мораєса, а того у штрафному збив Кирило Петров. Тайсон впевнено реалізував пенальті – 0:1 вже на 12-й хвилині. Такий результат у режимі "лайв" опускав Колос у другу шістку.

Підопічні Каштру продовжували володіти ініціативою. Удар Майкона був заблокований, але м'яч підхопив Маркос Антоніо, з добиванням якого впорався Волинець. Колос відповів потужним, проте трохи неточним ударом Оріховського. М'яч пройшов над хрестовиною. Ще одна атака "гірників" завершилася класним прострілом Антоніо – Волинець у стрибку перервав пас. Голкіпер Колоса ефектно врятував після пострілу Тете в дальній кут, але за кілька хвилин рахунок все ж став 0:2. Коноплянка змістився з флангу і пробив, Волинець відбив, але Мораєс був першим на добиванні. Все просто.

І все ж Колос не здався. На 37-й хвилині підопічні Костишина відіграли один гол. Матвієнко віддав на Пятова, який вкрай невдало вибив м'яч на Мілька. Той пробив з меж штрафного, а м'яч рикошетом від двох стійок влетів у ворота. Цей гол додав упевненості господарям, які наприкінці тайму просили пенальті після імовірної гри рукою Матвієнка. Навіть на повторах епізод виглядав суперечливо, а VAR на цьому матчі не було. 1:2 – підсумок першої половини гри, останні секунди якої ознаменувалися ще й сутичкою. Щоправда, без санкцій у вигляді карток.

На другий тайм Колос вийшов з чітким бажанням відігратися. На 51-й хвилині Оріховський непогано пробив зі штрафного – Пятов потягнув м'яч з ближнього кута. Тут же Додо обрізався на власній половині, Лисенко перехопив м'яч, але пробив повз ворота. Поспішив форвард Колоса, позаяк можна було віддати на партнера. Колос тиснув і мав ще момент – Богданов та Оріховський дотепно розіграли кутовий, але удар останнього був неточним.

Не забиваєш ти – забивають тобі. Перший же момент Шахтаря у другому таймі завершився взяттям воріт. Ісмаїлі перехопив та протягнув м'яч до штрафного, віддав на Антоніо, той продовжив на Тете, який ударом у ближній кут вразив ворота Волинця. Колос знову не знітився – класна комбінація з пасом п'ятою завершилася фолом Кривцова проти Ємця. Гавриш з пенальті розвів м'яч та Пятова. І тут же СК Дніпро-1 забив Маріуполю в паралельному матчі – Колос на даний момент опинявся у першій шістці!

Команда Костишина пішла виривати нічию. Пятов та стійка врятували Шахтар після удару Вільх'яльмссона! Тренер ковалівців від розпачу аж впав на коліна. Але на 75-й хвилині його команда досягла свого – після подачі Богданова зі штрафного Пятов відбив м'яч, але Мілько у падінні добив у ворота. Були підозри на офсайд, але VAR не було – 3:3! І тут же команда з Ковалівки просила пенальті – імовірно, була гра рукою, але арбітр вирішив інакше.

Радість господарів тривала недовго. Волинець потягнув удар Майкона, але тут же Мораєс переправив м'яч у ворота після прострілу Ісмаїлі. 3:4 – але в той час Колос отримав хороші новини з Дніпра, де команда Михайленка забила другий гол у ворота Маріуполя, а майже одразу – і третій. Наприкінці поєдинку господарі могли зрівняти, але Бондар вибив м'яч з порожніх воріт після помилки Пятова. На останніх секундах Шахтар ще й залишився у меншості після вилучення Маркоса Антоніо.

Колос проявив відмінний характер, але Шахтар виявився сильнішим. Втім, перемога СК Дніпро-1 над Маріуполем означає, що команда Руслана Костишина завершує перший етап на 6-му місці та зіграє у верхній шістці вже у дебютному своєму сезоні в еліті. Що стосується команди Каштру, то "гірники" набрали 59 очок та випереджають Динамо на 14 пунктів.

Захист Шахтаря не вражає – тривога перед Вольфсбургом та Євро-2020

Шахтар вдруге за 4 останні матчі пропустив 3 голи. Якщо у грі з Бенфікою це можна якось пояснити, то 3 м'ячі від Колоса не лізе ні в які рамки. При цьому команда Костишина мала ще моменти для взяття воріт, але Пятов, Бондар та дещиця фарту дозволили "гірникам" не пропустити ще більше.

Голи Колоса стали наслідком примітивних помилок гравців Шахтаря. В епізоді з першим м'ячем трапилося певне дежавю з матчу проти Бенфіки. Тоді Матвієнко невдало віддав на Пятова, який не дотягнувся до м'яча, а Рафа Сілва вразив ворота донеччан. Але якщо тоді головним винуватцем епізоду став захисник, то зараз у схожому епізоді не найкраще зіграв капітан Шахтаря. Пятов невдало вибив м'яч та не зміг врятувати після доволі простого удару Мілька.

Другий пропущений гол – Маркос Антоніо проспав ривок Ємця, а Кривцов теж відверто не встиг за опонентом та банально врізав йому по ногах. Справедливий пенальті. Третє взяття воріт – Ісмаїлі не встиг накрити Мілька, який добив м'яч у ворота після сейву Пятова. У грі з Бенфікою Шахтар пропустив після стандарту, сьогодні історія повторилася. Не надто приємний знак для Луїша Каштру, позаяк до матчу з Вольфсбургом – лише 3 дні. Та й Андрій Шевченко практично напевне зверне на це увагу, адже Пятов та основна пара центральних захисників збірної не завжди вражають надійністю після відновлення сезону. 8 пропущених голів у 5-ти матчах – це забагато для команди рівня Шахтаря. І це без урахування гри з Ворсклою, у якій на поле вийшов відверто експериментальний склад.

Колос вартий топ-6 – хоча б за характер

Команда Руслана Костишина досягла історичного успіху. У дебютному сезоні в УПЛ ковалівці здобули право виступати у верхній шістці протягом другого етапу чемпіонату. Звісно, Колосу суттєво допоміг СК Дніпро-1, який вдома розгромив знекровлений трьома вилученнями Маріуполь. Перед відновленням чемпіонату ковалівці не вважалися фаворитом у боротьбі за топ-6, але набрали 6 пунктів у матчах з Олександрією, Карпатами, Динамо та Шахтарем. Як для дебютанта – доволі непоганий показник.

Маріуполь увісьмох поступився СК Дніпро-1 та вилетів з першої шістки

Безумовно, часто Колосу щастило – у деяких матчах ця команда забивала навіть більше, ніж створила. Але те, як ця команда сьогодні по-футбольному билася проти чинного чемпіона, варте позитивних слів. За рахунку 0:2, а пізніше 1:3 підопічні Костишина не опустили рук та могли вирвати важливу нічию. До цього було дуже близько. Не вийшло, але нічого не страшного – все сталося якнайкраще для команди з Ковалівки.

І нехай інколи вони грають дещо примітивно, а у другому етапі вони можуть не набрати жодного очка та практично гарантовано фінішують на 6-му місці але саме потрапляння у топ-групу УПЛ – вже успіх для Колоса. Дебютант еліти замість боротьби за виживання зіграє у плей-офф за вихід у Лігу Європи – сьогодні команда з Ковалівки переписала свою історію.

Луїш Каштру втрачає лідерів на Вольфсбург

Віктор Коваленко, Тарас Степаненко, Марлос та Алан Патрік не потрапили до заявки на матч із Колосом. Участь перших двох у поєдинку проти Вольфсбурга опинилася під величезним питанням – у хавбеків збірної України виникли проблеми зі здоров'ям. За підсумками матчу з Колосом до них може додатися ще й Сергій Кривцов. Центральний захисник отримав пошкодження у другому таймі та змушений був достроково залишити поле.

Вочевидь, на Фольксваген-Арені у центрі поля в "гірників" вийдуть Алан Патрік та Маркос Антоніо (якщо Степаненко все ж не відновиться). Втрата Тараса буде дуже вагомою, позаяк другого руйнівника такого плану в розпорядженні португальця просто немає.

Тренер донеччан змушений буде покладатися на Тайсона, який сьогодні знову натякнув на незадоволення своїм становищем. Він, а також Алан Патрік та Жуніор Мораєс повинні стати каталізаторами атак у Німеччині. Можливо, свій шанс отримає і Коноплянка, який провів добротну гру з Колосом. Невиразна форма Марлоса через хронічні проблеми з пахом змушують Каштру розглядати і такий варіант – тоді Тайсон вийде у центрі на позиції центрхава, а Тете гратиме правого вінгера. Останній, до слова, провів доволі інертний матч проти команди з Ковалівки, навіть попри забитий гол.

Луїш Каштру вже поскаржився на велику кількість травмованих у складі Шахтаря. За словами наставника "гірників", він ще не знає, на кого зможе розраховувати у матчі в Німеччині. Ясно одне – легко не буде. Вольфсбург набрав хорошу форму, а безпрограшна серія "вовків" триває ще з кінця січня та налічує 9 поєдинків. Олівер Гласнер після відвідин Оболонь-Арени отримав чимало інформації про стан Шахтаря та має декілька днів, щоб знайти протидію сильному опоненту.

Олександрія – Динамо: Михайличенко дивує, Миколенко робить 2 голи, Шабанов з рекордом, а суддя у вогні