УКР РУС

Бельгія вилетіла з ЧС-2022 після свого найкращого матчу – 3 промахи Лукаку в порожні ворота вивели далі Хорватію

1 грудня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Хорватія і Бельгія розійшлися вогняним миром (0:0) у 3 турі Чемпіонату світу 2022. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Хорвати, чинні фіналісти Мундіалю, очолювали групу F, але цілком могли опуститися на 3 місце за умови поразки. Бронзовим призерам ЧС-2018 потрібно було виключно перемагати, щоб піднятися у зону виходу до плей-офф. Матч, як і онлайн-трансляція Хорватія – Бельгія на "Футбол 24", стартував о 17:00. Не минуло й 10 секунд, як Модріч вивів Перішіча у штрафний на ударну позицію. Іван дуже засмутився промаху, але нові хвилі атак накочуються все тим же лівим флангом. За перші 2 хвилини бельгійці дозволили "полум'яним" надто багато в межах свого штрафного, і тільки рішення на стадії завершення підвели команду Даліча. Однак після того вже "червоні дияволи" почали сипати класними моментами.

Марокко дотиснуло Канаду і вийшло в 1/8 ЧС-2022 – "атлаські леви" вперше за 36 років пробились у плей-офф Мундіалю

Карраско загубив дві нагоди поспіль, дозволивши себе заблокувати, а потім ледь не привіз пенальті. Бригада Ентоні Тейлора знайшла мікроскопічний офсайд, міряючи міліметри за рівнем плеча хорватського футболіста. Де Брюйне після стандарту Хорватії розігнав контру, але Мертенс обвів і Ліваковіча, і ворота. Той же Дріс не забив з кількох метрів. Загалом за перший тайм приблизну рівна кількість ударів (6:5), проте без влучань у площину воріт. Цікаво, що моменти Бельгії оцінили значно вище: 0,36:0,98 за очікуваними голами. Наприкінці першої половини Перішіч і Лівая отримали добротні позиції для удару, а відразу по перерві пішла дуель пострілів. Лукаку замінив Мертенса і міг забити з першої ж спроби.

Куртуа видав подвійний сейв після того, як Брозовіча і Модріча легко пустили у штрафний. Лукаку поцілив у стійку, добиваючи на майже порожні ворота після проходу Карраско, якому Де Брюйне створив нагоду розрізним пасом. Ловрен зняв снаряд з рук свого голкіпера, однак Лукаку знову дивом не забив у порожні. Після удару Меньє Ромелу підставляв ногу в 5 метрах від гола – повз касу. Модріч теж загубив майже ідеальний шанс. Торган Азар пройшов праворуч і м'яко накинув на дальню стійку. Ліваковіч помилився на виході, але Лукаку грудьми скинув круглого а-ля захисник замість того, щоб розстріляти. Третій промах Ромелу перед порожніми воротами, це фантастика!

ЧС-2022: Франція та Аргентина отримали суперників у 1/8 фіналу

А вже в компенсований час Йошко Гвардіол вибив з-під ніг 29-річного форварда Інтера, коли той уже готувався змарнувати 5 супермомент (його індивідуальний xG виніс від 1,67 до 2 – це більш ніж на 1 очікуваний гол більше, ніж у всієї команди суперника). Неймовірний відскок Хорватії, яка посіла 2 місце з 5 очками, мінімально випередивши Бельгію, що пропустила тільки 2 м'ячі в одній грі, але й забила лише раз. Марокко створює головну сенсацію групи, фінішуючи на 1 місці та набираючи 7 пунктів.

Мессі жорстко провчив Лєвандовскі на ЧС-2022 – відео конфлітку, який розсекретили ЗМІ

Битва медалістів попереднього Мундіалю вдалася на славу. Хорватське старе покоління зірок виявилося фартовішим, але воно і заслужило посмішку фортуни якістю гри у двох турах. Бельгійці ніби відпочили з Марокко, а може, це команда Даліча занадто вклалася, аби жорстко поставити провокаційного тренера Канади на місце. Кевін Де Брюйне був королем створених моментів (3, що дало 0,54 очікуваного асисту), а скільки ж атак хавбек Манчестер Сіті розігнав ще на підготовчих стадіях! КДБ видав найвищу серед усіх гравців на полі гостроту передач, які наближали гол (0,45 xThreat). Дуже непогано виглядали фулбеки на лівому фланзі Хорватії (правому – суперника). Ми нарешті побачили того гостроатакувального Борну Сосу, який розриває Бундеслігу.

Тома Меньє зі свого боку створював чимало гостроти у штрафному "шашкових". Лука Модріч цього разу намагався взяти своє ударами. Людина в масці, центрбек РБ Лейпциг Йошко Гвардіол встигав не лише підчищати біля своїх воріт (неймовірні 9 виносів у критичних ситуаціях!), а й створив розкішний момент Ковачічу. Куртуа знову був одним із найкращих, виручивши після 4 пристойних ударів. Гострі виходи на заміну показали, що ця Бельгія на прощальному турнірі Роберто Мартінеса, який пішов у відставку одразу після матчу, явно не використала свій потенціал. Без Едена Азара в основі ми побачили звичну динаміку та видовищні атаки. Торган Азар, Доку та той же Лукаку дуже продуктивно підсилили гру з лавки. Ось тільки все це було вже запізно.

Десятки врятованих біженців, тату Тризуба і Save Ukraine на ЧС-2022 – сміливий герой Мундіалю рік присвятив Україні