УКР РУС

Інтер – Мілан: рекорд Ібрагімовіча, божественний Лукаку, а Конте демонструє характер

10 лютого 2020 Читать на русском

Інтер здобув перемогу над Міланом в рамках 23-го туру Серії А. Рахунок і звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Напередодні матчу Інтер вважався беззаперечним фаворитом, але жвавіше зустріч розпочав Мілан. "Россонері" не затримували м'яч в середині поля, а намагалися якомога швидше довести його до штрафного суперника. "Нерадзуррі", схоже, були не готові до таких дій і дозволили створити кілька небезпечних моментів: удар Кессьє вдалося заблокувати, а Ібрагімовіч пробив над поперечиною. Згодом з-за меж штрафного приклався Чалханоглу – Паделлі вже був відіграний, а стійка врятувала від пропущеного гола.

Інтер – Мілан – 4:2 – відео голів та огляд матчу

Темп, який запропонував Мілан, став сюрпризом для команди Антоніо Конте. У перші 20 хвилин Інтер рідко покидав власну половину поля, а попереду розраховував лише на контратаки та стандарти. Саме після кутових виникала найбільша небезпека у володіннях Доннарумми, яку "червоно-чорні" нейтралізовували з чималими зусиллями. В середині першого тайму чудовий момент створив Лукаку. Бельгієць підхопив м'яч поблизу центральної лінії і промчав правим флангом. Ернандес не встиг повернутися, тому ніхто не заважав Ромелу зряче викотити м'яч під удар Весіно в район 11-метрової позначки. Проте Матіас пробив точно по центру – Доннарумма парирував, а К'яєр підчистив.

Після цього епізоду, Мілан ще кілька разів небезпечно підбирався до володінь Паделлі, а потім гра остаточно перемістиля у середину поля. Швидкості знизилися, що зіграло на руку номінальним господарям. Позиційна гра в Інтера поставлена значно краще, і якщо давати цій команді час перебудовуватися і неквапливо розвивати атаки, то проблеми виникнуть.

Схоже, "россонері" цілком розуміли це, тому не відмовлялися від свого початкового плану – при першому ж перехопленні стрімко розвивати власну атаку. Саме так вдалося відкрити рахунок. Ібрагімовіч перевисів Годіна в повітрі та скинув м'яч на Ребіча, а хорват без жодних зусиль відправив мяч у сітку. А перед самісінькою перервою Мілан забив вдруге. Знову в центрі уваги опинився Ібра. Швед розхитав захист Інтера і вирізав пас на все того ж Ребіча, але в останній момент Шріньяр відправив м'яч на кутовий. Саме цей стандарт і став фатальним. Удар Кессьє вийшов дуже невдалим, але в потрібному місці опинився Златан, який змусив Паделлі вдруге капітулювати. Майже відразу після цього прозвучав свисток на перерву.

Шевченко кращий за легенд, Ібрагімовіч далеко позаду – топ-5 бомбардирів в історії дербі Мілана

Другий тайм розпочався дзеркально. Інтер повернувся із роздягальні заведеним і рішуче налаштованим перевернути перебіг зустрічі. Поки Мілан розбирався, як діяти в нових умовах, рахунок вже став нічийним. Спочатку Марцело Брозовіч розкішним ударом з-за меж штрафного прошив Доннарумму, а всього через дві хвилини після цього Весіно завершив блискучу атаку Інтера, яку організували Годін та Алексіс Санчес, – захист "россонері" в цій ситуації перетворився на статистів.

Емоцій помітно побільшало, так само, як і фолів. За 15 хвилин гри у другому таймі Фабіо Мареска показав гравцям чотири жовтих картки, у першому не було жодної. Команди навіть встигли поз'ясовувати стосунки після фолу Шкріняра проти Кастільєхо. Словак у тій ситуації побачив перед собою "гірчичник". Барелла надто активно сперечався і отримав аналогічне покарання. Ще менше пощастило асистенту Антоніо Конте Крістіану Стелліні – його арбітр взагалі вилучив із технічної зони Інтера.

Мілану так і не вдалося відійти від шоку. Підопічні Стефано Піолі не були схожі навіть на тінь самих себе у першому таймі. Інтер впевнено господарював на полі, створював моменти біля воріт Доннарумми і не допускав поблизу власних. Було зрозуміло, що такий тиск з часом принесе плоди. На 70-й хвилині "нерадзуррі" заробили право на кутовий, Кандрева виконав подачу, а Де Врей красивим ударом вивів свою команду вперед.

Відразу після цього Конте кинув у бій зимового новачка Крістіана Еріксена. Помітно, що данець лише звикає до моделі гри Інтера, але свій шанс забити у дебютному дербі делла Мадонніна отримав. Хавбек взявся виконувати штрафний і зробив це блискуче – голкіпер Мілана вже не дотягувався до м'яча, але той влучив у хрестовину і вилетів у поле.

"Наступного дня настає кінець світу" – Еріксен про фіаско у фіналі ЛЧ, відхід з Тоттенхема і пораду Моурінью щодо Інтера

Завершення матчу Мілан провів в атаці, намагаючись врятувати бодай нічию. Найкращий шанс був у Златана Ібрагімовіча. Лукас Пакета виконав навіс із лівого краю штрафного, а швед у відчайдушній боротьбі зумів пробити по воротах – стійка. Інтер міг ловити "россонері" на контратаці, але Лукаку затягнув із рішенням і його встигли накрити захисники. Проте невдовзі бельгієць таки своє взяв, замкнувши навіс Мозеса – 4:2. Цілком заслужена перемога команди Антоніо Конте.

Ця перемога принесла Інтеру 54 очки після 23-х турів і лідерство в турнірній таблиці Серії А. У Мілана залишилося 32 пункти і десята сходинка.

Мілан шокував Інтер, але Конте чудово відреагував

"Нерадзуррі" знали, як зіграли їхні конкуренти (Ювентус програв, а Лаціо переміг). Теоретичні три очки знову повертали команду Антоніо Конте на вершину таблиці, нехай лише за додатковими показниками. Схоже, це позначилося на психологічному стані футболістів господарів, адже раціонально пояснити провал фаворита у першій половині зустрічі просто неможливо.

За інформацією італійської преси, Стефано Піолі увесь тиждень награвав кілька ігрових модулів, які повинні були нівелювати сильні сторони Інтера. Важко не погодитися, що у фахівця вдалося реалізувати задумане. "Россонері" повністю переграли свого опонента. Якість гольових моментів повністю за Міланом, але Інтер зумів витиснути зі своїх максимум – сумарно всі чотири голи потягнули на 0.33xG (рівно стільки ж лише у гола Ібрагімовіча). Та й загалом у звітному матчі Інтер мав перевагу лише у кількох захисних статистичних показниках (у відбираннях, блокуваннях та виносах м'яча), а також у дуже важливому атакувальному – кількості ударів у площину (11:5).

Проте найголовнішою зброєю "змій" стала психологія. У другому таймі "чорно-сині" буквально зім'яли Мілан своєю жорсткістю, агресією та бажанням змінити ситуацію. Бесіда з Антоніо Конте під час перерви зробила разючий ефект. Інтер лише вдруге у своїй історії (попередній раз був у 1949 році) зумів виграти дербі, в якому впродовж матчу поступався у два м'ячі. Чотири перемоги над Міланом поспіль – такого не траплялося 33 роки. Проте найголовніше, що ця команда навчилася вигравати матчі, в яких все летить шкереберть. Це характер чемпіона.

Ібрагімовіч зробив усе, щоб стати героєм

Про Златана перед дербі говорили найбільше. Швед пропустив матч проти Верони через втому та ще й примудрився підхопити застуду. Для нинішнього Мілана Ібра вже став незамінною фігурою. Саме його називали тим фактором, який міг би стати ключовим у перемозі над Інтером. Словом, сподівань та надій на одіозного форварда було покладено багато.

Очевидно, Інтер приділив особливу увагу шведу під час підготовки до матчу. Майже впродовж усього першого тайму Ібрагімовіча не було видно на полі. Його щільно опікали і пресингували навіть при спробі прийняти м'яч, як мінімум два захисники постійно перебували поруч. Але Ібра саме цим і скористався, поки Годін та Шкріняр стежили за кожним рухом форварда, Ребіч опинився сам перед воротами і просто не мав права змарнувати асист Златана. А гол після кутового – чергове підтвердження вміння грамотно зайняти позицію у штрафному суперника. Інтеру взагалі варто побоюватися шведського форварда, граючи з Міланом, адже він у чотирьох матчах проти "змій" в Серії А долучився до п'яти голів "россонері" (4 забиті м'ячі та асист).

Персонально для Ібри звітний поєдинок видався надуспішним. Він забив гол, віддав результативний пас, вибив 0.95xG з 2.21 загальнокомандних та встановив рекорд дербі делла Мадонніна. Тепер саме Златан – найстарший футболіст, який зумів відзначитися голом, в історії очних протистоянь Мілана та Інтера. Він на 86 днів перевершив показник легендарного Нільса Ліндхольма (38 років та 43 дні). В Італії уже визнали повернення Ібрагімовіча тріумфальним, а якби м'яч після його удару наприкінці матчу не влучив у стійку, а опинився в сітці, то статус божества серед уболівальників Мілана був би гарантований.

Лукаку – лідер і топ-бомбардир

В Манчестер Юнайтед Ромелу Лукаку забув, що таке бути щасливим. На це скаржився сам форвард, розповідаючи про ставлення фанатів манкуніанців, які вважали спад у грі бельгійця одніє з причин невтішних результатів клубу. В Італії все не так. Тут його люблять і готові носити на руках.

Лукаку за таке готовий відплачувати тим, що вміє найкраще – шаленою самовідданістю та забитими м'ячами. Він уже змусив забути про втрату колишнього капітана та лідера. Ще рік тому уявити Інтер без Мауро Ікарді було проблематично, а зараз це зовсім не проблема. Річ у тім, що бельгієць більш альтруїстичний форвард, який готовий жертвувати собою заради команди. Нехай вас не вводять в оману 17 голів у поточному сезоні Серії А. Лукаку для Інтера – це значно більше, ніж просто вістря атаки.

У матчі проти Мілана не міг зіграти через дискваліфікацію Лаутаро Мартінес. Без звичного партнера по атаці Лукаку довелося змінювати свою манеру гри, та ще й у першому таймі у команди геть нічого не клеїлося. Ромелу власним прикладом намагався повести партнерів вперед. Саме він у провальній першій половині створив найкращу нагоду для Інтера, яку благополучно змарнував Весіно. Забитий м'яч у компенсований час не просто зняв питання щодо переможця, а став заслуженою винагородою для найкращого гравця цього дербі делла Мадонінна. До того ж Лукаку увійшов до елітного клубу іноземців, які забивали у своїх двох перших міланських дербі. Джоракєфф, Роналдо, Сімеоне, Ібрагімовіч, Міліто – погодьтеся, у Ромелу дуже солідна компанія.

Фіорентина – Аталанта: Маліновський повторює 60-річний рекорд, знімає прокляття і стає гравцем матчу – удар для Фонсеки