УКР РУС

Бетіс – Реал: перемога мадридського "автобуса" у нелогічному матчі, вирок для Соларі, шикарний Хоакін та проблеми з VAR

14 січня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал Мадрид у матчі 19-го туру іспанської Прімери переграв Бетіс завдяки голам Луки Модріча та Дані Себальйоса.

Чемпіонат Іспанії 2018/2018, 19-й тур

Бетіс – Реал Мадрид – 1:2

Голи: Каналес, 69 (пен) – Модріч, 13, Себальйос, 88

Перший тайм на одному з найбільш гучних стадіонів у Іспанії відзначався великою емоційністю, але реальних гольових моментів було обмаль. Реал досить швидко обжився на полі й високо пресингував, що призвело до голу вже на 13-й хвилині зустрічі: Карвахаль змістився з флангу та пробив з лінії штрафного, його удар заблокували, але тут же Модріч прийняв відскок та пробив точно у дев'ятку – 0:1. Щоправда, у цій атаці була підозра на офсайд, але арбітр Алехандро Ернандес Ернандес, порадившись з відеоасистентом, зарахував цей м'яч.

Бетіс – Реал – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Серйозно малюнок гри після цього не змінився. У Бетіса до 40-х хвилин не було жодного удару чи можливості відзначитись, в той час як Реал вже 9 разів обстріляв ворота Пау Лопеса. Найбільш близькими до наступного голу мадридці були на 29-й та 34-й хвилинах: у першому випадку Пау Лопес витягнув удар Вінісіуса метрів з 10-ти, а в другому Вальверде запоров вихід один на один – точніше, господарів врятував Барраган, який в останній момент встиг повернутись та вибити м'яч у підкаті.

Бетіс хоч і не загострював, однак непогано тримав м'яч і не відсиджувався на своїй половині поля. Найбільш активним у складі севільців був 37-річний Хоакін, який раз за разом проникав між лініями та центрбеками, змушуючи останніх фолити. На 42-й хвилині одне з таких порушень призвело до штрафного метрів з 25-ти, однак Серхіо Каналес закрутив м'яч у метрі від лівої штанги. На 45-й він повторив свою спробу низом і з гри, але й цього разу не влучив у площину, після чого стався неприємний епізод з Карімом Бензема – французький нападник зіткнувся на фланзі з двома захисниками та зламав палець на руці. По перерві його замінили на 21-річного дебютанта Крісто Гонсалеса.

Скаути Реала переглянуть Пйонтека під час зборів Дженоа в Іспанії

Другий тайм шокував мадридських вболівальників практично повною відсутністю атакувальної гри Реала. Бетіс одразу захопив м'яч та почав довгий методичний тиск. Вже на 47-й хвилині Каналес з лівого краю карного майданчика пробив по центру воріт, через три хвилини після прострілу з флангу захисники гостей ледь не зрізали м'яч у власні ворота, а на 60-й Андрес Гуардадо поклав корпус та пробив у дотик метрів з 20-ти – м'яч пройшов поруч зі штангою. На той момент відсоток володіння м'ячем у Бетіса складав 72%! Зрештою, все дійшло до голу, який стане черговим скандалом.

На 67-й хвилині Серхіо Каналес отримав розрізну передачу з глибини, вийшов віч-на-віч з Навасом та пробив його, однак арбітр Алехандро Ернандес Ернандес не поспішав зараховувати забитий м'яч. Голова та половина корпусу хавбека господарів була в офсайді, однак на 69-й, поспілкувавшись з відеоасистентом, він зарахував гол. Після цього у грі Реала нічого не змінилося: команда не провела жодної атаки та жодного удару, Соларі до 82-ї хвилини не робив останньої заміни, а Бетіс поступово виходив вперед по статистичних показниках, в яких гості у першому таймі набили солідну перевагу.

Реал Мадрид замерзає взимку: –7, –16, –5, –4, –16 як крах чемпіонських амбіцій

На 84-й хвилині господарі втратили шанс вирвати перемогу після того, як Тельйо промахнувся з лівого краю штрафного. Реал покарав на 87-й: Каземіро втік через центр, заробив фол в метрах 23-х від воріт, а Себальйос майстерно виконав штрафний – 1:2. Гравці Бетіса були шоковані голом свого колишнього футболіста й не змогли вже прийти до тями. Мадрид святкував дуже важку перемогу.

Таким чином, Реал набрав 33 очки та піднявся на четверте місце в турнірній таблиці, в той час як Бетіс залишився на сьомій сходинці з 26 заліковими балами.

Не шукайте логіки в футболі

Заключний матч 19-го туру іспанської Прімери можна занести у міжнародне бюро мір і ваг як ідеал дурного й нелогічного футбольного поєдинку. "Запалили" у ньому і футболісти, і тренери, і футбольні арбітри – тільки шалені трибуни "Беніто Вільямарін" відпрацювали саме так, як від них і очікувалося. Вболівальники побачили:

– ультразахисну модель Реала у матчі проти середняка, яка все одно не вберегла від голу
– 74% володіння м'ячем у виконанні Бетіса
– виключно оборонні дії Модріча, який забив першим же ударом
– трикратну перевагу господарів за кількістю передач
– два спірних голи
– невелику кількість моментів у Бетіса при його домінуванні та повній відсутності контргри у Реала в другому таймі
– завершення першого тайму по таймеру попри те, що весь компенсований час пішов на допомогу травмованому Бензема.

Ювентус хоче підписати Модріча

Матч, при всіх своїх особливостях (а, можливо, завдяки ним), вийшов дуже динамічним, емоційним і цікавим, але це той випадок, коли логіка просто відійшла у сторону. При статистиці ударів 9:0 на користь Реала на 40-й хвилині мадридці вели мінімально, але у другому таймі несподівано кинули грати. Бетіс же, при загальному тиску, по-великому так і не зміг розкрити масовану оборону, але забив і був близьким до нічиї – якби не шальний постріл Себальйоса. Статистика очікуваних голів для такого напруженого двобою виявилась відверто смішною – 0.68 проти 0.74. Тобто, команди навіть не награли на них, але фінальний рахунок – 1:2. Абсурд.

Два різних мадридських Реали

Сантьяго Соларі зробив висновки після поразки Сосьєдаду, яка стала наслідком слабкого парирування контратак – особливо флангових. Проти Бетіса Кіке Сетьєна він виставив нетипову для Реала схему в три захисники, яка при обороні змінювалася на 5-3-2.

Втім, використання цієї загалом оборонної моделі протягом гри змінювалось. У першому таймі мадридці активно пресингували: тріо центрхавів Модріч-Каземіро-Вальверде знаходилось достатньо високо, накриваючи можливі варіанти передач, а Бензема та Вінісіус попереду тиснули на захисників. Це призводило до того, що Бетіс довше починав атаки й часто змушений був виходити в них або довгими закиданнями, або через індивідуальні дії.

Господарі старалися діяти у агресивній манері, однак подолати пресинг гостей не змогли. Реал регулярно ловив суперника у пастки на флангах, де створював більшість та відбирав м'яч, після чого йшли разючі контратаки. Швидких Карвахаля та Регілона банально не встигали накривати, що разом з високою позицією центрахавів призводило до голу Луки Модріча, виходу Вальверде віч-на-віч та удару Вінісіуса з меж штрафного. В підсумку, за перший тайм "бланкос" при двократному відставанні за простими пасами в останню третину поля зробили вісім ключових передач – в чотири рази більше, ніж Бетіс.

Вінісіус хоче отримати ігровий номер Бейла

По перерві Реал несподівано перестав високо пресингувати й взагалі забув про контратаки. Великою мірою це було пов'язано з втратою Каріма Бензема, який шикарно виглядає у позиційній роботі – 21-річному дебютанту Гонсалесу замінити француза та увійти в настільки складний матч не вдалося. Так чи інакше, попереду "бланкос" не з'являлись, сконцентрувавшись виключно на обороні на власній половині поля.

Бетіс у другому таймі розвинув те, що не докрутив у кінці першого – переміщення у центрі поля. Ло Чельсо, Каналес та Хоакін регулярно навантажували у цю зону, що на фоні непереконливої оборонної роботи хавбеків призводило до обіграшів та штрафних ударів. Так, у Каземіро з дев'яти відборів було лише три вдалих, у Модріча така ж кількість при восьми спробах, а у Вальверде – два з чотирьох. Помилки змушували Реал діяти більш компактно та відкривати фланги, звідки господарі зробили аж 22 кросси – на 18 більше, ніж у першому таймі.

Реал налаштований підписати Маркіньйоса – бразилець є пріоритетом для "вершкових"

До 60-х хвилин оборона Реала ще не втратила стрункість, більш-менш успішно створюючи ізоляції на флангах та намагаючись тримати опіку, однак після голу Каналеса почалася відчайдушна гра на відбій. На щастя для мадридців, "вердібланкос" не вдалося по-великому розламати центр захисту, в якій Рамос, Варан та Начо, при всіх пожежах, не давали головного – можливості для якісного удару. З дев'яти пострілів по воротах Бетіс лише два зробив у площину й стільки ж завдав з меж штрафного.

"Автобус" на "Беніто Вільямарін" встояв і навіть переміг, але навряд чи Соларі може бути задоволений собою. У матчі проти більш майстерної команди "королівський клуб" ковтнув би набагато більше м'ячів, а за відсутність атак у другому таймі має бути просто соромно – в Реалі так не грають. Втім, якість пресингу в першому таймі натякає на те, що з даною схемою за певних умов можна працювати.

Хоакін – просто монстр

Капітан Бетіса Санчес Хоакін – не просто гарний футболіст, а справжня легенда. Вихованець "бетікос" сумарно віддав клубу 15 років своєї кар'єри, а мрією хавбека є президентське крісло у ньому. Поки що ж він тішить вболівальників фантастичною формою: у поточному сезоні Хоакін забивав Барселоні на Камп Ноу, відзначився у севільському дербі, а з Реалом видав просто фантастичний індивідуальний перфоменс.

Барселона – Бетіс – 3:4 – відео голів та огляд матчу

37-річний Хоакін сім разів йшов у обіграш один в один – і сім разів він був успішним! Усі мадридські футболісти за 90 хвилин зробили стільки ж, а у Бетісі за цим показником до нього наблизився лише шикарний Ло Чельсо. Втім, корисність Хоакіна проявлялася не стільки у дриблінгу, скільки в розумному переміщенні, яке розбивало оборону суперника. Він прекрасно помічав вільні зони, вчасно у них відкривався та змушував захисників висмикуватись з ліній, дозволяючи партнерам долати пресинг "бланкос".

На рахунку Хоакіна 2 ключові передачі, а з 57 його пасів 34 йшли в останню третину поля – це найвище співвідношення у Бетісі. Не дивно, що за матч він отримав одну з найвищих оцінок на Whoscored (7.7). З такою формою 37-річний гравець нескоро стане президентом свого улюбленого клубу, адже вболівальники та керівництво вимагатимуть від нього виходу на поле.

Черговий судівський скандал

Арбітр Алехандро Ернандес Ернандес з перших хвилин прийнявся роздавати жовті картки та спілкуватися з авторитетним відеоасистентом – Альберто Ундіано Мальєнко. У першому таймі він навіть врятував Реал від пенальті за гру рукою, розцінивши її як ненавмисну, але з голом Модріча порадився з VAR, маючи підозру на офсайд. На 45+2-й хвилині стало зрозуміло, що буде цікаво, адже Ернандес Ернандес дав свисток на перерву по завершенні компенсованого часу, хоча увесь цей короткий період не грали у футбол.

Реал воює з VAR – Перес бачить змову: закуліси першого великого суддівського скандалу року

Зрештою, скандал стався. На 67-й хвилині Серхіо Каналес отримав розрізну передачу та реалізував вихід один на один. Арбітр почав спілкуватися з VAR, а повтори показували суперечливе положення Серхіо – голова та півкорпусу залізли у офсайд на 10 сантиметрів. Все йшло до скасування голу, але через дві хвилини Ернандес Ернандес несподівано зарахував його.

Реал у Ла Лізі вже другий матч поспіль страждає від арбітрів, але якщо у грі проти Сосьєдада рефері не використував VAR при ситуаціях, коли треба було давати пенальті, то з Бетісом його використали неправильно. Схоже, стара пісенька про те, що Флорентіно Перес купив усіх суддів, більше неактуальна.

Сантьяго Соларі розчарував

Важко в це повірити, але аргентинський наставник мадридського Реала провів уже 17 матчів на чолі свого клубу, зазнавши трьох поразок та розписавши одну нічию. По цифрах виходить непогано, але якісні показники жахливі: під його керівництвом "бланкос" досі не можуть увірватися в трійку Ла Ліги, зазнали домашнього розгрому від ЦСКА та виїзного від Ейбара, а у першому матчі 2019 року на Бернабеу ще й згоріли Сосьєдаду з рахунком 0:2.

Реал сухий – такого не було 25 років: Мадрид сумує за Роналду, а Соларі все більше нагадує Лопетегі

У поєдинку проти Бетіса Сантьяго Соларі проявив вміння готуватися до суперника та робити нестандартні ходи, однак жахливо проявив себе у керуванні грою. Перший тайм на "Беніто Вільямарін" був повністю за Реалом та його новою схемою, але у другому господарі перехопили ініціативу, ефективно долаючи пресинг та користуючись відсутністю атаки у мадридців. Реагувати на цю картину потрібно було вже на 60-х хвилинах, але першу тактичну заміну Соларі зробив аж на 74-й, коли рахунок став 1:1.

Вихід Себальйоса нічого не змінив, адже попереду все одно не було адресатів – команда продовжувала оборонятися всіма силами, хоча на лавці були швидкі Марсело та Іско. Останні вміють швидко просувати м'яч, однак замість них на вирішальні 10 хвилин вийшов 19-річний Браїм Діас.

Соларі пощастило з голом Дані Себальйоса зі штрафного, однак нинішній стан справ "меренге" не залишає шансів для тривалої співпраці з аргентинцем. Звісно, для Сантьяго це дебютні поєдинки в тренерській кар'єрі на найвищому рівні, але Реал – не той клуб, який дає час. Соларі за 17 матчів не навчився керувати грою проти середняка, а команда не зробила якісного прогресу у футболі та результатах. Якщо й був примарний шанс на те, що даний тренер залишиться у клубі надовго, то він сьогодні, здається, остаточно розтанув.