УКР РУС

Фенербахче – Динамо: Київ самостійно віддає очки – історична поразка і шалена втрата збірної України у брудному матчі ЛЄ

8 вересня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Фенербахче вирвав перемогу над Динамо (2:1) у першому турі Ліги Європи 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Без моментів на старті – план Луческу традиційно працював з турками

Київ не програв жодного з 6 попередніх поєдинків проти стамбульських "канарків". Матч, як і онлайн-трансляція Фенербахче – Динамо на "Футбол 24" стартував о 19:45. Обидва клуби вилетіли в ЛЄ з ЛЧ. Відтак це вже третя їхня зустріч за менш ніж 2 місяці. Команда Луческу зіграла внічию у попередній грі на стадіоні Шюкрю Сараджоглу, але дотиснула суперника в овертаймі. Кияни видали серію з 4 поразок поспіль у всіх турнірах, тож для Динамо звітний двобій набував подвійного значення. Фенер же в рідних стінах виграв усі 3 попередні матчі в турецькій Суперлізі. Після липневих поєдинків з київським клубом команда Жезуша програла лише раз при 6 перемогах, тому також розраховувала на успіх.

Фенербахче – Динамо: онлайн-трансляція матчу ЛЄ

На перших же хвилинах Арао грубо врізається в Шапаренка, ще й проїхавшись по обличчю після обопільного падіння. Київ через Кабаєва і довгі передачі намагається різко розвивати свої атаки. Владислав заробив штрафний. Циганков став автором дебютного та єдиного удару за перші 20 хвилин – стінка Фенера спокійно впоралася. Бурда, який за 2 роки і ще пару місяців грав лише товариські матчі, також жорстко вставив супернику. Ще й Шапаренко з Кендзьорою показують, що виклик щодо брутальної контактної гри прийнято.

Фенербахче – Динамо – відео голів і огляд матчу

Салаї красиво для трибун падає у штрафному Динамо. Угорець думав намалювати пенальті за те, що схопив Дубінчака і потім красиво відлетів від нього. А першу жовту отримує Гармаш, який наступив на ногу Россі. Жодного моменту, зате багато сумбуру і боротьби у стартовій половині першого тайму. Точність передач обох команд нижча за 80%. Схоже, досить свідомо Динамо в'яже суперника, в якого більше швидких атакувальних опцій, у вигідний для себе клінч.

Перший подвійний удар Фенера з проспаним дзвіночком

На 25 хвилині прийшов перший реальний момент. Салаї після серії рикошетів на подачі кутового розстрілював упритул. Густаво Енріке, від якого м'яч спершу відскочив до угорця, спробував добити уже з меж воротарського майданчика. Бущан виловив усе, зазнавши легкого пошкодження. Постійні серійні простріли і навіси. Фенербахче не показує цікавих позиційних ходів у грі на власному полі. Динамо відчувало значно більше проблем в обороні під час попередньої зустрічі команд в ЛЧ.

Водночас якість пасової роботи турецького клубу виросла до 81%, тоді як динамівці просіли до 68%. Це виливається у серйозніший тиск суперника, кияни змушені більше втискатися у свій штрафний і менше знаходити шляхів для контргри на чужій половині. Ще й суддя додає. Гармаша тупо луплять ззаду по нозі, а Енріке не те що жовтої не отримує, фолу ніхто не фіксує. Потім Денис страждає на полі, а гра триває. Трибуни, звісно ж, страшенно обурені, коли рефері таки прокидається і зупиняє гру.

Київ почав сипатися під тиском грубої гри "канарок" і своїх помилок

Бущан на рівному місці привозить кутовий жахливим пасом на суперника. Георгій витягнув перший удар, але після стандарту знову начудив. Кудись побіг з лінії воріт, відтак Енріке, вигравши повітряну дуель в Гармаша, перекинув і голкіпера, і Дубінчака. Під катком пресингу стамбульців Динамо забагато втрачає м'яч, з труднощами переходячи центр поля. Команда Жезуша виграє більше боротьби та якісніше контролює м'яч. Фенербахче відчув свою гру. Дует атаки Педро-Кінг все нахабніше комбінує.

Шапаренка валять на газон прийомом з греко-римської боротьби, Гармаша знову б'ють по нозі. Фенербахче переборщує з агресією, але Динамо не показує здатності покарати технікою і виконавським класом. Кияни нагадують свої найгірші версії при Луческу, коли кожна подача стає гольовим моментом, а під високим тиском губляться 90% гравців. По 6 футболістів дозволяють собі господарі кидати у глибину штрафного на стандартах. Ризик отримати блискавичну контру від киян – практично нульовий.

Фенербахче здувся дуже швидко – елегантий гол українців

Другий тайм починається з чергових проблем у захисті. Кінг пробиває, Бурда героїчно блокує. Усі 7 ударів Фенербахче пройшли з меж штрафного. Перша справжня нагода Динамо також після стандарту. Воротар господарів помилився на виході, але в Гармаша не вийшов удар. Буяльському дісталося від Салаї. Суддя знову нічого не помітив. Вівчаренко на 59-й замінив Дубінчака. А оце вже красива відповідь на все хамство суперника і його фанатів, які сьогодні знову зганьбилися, ходячи в путінських масках. Буяльський просто знищив двох опонентів на лівому фланзі, а Циганков дуже ефектно в дотик замкнув.

Божевілля турецьких фанатів перетворилося на пряму агресію щодо киян

Жахіття Шапаренка. Микола грав у жорсткому відборі, але невдало поставив ногу і страждає від дикого болю. Винесли лідера Динамо і збірної України (а вже зовсім скоро її матчі!) на ношах. Вийшов Шепелєв на 68 хвилині. Класна подача свіжого гравця зі штрафного, Буяльський ідеально пробивав головою – воротар витягнув з дев'ятки. Запальничками закидають поле фанати Фенера, не дозволяючи Циганкову подати кутовий. Здають нерви в резервіста суперника, який заробив жовту за те, що надто агресивно вимагав у динамівця стояти під дощем сторонніх предметів, який лився з трибун.

Непогано вибігало Динамо в контратаку, а далі Кабаєва підвів поганенький прийом. Фенер відверто здувся після моментів Динамо. Як же агресивно і чітко діє у відборі насамперед Бурда, краще страхують і Сидорчук з Вівчаренком. Кабаєву влучили чимось у вухо. Дикість фанатів "канарок" не має меж. Гравці Фенера теж знову і знову діють хамовито. Аліоскі відверто влупив ззаду в ногу Буяльському. Суддя, о диво, показав македонцю жовту.

Фенер знову попереджає перед подвійним ударом, захист Динамо знову не чує

Бущан вказує на коліно, просячи паузу в судді. Продовжив Георгій гру після допомоги лікарів. Воротар киян знову просить паузу. Суддя відмовляє. Микита Кравченко замінив Гармаша на 88-й. Один з рідкісних ударів господарів після перерви. Еннер Валенсія перевисів Вівчаренка і пробив над Бущаном та поперечиною. На третій компенсованій хвилині Фенербахче вириває перемогу. Просто немислимий провал після вкидання ауту. Екс-форвард Челсі Батшауї пробиває зовсім без перешкод, Бурда не встигає розірватися між кількома суперниками. Фенербахче вимучив першу в історії перемогу над Динамо. В іншому матчі групи B французький Ренн на 90+4 вирвав 3 очки на полі кіпрського АЕКа.

Динамо не хоче вчитися хоча б на своїх помилках

Два пропущені голи стали наслідком практично ідентичних ситуацій. Спочатку турецький клуб створює шанс забити після банального стандарту. Кияни в паніці бігають туди-сюди, ніби вперше зіткнулися з подачею з флангу у футболі. Бущан проявляє героїзм або суперник сам пробачає, але далі аналогічний момент, ще більші проблеми оборони, яку суперник таки прориває. Найприкріше програвати ось так. Команді, яка нічого цікавого з гри так і не придумала. Максимально банально і примітивно. Проте й напрочуд ефективно проти цього Динамо. Зрозуміло, що склад Фенербахче значно соковитіший і досвідченіший за іменами.

В атаку Динамо, де і так нікому було грати після травм Бєсєдіна, Ваната і Супряги, випускають правого захисника Микиту Кравченка. А тут вам виходить на заміну чемпіон Англії Міші Батшуаї, який пограв за Челсі, Борусії Д, Валенсію. Нападник збірної Бельгії геройствує за відведені 20 з лишком хвилин лише раз, проте цього вистачає з головою. Однак коли таке твориться у твоїй обороні, тут уже не знаєш, якого ще вам суперника потрібно. Троє (Вівчаренко, Сирота і Сидорчук) біжать на двох опонентів. Кендзьора змушений покидати свого гравця, аби накрити ще одного зовсім вільного. У підсумку Бурда залишається сам проти двох, але по суті втрачає свого Батшуаї, якого пильнував від самого початку.

Відзначаємо Густаво Енріке, який виграв повітряну дуель не лише в моменті з власним голом, а й асистував партнеру на 90+3 хвилині. Гравець матчу за версією статистичних порталів. Цей 29-річний бразильський центрбек завдав аж 4 ударів за матч! Поруч і близько немає жодного гравця. Все розуміємо – гравець ростом 195 сантиметрів, але йому дозволили стільки на підступах до свого воротарського, що ніякою атакою цього б не виправили. Динамівцям не вистачило високих гравців і агресивності Попова на другому поверсі. Сирота лише на 2 сантиметри нижчий, але боротьбу Енріке не нав'язав.

Фенербахче і його фанати вражають дикістю

Луческу поскаржився на дуже грубі дії турецької команди. Крім Шапаренка, вилетів ще один гравець Динамо, імені якого головний тренер не назвав. Бущан весь матч відчував біль у коліні. Гармаша і Буяльського неодноразово лупили ззаду по ногах. Де і близько не йшлося про м'яч. Полювання на Шапаренка почалося з перших секунд. Як і на інших атакувальних гравців. Угорський суддя Тамаш Богнар цьому сприяв, адже дуже довго терпів з жовтими. Це не виправдання поразки. В жодному разі. Самі винуваті.

Просто це реально мало схоже на футбол, і тепер збірна України перед важливими матчами втрачає Шапаренка, який ризикує пропустити дуже багато чого. А все тому, що Фенер навіть з усім його фантастичним для Динамо трансферним бюджетом не перегравав Київ у грі. На стандартах домінував, так. А ось в позиційних атаках, контрнаступі, перехідних фазах виглядав жалюгідно, без ідей. І найгірше, що свою немічність вимістив на ногах суперника. Не стримуючи себе зовсім. Проти Кабаєва фолили 5 разів. Ніби цього мало, в нього летіли якісь предмети з трибун. Сидорчука, Буяльського і Шапаренка били ще 8 разів. А після матчу Жорже Жезуш виходить кривлятися до Бущана, мовляв, голкіпер не мав права стільки лежати після пошкодження.

Київ чекають важкі часи

Матч на 3 результати програно. Не могло динамівцям постійно таланити у протистояннях з Фенербахче. Сьогодні цілком був шанс вирвати щасливий квиток і навіть перемогти. За стовідсотковими моментами OPTA показує паритет 2:2. Статистика очікуваних голів віддає перемогу Фенербахче, але там багато вирішили 4 удари на стандартах у межах воротарського майданчика. Кияни створили магію з гри. Буяльський навіть після жахливого пасу Кабаєва у спину вирулив, обігравши двох суперників і знайшовши Циганкова. Міг Віталій і сам забити після подачі зі штрафного. Хоча загалом позиційна атака Динамо також викликала чимало запитань. Однак тут треба розуміти, що створити щось нині з гри здатні по суті лише двоє.

Команда Луческу поступається 5 поспіль матч. Якщо рахувати поразку 0:1 в основний час зі Штурмом, яку вдалося після овертайму перетворити на 2:1, то цілих 6 невдач за 90 хвилин. Перед грою втратили останніх боєздатних форвардів. Також випали Попов і Забарний. Тепер ось ще й Шапаренко. Невідомо, як почуватиметься Гармаш. Психологічний злам неможливо виправити без перемог. А тут ще й пів команди немає. Навіть Львів та АЕК Ларнака зараз будуть непростими суперниками. Але якщо за тиждень не переграти кіпріотів, навіть на 3 місце і виліт в Лігу конференцій важко буде сподіватися. Потрібно вмикати характер. Інакше такі катастрофічні відрізки, як з 25 по 40 хвилину, коли Динамо віддало НУЛЬ пасів на половині поля суперника, повторюватимуться знову і знову.

Ліга Європи: Арсенал втримав перемогу над Цюріхом – Зінченко дебютував, Рома та берлінський Уніон сенсаційно програли