УКР РУС

Барселона вийшла у фінал Кубка, розгромивши Севілью: Куман робить каталонців сильнішими, Мессі на коні, а Кунде – топ

4 березня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У драматичному матчі-відповіді півфіналу Кубка Іспанії "блаугранас" були за кілька секунд від вильоту, але у підсумку Барселона влаштувала Севільї драматичний розгром з проходом у фінал.

Барселона в першому матчі 1/2 фіналу Кубка Іспанії безславно програла Севільї з рахунком 0:2, тож у матчі-відповіді необхідно було забивати тричі – і при цьому не пропускати від андалусійців. Місяць тому таке завдання виглядало для каталонців занадто важким, але в останніх матчах "блаугранас" демонстрували дуже потужний футбол. Зокрема, в крайньому турі Ла Ліги вони перейшли на схему в три захисники й винесли Севілью з рахунком 2:0.

Мессі опинився другим у списку дриблерів топ-5 ліг цього сезону – лідером став списаний Барселоною вінгер

На кубкову зустріч Рональд Куман виставив основний склад, залишивши на банці Грізманна й знову зігравши за схемою 3-5-2. На вістрі атаки розташувалися Дембеле й Мессі. Хулен Лопетегі, своєю чергою, вдався до ротації, відправивши на банку Ракітіча, Буну, Гомеса та Наваса – крім того, в запасі опинився Окампос, який тільки-но відновився від травми.

Одразу зі стартовим свистком Барселона понеслася вперед. Вже на 6-й хвилині Дембеле отримав розрізну передачу від Педрі й пробив з лінії штрафного над поперечкою, а на 10-й де Йонг скинув м'яч з меж карного майданчика під удар Бускетсу – Серхіо пробив в руки Вацліку. Ще за хвилину чеський голкіпер витягнув постріл Дембеле під поперечку, а потім він ще й врятував при розіграші кутового каталонців – Мессі закинув м'яч на лінію воротарського, а Лангле замикав у дотик.

Зрештою, оборона гостей тріснула на 13-й хвилині. Мессі знайшов на лівому куті штрафного Дембеле, а той розкрутився навколо захисників, відійшов у глибину й метрів з 22-х несподівано зарядив у ближню дев'ятку – без шансів для голкіпера. 1:0! Залишалося забити ще один гол, щоб зрівняти загальний рахунок у протистоянні.

Барселона продовжувала домінувати в середині першого тайму, однак не так агресивно, як на старті. Севільї навіть дозволили провести кілька контратак, одну з яких Відаль завершив ударом з-за меж штрафного – м'яч рикошетом від захисника полетів у дальній кут, але тер Штеген спокійно спіймав його. Це була остання гольова нагода андалусійців у період до перерви.

Барселона – Севілья – 3:0 – відео голів та огляд матчу

Барселона ж почала насідати на 30-х хвилинах. Так, на 31-й Альба зіграв у стінку з Мессі й прострілив вздовж воротарського на де Йонга, але Френкі не встиг до м'яча! Після розіграшу кутового на 32-й Педрі стріляв з лінії півкола – повз правий кут! Ще за хвилину Мессі обігрався з Педрі на лівому краю штрафного й пробив з гострого кута – м'яч рикошетом від захисника перелетів Вацліка, але Акунья виніс його зі стрічки воріт! Крім того, на 37-й віч-на-віч вилітав де Йонг, однак реалізувати момент не вдалося через офсайд.

Після цього Барселона знову збавила в активності. Цікавих епізодів в завершальній частині першого тайму команди так і не створили, та і темп гри різко впав. Зрештою, свисток головного арбітра відправив команди відпочивати за рахунку 1:0.

На старті другого тайму очікувався новий відрізок агресії у виконанні каталонців, однак нічого подібного не сталося. В перші 20 хвилин на полі тривала понура позиційна боротьба у повільному темпі, а жодного моменту команди не створили. Матч став відверто нудним.

Зрозумівши, що Барселона збавила оберти, обидва тренери почали проводити заміни. Хулен Лопетегі на 54-й хвилині зняв Люка де Йонга та Відаля заради Наваса й Ракітіча, а на 62-й він освіжий лівий фланг – замість Торреса вийшов Окампос. Рональд Куман, своєю чергою, замінив Деста на Грізманна.

В середині другого тайму Барса володіла ініціативою й впевнено розкатувала м'яч на чужій третині поля, але всі шляхи у штрафний були перекриті. Каталонці багато комбінували без останнього пасу, а Севілья впевнено тримала оборону. Загалом, на полі було все так же нудно, але саме в цей період матч міг перегорнутись на користь кожної із команд. Спочатку шанс отримали "блаугранас: на 68-й хвилині Дембеле подав з правого флангу на дальній кут карного майданчика, а Жорді Альба пробив з льоту – поперечина врятувала Севілью!

Андалусійці відповіли на 72-й контратакою через правий фланг. В її завершенні пішла поперечна передача на межу штрафного Барселони – туди увірвався Окампос, який у дотик прокинув м'яч повз Мінгесу. Оскар же поставив блок Лукасу, та ще й зачепив ногу. Пенальті! Окампос сам же пішов виконувати вирок, але пробив невдало – тер Штеген намертво спіймав сферу! Після цього пішли заміни: Хулен Лопетегі випустив Папу Гомеса, а Рональд Куман випустив резервістів – Морібу й Фірпо.

Вони не зробили погоди в ендшпілі зустрічі, однак Барселона мала шанси перевести гру в овертайм. Так, на 85-й хвилині Дембеле змістився на лінію карного майданчика й пробив над поперечкою, а на 87-й Мессі стріляв метрів з 12-ти – він влучив у Окампоса й почав вимагати пенальті за гру рукою. Рефері ніякої руки не побачили. Рональд Куман на 89-й провів останні відчайдушні заміни, кинувши у бій Трінкау та Брейтвейта, і вся команда почала фінальний штурм.

Севілья відбивалася досить впевнено, але на 90+2-й хвилині все зламалося. Спочатку на лінії штрафного грубо зіграв Фернандо, який зрізав Трінкау. Штрафний каталонцям нічого не дав, але після нього стався кутовий. Він теж не допоміг, але м'яч після виносу від Дієго Карлоса зависнув у повітрі й впав на ногу Грізманна. Антуан виконав подачу з лівого флангу, а Піке увірвався на лінію воротарського й замкнув головою в дальній кут – 2:0! І 2:2 у загальному рахунку.

Каталонці святкували цю ремонтаду не менш емоційно, ніж 6:1 з ПСЖ, але тішитись було зарано. Свисток арбітра одразу після голу відправив команди в овертайм.

Барселона продовжувала святкувати гол навіть перед свистком про початок додаткового часу, а одразу з відновленням гри полетіла добивати Севілью. Так, на 92-й хвилині небезпечну подачу виконав Мессі (повз дальню стійку), а на 94-й Фірпо пробив з дистанції в ближній кут – Вацлік впорався. Ще за хвилину стартова агресія "блаугранас" таки принесла успіх: Альба відкрився лівим флангом і подав у штрафний, а Брейтвейт ударом головою прошив Вацліка – 3:0! Барса у загальному рахунку вирвалася уперед.

Тепер вже Севілья пішла уперед, ледь не відігравшись. Допомогти у цій справі міг Грізманн: на 98-й хвилині Окампос увійшов на лівий край карного майданчика та віддав пас Рекіку, а його простріл Грізманн зрізав у власні ворота – тер Штеген врятував! Ще за три хвилини андалусійці претендували на пенальті за гру Лангле рукою, але VAR так її і не знайшов. Між цими моментами Мессі міг закрити всі питання у матчі, але після феєричного вривання з обіграшем всієї оборони Лео пробив у Кунде, а дальній постріл на 100-й витягнув Вацлік. Зрештою, на паузу між овертаймами команди пішли за рахунку 3:2.

Схоже, команди перегоріли в перші 15 хвилин, адже в другому екстра-таймі таких пристрастей і моментів вже не виникало. Довгий час жодної гостроти взагалі не було, і лише перед фінальним свистком рахунок міг змінитись. Так, удари Трінкау та Брейтвейта з мінімальних дистанцій блокував Кунде, а сам Жюль на 119-й пробивав з-за меж штрафного – точно в руки тер Штегену. Голів так і не забили.

Фінальний свисток зафіксував драматичну перемогу Барселони. Таким чином, "синьо-гранатові" стали фіналістами Кубка Короля!

Куман робить Барселону сильнішою

Рональду Куману від "кулес" дісталося набагато більше, ніж він того заслуговує. Вже при його підписанні легенду кройфівської Барси почали називати "фізруком", хоча саме Куман зробив збірну Нідерландів крутою і саме Куман робив із саутгемптонських ноунеймів зірок АПЛ. Зрештою, саме він при повному колапсі клубного керівництва Барселони, кадровому дисбалансі та епідемії травм зумів підняти Барселону з 13 позиції у статус претендента на золото. І все одно – після першої ж поразки саме Рональда зроблять цапом-відбувайлом.

Між тим, останні два матчі проти Севільї в повній мірі розкрили спроможність Кумана робити цю Барселону сильнішою. Андалусійців розірвали без спротиву в чемпіонаті й з певними нюансами розгромили в Кубку – у матчі-відповіді півфіналу каталонці провели 22 удари (15 з меж штрафного, 8 в площину + поперечка), провели 926 передач (827 точних) і 23 обіграші на дриблінгу (з 26-ти спроб). Понад 70% даних цифр були набиті ще в основний час.

Було багато комбінацій і була хороша взаємодія між "блаугранас" – так, одразу шість футболістів Барси зробили більше двох передач під удар партнеру. Ну, і голи виявились класними. Такі, які й очікуєш від суперзірок Барселони. Зрештою, важко не погодитись з твердженням, що настільки агресивних "блаугранас" протягом сезону ми ще не бачили.

Звісно, Севілья створила проблеми й могла закрити гру на 73-й хвилині з пенальті. Барселона в принципі дисбалансна за всіма аспектами, але команді у важкому матчі вдалося перехопити ініціативу й дотиснути сильного суперника в ендшпілі зустрічі. Це – ознака топ-класу. Крім того, це ознака прогресу – рік тому Барселона навряд чи б пройшла настільки потужну Севілью. В чому ж заслуга Кумана?

По-перше, він перебуває у постійному творчому пошуку. Голландець починав сезон у 4-2-3-1 з Мессі у відтяжці, допоки не розібрався з нюансами гри опорників та проблемами Мессі. Зі збільшенням кількості травм та падінням вниз по таблиці Рональд перейшов на нетипову для філософії Барси схему 3-5-2, а "родзинкою" він зробив забігання центральних хавбеків в штрафний.

З відновленням Дембеле команда повернулася до 4-3-3 й видала вражаючу серію перемог на початку року, а після низки невдач каталонці знову перейшли на схему 3-5-2 – Дембеле у ній звільнили від оборонної роботи. Це рішення знову принесло покращення у футболі та результатах!

По-друге, Куман витискає максимум із наявних ресурсів та умов. Навіть Мессі в останніх матчах несподівано став багато пресингувати – із Севільєю на Камп Ноу в його активі два відбирання й купа моментів, де Ліонель старався допрацювати без м'яча. Це приносило користь не на кожній хвилині, і взагалі є питання щодо правильності його рухів при тиску, але прогрес помітний. Рональд хоч трішки достукався до Ліонеля.

Педрі ж саме при Кумані став футболістом, якого називають новим Іньєстою. І це явно не піар-хід а-ля Пуч, а реальне визнання тактичних аналітиків – Педрі прекрасно рухається між лініями, відчуває простір і ледь не кожним рухом намагається загострити.

Саме Педрі розрізав оборону пасом на вихід Дембеле віч-на-віч в останніх двох поєдинках із Севільєю, а конкретно на Камп Ноу він віддав три передачі під удар. Аналогічні речі можна сказати і про де Йонга – Куман знайшов йому оптимальну позицію на полі, а також вигадав йому роль резервного центрбека. Френкі у ній виглядає доволі впевнено.

Вже починає обживатися Трінкау, підтягується до основи Морібо, став незамінним молодий Мінгеса. Навіть Грізманн почав "тащити". Рональд Куман не скаржиться на відсутність трансферів, а витискає максимум із наявних ресурів – і витискає не фізично, а ідейно й тактично. При ньому футболісти розвиваються.

Барселона при Рональді може додавати, дотискати, феєрити й знаходити зірок у клубній структурі. При цьому нинішні "блаугранас", при всіх своїх проблемах, перемагають і ганьбляться як команда, а не як набір зброєносців Мессі. Каталонці з Куманом знаходять в собі нові грані й видають потужні перформанси, в той час як при Ернесто Вальверде та Кіке Сетьєні намітилася стагнація зі швидкою деградацією.

Прикро, що всі зусилля Рональда не відзначають ні "кулес", ні кандидати в президенти. Для них Куман залишається тимчасовою фігурою. Це – несправедливо. Нідерландець старається до крові з носу, виводить команду в фінал Кубка й робить Барселону сильною в значній кількості матчів, але в нинішніх умовах його ідеї можуть дати лише короткотривалий ефект на внутрішній арені. Для чогось більшого потрібно адекватне керівництво.

Мессі знову на коні, але є і мінуси

Севілья – улюблена жертва Мессі. В його активі 38 голів та 19 асистів у 43-х поєдинках проти "рохібланкос". Нікому він не забивав частіше і ні від кого Севілья не пропускала стільки м'ячів. У кубковому поєдинку Ліонель обійшовся без голу, однак його вплив на гру знову був колосальним.

В активі Лео – 144 дотики до м'яча, 11 успішних обіграшів на дриблінгу (з 11-ти спроб), 7 ударів по воротах, 3 передачі під удар і 6 зароблених на собі фолів. Також аргентинець провів 19 переможних єдиноборств, в той час як жоден інший гравець не провів більше 15-ти загалом.

Словом, Мессі провів черговий топ-матч, розірвавши Севілью. Втім, у порівнянні з попередніми поєдинками перформанс Ліонеля не був аж настільки визначним. Так, у капітана практично не було епізодів із передгольовими пасами, у комбінаціях перед штрафним він також був непомітним, а крім того Лео неймовірно сильно загравався.

Особливо це було помітно в епізоді з вибитим м'ячем зі стрічки воріт та в моменті наприкінці першого овертайму, коли кеп пішов обігрувати всю оборону по другому колу. В обох випадках захисники накривали Мессі.

Шалений об'єм корисних дій покрив ці недоліки. Втім, подібний футбол у матчі, в якому все могло бути втрачено в одній атаці, міг призвести до сумних наслідків. Ліонель занадто сильно страждав індивідуалізмом.

Кунде готовий до гри в топ-клубах

Кунде у першому півфіналі продемонстрував свої навички у грі в атаці, забивши два голи після ефектних проходів з обіграшами захисників. Все б нічого, але Жюль і сам є центрбеком. За цей скіл француза вже порівнюють із Серхіо Рамосом.

Його проходи та передачі на просування стали настільки яскравою візитівкою, що всі трішки забувають про видатні оборонні навички. У матчі на Камп Ноу центрбеку Севільї довелося проявляти їх максимально часто.

Так, вихваляти захисника після 0:3 дивно, але при голі Дембеле недопрацювали Хордан та Відаль, а Брейтвейта випустив Дієго Карлос. Тільки в другому голі Кунде можна звинуватити, адже він програв верхове єдиноборство Піке – втім, там не все однозначно. Француз, схоже, грав по де Йонгу й лише потім переключився на Жерара, за яким не вслідкував Ен-Несірі. І Жюль встиг зіграти – просто Жерар стрибнув вище.

У всіх інших аспектах Кунде відіграв блискуче. В його активі – п'ять виносів, два перехоплення, три заблокованих удари, три відбирання й нуль обіграшів на дриблінгу з боку суперника. В ряді випадків він відверто рятував Севілью від голу. З мінусів можна відзначити три програшних єдиноборства з шести та три програних боротьби у повітрі (з п'яти), але в цілому француз виграє 57% м'ячів на другому поверсі.

Кунде прекрасно відчуває зони й швидко помічає провали, грамотно підчищаючи за партнерами. Здебільшого, він це робить у глибині за Навасом, однак в тому ж епізоді з Піке француз швидко зорієнтувався при подачі. Не дивно, що за таким центрбеком полюють усі топ-клуби Європи. Він дійсно того вартий.

Реал врятував нічию з Сосьєдадом і почав віддалятись від чемпіонства – кадрова криза породжує тактичні проблеми