УКР РУС

Динамо – Челсі: 141 хвилина на удар, історичне побиття немовлят, або Коли граєш у футбол менше, ніж пропускаєш голів

15 березня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо Київ програло Челсі з рахунком 0:5 у матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги Європи 2018/19. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Олів'є Жиру оформив хет-трик, Маркос Алонсо та Каллум Хадсон-Одой додали ще по голу. Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Челсі на "Футбол 24", стартував у четвер, 14-го березня, о 19:55 за київським часом. У першій грі кияни зазнали розгромної поразки 0:3, тому змушені були забивати мінімум тричі та не пропускати жодного, аби пройти хоча б в овертайм. По суті, команда Хацкевича мала б створити диво, адже лондонці ніколи у своїй єврокубковій історії не вилітали після домашньої перемоги 3:0.

Динамо – Челсі – відео голів і огляд матчу

Динамо почало активніше, але пропустило швидкий гол. Сидорчук і Гармаш програли верхову боротьбу Лофтус-Чіку, а Жиру чомусь ніхто не заважав замкнути скидання і розстріляти Бойка – Кендзьора був найближчим до француза. Той же Рубен знущально обіграв капітана Динамо у штрафному, але Бойко потягнув удар у дальній кут. Гармаш класно зіграв на випередження і прокинув м'яч повз Кепу, однак забрався в очевидний офсайд. Циганков зі штрафного двічі спробував пробити, але захист Челсі стояв стіною в обох випадках.

Динамо – Челсі: онлайн-трансляція матчу Ліги Європи

Жиру вже відіграв захист і воротаря киян, але з гострого кута вийшла лише передачу, яку не дав замкнути Кендзьора. На 33-й француз став найкращим бомбардиром Ліги Європи 2018/19, забивши свій 8-й гол за 9 матчів. Алонсо дозволили прострілити без будь-яких перешкод, а Кадар не завадив Жиру оформити дубль. Циганков уже вдруге за тайм схопився за ногу, а Гармаш ледь не забив автогол, погано прийнявши м'яч на ногу. Жиру, осідлавши Бурду, знову виграв верх, проте перекинув ворота.

Наприкінці тайму Челсі оформив розгром за 45 хвилин. Хадсон-Одой зіграв у стіночку з партнером, після чого знайшов Алонсо у розстрільній позиції. Захист Динамо сьогодні – це фіаско.

По перерві Миколенко отримав по обличчю від Жиру. Була гра ліктем, але арбітр не виписав французу навіть "гірчичник". Челсі зовсім зупинився, а в Динамо все-таки закрутилась атакувальна гра. Після затяжної атаки Сидорчук спочатку з кількох метрів пробив у Кепу. а потім добив у стійку, хоча йому вже ніхто не міг завадити. Гармаш знову ефектно переграв воротаря, але опинився у кілометровому офсайді. Сідклей запоров кілька атак поспіль своїми поганими рішеннями і технічними огріхами.

Тільки гості знову включились, як прийшов 4-й гол. Вілліан подав штрафний з правого флангу, Жиру на тотальній самоті карає Динамо. Бойко з останніх сил кидався за м'ячем і таки перевів його в поперечину – Алонсо дуже круто виконував стандарт. Гармаш нарешті отримав пристойний пас з флангу Циганкова, але пробити прицільно Денису не дали захисники. Алонсо вирішив тепер перекинути стінку, проте не докрутив у ворота. Сідклей обрізався ліворуч, а Хадсон-Одой забив свій 4-й єврокубковий гол з-під Кендзьори.

Динамо – Челсі: кияни зазнали найбільшої поразки в єврокубках у своїй історії

Німецький арбітр чогось додав ще 2 хвилини. Безжальні 0:5 це не змінило. Найбільша єврокубкова поразка в домашній історії Динамо, яке раніше програвало максимум з різницею у 3 голи.

Динамо не показало і кількох хвилин гри – травматичний майстер-клас

Уже на 4-й хвилині стало все зрозуміло. Ні, не було жодних ілюзій щодо камбеку, і в плані загального результату Жиру нічого не змінив своїм ударом. Просто Динамо в цей момент ментально програло гру. Уже на старті зустрічі почався якийсь психоз. Циганков і Сідклей втрачали м'яч на настільки рівному місці, ніби вперше намагались зрозуміти суть цієї заплутаної для них гри.

Шапаренко, Шепелєв і Сидорчук програвали майже все, що могли в центральній зоні. І навіть, коли суперник втрачав м'ячі, наші хлопці щедро і масово дарували їх назад, немовби визнаючи, що задовольнити естетичні почуття глядача здатні тільки гості. Усе було написано на приречених обличчях киян і в їхній жестах відчаю вже в перші хвилин 10. Це моторошне відчуття приреченості відпустило максимум на декілька хвилин після перерви.

Бурда, Кадар, Кендзьора та Миколенко втрачали позиції і гравців Челсі, неначе це збірна ветеранів вийшла грати проти Мессі. Роналду і компанії в розквіті сил. Гармаш забив за принципом "хоч з офсайду, але вже приємно". Це була настільки ж травматична історія, як у численних жертв братів Кличків після боїв, в яких сміливих аутсайдерів колотили безперестанку й забуваючи про співчуття. Коли Динамо навіть фізично не готове до битви з напіврезервним складом Челсі, про які шанси і дива взагалі можемо говорити?

Динамо – Челсі: післяматчева прес-конференція Мауріціо Саррі

Провал абсолютно всіх і кожного

Дитячі помилки в захисті, провалений центр поля, повна відсутність віри в себе і варіантів продуманої гри в атаці, якийсь тотально безглуздий пресинг, єдиним наслідком якого була втрата останніх сил і відкриття нових зон для набігів лондонців. Свій єдиний шанс Динамо загубило, коли капітану Сидорчуку не вистачило для гола і двох ударів впритул. Сергій ще й традиційно відверто провалювався в обороні, але сьогодні в київській команді неймовірно важко було знайти тих, хто зіграв гідно у захисті.

Динамо вперше в історії пропустило 5 голів удома. Якщо брати до уваги очікувані голи, то все могло б завершитись для команди Хацкевича якимись 1:3, хоча й розгром виявився цілком справедливим і заслуженим підсумком.

Кияни шокували англійську пресу: "141-а хвилина на перший влучний удар". Так-так, саме стільки динамівська атака шукала свій прем'єрний момент у протистоянні. На 51-й спочатку Шепелєв ледь добив м'яч до Кепи ударом з-за меж штрафного, а через декілька секунд Сидорчук втратив момент матчу і всієї дуелі для господарів.

Жиру рівня Мессі, Вілліан традиційно вбивчий для Динамо, Хадсон-Одой показує приклад

Найкращий бомбардир Ліги Європи 2018/19. Чемпіон світу-2018 продовжує збирати нагороди і компліменти. Жиру здолав магічну позначку 8-и голів – останнім часом вона приносила звання найкращого голеадора сезону в ЛЄ. Лише Олів'є та Мессі долучились до мінімум 10-и голів своєї команди в поточному єврокубкового сезоні. Жиру забив 9, а ще двічі асистував партнерам. Він оформив ідеальний хет-трик: ударами правою, лівою, головою. Це перший гравець Челсі, який відзначився на виїзді в Європі, після Дрогба у 2006-му! Лондонці востаннє перемагали з таким великим рахунком за підсумком двох матчів ще в далекому 1972-му.

Вілліан знову робив усе, що хотів, вчергове віддав гольовий пас у матчах проти Динамо, а ще на його совісті 5 ключових передач і вдалих обведень. Та навіть не екс-вінгер Шахтаря був тим, на кого мають рівнятись юні лідери київського клубу. Хадсон-Одой реалізував свій рідкісний шанс у ролі гравця основи сповна: гол плюс асист, другий найвищий бал у матчі. Сміливість, натхненність, вражаюча ефективність та класний дриблінг. Каллум забив 4 голи в Лізі Європи – більше, ніж будь-який інший тінейджер у поточному єврокубковому сезоні.

Динамо – Челсі: післяматчева прес-конференція Олександра Хацкевича

Не стріляйте в піаніста...

...він грає найкраще, як тільки може. Без Соля і Вербіча Динамо (а особливо Циганков і Шапаренко, які значно краще виглядають поруч з цими легіонерами) не мало жодних шансів. З іспанцем і словенцем на полі Київ так само не пройшов би далі, але хоча б не виглядав настільки кволо. Господарі дійсно дуже хотіли і старались з усіх сил, але з кожною хвилиною програвали все більше єдиноборств і безсило спостерігали якийсь космічно недосяжний для них рівень гри суперника. На цю команду, як і її тренера, просто боляче було дивитись. Немає сенсу закопувати їх ще глибше. Вони робили все найкраще, як тільки могли. Шкода, що зараз на фоні цього Челсі можуть настільки мізерно мало.