УКР РУС

Евертон розгромив команду Вієйра в матчі АПЛ – Миколенко зробив гол своєрідним асистом і пережив наїзди суперників

22 жовтня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Евертон розібрав Крістал Пелас (3:0) у 13 турі АПЛ 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Віталій Миколенко попри нарікання фанатів "ірисок" зберіг своє місце у стартовому складі. Команда українця відставала від лондонців на якихось 3 очки, тож мала чудову нагоду наздогнати "орлів". Матч, як і онлайн-трансляція Евертон – Крістал Пелас на "Футбол 24", стартував о 17:00. Перший удар прийшов на 10 хвилині після того, як Заха завозився на свой половині, а Грей підібрав і бахнув метрів з 25. Схожим чином Калверт-Льюїн обікрав Мілівоєвіча, а потім продавив ще й Гуехі. Прорвавшись до штрафного, Домінік легко розправився з Гуаїтою.

Ліверпуль програв найгіршій команді АПЛ – героїчний Аліссон не врятував від 38-річного прокляття

Сербський капітан спробував виправитися на 13 хвилині, але дальній удар був дуже далеким до влучання. Гордон непогано бахнув метрів з 25, Гуаїта підкоригував над поперечкою. Андерсен на кутовому пробивав від газону – Пікфорд без проблем виловив. У перші 30 хвилин Миколенко одного разу обіграв суперника, виграв половину зі своїх дуелей (2 з 4), а загалом був доволі непомітним на обох половинах. На 26-й українцю дісталося від Жоеля Ворда, який просто навалився на його спину, потім ще й придавивши вагою тіла. Добре, що шия Віталія не витримала цей краш-тест.

Невизнаний асист Миколенка у відеоогляді матчу Евертон – Крістал Пелас – 3:0

На старті другої половини Миколенко заблокував удар Едуара, але атака продовжилася. Коуді не дав відзначитися Олісе, який набігав на воротарський. Патрік Вієйра випустив другого форварда, а Евертон майже відразу після цього подвоїв перевагу. "Іриски" втекли в контратаку, Миколенко отримав купу простору і пробив, Гуаїта ледь парирував, але там уже на добиванні чатував Гордон. Фентезі-асист від Віталія! Судді десь знайшли офсайд, однак VAR перевірив і підтвердив легальність взяття воріт.

Заха запам'ятався у перші 70 хвилин хіба тим, що заварив грандіозну сутичку, внаслідок якої жовту отримав сам Вілфрід, його партнери Гуехі та Шлупп, а також суперник Тарковскі. На 84 хвилині Евертон добиває. Ривок Макніла, казкова стіночка з Івобі, який відкинув назад п'яточкою, і спокійний удар повз голкіпера. Евертон обірвав серію 3 поразок поспіль. Команда Лемпарда набрала 13 очок і випередила звітного суперника за додатковими показниками, вибравшись на 11 рядок. Лондонці ж, навпаки, програли вперше за 4 тури.

Загалом Миколенко здійснив 68 дотиків до м'яча. За залученістю в пасову роботу поступився з гравців Евертона лише Тарковскі. Віддав 9 передач у фінальну третину. Здійснив 5 повернень володіння та одну вдалу спробу відбору з 2. Виграв 60% боротьби, хоча на другому поверсі програв обидві дуелі. Лише Івобі (8, віддав 2 асисти), Гордон і Калверт-Льюїн (по 7,4, автори голів) отримали вищий бал за версією SofaScore (7,3). Аж 15 втрат – це багатенько, 5 найгірший результат.

Водночас компенсував загалом надійною грою в обороні, майже не помітив 4 агресивних атак різних суперників, які більше підходили бійцівському клубові, і зробив нарешті якісно те, про що благали всі фанати Евертона. Кілька підключень до атаки стали прелюдією результативної комбінації, де допоміг остаточно розірвати рештки оборони "орлів". Крім того, поступився лише Айю і Мітчеллу за гостротою пасів, які наближали шанс забити (0,14 xThreat). Навіть в головного асистента і гравця матчу Івобі виявилося менше подібних дій. Евертон після кількох провальних матчів проти суперників із актуального топ-6 турнірної таблиці також зумів позитивно здивувати.

Якщо на фоні МЮ, Тоттенхема та Ньюкасла "іриски" виглядали колективом без ідей та іскри в атаці, то з більш-менш рівним собі опонентом розібралися напрочуд солідно. Миколенко і компанія вкотре довели, що на рідній арені вони здатні перебігати та перебороти багато кого. Однак результат все одно виглядає аномалією. За всі 5 попередніх домашніх матчів сезону Евертон забив стільки ж, скільки сьогодні за 90 хвилин. Зіграло все, навіть джокер Макніл, який забив з лавки. Як же не вистачало форварда, який реалізує перший же момент та ще й створює передумови для нього.

Перша розгромна перемога за понад 8 місяців. Івобі утримує форму, виростаючи у гравця сезону серед "ірисок" (1 гол плюс 4 асисти за 6 турів), а ДКЛ повертається по-справжньому? "Сині" ліверпульці входять у календар мрії перед стартом ЧС-2022. Фулхем, Лестер і Борнмут виглядають командами, через які можна застрибнути у верхню половину таблиці. Водночас це і підступний розклад, який може спровокувати невиправдано високі очікування. Адже Борнмут завжди може закритися, а ті ж Лестер і Фулхем далеко не такі прості, маючи у своїх атаках деяких гравців світового класу.

Манчестер Сіті здолав Брайтон – асист кіпера, дубль Холанда і шедевр де Брюйне продовжили жах Де Дзербі в АПЛ