УКР РУС

Зоря перемогла Будучность у Лізі Європи: підтвердження класу луганців, вдалий дебют Скрипника та проблеми при стандартах

26 липня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Дубль Артема Громова та гол Левана Арвеладзе дозволили луганській Зорі отримати комфортну перевагу в протистоянні проти чорногорської Будучності.

Зоря з перших хвилин налагодила контроль над м'ячем і почала організовувати швидкі атаки. Особлива ставка робилася на фланги, де фулбеки займали високу позицію й активно приймали діагональні передачі, а вінгери якісно стягували на себе захисників. На 6-й хвилині це могло завершитись пенальті у ворота чорногорців: після прострілу з правого краю Будківський скинув м'яч назад на Громова, а той впав після контакту із суперником – втім, арбітр Массімо Ірраті призначати пенальті не збирався.

Будучность – Зоря – 1:3 – відео голів

Всього за хвилину відкрити рахунок міг Хомченоський, який ударом головою з центру карного майданчика замкнув скидку Будківського після вкидання з ауту – м'яч полетів точно в руки голкіперу. На 15-й Дмитро знову опинився у центрі уваги, змістившись на дриблінгу до лінії штрафного та пробивши по воротах – по центру, без проблем для Драгоєвіча. Втім, на 16-й чорногорцю довелося виймати сферу із сітки: Хомченовський класно пройшов по лівому флангу та віддав пас на хід Михайличенку, а той прострілив у спини захисникам на Громова – Артем потужно пробив у дотик, а м'яч рикошетом від захисника влетів у лівий нижній кут.

Будучность – Зоря: онлайн-відеотрансляція матчу 2-го раунду кваліфікації ЛЄ – як це було

У Будучності до цього моменту нічого небезпечнішого за простріл Перовіча з правого флангу, вибитий Іванісеньою, не було. Зоря ж тримала м'яч, розривала суперника по флангах і вже за три хвилини після першого голу забила другий – точніше, луганцям подарували гол. Міліч у власному штрафному віддав пас на свого голкіпера, але той на прийомі задалеко відпустив сферу від себе – Будківський тут же увімкнувся та нав'язав боротьбу, в результаті якої м'яч відскочив до Громова. Артем забив у порожні ворота. 0:2!

Після цього Зоря прогнозовано відступила назад. Взнаки давався як комфортний рахунок та можливість ловити суперника на контрах, так і спека. Поєдинок збився на позиційну боротьбу з купою дрібних фолів та провокацій, але без особливих атак – можна згадати хіба-що кілька прострілів та скидок без завершення на 30-х хвилинах. Будучность могла покарати Зорю за пасивність на 36-й, коли Болєвіч прямим ударом зі штрафного метрів з 20-ти пробив у правий кут – Шевченко врятував "мужиків". На 41-й же головою замикав подачу з правого флангу Бакіч, але голкіпер спіймав м'яч, а рефері зафіксував у Душана офсайд.

Завершення першого тайму вийшло доволі нервовим. Зоря тримала м'яч 63% ігрового часу й ледь не влаштувала розгром на 45-й хвилині, коли Будківський випередив захисника на дальній стійці та замкнув прострільну передачу Михайліченка – повз ворота! Будучность відповіла у компенсований час кутовим, подачу з якого головою замкнув Дам'яновіч – Шевченко витягнув м'яч з-під лівої стійки. На цьому арбітр Массімо Ірраті відправив команди відпочивати.

Українці в Лізі Європи: фантастично корисний Яремчук, Петров осоромив росіян, Дебелко забив, чемпіон світу не зіграв

Одразу по перерві Бранко Брновіч кинув у бій Зурабіцу та Раічковіча. Важко сказати, наскільки їх вихід вплинув на гру чорногорців, але вони забігали набагато активніше. Вже на 47-й хвилині вони вимагали пенальті, натякаючи на гру Чеберка рукою у власному штрафному, але рефері мовчав. На 49-й трибуни ухнули після кутового, подачу з якого замкнув Болєвіч – над поперечиною. Втім, після цього гострота від господарів пішла на спад, а Зоря провела кілька перспективних позиційних атак. На 50-й луганці могли навіть забити третій гол – Громов увірвався у штрафний та прострілив з лінії воротарського на Будківського, а захисники Будучності при спробі винести м'яч ледь не закотили його у власні ворота.

Коли вже здалося, що Будучность остаточно приборкали, та скоротила відставання у рахунку. На 60-й хвилині чорногорці заробили кутовий, Перовіч на дальній стійці прийняв подачу з нього та прострілив вздовж воріт, а м'яч рикошетом від Чеберка влетів у кут – 2:1. На 62-й же господарі ледь не відігрались: Перовіч отримав передачу, поклав корпус і потужно пробив метрів з 25-ти – м'яч просвистів над поперечиною! Віктор Скрипник одразу зняв з гри Юрченка й випустив на поле свіжого Луньова, що дуже швидко заспокоїло гру.

Шуховцев: Зоря має не помітити Будучность і пройти далі у Лізі Європи

70-ті хвилини пройшли доволі беззубо. Команди втомилися й почали проводити заміни, хтось валявся на газоні, була купа фолів, але з гострих моментів можна згадати хіба що кутовий на 73-й – тоді Хомченовський випередив захисника й замкнув подачу потужним, але неточним ударом з близької дистанції. Загалом же Зоря тримала ініціативу й краще працювала з м'ячем, в той час як у Будучності взагалі нічого контруктивного не було. Зрештою, луганці реалізували свою перевагу в класі на 82-й хвилині: Луньов отримав передачу на правий фланг, обіграв Болєвіча та увійшов на край штрафного, звідки прострілив під удар Арвеладзе – Леван же впевнено пробив у сітку. 1:3.

На останніх хвилинах рахунок міг змінитися в обидві сторони. Спочатку пощастило Зорі: на 87-й після штрафного удару метрів з 20-ти м'яч ледь не зламав поперечку, відскочивши на лінію воріт – повтор показав, що сфера не перетнула стрічку. На 88-же пронесло Будучность, яка пропустила прорив Луньова з правого флангу в карний майданчик з обвідним пострілом у дальній кут – м'яч пролетів у сантиметрах від стійки.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу луганського клубу. Матч-відповідь відбудеться за тиждень у Запоріжжі.

Зоря сильніша за Будучность

Перед матчем у Чорногорії існували деяки побоювання. Як запрацює тактика Віктора Скрипника? Наскільки серйозною є втрата Караваєва? Чи увійде в гру Юрченко? Чи готові луганці у фізичному плані? Словом, це були типові, але серйозні питання для першого матчу в сезоні з новим тренером на містку. Поєдинок у Подгориці показав, що все виглядає доволі непогано.

Загалом Зорі вдалося реалізувати задумане. Підопічні Віктора Скрипника змогли підлаштуватися під його філософію, ставши більше працювати з м'ячем та йти в атаку силами 6-8 футболістів з першим пасом від центрбека (здебільшого – діагоналлю на фланг). Щоправда, це відкривало супернику широкі можливості для контратакувальних дій. Кілька разів футболісти Будочності перехоплювали м'яч і одразу вилітали на задню лінію луганців, однак в останній третині поля чорногорці постійно гальмували – їм дуже сильно бракувало креативу в завершальній фазі.

У діях лідерів Зорі відчувався певний клас. Зокрема, раз за разом вигравалася індивідуальна боротьба, завдяки чому було забито два голи: Будківський встиг відтерти голкіпера від м'яча перед другим, а Кочергін виграв боротьбу перед передачею на Луньова – Максим же до свого асисту ефектно обіграв суперника один-в-один. Те ж саме регулярно виконував технічний Хомченовський, який ще й провів три удари по воротах з меж карного майданчика. Останній факт яскраво демонструє перевагу "мужиків" при роботі в ключових зонах – Зоря легко їх відкривала командними та індивідуальними діями й правильно розвивала моменти.

Будучность нічого не змогла зробити обороні луганців у відкритому футболі, але за ударами команда не поступилася. Останнє не повинно сильно обнадіювати чорногорців, адже з меж карного майданчика вони завдали всього три постріли після стандартів та дальніх подач – всі інше пройшло з дальньої дистанції. Зоря не підпустила суперника близько до своїх воріт, хоча загалом її задня лінія виглядала вразливо як по іменах, так і по грі. Поки що це був дуже неідеальний захист, але Будучность не змогла впоратись і з таким.

Таким чином, Зоря довела свою перевагу в індивідуальному класі, командній взаємодії та досвіді. Це ще не гарантує перемоги в двоматчевому протистоянні, але точно дозволяє сподіватися на неї. Будучность навіть за мірками середняків УПЛ виглядає далеко не найсильнішою командою, тож проходити в наступний раунд луганці просто забов'язані.

Перспективний дебют Віктора Скрипника

Матч у Подгориці головний тренер луганців Віктор Скрипник цілком може занести собі в актив. Все, що він декларував перед стартом сезону – атакувальний футбол, активна робота з м'ячем, розкриття сильних сторін виконавців – в тій чи іншій мірі було продемонстровано на полі у дуже відповідальній грі.

У матчі проти Будучності команда дійсно була заточена на креатив зі швидким просуванням до ключових зон та максимальним залученням футболістів до атаки – часто позаду залишалися лише центрбеки. Закидання на високого Будківського, дриблінг Хомченовського, швидкість Михайліченка та Громова, вміння Юрченка зв'язувати гру та інші фішки лідерів також були залучені до справи, що при Юрію Вернидубі було не так сильно виражено.

Минулорічна Зоря більше була заточена на контрпресинг та швидкі контрвипади, але почасти виглядала схематично. Це дозволяло тренерському штабу ефективніше долати проблему регулярної широкої ротації складу, але не розкривало особливостей деяких футболістів у повній мірі – всі вони виглядали доволі взаємозамінними. Віктор Скрипник же старається нав'язати позиційний футбол, налаштовуючи загальну модель під можливості своїх підопічних. Принаймні, це було помітно по матчу в Подгориці й випливає з досвіду роботи Скрипника в бременських молодіжках. Що з цього вийде, покаже час.

Варто відзначити, що Зоря у Чорногорії проявила вміння контролювати темп і тримати сценарій поєдинку, розумно розподіляючи сили. Тренер же проводив своєчасні та правильні заміни, в той час як жоден зі свіжих гравців Будучності не зміг очевидно посилити її футбол – був лише сплеск активності в перші 15-20 хвилин другого тайму, після яких Віктор Скрипник освіжив склад і добив суперника. Луньов при цьому виконав асист і ледь не забив гол, а Арвеладзе відзначився переможним м'ячем. У всіх інших часових проміжках максимум, який вдався Будучності – це переведення матчу в нервову фазу з купою грубощів та неприємних відскоків. Коли ж потрібно було працювати контруктивно, Зоря показувала свою міць.

Це говорить про розумну роботу Віктора Скрипника, але варто не забувати, що це лише перший і далеко не ідеальний матч. Зокрема, зовсім не спрацювали заготовки на стандарти – вони не тільки завершувались без гостроти біля воріт суперника, а й часто призводили до контратак Будочності. Також було багато необов'язкових фолів біля власного штрафного, але все це справа наживна. У Чорногорії новий наставник Зорі, як мінімум, не розчарував.

Стандарти – головна зброя Будучності

У відкритому футболі з м'ячем внизу чорногорці були декласовані Зорею, однак це ще не привід розпивати шампанське. Будучность при рівності за ударами по воротах набагато якісніше відпрацювала при стандартних положеннях – половина небезпечних моментів біля воріт Шевченка була створена саме після них. Це два класних штрафних удари, замикання подач з кутового у виконанні Дам'яновіча та Болєвіча та гол після корнера на 60-й хвилині, коли луганці залишили вільним на дальній стійці Перовіча.

Крім того, можна згадати удар Бакіча головою на 41-й – так, з мінімального офсайду, але Душан був першим на позиції. Також слід не забувати про постріл Перовіча з дальньої дистанції над поперечиною на 62-й хвилині – не можна давати чорногорцям час на подачі та удари. Вони декілька раз тікали у непогані контратаки через хороші діагоналі та непогано навішували з кутових, а на виїзді вони доведуть кількість цих ТТД до максимуму. Особливо коли матч почне наближуватись до завершення.

Стандарти є головною зброєю Будучності, тож фолити і допускати гру рукою при підкаті перед власним карним майданчиком у Запоріжжі категорично неприпустимо. Також необхідно притримати свої емоції, адже балканці – майстри по провокаціях та виведенню з рівноваги дрібною грубістю. У Подгориці таким чином вони посадили на жовту картку Михайліченка.

Словом, матч-відповідь за тиждень буде далеко не найпростішим. Втім, легкої прогулянки у Лізі Європи ніхто й не обіцяв.

Будучность: експрес-представлення суперника Зорі в Лізі Європи на чолі з тренером, який розгромно програвав Україні