УКР РУС

Динамо на виїзді легко перемогло Карпати: прісний футбол киян, проблеми "левів" з атакою та повернення Циганкова

1 серпня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Два несподівані голи наприкінці першого тайму принесли Динамо перемогу над Карпатами в матчі 1-го туру УПЛ.

Матч розпочався у невисокому темпі, але з великою кількістю позиційної та фізичної боротьби. Суттєвої переваги жодній з команд захопити не вдавалося – і Карпати, і Динамо катали м'яч та багато працювали через фланги, але без загострення. Втім, киянам на старті зустрічі й не треба було щось створювати, адже господарі самі забезпечували "біло-синіх" моментами.

Карпати – Динамо – 0:2 – відео голів та огляд матчу

Зокрема, на 6-й хвилині по-дитячому обрізався на фланзі перед власним штрафним Ді Франко. Караваєв перехопив м'яч, одразу пройшов до воріт і вистрілив вище! За п'ять хвилин на протилежному фланзі дуже легко дав себе хитнути Ковтун – Буяльський одразу ж подав у штрафний, Гармаш замкнув ударом з кількох метрів, однак врятував Підківка! Щоправда, на 22-й Роман ледь не поховав львів'ян, не дострибнувши до подачі з кутового – Кендзьора пробив у порожні ворота, однак влучив у Мартінса.

Карпати – Динамо: онлайн-відеотрансляція матчу УПЛ – як це було

При цьому не можна сказати, що "леви" грали погано. Вони класно вилітали у контратаки, садили захисників суперника на картки, зароблялі непогані штрафні, а на 29-й хвилині навіть претендували на пенальті після скидки Вакуленка та влучання м'яча у Кендзьору – гри рукою, схоже не було, але господарі вимагали "точку". Загалом же, перший тайм виглядав доволі рівно, а друга його половина навіть була нудною.

Все йшло до "нулів" та перерви, але далася взнаки дещо вища активність Динамо. На 42-й хвилині вони вийшли вперед завдяки відвертому нефарту Ковтуна: Кендзьора прорвався правим флангом та прострілив у штрафний, а м'яч рикошетом від Олексія влетів у порожні ворота – 0:1. Практично одразу "біло-сині" добили Карпати: у компенсований до першого тайму час за фол Гуцуляка проти Гармаша було призначено пенальті, яке впевнено реалізував Бєсєдін – 0:2! Неймовірно прикрий провал.

СК Дніпро-1 впевнено розібрався з Олімпіком у дебютному матчі в УПЛ – гольова феєрія динамівців

По перерві Хацкевич зняв Вербіча, випустивши замість нього Де Пену. Уругваєць одразу увімкнувся в гру й опинився в центрі двох якісних гольових епізодів – перший з них стався вже на 47-й хвилині після прострілу з правого флангу під удар Карлосу. В останній момент м'яч з ноги нападника зняв Вербний, однак вже за хвилину після скидки Караваєва по воротах Карпат метрів з 13-ти вистрілив Гармаш – поруч зі стійкою! На 49-й Де Пена розігнав класну контратаку й відпасував під удар все тому ж Гармашу, але Денис з дальшої дистанції пробив занадто високо. Здавалося, що "левів" зараз приборкають.

Втім, Карпатам вдалося вирівняти хід зустрічі. На 50-х хвилинах вони провели кілька непоганих випадів і двічі пробили по воротах з-за меж штрафного – це Ді Франко та Гуцуляк приклалися до м'яча. В обох випадках вийшло нескладно для Бойка. Динамо оцінило прогрес у грі суперника, ставши збивати темп довгими перепасовками та дрібними фолами. Як наслідок, протягом 60-70-х хвилин згадати було нічого. Найголовнішою подією в цей період став вихід Віктора Циганкова, який починав матч на лавці.

Шахтар у важкому матчі переграв Олександрію – чемпіона врятувала геніальність Тайсона

Під завершення другого тайму атака Карпат, не дивлячись на серію замін, повністю розклеїлась. Динамо ж почало розривати суперника, караючи за найдрібніші помилки. Особливо круто виглядали Бєсєдін та Циганков: на 81-й хвилині Артем класно зачепився за м'яч перед штрафним та скинув його під удар Сидорчуку (вийшло слабко), а на 85-й нападник у підкаті перехопив поперечний пас і одразу віддав передачу на Циганкова. Віктор на швидкості прорвався до лінії карного майданчика та вистрілив у напрямі лівої дев'ятки – над поперечкою! Крім того, капітану киян вдалося кілька разів непогано пробігтися по флангу.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував впевнену, але дещо курйозну перемогу київського Динамо. Заглядати в таблицю після першого туру особливого сенсу немає, але чисто номінально "біло-сині" піднялися на другу позицію, йдучи одразу за Шахтарем при рівності очок (по три). Карпати впали на передостаннє місце.

Прісний футбол Динамо

Не можна сказати, що кияни перемогли незаслужено, хоча єдині забиті голи стали наслідком нещасного випадку та неоковирності львів'ян. Динамівці справедливо взяли три очки – вони завдали втричі більше ударів (3-10), були більш ніж вдвічі точнішими (2-5), тримали м'яч 56% ігрового часу й не дозволили Карпатам створити бодай один дійсно гольовий момент з гри. За розвитком поєдинку "біло-сині" також діяли краще, забираючи завершення таймів і вдало збиваючи темп, коли "леви" прокидалися. Олександр Хацкевич та його підопічні впевнено тримали гру.

І, все ж, післясмак зустрічі у Львові не залишив яскравих емоцій. Білоруський шеф-кухар Динамо правильно підготував футбольну страву й подав її в потрібний момент, однак вона виявилась прісною – мало кому подібне сподобається. Назвати футбол Динамо "смачним" важко, адже нічого цікавого й красивого кияни не продемонстрували.

Так, вони тримали ініціативу й непогано притиснули Карпати по перерві та під завершення матчу, але більшість гострих епізодів мала сумбурний характер. Особливо це стосувалося першого тайму, в якому лише удар Бєсєдіна після подачі Буяльського не став наслідком відвертого привозу (хоча все рівно "леви" зіграли жахливо). В другому все було більш награно, але між відрізками домінування існувала 20-хвилинна прірва нудної позиційної боротьби та зривів темпу.

Навряд чи фанати такого великого клубу, як Динамо, очікують у новому сезоні перемоги завдяки вагону кроссів, автоголу та пенальті одразу після нього. Навряд чи вони хочуть бачити саму лише самовідданість – непоступливість у боротьбі, звісно ж, радує, але хочеться і футболу. Карпати – один із найбільш розбалансованих колективів УПЛ. Коли ж влаштовувати свято, як не зараз?

Втім, не варто збиватися на один песимізм. По-перше, три очки не пахнуть, а по-друге – це лише початок сезону. Зрештою, Динамо продемонструвало хорошу функціональну підготовку й розумно рухалося по полю, а гру Буяльського та Шепелєва так і взагалі можна назвати прогресом. Порадував також Бєсєдін, якого, схоже, навчилися використовувати правильно: він прекрасно чіплявся за усі м'ячі, реалізував пенальті й виконав кілька важливих скидок – останнє стало можливим завдяки дуже компактній та злагодженій грі всієї команди.

Якщо такі в'язкі дії призведуть до прориву в Лігу чемпіонів, то можна буде лише поаплодувати Олександру Хацкевичу. Залишається сподіватися, що він знає, що робить, а така невиразна перемога над Карпатами буде лише підготовкою до більш великих звершень – ну а прямо зараз він не здивував.

Заміни Циганкову немає

Віктор Циганков нарешті відновився після травми й вийшов на поле. Олександр Хацкевич дав йому 20 з гаком хвилин на те, щоб звикнути до поля й повозитися з м'ячем – ну і щоб розривати втомлені Карпати на контратаках і випробувати зв'язку з Караваєвим. За такий короткий проміжок часу тільки-но вилікуваний віце-капітан не міг зробити багато, але й звичайних пробіжок вистачило для розуміння простого факту – Віктору немає заміни на правому краю атаки.

Караваєв-креативник у Львові розчарував. Олександр розпочинав матч на позиції вінгера й запам'ятався хіба що моментом на 6-й хвилині – тоді Олександр підчатував необачний прохід Ді Франко, виконав відбирання, увійшов у штрафний та пробив вище воріт. Увесь інший креатив крутився навколо подач або обіграшів на флангах, які не просували атаку. При спробі зміститися у центр Караваєв неодмінно втрачав м'яч.

Це не означає, що екс-гравець Зорі не відповідає вимогам Динамо. Нижче своєї планки він не падає, компенсуючи брак техніки величезною працездатністю і загальним високим футбольним інтелектом. Просто Циганков на позиції вінгера набагато крутіший – це показали його сміливі рейди по флангу після виходу на заміну Кендзьорі. Великої кількості моментів з них кияни не отримали, але загалом гості стали набагато швидше просуватися уперед.

Прорив на 85-й хвилині, коли Циганков підібрав скидку Бєсєдіна, розігнався по флангу, змістився в центрі і пробив над дев'яткою, наглядно продемонстрував загальну незамінність Віктора. Віце-капітан просто "зробив різницю", адже ні Караваєв, ні будь-хто інший в цій грі не виявив такої якості виконання моменту. На старті другого тайму непогано розганявся Де Пена, але вивести самого себе на ударну позицію він не зміг – а згодом взагалі розчинився.

Щодо 20 хвилин роботи Циганкова у парі з Караваєвим висновки робити зарано. З цікавих побудов можна було почачити знаходження Віктора ближче до центру, в той час як Олександр закривав усю бровку. Проти Брюгге Хацкевич точно не ризикне розірвати зіграну зв'язку з Кендзьорою, але протягом чемпіонату цей варіант виникатиме неодноразово.

Щодо Карпат рано робити висновки

Карпати знов програли футбол. Прощайте баби, папіроси, Василь прийняв смертельну дозу ковбаси. Ці слова з легендарної пісні давно можна назвати неофіційним гімном львівських вболівальників, але поразка у матчі проти Динамо не була класичним фейлом "зелено-білих". Так, Карпати програли футбол в усіх сенсах, але це вже не виглядало бездарно. "Леви" дійсно старалися, але їм неймовірно не пощастило наприкінці другого тайму.

За виключенням деяких відрізків, поєдинок був рівним. До кінця першого тайму господарі витримували темп і регулярно тікали у перспективні позиційні атаки та контрвипади. Після провального початку другого підопічним Чижевського вдалося вирівняти гру, провести кілька ударів по воротах та заробити кілька стандартів. Саме кияни були ініціаторами переведення матчу в позиційну фазу з купою фолів і без гостроти – так, Карпати не змогли вирватись із заздалегідь програшної битви на витривалість, але сам факт вимушеного переходу гранда на оборонну модель заслуговує на респекти в сторону "левів".

Втім, слід відзначити важливий момент – Карпати нічого не створили в атаці. Взагалі. Два простеньких дальніх удари в другому таймі та один неточний, серія нервових кутових на 30-31-й хвилинах, кілька перспективних за розвитком контрвипадів без завершення – от і весь доробок "зелено-білих". Так грандів не перемагають.

І тут постає питання: навколонульова конвертація непоганої позиційної гри в гострі атаки й моменти – це заслуга Динамо чи норма для нинішніх Карпат? В цьому матчі було і те, й інше, адже кияни банально вищі класом, а у львів'ян немає таких завершувачів, як Швед, Понде чи бодай Дебелко. Чи будуть сухі атаки нормою протягом сезону? За такий варіант розвитку подій говорить провал молодого форварда Карпенка та всіх замін, однак після першого туру робити висновки важко – тим паче, коли в суперниках гранд. Тим паче, коли він перемагає завдяки двом "голам-дурням" в роздягальню.

Словом, спостерігати за Карпатами в цьому сезоні буде дуже цікаво.

УПЛ – на старті: Пятов переслідує СаШо, абсолютний рекорд провінціалів із Колоса, а Маркевич може не хвилюватися