УКР РУС

Динамо – Десна: Луческу вперше програв – диво-асист "шахтаря" Мудрика, сумнівний пенальті, шоу Циганкова, 3 розчарування

12 серпня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Десна переграла Динамо (2:1) у товариському поєдинку. Він знову пройшов за зачиненими для журналістів дверима. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч 11 серпня 2020 року

Динамо – Десна – 1:2

Голи: Циганков, 80 – Філіппов, 32, Шевцов, 82

Нереалізований пенальті: Циганков, 69

Динамо: Бущан (Бойко, 46) – Тимчик (Забарний, 46), Кендзьора, Сирота, Караваєв (Вівчаренко, 65) – Сидорчук (Андрієвський, 75) – Цітаішвілі (Шапаренко, 46), Буяльський (Де Пена, 81), Лєднєв (Циганков, 58), Булеца (Дуелунд, 46) – Супряга (Соль, 67)

Десна: Паст (Литовка, 46) – Конопля (Старенький, 78), Імереков (Єрмаков, 78), Тамм (Гітченко, 75), Западня (Мостовий, 46) – Домбровський (Арвеладзе, 62) – Калітвінцев (Гуцуляк, 62), Огіря (Шевцов, 81), Картушов (Мудрик, 46) – Філіппов (Дегтярьов, 75), Будківський (Тотовицький, 62)

Перше серйозне випробування для київської команди під керівництвом нового тренера. Дебютний матч Луческу в Динамо завершився розгромом Вереса, який грає у Другій лізі. А ось проти Десни "біло-сині" виглядали останнім часом не так впевнено – в очних протистояннях УПЛ 2020/21 втратили 8 очок з 12 можливих. Чернігівський клуб у рамках міжсезонної підготовки зіграв унічию проти динамівської молодіжки та розгромив також друголіговий Диназ. На жаль, кияни вкотре не транслює гру в прямому ефірі, посилаючись на карантин та обмежений вхід на базу лише для працівників клубу. Хоча агентів та ще кількох сторонніх людей це, як виявилося, не стосується.

Динамо – Десна – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Стартовий склад Динамо цього разу не такий засекречений: Бущан – Кендзьора, Сирота, Тимчик, Караваєв – Сидорчук – Цітаішвілі, Буяльський, Булеца, Лєднєв – Супряга. Відзначаємо 4 нові обличчя в основі. Схоже, що Кендзьора повертається на правий фланг. Очевидно, Тимчик вийде в центрі. Хоча обоє можуть в рамках експерименту зіграти роль центрбека. Офіційний сайт Динамо малює Тимчика на фланзі, а польського легіонера – на призабутій позиції. Бущан замість Бойка у воротах. Цітаішвілі міняє Дуелунда, Булеца – Шепелєва. У Десни цілком собі основа.

Дебютний матч Луческу в Динамо: трансфери, питання до 4-х гравців, 2 улюбленці та плутанина з іменами

Запас киян виглядає так: Бойко, Вівчаренко, Забарний, Циганков, Андрієвський, Дуелунд, Шапаренко, Де Пена, Соль, Жерсон Родрігес, Каргбо. Відзначаємо епідемію травм на позиції центрального захисника. Зараз тут усе ще вимушено відсутні Шабанов, Попов і Бурда. Міг би зіграти в центрі й Миколенко, який також відновлюється. Кадірі ще не остаточно в тульському Арсеналі, але десь близько. Перші 10 хвилин все досить спокійно, хоч кияни і намагаються заволодіти ініціативою. Десна навіть першою потурбувала воротаря суперника ударом здалеку.

Доволі сумні стартові 25 хвилин зустрічі. Суперники трохи збільшили темп, обмінялися гострими випадами, але не більше. Пишуть інсайдери, що все-таки Кендзьора грає в центрі захисту, а Тимчик – праворуч. Гравець збірної Польщі востаннє виходив на цій позиції років 7 тому ще за Лех в Лізі Європи. А ще перед тим Томаш діяв у ролі центрбека за польські молодіжки, але як же давно це було! Експерименти тривають, однак тут і вибору особливого нема, тільки молодь з дубля залишилася.

Картушов прострілив з лівого краю, Філіппов замкнув на 32-й хвилині. Перший пропущений гол при Луческу, не зовсім впевнена гра двох згаданих правих оборонців. Динамо спробувало відповісти, але всі потуги киян розбивалися об організовану оборону чернігівців. Максимум, що заробили, то це жовту для естонського захисника Тамма. Навіть динамівська молодіжка так сумно не виглядала в атаці проти четвертої команди УПЛ 2019/20. На другий тайм румунський тренер випускає квартет нових гравців: Бойко, Забарний, Шапаренко та Дуелунд замінили Бущана, Тимчика, Цитаішвілі та Булецу. І тут же Денис вступає у гру після потужного удару Мостового. Рясний дощ геть заливає поле.

Тим часом повертається Циганков, який пропускав матч із Вересом. Віктор на 58-й хвилини міняє Лєднєва. Богдан нічим особливим не запам'ятався. У Цітаішвілі хоч удар метрів з 12 поруч зі стійкою був. Калітвінцев міг забивати двічі, але його удари тягнув Бущан, а тепер і Бойко. Десна виглядає цікавіше. Соль і Вівчаренко міняють Супрягу та Караваєва. Відзначимо, що нині в обороні з перших хвилин половина гравців вийшли не на своїх позиціях, а Сирота взагалі по суті дубль ще представляє.

Циганков на 69-й не забив пенальті, тут Десну запасний голкіпер Литовка, який замінив Паста, виручив. Андрієвський виходить, Сидорчук йде відпочивати на 75-й. Циганков створив момент Буяльському, Віталій не влучив. І все-таки зіграла ця зв'язка, яка стала вбивчою для Зорі в ключовому матчі попереднього сезону. Циганков змістився у центр, обігрався з Буяльським, отримавши елегантний пас пятою у відповідь, і прошив Литовку. Тут же Віталія замінив Де Пена. Не довго музика лунала. Це 20-річний вихованець Шахтаря Шевцов вивів Десну вперед після флангової атаки. Чи не перша загроза від Шапаренка за 45 хвилин. Удар Миколи на 90-й класно потягнув воротар.

Експерименти і розчарування – Кендзьора згадує все, Лєднєв у ролі десятки, Шапаренко привозить

Подейкують, Томаш у центрі оборони може виявитися зовсім не тимчасовою опцією, але поляк зіграв непереконливо. Утім, уся команди цього дня забагато простору давала. Слабко страхували Лєднєв і Шапаренко, випускаючи своїх гравців. Богдан і загострював так мало, що практично не потрапив у нарізки моментів. Сьогодні його спробували в ролі десятки, а з виходом Шапаренка знову перевели на фланг, і ці 58 хвилин екс-лідер Зорі не може занести собі в актив.

Лєднєва досить швидко замінив Циганков і показав, як треба. Не найкращий матч для великих талантів атакувальної лінії. Цітаішвілі лише запоров удар у порожні ворота, слабо відігравши решту відведеного тайму. Ніби на Гіо якось додатково тисне присутність Циганкова в заявці, бо таке вже не перше, коли досвідченіший конкурент починає в ролі запасного. Той же Дуелунд діяв жвавіше і цікавіше, ніж 19-річний чемпіон світу.

Відзначимо й те, як недбала гра в пас і при обороні Шапаренка підводила команду. І якби ж десятий номер Динамо просто виконував ризиковані паси на загострення, так ні ж. Ці обрізки в передачах назад нереально виправдати. В одному епізоді Микола спочатку привіз контру на свої ворота, а потім втратив м'яч у власному штрафному і дозволив практично розстрілювати на добиванні. Міг виправитися на фініші, але Литовка потягнув прицільний удар з-за меж штрафного.

Ефектний і переможний слід Шахтаря

А як 21-річного екс-гравця Іллічівця знищив орендований у Шахтаря Мудрик! Спершу яскравий фінт у стилі бразильців Шахтаря плюс прохід Шапаренка на швидкості, а далі ще троє динамівців просто біжать поруч. Кульмінація – марна спроба Забарного завадити асисту і замикання іншого вихованця "гірників" Шевцова, якого випустив Вівчаренко. Аж якось соромно, що грав Михайло під №77 і з прізвищем Кузик на спині.

Долю зустрічі вирішив гол 20-річного атакувального хавбека, який все життя провів у Другій лізі та молодіжках, а за Десну ще не провів жодного офіційного матчу. Найкращий бомбардир минулого сезону чемпіонату України U-21 (13 голів, 2 з яких – пенальті) все активніше гримає у двері чернігівської команди. В активі Шевцова 4 голи за останні 2 спаринги. "Наша майбутня зірка", – вже пророкують фанати Чернігова.

Проблеми в обороні озвучені одним вигуком тренера

Десна почала і завершила дуже впевнено. Калітвінцеву ніхто не заважав просуватися на 25-метрову відстань від воріт, потім прапор підхопили інші партнери. Таким гравцям залишати вільну позицію для удару чи прострілу просто не можна. "Раніше зустрічаємо", – доносився крик з тренерської лави. Це відчуття повної пасивності динамівців при обороні своїх воріт виникає далеко не вперше, неначе дежавю з минулого сезону. Футболісти часто просто здійснюють функцію почесного кортежу, але аж ніяк не спротиву. Десна у простому спарингу оголила цю вразливість Динамо не 1-2 рази, тому такі дії дуже насторожують.

Супряга виглядає все впевненішим, Булеца як заміна Вербічу, Циганков гостро повертається

Так, з обрізки Владислава почалася перша гольова атака, але один з найкращих снайперів попереднього українського сезону вже не виглядає тим переляканим хлопчиком, якого кидали в бій без особливої віри в його здібності. Видно, як його відчуває Булеца, партнер по дніпровському періодові та чемпіонській збірній U-20. Другий матч поспіль, до слова, запороли потенційний гольовий пас Сергія, який цього разу нагадав, що може зіграти лівого інсайда. Це Супряга поганенько прийняв, а Цітаішвілі пробив повз уже лежачого воротаря, але не влучив.

Дебютував при Луческу Циганков. Віктор відразу ж розрізним пасом вивів Соля у штрафний, де той майстерно намалював пенальті. Тішить, що іспанець нарешті отримує якісні паси і правильно відкривається. Мінус у тому, що вихованець Реала дещо відпустив м'яч після рикошету і нарвався на блок Імерекова, а потім мусив симулювати фол. Здалося, що абсолютно чиста гра захисника Десни, однак арбітр вирішив – пенальті.

Циганков, ніби за законами жанру, відповів ударом з позначки у воротаря. Далі віце-капітан створив момент Буяльському, апогеєм же стало завершення ефектної стіночки після пасу п'ятою Віталія. А ще Віктор відмінно комбінував з Дуелундом, Шапаренком і Де Пеною. Так прийшли ще 2 ключові паси від Циганкова, найгострішого гравця на полі. У перерві Луческу сказав своїм підопічним діяти більше вертикально (початкова установка полягала у змінах напрямку атак з флангу на фланг, але чернігівці надто добре накривали суперників, особливо в епізодах поганого прийому м'яча), і гостроти реально побільшало, але переломним моментом у зміні малюнку гри став вихід київського №15 на 58-й хвилині.

Пресинг, якого не помічали колишній динамівець та інші лідери Десни

Калітвінцев з легкістю минав пастки, розставлені захисниками та Сидорчуком у пресингу на половині киян. Десна загалом доволі цікаво розігрувала комбінації у фінальній третині поля, де Філіппов, Будківський, Калітвінцев і Картушов діяли злагоджено і в один-два дотики. Гол Чернігова прийшов так, як любила забивати команда Михайличенка. Підловити суперника на втраті під час позиційної атаки і миттєво розвернути вбивчий контрвипад, поки гравці не залатали дірки.

Усе почалося з того, що Супряга невдало віддав у дотик на чужій половині. Філіппов підхопив і розрізав кілька ліній. Тимчик програв у швидкості Картушову, а в центрі захисту дуже неповоротким був Кендзьора. №10 Десни посадив фулбека збірної Польщі ще й на п'яту точку, забивши знущальний гол – по суті це вийшла стіночка з центра поля до 11-метрової позначки, де кияни виглядали статистами. За тим, як корисно, виважено і холоднокровно виглядає Філіппов на різних стадіях атаки, він цілком заслужив як мінімум отримати виклик, щоб відчути атмосферу національної збірної України. Та з цим погоджуються не всі.

Шевченко оголосив розширений список гравців, викликаних у збірну України на матчі Ліги націй – є дебютанти