УКР РУС

Барселона – Леванте: перемога каталонського класу, проблема проходу до чвертьфіналу Кубка і крутість Дембеле та Айтора

18 січня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона завдяки голам Усмана Дембеле та Лео Мессі перемогла Леванте у матчі-відповіді 1/8 фіналу Кубка Іспанії.

Кубок Іспанії 2018/2019, 1/8 фіналу, матч-відповідь

Барселона – Леванте – 3:0 (перший матч – 1:2)

Голи: Дембеле, 30, 31, Мессі, 54

Барселоні після першого матчу потрібно було відігруватись, тому Ернесто Вальверде виставив майже основний склад, який одразу ж захопив ініціативу на полі Камп Ноу. Леванте за перший тайм не мав жодного моменту, крім дальнього неточного удару Кампаньї, але і Барса за стартові 30 хвилин не змогла зломити спротив "жаб". Каталонці дещо поспішали, що вилилось у брак при останніх передачах, однак моменти все одно були.

Бартомеу: У нас немає сумнівів, хто тренуватиме Барселону наступного сезону

Так, на 15-й хвилині Айтору в красивому стрибку довелося витягувати м'яч з лівого кута після штрафного у виконанні Мессі. На 25-й Лео уникнув офсайду, увірвався в карний майданчик та пробив поміж ніг голкіперу, однак той встиг скластися та врятувати Леванте. На 27-й після прориву аргентинця та навісу на голову Відаля м'яч пролетів над поперечиною, а на 29-й з дистанції потужно вистрілив Артур – трохи неточно. Здавалося, що Леванте стримає натиск Барселони, але далі сталася катастрофа.

На 30-й хвилині каталонці відкрили рахунок. Мессі підхопив м'яч на правому фланзі, пройшов до лінії штрафного та віддав на Дембеле, а той прибравши захисника, опинився перед воротарем. Інший захисник спробував вибити м'яч з-під ніг Усмана, але той від ноги француза по дузі пішов у ворота. Айтор зробив неймовірний стрибок уверх, але не зміг вибити круглого – 1:0! Через хвилину йому знову довелося пропускати прикрий гол: Мессі вивів Дембеле віч-на-віч, а Усман, обійшовши голкіпера, перекинув м'яч у ворота прямо над ним – 2:0. За Айтора було дуже прикро, адже він трохи зачепив круглого.

Барселона – Леванте: Дембеле оформив неймовірно курйозний дубль за 2 хвилини

Надалі Барселона продовжила громити оборону суперника, але Айтор тримав Леванте у грі. Так, на 39-й хвилині він відбив удар Мессі впритул після виходу віч-на-віч, а на 44-й не дав забити Коутінью після аналогічного прориву – причому потім він ще й відбив добивання Лео з близької відстані. Між цими моментами розташувався вихід Дембеле, який Айтор не зміг відбити – м'яч просто не влучив у ворота. Перший тайм залишив "жабам" шанс на продовження боротьби.

Втім, на старті другого все закінчилося. Спочатку Коутінью в черговий раз опинився перед воротарем після пасу з глибини й навіть забив, але гол не зарахували через офсайд. Барселона не зупинилася, і вже через чотири хвилини Нельсон Семеду гарною передачею вивів Лео на ворота, а той без проблем прошив Айтора – 3:0. Це був кінець Кубку Іспанії для Леванте, але Барса не збиралася зупинятися: так, на 73-й Дембеле з лінії штрафного пробив у сантиметрах від штанги, а Луїс Суарес на 77-й ледь не закинув м'яч за комірець Айтору – той в останній момент зміг перевести м'яч над поперечиною. Луїс міг забити на 88-й, однак його удар впритул прилетів прямо в обличчя захиснику, після чого вже Леванте міг розмочити рахунок зусиллями Боатенга – каталонців врятувала штанга! Це був останній момент у грі, в якій господарі святкували розгромну перемогу.

Леванте поскаржиться на Барселону через порушення регламенту Кубка Іспанії

Таким чином, Барселона із загальним рахунком 4:2 пройшла Леванте у Кубку Іспанії, відплативши за поразку в першому матчі та прорвавшись у чвертьфінал. Щоправда, його вихід знаходиться під питанням через можливість відсторонення за використання дискваліфікованого Чумі у попередній зустрічі – втім, цим питанням вже будуть займатися дисциплінарні органи.

Леванте – не рівень Барселони

Шанси на прохід у чвертьфінал "жаби" мали б лише за умови розгрому каталонців у першому матчі. Втім, навіть їх резерву у рідних стінах за повного контролю над грою забити бодай три голи не вдалося – і, що найголовніше, валенсійці не залишили власні ворота сухими. На "Камп Ноу" втримати перевагу в один м'яч проти вмотивованої основи "блаугранас" було неможливо, хоча Леванте треба віддати належне – команда гідно трималася цілих 30 хвилин, змушуючи суперника нервувати та поспішати. Нажаль, тільки на це підопічні Пако Лопеса й були здатні.

Не треба применшувати перемогу Барселони. Леванте – сміливий колектив, який проти грандів не боїться грати з позиції сили, високо пресингуючи та вміло розігруючи більшість у зоні м'яча. На "Камп Ноу" вони розпочали точно так же:

Втім, пресинг Леванте не працював через кілька важливих факторів. Перший з них – регулярні відтягування Мессі аж до центру поля. Лео збирав перед собою не менше двох гравців, при цьому часто їх обігруючи завдяки непередбачуваним траекторіям руху та шикарному баченню поля.

Крім диспетчерських функцій, своїми розумними переміщеннями він сприяв дисбалансу в обороні Леванте, постійно залишаючи відкритим Дембеле або Коутінью – на когось із них захисників завжди не вистачало.

Іншою проблемою став сам стиль підопічних Пако Лопеса. Каталонці легко маніпулювали їх бажанням тиснути великими силами якомога вище та агресивніше, відрізаючи по 4-5 гравців однією передачею. "Жаби" дуже слабко реагували на такі моменти, зрештою, і пропустивши схожим чином – Лео відборовся за простий лонгбол через голови по флангу та реалізував з Дембеле фактичні 2-в-2.

Слід відзначити і роботу Артуро Відаля та Артура, які ідеально підчищали, підігрували, віддавали класні передачі та підбирали нічийні м'ячі. Тут вже потрібно не забувати і про височенний індивідуальний клас, який демонстрували вони та їх партнери. Коли футболіст може одним рухом відіграти трьох, а вся команда робить не менше семи виходів віч-на-віч – це топ-рівень.

Таким чином, Леванте просто виявився не готовим до матчу проти вмотивованої Барселони як у тактичному, так і в індивідуальному плані. Каталонські футболісти діяли максимально швидко та ефективно, грамотно використовуючи власні сильні сторони (розрізні передачі, переміщення в рамках оперативного простору, створення зон) та особливості суперника (концетрацію на м'ячі, високий пресинг). "Жаби" просто не мали ресурсу боротися з такою кількістю технічних та розумних зірок, заслужено зазнавши розгрому й практично не потривоживши ворота Барси у відповідь.

Усман Дембеле дуже крутий

Саме грамотне бачення поля та прекрасна реалізація французького вундеркінда вбили Леванте у матчі-відповіді. Над зовнішньою неоковирністю голів Усмана можна поіронізувати та згадати про фарт, однак за ними стояли ідеальна позиційна та швидкісна робота. Показовим став другий м'яч, коли Дембеле ще до прийняття передачі Ліонелем почав зміщення у зону між захисниками, витягуючи одного з них, відкриваючи зону для Семеду і непогано відкриваючись самому.

Класно рекомендували себе і Коутінью, і Суарес, однак, на відміну від бразильця та уругвайця, Дембеле реалізовував моменти, а не поров їх. До хет-трику на 73-й хвилині Усману не вистачило кількох сантиметрів, але й без того француз може пишатися собою. Він став першим футболістом Барселони у сезоні, який забив у всіх турнірах (Суперкубок, Ла Ліга, Кубок та Ліга чемпіонів), а дубль у ворота Леванте став для нього першим, починаючи з травня. Молодець.

Айтор – найкращий гравець Леванте

Для матчу, в якому Барселона тримала м'яч 69% ігрового часу, завдала 25 ударів по воротах та виконала сім виходів один на один, рахунок 3:0 здається слабеньким – особливо, коли суперником виступає іспанський середняк. Дякувати за те, що пропущених голів було саме стільки, потрібно другого воротаря Леванте – 27-річного Фернандеса Айтора. Не дивлячись на розгром, сьогодні саме він став героєм "жаб" та одним з найяскравіших футболістів поєдинку.

Айтор зробив 10 сейвів, якість яких просто вражає. Він відбивав удари, напрямлені поміж ніг, парирував штрафні у виконанні Мессі та добивання з кількох метрів, а також вигравав виходи віч-на-віч та не давав себе перекинути (ну, майже). Навіть в епізоді з пропущеними голами його вина мінімальна, а от те, як героїчно Айтор стрибав і майже витягнув мертві м'ячі Дембеле, заслуговує на відлиття у бронзі. Фернандес дуже старався, але один в полі не воїн.

Барселона ще не у чвертьфіналі

Барселона програла перший матч проти Леванте, але розгромно перемогла у другому, оформивши загальний рахунок 4:2. Здавалося б, цього буле достатньо для проходу "жаб", але ні – буде ще і третє протистояння. Відбудеться воно вже не на футбольному полі, а в кабінетах/

Каталонці у зустрічі на "Сюідад де Валенсія" випустили Чумі, який отримав п'яту жовту картку в поєдинках за Барселону Б у третьому дивізіоні. За регламентом, в якому недавно відбулися зміни, легкі покарання на кшталт перебору жовтих мають відбуватися у тому турнірі, в якому вони були отримані. Втім, президент Леванте ще до матчу повідомив, що подасть скаргу до федерації в разі поразки – навіть попри те, що валенсійці пропустили строки для її подання. Так чи інакше, але тепер доля чвертьфіналу буде вирішуватися у кабінетах.