УКР РУС

СК Дніпро-1 розгромив Динамо – шедевр екс-динамівця поклав початок історичному фіаско, нова втрата і якість Піхальонка

28 серпня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо програло СК Дніпро-1 в номінальному домашньому поєдинку (0:3). Рахунок і огляд матчу 2 туру чемпіонату України 2022/23 – на "Футбол 24".

Обидві команди переживили важкі поєдинки серед тижня, зазнавши розгромних поразок у єврокубках. Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – СК Дніпро-1 на "Футбол 24", стартував о 17:00. Цією грою суперники відкривали для себе сезон УПЛ 2022/23. Луческу втратив Циганкова і вирішив зробити ставку на Микиту Кравченка, повністю оновивши правий фланг. Кияни перемагали спортклубівців завжди, крім одного разу (поразка імені орендованого дніпрянам Супряги), але цього разуь все пішло не так.

Динамо – СК Дніпро-1: онлайн-трансляція матчу УПЛ

Перший удар ми побачили на 3 хвилині. Кравченко, який несподівано вийшов у старті замість Кендзьори, м'яко накинув ідеально на голову Буяльському. Воротар гостей з величезними проблемами парирував удар прямо по центру. Шепелєв цікаво задумував у розріз - Бєсєдін не відразу зреагував, а міг вириватися на ударну позицію у воротарському. Поганенька поперечна передача Кравченка. Снаряд ще й назад пішов. "Чому, чому!" – на весь стадіон лунає крик від Луческу. Сидорчук з меж воротарського пробивав після штрафного від Шапаренка. Дуже невлучно.

Попов виграв силову боротьбу в Довбика, але пошкодив при цьому плече. Тільки повернувся Денис у склад після попереднього пошкодження, як змушений знову достроково покидати поле, ламаючи усі плани. Сирота вийшов на 13 хвилині. Багато грубощів з боку дніпрян. Дістається також Кравченку та Сироті. Микита знову непоганим пасом знайшов Буяльського у штрафному. Віталія підвів кепський прийом. Широко комбінують динамівці. Не вистачає тільки останнього пасу.

Трохи сумбуру в центрі поля, і Довбик виривається на оперативний простір. Тут, щоправда, виростає Забарний. Як професор, Ілля не дає себе обіграти один в один, показуючи про недаремний інтерес таємничого лондонського клубу. Шепелєв увімкнув бразильський режим. Володимир накрутив кількох суперників у чужому штрафному, а потім впав. Суддя вважає, що це симуляція і жовта картка динамівцю. Перший удар дніпрян на 31 хвилині. Бланко зібрав біля себе опонентів і віддав. Гуцуляк бив у кут – Бущан виручає. Забарний перериває небезпечний простріл з лівого краю, ледь не зрізавши у власні ворота.

Після розіграшу кутового від Шапаренка Дубінчак подав, Сирота виграв повітря. Снаряд опустився на поперечину. Буяльський влучає в плече Сватку. Принаймні так вважає головний арбітр. Тут ще й відстань між гравцями була дуже близькою. Без пенальті в будь-якому разі. З'являється простір на правому фланзі Динамо. Лише відчайдушний підкат Шапаренка зриває удар метрів з 10. Однак на 43 хвилині СК Дніпро-1 забив з кутового. Піхальонок розіграв з партнером і м'яко подав. Сарапій увірвався у воротарський і в падінні з льоту дуже ефектно розстріляв Бущана.

Почали виникати діри в обороні динамівців. Гуцуляк з меж штрафного завершує ще одну атаку в перехідній фазі. Повз ближній кут, але момент хороший. Створив його, до слова, все той же Піхальонок. Бусанелло бігав за своєю жовтою весь тайм. Дочекався за фол проти Сидорчука, який різкіше зіграв на випередження. У Динамо менше ударів загалом (3:5) та влучних спроб зокрема (1:3). Після того пострілу Буяльського на 3 хвилини можна згадати хіба що шанс Сироти. Загалом рівна гра, суперник просто був ефективнішим. Нагадуємо, що СК Дніпро-1 ніколи не перемагав Динамо на виїзді (3 поразки).

"Це міг бути мій останній матч": Луческу вибухнув після нищівної поразки Динамо в УПЛ та втік з прес-конференції

Ще дві заміни у перерві. Луческу випустив Кендзьору та Гармаша замість Кравченка та Шепелєва. А на 55 хвилині Піхальонок до асисту додав ще й гол. Гуцуляк переводить діагональ на зовсім вільного Бусанелло, якому не заважає Кендзьора. Проходить пас у центр, де Сидорчук і компанія стережуть невідомо кого, а Піхальонок спокійно розстрілює впритул. Два голи з центральної зони пропускає Динамо, навіть не імітуючи опір.

Просто без моментів у команди Луческу за перші 25 хвилин другого тайму. Ванат вийшов замість Бєсєдіна. І відразу пожвавилась гра. Пройшла перша цікава атака киян. Ванат відборовся, Гармаш пройшов уперед. Буяльський викотив Караваєву. Олександр прибрав захисника, але пробив прямолінійно – в голкіпера. Тимчик замінив Караваєва. Судоми у гостей. Сватко отримав пошкодження, швидко пішов з поля і Громов. На 79-й Кучер замінив ще й Піхальонка. Ризиковано фолив Забарний майже на лінії штрафного. Олександр Назаренко вже було обіграв динамівця. Сарапій пробив зі стандарту, Бущан з труднощами парирував.

Кучер вимагає пенальті. Шапаренко нібито зачепив ногу Когута, який виривався з-за спини, але VAR нема, граємо далі. Бабенко зі своєї половини закидає на фланг. Там Когут прострілює, а Гуцуляк фінтить у штрафному господарів. Бущан бере удар Олексія. Лише 1 постріл у Динамо після перерви проти 4 у СК Дніпро-1. Гармаш нав'язує боротьбу та заробляє кілька стандартів і натяків на момент. Валеф помилився у повітрі, проте Буяльський не зміг перекинути воротаря, який встиг піднятися і виконати сейв. Довбик познущався над захисниками, Бущан відбив, Кендзьора вибив з лінії, але Рубчинський забив з третьої спроби – 0:3.

Це повторення найбільшої поразки київського клубу в чемпіонатах України. Попередні 4 розгромні фіаско з таким рахунком траплялися в матчах проти Металіста (одного разу) та Шахтаря (тричі). Київ цілком награв на негативний результат. Суперник значно більше бив по воротах. Крім цього, дніпряни, які в єврокубках вразили ще менше, сьогодні втричі частіше влучали у площину воріт. Схоже, розмови про психологічну яму гравців Динамо мають під собою реальне підґрунтя.

Американські гірки Сарапія та якість Піхальонка – команда Кучера таки претендент?

Вихованець київського Динамо 6 років тому пройшов школу U-19, але дуже швидко був списаний на вихід. Едуард Сарапій пережив емоційні хвилі в останні 10 днів. Як, зрештою, увесь СК Дніпро-1 та його вболівальники. Спочатку екс-динамівець заробив прикру червону картку в єврокубковому матчі проти АЕК Ларнака. Сталося це на 5 компенсованій до першої гри хвилині. Але вже через півтора тижня 23-річний центрбек став героєм. Знову на останніх хвилинах, тільки тепер першого тайму, Сарапій уявив себе Дибалою і поклав неймовірну красу. Ножицями у падінні, вриваючись з-за спини традиційного сонного Бєсєдіна. УПЛ, це ти взагалі, крихітко?

СК трохи постраждав у глибшій обороні, а потім почав колоти все нахабніше і сміливіше. Відзначаємо роль Піхальонка з його пасом. Такої якості у Динамо сьогодні й близько не було. Коли треба віддавав на партнерів, а в потрібний момент увірвався у стилі Буяльського і добив суперника. А Довбик і легіонери! Скільки сил вони віддали у ривках, тиску на суперника, спробах намацати слабкі місця оборони. Артем не забив, але свій ключовий внесок у третє взяття воріт зробив.

Такого захмарного бажання не було помітно в жодного динамівця. Як і Кривбас проти Шахтаря, СК Дніпро-1 виграв боротьбу в битві з фаворитом. Тільки до цього характеру та бойовитості додав атакувальну якість. Чим не претендент на місця у кваліфікації ЛЧ? Хоча підловити на слабкощах, перемогти фаворита у грі другим номером – далеко не те саме, що впоратися із закритим аутсайдером чи навіть середняком. Тому дніпровським фанатам також не треба впадати в зайву ейфорію.

Динамо виглядало, як у 1 спарингу міжсезоння, невже все настільки зле?

Безумовно, Кучер вразив свого вчителя, з яким пропрацював безліч сезонів у Шахтарі. Але цього успіху дніпрян не було б без ігрової катастрофи киян. Ми ж бачили, що СК відчуває колосальні проблеми з добротними командами типу кіпріотів. Ось і сьогодні могли пропустити на стандарті. Гра пішла б за зовсім іншим сценарієм. Однак насправді жахає, наскільки мало створює Динамо попереду. Якщо Київ у таких умовах ще й пропускає першим, починаються нездоланні проблеми. Ми звикли до тієї скромної активності попереду в обох матчах проти Бенфіки, але щоб перенести все це на рідну першість? Тут уже відмазок не буде.

М'яч до передньої лінії діставався вкрай рідко. Сидорчук не встигав покривати гравців у своєму штрафному, захисники теж дивилися один на одного, куди завгодно але тільки не за суперниками. Бєсєдін розчаровував біля обох воріт. Уже навіть Луческу про це прямим текстом сказав. Але ж винуватий в усьому Микита Кравченко, бо кілька разів загальмував атаки пасом назад? Після замін у перерви стало тільки гірше. Правий захисник Динамо старанно працював і створив найкращий момент для киян у першому таймі. Але пішов з поля все одно саме він.

А всі, хто сьогодні провалилися, отримають черговий шанс проявити себе у всій красі? Вони ж так грають не перший і не другий матч. Якось різко Київ розгубив усю свою форму. Ніби знову міжсезоння, а старт сезону УПЛ – насправді тільки спаринг. Де, звісно ж, рахунок не має значення. А грається під навантаженнями. І які ще в нас там виправдання за списком... Цього разу додаткове бонусне – пара місяців без побачень з рідними. Ага, скажіть це нашим воїнам, які по півроку ще менше бачаться зі своїми сім'ями.

Хоча насправді Динамо не так безнадійне. Бо просто не можна бути аж настільки провальними. І психологія тут дійсно працює. Можливо, пішли якісь недобрі внутрішні процеси. А якщо без конспірології, то банально – після погромів від Бенфіки в одні ворота дуже важко. Тільки почали вірити у свою щасливу зірку, як зіткнулися з трохи вищим рівнем, до якого так і не доросли. Чекали, що принаймні в реаліях УПЛ, де відчутно впав загальний рівень, все повернеться.

А виявилося, що за відсутності особливих резервів виліт одного Циганкова – вже неймовірна втрата. Адже й так ліве крило обрізане. Нападника теж по суті нема. В обороні далеко від ідеалу. Однак жити без Віктора через якийсь рік буде новою реальністю. Як і без Забарного та знову травмованого Попова. І варто починати вчитися цьому вже зараз, а не молитися лише на повернення чи збереження лідерів.

УПЛ: Шахтар у більшості вирвав перемогу над Кривбасом – перший гол народився у страшних муках і після моторошної травми