УКР РУС

Франція – Польща: 40 хвилин переляку і небезгрішний ловець "Золотого м'яча" в 1/8 ЧС-2022 – Роналду з Мессі так не могли

4 грудня 2022 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ
Автор: Тарас Котів

Франція не без проблем, але цілком солідно переграла Польщу (3:1) в 1/8 фіналу Чемпіонату світу 2022. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

"Футбол 24" спільно з партнером HLIBNY DAR розповідає про гру Франції та Польщі за вихід у чвертьфінал катарського Мундіалю. Чинні чемпіони світу виграли свою групу, поступившись лише Тунісу запасним складом. Польща фінішувала другою у сусідньому квартеті. Лєвандовскі й компанія продерлись у плей-офф лише завдяки меншій кількості жовтих карток. Матч, як і онлайн-трансляція Франція – Польща на "Футбол 24", стартував о 17:00. Перший момент на 4 хвилині організував Грізманн. Найкращий на груповому турнірі за кількістю створених 100-відсоткових моментів (5) подав кутовий з правого флангу, Варан під щільним тиском захисників не влучив з меж воротарського. Ледь не привезли французи момент самі собі. Класно пресингували поляки, майже перехопивши м'яч біля воріт Льоріса.

Франція – Польща: онлайн-трансляція матчу ЧС-2022

Мбаппе вкотре на швидкості пройшов флангом Кеша, Дембеле замикав простріл Кіліана на дальній стійці і дозволив себе заблокувати. Перший сейв Щенсни на 13 хвилині. Рабйо відкотив Чуамені – дальня гармата опорника Реала стала непоганою розминкою для кіпера Ювентуса. Ківьор привіз момент розіграшем на своїй половині. Чуамені вигризає снаряд після передачі центрбека Польщі, а Дембеле отримує момент – Щенсни продовжує колекціонувати сейви, хоча Войчєх і так з відривом тут найкращий на ЧС-2022. Класний пресинг "Кадри" біля центральної дуги. Агресивно чіпляються, закрутили могутнього суперника в танок боротьби на чужій половині, не дозволяючи спокійно виходити в атаку.

Історичний гол Жиру та дубль Мбаппе у відеоогляді матчу Франція – Польща – 3:1

"Біло-червоні", здавалося, запороли контру 4 на 4 через жахливий пас з правого краю. Однак Варан наварив скиданням прямо на суперника замість того, щоб спокійно відкинути назад, де всі свої. Лєвандовскі скористався певним простором по центру і бахнув метрів з 20. Снаряд ефектно пролетів повз ліву стійку Льоріса. Ще одна жахлива помилка "Кадри" під не суперактивним пресингом. Дембеле легко пройшов захисника, Жиру мав забивати у порожній кут, але дивом не влучив. Кеш проводить блискучий матч. Скільки разів фулбек Астон Вілли зупиняв проходи Мбаппе, а ще міг відзначитися дальнім ударом. По суті лише раз Кіліану вдалося вирватися на ударну позицію, обігравши Матті. Щенсни спокійно перевів на кутовий, після якого в нього влетів Упамекано.

Як фанати футболу згуртувались довкола ЧС, так і українці, як ніколи раніше, об’єднані для наближення перемоги над ворогом. HLIBNY DAR дає змогу допомогти ЗСУ, купуючи улюблені напої бренду. Долучитися до акції легко: зареєструйте код з акцизної марки продукту на сайті, а HLIBNY DAR автоматично перерахує 10 гривень до фонду “Повернись живим”. Разом збираємо на перемогу!

Провал на фланзі Кунде. Берешиньскі знаходить Зєлінскі в розстрільній зоні, Льоріс парирує колінами, ще кілька добивань, і вже захисники виносять з лінії порожніх воріт! Польща відверто пробачає Францію, загалом практично нічим не поступаючись команді Дешама. Мбаппе прийняв і віддав у розріз. Жиру легше забивати отакі обвідні вбік від голкіпера, ніж у порожні. Тепер уже одноосібно найкращий бомбардир в історії збірної Франції забив уже свій 52 гол. Льоріс випустив м'яч з рук після банальної подачі. Команда Дешама дуже хоче допомогти Польщі зберігати інтригу якомога довше – ніби боксер супертяж, якому треба притримати нокаут до кінцевих раундів, бо люди заплатили чималенькі гроші за квитки і трансляцію.

На старті другого тайму 2 поспіль провали "біло-червоних" на правому фланзі. Мбаппе спочатку не зміг пройти Гліка – 34-річний ветеран полетів на зіркового суперника, немов у дворовому футболі. Каміль відібрав, хоча вже вимальовувалася розкішна контратака на просторі. Згодом Тео Ернандес перехопив біля своїх воріт. Занадто великі сили Польщі залишилися на чужій половині, але Рабйо віддав на Кіліана неточний пас у відповідь. Мбаппе з рикошетом від захисників ледь не влучив у дальній. Жиру ударом через себе забив у порожні ворота – це Щенсни не дуже надійно зіграв на виході, травмувавшись. Суддя свиснув перед ефектним пострілом Олів'є, тому взяття воріт не буде. Хоча причини такого рішення венесуельського рефері Хесуса Валенсуели дуже загадкові.

Мбаппе ще й Кешу програє 1 в 1 на чужій половині. Скільки таких нагод марнують французи. Важкий Кіліан, але невтомно продовжує здійснювати ці ривки ще і ще. Ви просто покотіть йому, і ось він гол, коли не все доводиться робити самому. Дембеле розіграв контру 3 на 4 нарешті так, як треба. А ось оборона Польщі відверто провалилась у перехідній фазі. Далеко не вперше жахливе позиціонування Гліка і компанії після виходу в атаку та втрати у фінальній третині поля. "Біло-червоних" було більше, але всі вони чомусь скупчилися в центрі, хоча могли б і перекрити головну загрозу суперника. Вже в компенсований час Мбаппе поставив, як здавалося, розгромну крапку. Це його 16 забитий м'яч за останні 14 матчів у складі збірної Франції. Тюрам розібрався на лівому фланзі, а форвард ПСЖ викрутив петарду в дев'ятку.

Однак останнє слово було за Польщею. На 90+5 стався конфуз Упамекано, який виставив руку після прострілу 34-річного ветерана Гросіцкі, який вийшов пограти останні хвилин 10. Льоріс взяв перший жахливий удар Лєвандовскі, але і сам вилетів з воріт, і партнер чомусь забіг у штрафний задовго до удару. Роберт перебив не менш невпевнено, але воротар Тоттенхема вже лежав у тому ж лівому від себе куті. Франція марнує сухий матч, але здобуває переконливу перемогу, якій не стали на заваді певні труднощі Мбаппе, дивне суддівство і найкраща гра "Кадри" на Мундіалі. Далі чвертьфінал і переможець пари Англія – Сенегал.

Мбаппе зачаровує, навіть розчаровуючи

Дивовижна гра Кіліана. Програв 10 з 16 єдиноборств, лише Грізманн (22) припустився більшої кількості втрат (21). Жалюгідні 6% ігрового часу працював на оборону. Відверто відпочивав, поки інші пахали, аби накопичувати сили і сіяти справжню паніку на захисні ряди Польщі. Після одного з численних програних ривків здавалося, що все. Важко дихаючи, пішки повертався в центр поля. Дешам не дарма казав, що нападник ПСЖ перебуває не в найкращій формі. Однак потім звідки не візьмись знову і знову виростали крила. "Біло-червоні" не витримали такого натиску. Польща награла навіть на більший xG завдяки пенальті та потрійній ударній спробі з першого тайму.

Англія розгромила Сенегал і вийшла у чвертьфінал ЧС-2022 – два герої Саутгейта і фініш для найкращих африканців

"Кадра" була на диво загрозливою як для команди версії Міхнєвіча, якого хіба лінивий на рідній землі не критикував (а після гри ідеології тренера дісталося і від головних зірок) за надмірну обережність і примітивність у тактиці. Франція не чекала таких 40+ важких хвилин від команди, що кожну гру проводила за сидінням у теплому автобусі. Та в поляків і близько не було такого кілера (Лєвандовскі спокійно міг би претендувати на одне з розчарувань турніру – ніби його метою було всього лише забити перший гол на мундіалях). Якого ти вже ніби й зупинив сто разів, а він далі суне на тебе. Мессі (9) з Роналду (8) не забили за 5 чемпіонатів світу більше голів, ніж Мбаппе (9 за 2).

Кіліан – це не тільки швидкі ноги та вбивчий удар. Це відкривання під прийом м'яча у ранніх зонах. Це найбільше передач з просуванням, ударів і вдалого дриблінгу (по 5). Це найвища гострота пасів з гри, які збільшують імовірність забити. Це повне владарювання над третиною поля, де суперник оборонявся найбільшими силами. І це, врешті-решт, хитра стратегія. Він іде по "Золотий м'яч" з феноменальними помічниками (завершувач Жиру, роботяга і творець Грізманн), якщо не мменш ефективна Англія не зупинить його вже у чвертьфіналі.

Ван Гал запалює на ЧС-2022: подолав рак, у 71 кличе на секс і жартує на межі фолу – останні дні легенди у футболі