УКР РУС

Борусія Д – Баварія: шедевр Кімміха дарує Мюнхену титул і підписує вирок Фавру, канадський монстр, сумний вечір Холанда

27 травня 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Дортмундська Борусія мінімально поступилася Баварії (0:1) в центральному матчі 28 туру Бундесліги. Детальний огляд поєдинку читайте на "Футбол 24".

Суперники підходили до поєдинку лідерами першості та в чудовій формі – у 2020-му виграли по 9 матчів Бундесліги з 10. Баварія очолювала турнірну таблицю, Борусія відставала на 4 очки. Der Klassiker виглядав ключовою битвою в боротьбі за чемпіонство. Дортмундці не мали права на помилку, а мюнхенці могли фактично забезпечити собі титул.

Борусія Дортмунд – Баварія: онлайн-трансляція головного матчу сезону – як це було

Тренери не здивували стартовими складами. Люсьєн Фавр довірився футболістам у найкращих кондиціях, залишивши Санчо, Вітселя та Джана в запасі. Гансі Флік обмежився однією заміною в порівнянні з попереднім матчем – Гнабрі вийшов з перших хвилин замість Перішіча.

Дортмунд солідно розпочав зустріч. Вже на першій хвилині Боатенг рятував гостей на лінії воріт після слабкого удару Холанда. Потім Брандт перевірив пильність Нойєра – голкіпер був на місці. Дуже інтенсивно працював правий фланг Борусії, де мережива плели Хакімі та Азар. Туди ж приходив Брандт, відкривався під передачі Холанд.

Партнери регулярно доправляли м'яч норвежцю, але він у завершальній стадії не міг якісно розпорядитися снарядом: або не виходило пробити, або блокували суперники. Баварія поступово почала відвойовувати ініціативу, а Борусія перейшла в режим контратак. Одну з таких "запоров" Хуммельс – господарі вибігали 3 в 2, а Матс віддав жахливий пас.

Мюнхен створював напівмоменти, аж поки не підстеріг "джмелів" на грубій помилці. Коман знайшов у штрафному майданчику самотнього Гнабрі, той пробив повз воротаря, однак цього разу м'яч на лінії зупинив Піщек. У середині тайму швидка атака Баварії завершилася потужним ударом Комана в ближній кут – Буркі впорався.

Ініціатива знову повернулася до Борусії, яка добре розтягувала опонента та використовувала простір на флангах. Численні простріли та подачі в карну зону не завершувалися акцентованими ударами – Холанд ніяк не міг впіймати свою гру. В одному з епізодів Ерлінг вибігав на побачення з Нойєром, але фантастичний Девіс його наздогнав і зіграв у відборі.

Перед перервою Баварія взяла м'яч під контроль і закріпилася на чужій половині. Затяжна атака "ротен" дала результат. Йозуа Кімміх елегантно закинув за комірець Буркі у ворота – неймовірна краса. Рівний перший тайм завершився на користь Баварії, хоча обидві команди продемонстрували високий рівень футболу.

Борусія Д – Баварія: мистецький шедевр Кімміха – відео

У перерві Люсьєн Фавр провів подвійну заміну: замість Брандта та Ділейні вийшли Санчо та Джан. Не сказати, що Джейдон дуже вдало увійшов у гру, вимикаючись після втрат. Дауд взяв відповідальність на себе та розрядив здалеку гармату. На жаль, прямо в руки Нойєру. Команди продовжили обмінюватися ініціативою.

Баварія додала: Коман постійно подавав, Горетцка бахнув у дальній кут – Буркі витягнув, а зусилля Гнабрі на підбиранні (обіграв трьох) виявилися марними. Дортмунд відповів шансом Холанда, якого вивели на ударну позицію у штрафному майданчику. Норвежець приклався до м'яча, але сфера рикошетом від Боатенга полетіла повз ціль. Рикошетом від ліктя захисника. Жером впав на газон і не свідомо став рукою на шляху м'яча. Гру навіть не зупинили для детального перегляду VAR (це викликало хвилю обурення в мережі).

Санчо все ж трішки освіжив гру, видавши декілька гострих передач, але господарям бракувало в складі Брандта. Геррейро потужним ударом зі штрафного влучив точно в Нойєра, момент Азара зіпсував офсайд, а з пострілом Дауда знову впорався Ману. На іншому кінці поля Лєвандовскі викрутив м'яч у стійку – Буркі вже був безсилий.

До фінального свистка Борусія так і не зуміла відігратися. Холанд отримав пошкодження та достроково пішов з поля, а його партнери мусили змиритися з поразкою. Баварія перемогла з рахунком 1:0, набрала 64 очки та завершила боротьбу за чемпіонство. Дортмунд – другий, з 7 пунктами відставання за 6 турів до фінішу.

Долю рівного матчу вирішив проблиск геніальності Кімміха

Борусія виглядала добре, Борусія грала на рівних, Борусія не розчарувала. Дортмундці завдали більше ударів (13:11), зокрема з меж штрафного (8:4), не поступилися супернику в гостроті створених моментів (0.65xG проти 0.67xG), навіть м'ячем володіли стільки ж часу. Просто сьогодні серед них не знайшлося генія.

Обидві команди провели чудовий поєдинок, нейтралізовуючи сильні сторони опонента (Баварія пресингом, Борусія компактним середнім блоком). Помилок виникало не так багато, а які були – швидко виправлялися. Для створення гольових нагод потрібно було щось особливе. Кімміх створив найгеніальнішу річ у матчі, а Баварія завдяки цьому перемогла.

А ще Йозуа пробіг найбільшу відстань за один матч Бундесліги в історії Баварії, відколи така статистика ведеться. Також він став лідером команди за перехопленнями (8) та найбільш залученим у гру футболістом Мюнхена (88 передач). Ну і ще один дуже важливий нюанс – Кімміх втримав свою опорну зону, в більшості моментів закривши Брандта та Азара.

Холанд не став месією, ще й травмувався

Норвезький вундеркінд традиційно багато працював без м'яча, відкривався, пропонував себе під передачі. Однак у завершальній стадії виглядав розгубленим – не міг підібрати ногу та підлаштуватися під м'яч. З п'яти ударів Ерла жоден якісним не назвеш, хоча шанси були відмінні. А весь світ захоплюється саме вбивчою реалізацію Холанда. Сьогодні її не було й близько. Забракло досвіду.

Остаточно невдалим вечір зробила травма. Холанд пошкодив праве коліно й пішов з поля накульгуючи. Наразі серйозність травми невідома. Навряд чи там щось страшне, однак участь у недільній грі з Падерборном під питанням. У трансляції важко було помітити епізод, у якому Ерлінг зазнав пошкодження, але натякають на зіткнення з арбітром.

Девіс – монстр. Бути настільки крутим взагалі легально?

У листопаді Альфонсо знищив на своєму фланзі Санчо та Хакімі. Історія повторюється – канадець знову господарював на бровці у Der Klassiker. Дортмунд грав у схемі 3-4-3, яка передбачає зміщення інсайда в центр, високу позицію латераля та підстраховку від крайнього центрбека. Девіс впорався зі всіма. Він був прекрасним – як біля чужих воріт, так і біля власних.

Фонзі сміливо йшов вперед (42 прискорення – найбільше в матчі) і обігрував по 4 суперники. 5 вдалих спроб дриблінгу – вражаючий результат для крайнього захисника. "Опонент думає, що в нього є ще час, але тут "вжух-вжух-вжух" і баварський спринтер легко їх наздогнав", – каже про канадця Томас Мюллєр.

Не обходилося без втрат, але 19-річний канадець легко виправляв помилки, наздоганяючи будь-кого. Девіс розвинув швидкість у 35,3 км/год і відібрав у Холанда побачення з Нойєром. Складається таке враження, що лише юний фулбек знав про кнопку прискорення в цьому матчі.

Девісу сьогодні було важче, ніж у листопаді. Борусія зробила акцент на атаки через його фланг (46%). Господарі стягували суперника на протилежний край, після чого різко переводили на хід Хакімі. Ашраф разом з Азаром, Брандтом і Холандом знову намагалися розіграти козирну карту з перевантаженням цієї зони (і навіть декілька разів вдавалося), але Альфонсо відпрацював на відмінно. І не лише він. Варто визнати, що Алаба, Павар і особливо Боатенг теж були на висоті.

Талант Баварії з табору біженців розриває Бундеслігу, вражає акторською грою та має стосунки з форвардом ПСЖ

Дні Фавра пораховані?

Дортмунд фактично втратив шанси на чемпіонство. Як наслідок – з'явилися нові розмови про відставку Люсьєна Фавра. Kicker повідомляє, що француз незабаром попрощається з Борусією – керівництво втратило віру в нього. Сам фахівець на телебаченні після гри дав дуже неоднозначний коментар, в якому пообіцяв про щось розповісти через декілька тижнів. Все йде до того, що сторони влітку припинять співпрацю, хоча контракт розрахований ще на рік.

Що стосується цікавих ідей на полі – Фавр молодець. Що стосується прогресу молоді – Фавр красунчик. Але Борусії цього мало, Борусії зараз вже потрібен амбітніший, ментально сильніший тренер. Якщо минулий сезон вважався перехідним, то перед початком поточного – керівництво клубу чітко декларувало бажання стати чемпіоном. Це і солідні витрати на ринку, і публічні заяви.

Фавр, своєю чергою, ніколи про титул не заїкався. Натомість неодноразово повторював, що його команді далеко до Баварії (це частково правда, але тренер, можливо, не повинен публічно зневірювати своїх футболістів). Хто замість нього? Головним претендентом називають Еріка Тен Хага з Аякса, якого вирішила не чекати Баварія.

Баварія – чемпіон

Мюнхенці відмовилися від ідеї запросити Тен Хага та довірилися Гансі Фліку. Новий наставник не підвів – він виграв 15 з 18 перших матчів Бундесліги на чолі Баварії. Востаннє таке вдавалося Пепу Гвардіолі. Флік за декілька місяців витягнув "ротен" з болота – очолив команду на 4 місці, а через 18 турів фактично зробив чемпіоном.

У Баварії +7 перед Борусією та +10 перед Лейпцигом. Будьмо відверті – чемпіонська інтрига вмерла. Плекати надії складним календарем рекордмайстера після "класікера" просто смішно.

Фортуна (вдома)
Байєр (виїзд)
Борусія М (вдома)
Вердер (виїзд)
Фрайбург (вдома)
Вольфсбург (виїзд)

Так, попереду дві гри з претендентами на Лігу чемпіонів, дві гри з претендентами на Лігу Європи та дві гри з борцями за виживання. Однак Баварія не розгубить настільки солідний гандикап. У Дортмунда та Лейпцига легкий розклад, де виділяється лише очний матч, але все вирішено. Срібна салатниця увосьме поспіль поїде в Мюнхен.

Футбол – як у Гвардіоли, атмосфера – як у Хайнкеса. Флік зробив Баварію найсильнішою командою Європи