УКР РУС

Барселона перемогла Вільяреал: відсутність прогресу "блаугранас", магічність Фаті та тривожна травматичність Мессі

25 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У домашньому поєдинку 5-го туру Ла Ліги проти Вільяреала "блаугранас" оформили перемогу завдяки голам Антуна Грізманна та Артура.

Барселона після болючої поразки від Гранади жадала реабілітації, тому на поєдинок з Вільяреалом у старті вийшов Мессі. Крім того, Ернесто Вальверде всадив на лавку Де Йонга та Ракітіча, замість яких на полі з'явилися Артур та Роберто. Семеду ж перевели на правий фланг. Вільяреал своїм складом не вразив, випустивши найсильніших виконавців, доступних тренерському штабу.

Барселона одразу захопила ініціативу та контроль над м'ячем, що вилилось у низку кутових. Після одного з них, в атаці другим темпом на 2-й хвилині, Мессі отримав закидушку на лівий край штрафного й пробив з гострого кута, поціливши у сітку – щоправда, лише із зовнішнього боку. Корнер на 5-й хвилині був вже гольовим: Лео виконав подачу на ближюню стійку, а Грізманн, відірвавшись від Пеньї, головою переправив м'яч у ворота – "круглий" зрикошетив від поперечки й влетів за комірець Асенхо. Вільяреал відповів атакою, яку ударом із середньої дистанції завершив Чуквуезе, але його накрили.

Мессі розчулив усіх словами про своїх синів на церемонії FIFA The Best-2019 – зворушлива промова аргентинця

Барселона продовжувала контролювати хід поєдинку, не зустрічаючи ніякого спротиву з боку суперника. Кілька підходів до штрафного "жовтої субмарини" гостям вдалося відбити, але на 15-й хвилині у їхні ворота прилетів шедевральний постріл Артура метрів з 30-ти у ліву дев'ятку – 2:0. За сім хвилин по цьому Вільяреал міг отримати і третій гол, але красиву комбінацію господарів з виходом Грізманна віч-на-віч зірвав Асенхо, який випередив нападника й першим заволодів сферою. Левантійцям до кінця першої третини матчу вдалося огризнутися лише дальнім, сильним, однак неточним ударом Онтівероса.

На цьому перший тайм, великою мірою, завершився. Єдиними цікавими подіями в останні 15 хвилин стали підозри щодо травми травму Мессі, який на деякий час вийшов за межі поля з лікарями. Ні Барселона, ні Вільяреал не загострювали, тому гол Касорли на на 44-й хвилині відверто здивував. Вийшло дуже красиво: Санті увірвався у "зону 14" і потужним пострілом метрів з 30-ти пробив під саму поперечину – 2:1! Тер Штеген міг би й витягнути м'яч, але якимось дивом пролетів повз нього.

Мессі ризикує не виграти Золотий м'яч 2019 – дата вручення, ставки букмекерів та шанс на великий сюрприз

На другий тайм Мессі так і не вийшов. Замість нього з'явився Дембеле, однак матч продовжив проходити у рівній боротьбі. В перші 15 хвилин Вільяреал виглядав навіть гострішим: так, на 48-й тер Штегену довелося рятувати після удару Касорли в дотик з меж штрафного, а Чувкуезе на 54-й змістився з правого флангу на лінію карного майданчика й пробив з лівої – втім, м'яч зрізався з його ноги. У Барселони можна згадати хіба що вихід Суареса віч-на-віч, в якому Асенхо вийшов переможцем, а лайнсмен ще й помітив метровий офсайд. Ну, і слабенький удар Луїса низом після прострілу Дембеле, коли м'яч покотився в руки гокліперу. Все.

В середині другого тайму майже нічого не відбувалося, хоча Ернесто Вальверде кинув у бій Де Йонга. Нічого цікавішого за простріл Фірпо на нього без замикання на 72-й хвилині за участі нідерландця й не відбулося, а от заміна Вільяреала могла спрацювати на 69-й – Мой Гомес прорвався на лінію штрафного й потужно пробив у дальній кут, однак тер Штеген спіймав м'яч. От, в принципі, і все. До завершального періоду поєдинку на полі майже нічого не відбувалося.

Вальверде може піти з Барселони – є одна умова

Матч став веселішим з виходом Фаті, який на 78-й хвилині змінив інертного Суареса. Вже за хвилину новоспечений іспанець прорвався до зони перед карним майданчиком, обігрався з Грізманном і пробив метрів з 10-ти повз праву дев'ятку – щоправда, там був офсайд. За хвилину по цьому Ансу вистрілив з лінії штрафного, однак м'яч розминувся з каркасом воріт на лічені сантиметри. Зрештою, на 83-й хвилині Фаті міг стати героєм матчу, увірвавшись на лівий край штрафного, хитнувши Пенью і впавши після контакту з ним – арбітр спочатку призначив пенальті, однак швидко скасував рішення. Дійсно, 16-річний нападник "малював".

На 89-й же Ансумане міг принести Барсі третій гол, заробивши стандарт в метрах 20-ти від воріт Вільяреала. Піке взявся виконувати удар, однак Асенхо у неймовірному стрибку витягнув м'яч з-під поперечини! Вже на останніх секундах з меж карного майданчика вистрілив Грізманн, але круглий пролетів над воротами. Зрештою, фінальний свисток зафіксував важку перемогу Барселони.

Мессі оцінив перспективи Фаті в Барселоні

Таким чином, "блаугранас" набрали 10 очок і піднялися на четверту позицію в турнірній таблиці. Вільяреал, маючи у активі лише 8 залікових балів, залишився на восьмій сходинці.

Барселона не стала кращою

Після поразки у минулому турі, коли Гранада абсолютно по ділу відвозила Барселону й забила два голи, каталонська публіка вимагала крові. В першу чергу, це виражалося у бажанні звільнити Ернесто Вальверде, але за неможливістю виконання цієї вимоги прямо зараз "кулес" очікували на переконливий домашній розгром Вільяреала. Футболісти, схоже, також налаштувалися на побиття, однак запалу "блаугранас" вистачило на 15-30 хвилин.

Загалом, матч виглядав дуже дивно. Барселона домінувала в першій третині зустрічі, але забила два випадкових голи – їх сумарний xG становить 0,35. Грізманну пощастило влучити у шпарину з гострого кута (ще й з рикошетом від поперечини), а удар Артура за 30 метрів стався через появу величезної зони в центрі – у топ-матчах такої не дадуть. Після цього "блаугранас" зупинилися, несподівано швидко втратили Мессі й перестали загострювати аж до самого виходу Фаті, але й Вільяреал здивував. Не створивши жодного нормального моменту й забивши диво-гол з нічого у першому таймі, гості провели вкрай переконливий другий – і програли.

Барселона повинна була доводити випадковість провальних результатів на старті чемпіонату, влаштувавши "жовтій субмарині" справжнє бомбардування – і що отримали її фанати? Абсолютно рівний поєдинок, в якому черговому середнячку дали освоїтись і продемонструвати свій футбол. Вільяреал навіть перестріляв Барселону за кількістю ударів (8:11), а сумарний xG зустрічі виглядає просто ганебно (0,64 проти 0,55). При цьому господарі вкрай слабко виглядали при пресингу: показник PPDA у команди Вальверде, по-перше, занадто високий (13,73, дуже пасивний тиск), а по-друге – лише на дещицю вищий від показника Вільяреала (12,89). І це у поєдинку, в якому каталонці мали знищити суперника!

Цей матч як за сюжетом, так і за статистикою не продемонстрував жодного покращення у грі Барселони. Підопічні Ернесто Вальверде все так же дозволяють середнякам демонструвати свій футбол і все так же нестабільно тиснуть на суперника – за відрізками потужного футболу наступають довгі непереконливі паузи. У матчі з Вільяреалом вона розтягнулася приблизно на годину, хоча це далеко не найважчий суперник Ла Ліги на старті сезону. Криза продовжується.

Фаті продовжує запалювати

Всього за кілька виходів на поле Фаті встиг стати людиною, на яку в Барселоні якщо не моляться, то точно чекають як на спасіння від смутку. В жодному з попередніх поєдинків вихованець Ла Массії не розчарував: Осасуні він забив через 6 хвилин по заміні, з Валенсією у нього 1+1 за системою гол+пас вже до сьомої, а у Гранаді він розворушив гру каталонців і завдав першого удару в площину (який порахували, як простріл).

Дуже швидкий, різкий і з потужною правою, новоспечений іспанець діє сміливо й агресивно, чим відрізняється від забронзовілих лідерів Барси. У матчі з Вільяреалом на фоні провальних дій Суареса це було особливо помітно – Луїс мав один слабенький удар, а Фаті всього за 12 хвилин двічі пробив повз праву стійку, майже намалював пенальті (формальний привід поставити його був) і заробив штрафний, з якого міг відзначитись Піке. Неймовірна ефективність.

Звісно, попереду у Фаті дуже багато матчів, але зараз можна обережно говорити про те, що це найкращий футболіст у складі Барселони на старті сезону. Принаймні, йому вдається подарувати вболівальникам відчуття магії, про яку "кулес" поступово забувають.

Травматичність Мессі лякає

Неймовірно, але Ліонель досі не зіграв жодного повного матчу за Барселону в новому сезоні. Легендарний аргентинець пропустив турне "блаугранас" по США та перші чотири тури Ла Ліги, вийшов на 30 хвилин у ЛЧ і на тайм у Гранаді – все через травму ікроножного м'яза правої ноги. У матчі з Вільяреалом Мессі вперше з'явився у основі й встиг оформити асист з кутового, але вже на 30-й хвилині присів за межами поля з лікарями. У перерві його змінив Дембеле.

Особливо насторожує той факт, що це точно не рецедив – Лео забив м'яз лівого стегна. Це не такі страшно, адже рецедиви завжди більш неприємні, а з травми стегна капітан Барселони завжди заліковував швидко, однак на душі все одно тривожно. Ліонелю вже 32 роки, а це вже болісно б'є по швидкісних показникам; що буде після простоїв у лазареті, які стають все довшими – питання. Вже зараз помітно, що Мессі слабко впливає на гру, а суто візуально здається, що він навіть погладшав. Цікаво, що його друг Суарес страждає від тих же проблем – поважний вік, травматичність і пасивність на старті чемпіонату.

Залишається сподіватися, що весь цей кошмар дуже скоро завершиться, і Мессі знову поведе Барселону до нових тріумфів. Зрештою, у Лео були пошкодження і погірше.

Вальверде вбиває Барселону – це гірше, ніж американські гірки, де значно більше шансів вижити