УКР РУС

Динамо – Мальме: Жерсон страждає, Михайличенко ридає, а Циганков демонструє неймовірну жертовність, найкращий – захисник

20 вересня 2019 Читать на русском

Динамо перемогло Мальме (1:0) у матчі першого туру групового етапу Ліги Європи. Звіт про матч читайте у цій новині на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Мальме, стартував о 19:55 за київським часом. Команда Михайличенка відкрила груповий етап Ліги Європи після жахливої серії невдач в УПЛ. "Синьо-білі" не перемагали чотири матчі поспіль, а перед зустріччю зі шведами сенсаційно поступились вдома чернігівський Десні. З Мальме кияни раніше провели два офіційні поєдинки у далекому сезоні 1978/79. У другому колі Кубка європейських чемпіонів скандинави виявились сильнішими із загальним рахунком 2:0. А ось цьогорічний зимовий спаринг між цими командами в іспанській Марбельї завершився сухою нічиєю.

Динамо – Мальме – відео гола Буяльського

Динамо обережно розпочало поєдинок, переважно контролюючи м'яч всередині поля, проте вже перший масований випад киян на 7-й хвилині мав усі шанси завершитись результативно. Після двох поспіль кросів від Вербіча та Кендзьори сфера відскочила до Сидорчука, а той рикошетом від оборонця метрів з 11-ти пробив вище воріт. Шведи відповіли небезпечним проривом Рікса, який був ліквідований своєчасним виходом Бойка. Відзначимо, що за мить до цього "синьо-білі" провалились у центрі поля, дозволивши гостям одним пасом відрізати півкоманди.

Динамо – Мальме: онлайн-трансляція матчу Ліги Європи – як це було

На 16-й хвилині Буяльський знайшов на лінії штрафного майданчика Шепелєва, від якого м'яч відскочив до Вербіча, а словенець незграбно пробив повз ворота Далліна. Значно ближчим до успіху був Циганков, смачно приклавшись після скидки від Жерсона – сферу та ближню стійку розділили якісь сантиметри. Мальме за дебютні півгодини гри жодного разу серйозно не потривожив Бойка. Гості усім складом зустрічали киян на своїй половині поля, сподіваючись на контратаки...і невибаглива тактика ледь не спрацювала під завісу першого тайму.

Шабанов помилився у простій ситуації поблизу власни воріт, Розенберг вивів Левіцкі на удар, а той кволо пробив з меж штрафного. Бойко впевнено парирував м'яча. 0:0 – підсумок не надто яскравих перших 45-ти хвилин гри. Кияни частіше контролювали сферу (66% проти 34%), трохи більше пробивали (7-5), але до стовідсоткових моментів справа не доходила.

В дебюті другого тайму супершанс втратив Кендзьора. Вербіч заробив штрафний удар, Циганков виконав навісну передачу на дальню стійку, а польський захисник головою від газону пробив над поперечкою. Після цього Динамо втратило ще дві розкішні нагоди. Спочатку Вербіч здивував голкіпера гостей ударом-передачею після чергового стандарту, а згодом чарівний пас п'ятою від Жерсона запоров Буяльський. Наш хавбек не зумів реалізувати вихід на побачення з Далліном, пробивши прямісінько у воротаря.

Циганков продовжив тероризувати шведів класними пострілами зі штрафних. Другий стандарт за декілька хвилин у виконанні лідера Динамо ледь не завершується автоголом Нільсена. Захисник Мальме, намагаючись головою ліквідувати загрозу, пробивав по власних воротах. А це вже Циганков самотужки проривається до воріт Далліна після дальнього пасу від Буяльського, але падає у карному гостей, намагаючись проскочити Сафарі. Арбітр показує – можна грати.

Жерсон Родрігес, який з вигідної позиції запустив м'яча по горобцях, на 73-й хвилині поступився місцем Бєсєдіну. І знову Буяльський не може забити, самотужки опинившись перед воротами, але у цій ситуації лайнсмен фіксує офсайд. Все справедливо. Проте вже через декілька хвилин Віталій переграє Далліна за усіма можливими правилами. Уникнувши офсайду після класної передачі Шепелєва, один з найактивніших гравців Динамо у матчі прошиває голкіпера Мальме ударом низом.

Мальме відповів вбивчим моментом Антонссона, який приблизно з 8-ми метрів пробив над хрестовиною, пронесло. Динамо стартує у Лізі Європи з надскладної перемоги – 1:0. Шестиматчеву серією без перемог перервано зі стражданнями.

Динамо доводить до сліз навіть власного тренера

Олексію Михайличенку знадобилось 4 матчі, щоб здобути першу перемогу біля керма рідної команди. Після гола Буяльського на його очах з'явились сльози. Це сталося. Можна перевести подих. Вистраждали, дотиснули, перетерпіли… Скільки ж довелось пережити 56-річному фахівцеві, щоб дочекатися цього моменту і хоча б на якийсь час заспокоїти фанів, президента та самого себе. Можливо, саме звитяга над Мальме стане тим поворотним моментом, який поверне "синьо-білим" віру у власні сили. Але зараз потрібно знову аналізувати помилки, додавати і ще раз додавати, адже Динамо добилось свого на морально-вольових, тоді як уболівальники зачекались хорошого футболу.

Порівняно з поєдинком проти Десни Михайличенко провів одразу шість замін у стартовому складі. Ганебної поразки від чернігівців "не пробачили" Караваєву, Бєсєдіну, Де Пені та Гармашу. Бурда пропускав матч через дискваліфікацію, а ще один співучасник історичного фіаско Кадірі – через травму. Однак далеко не факт, що ганцеві знайшлось би місце у команді, занадто вже часто помилявся. Кадрова революція тренерського штабу майже миттєво принесла свої плоди. Динамо солідніше виглядало у центрі поля, краще комбінувало, не дозволяло шведам часто турбувати Бойка, хоча без валідольних ситуацій таки не обійшлося.

Найбільше сподобалось, як працювало тріо центральних хавбеків – Шепелєв, Буяльський та Сидорчук. Усі вони зробили вагомий внесок у перемогу нашої команди. Перший зробив результативну передачу, другий забив, а третій, крім надійної гри, непогано зв'язував оборону з атакою. Буяльський взагалі став одним з найбільш небезпечних гравців у складі киян. Перед тим як відзначитись, Віталій регулярно виходив на ударні позиції з глибини. Він був зобов'язаний забивати ще у дебюті другого тайму, проте клята реалізація підвела. Завдяки цим футболістам Динамо, врешті-решт, почало атакувати не лише флангами, але й непогано комбінувало через центр. Так народився єдиний у зустрічі гол і перший стовідсотковий момент головного героя.

Жерсон страждає, а Вербіч не вражає

Атака Динамо продовжує викликати чимало запитань. Попри те, що усі змирились з нетиповою роллю Жерсона Родрігеса, люксембуржець страждає, виконуючи функції "дев'ятки". Ну не створений він для того, щоб відкриватись під дальні передачі, штовхатись з захисниками та чіплятись за м'ячі, словом, робити все те, що значно краще виходить у Соля чи Бєсєдіна. Але Михайличенко, можливо, вимушено продовжує гнути лінію Хацкевича.

Переведення Жерсона на його улюблений лівий фланг – це додатковий головний біль імені Вербіча. Навряд чи найближчим часом хтось наважиться посадити словенця на лаву запасних, ось і доводиться експериментувати ціною новачка. Однак, навіть не перебуваючи у зоні комфорту, Жерсон примудрився зробити найбільше вдалих обіграшів серед усіх гравців Динамо – 4 з 4-х. А геніальна передача п'ятою на Буяльського – це справжній витвір мистецтва, який зайвий раз доводить височенну індивідуальну майстерність цього хлопця. Лишень з ударами у нього велика біда – один хибний постріл за 73 хвилини гри.

Вербіч знову багато старався, але йому явно не вистачало гостроти. Якщо словенець і вривався у карний гостей завдяки індивідуальним діям, то потім його передачі або не знаходили адресата, або застрягали у ногах насиченої оборони Мальме. Так, Беньямін видав 94% точності передач (найвищий результат у команді), але користі з цього не так вже й багато. На його позиції потрібно творити та створювати набагато більше… як Жерсон у матчах проти збірної України, якщо у Динамо встигли призабути.

Жертовний Циганков та слабка реалізація

А ось Циганков проявив неймовірну жертовність. Хоча лідеру Динамо не вдалось відзначитись результативними діями, він регулярно дошкуляв шведам своєю лівою ногою після стандартів, загострював при першій-ліпшій нагоді та виконував чимало чорнової роботи. Віктор здійснив аж три успішні відбори м'яча, тоді як за весь минулий сезон Ліги Європи в середньому було менше одного. Не дивно, що аналітичний портал SofaScore вважає його другим найкращим гравцем киян після, увага, Шабанова. Так-так, центральний захисник, який замінив у складі Бурду, відіграв на дуже пристойному рівні: 90% точності передач, 8 вдалих лонгболів з 8-ми, два заблоковані удари та ціла купа виграних єдиноборств.

Динамо намучилось з доволі посереднім Мальме, зокрема, через слабку реалізацію. Як Циганкову, так і його партнерам, варто добряче попрацювати над ударами. Ба більше, за 90 хвилин гри лише Буяльський тричі влучив у рамку, решта – мимо. Якщо шведи таке відверте транжирство пробачили, то в майбутньому "синьо-білі" ризикують отримати серйозні неприємності.