УКР РУС

Барселона – Інтер: оздоровлення футболу "блаугранас" при купі запитань, шикарна команда Конте та історичний гол Лаутаро

3 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 2-го туру групового етапу Ліги чемпіонів Інтер зазнав поразки на Камп Ноу.

Барселона швидко захопила контроль над м'ячем і вже на перших секундах провела атаку з ударом Грізманна метрів з 20-ти, який легко спіймав Хандановіч. Інтер відповів на 2-й хвилині аж цілим голом: Мартінес отримав передачу на хід у штрафний і під тиском Лангле пробив тер Штегена з гострого кута – 0:1! Шок. Одразу згадалася Гранада.

Барселона – Інтер – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Барселона – Інтер: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів – як це було

В наступні 10 хвилин команди грали більш спокійно. Барселона продовжила тримати м'яч і проводити позиційні атаки без особливого загострення, а Інтер ловив каталонців на контратаках. Особливо вражали виходи "нерадзуррі" з-під пресингу – підопічні Антоніо Конте не боялися влаштовувати перепасовки з Хандановичем перед власними воротами, а центр поля проходили в два-три дотики з передачами п'ятками. Подібна картина не змінювалася до самої перерви.

В другій третині першого тайму команди обмінялися низкою непоганих моментів. Так, на 15-й хвилині Грізманну ударом головою з центру штрафного вдалося замкнути подачу Роберто – над поперечиною. Інтер відповів на 16-й закидушкою на Мартінеса, який у дотик прокинув м'яч повз тер Штегена, але занадто відпустив його від себе.

За кілька хвилин вже Барселона могла вийти уперед: спочатку Бускетс завершив відверто хорошу позиційну атаку пострілом з лінії напівкола, а потім Мессі пробив з дистанції – Серхіо запустив "круглого" над воротами, а Лео відправив у руки Хандановічу.

Інтер огризнувся кількома контрвипадами, а на 27-й взагалі забив другий гол – це Кандрева прийняв діагональ на правий край штрафного й вистрілив під ближню стійку, однак рахунок не змінився через офсайд. За шість хвилин після цього епізоду скривдити свою колишню команду міг Алексіс Санчес, який отримав пас у карний майданчик та скинув "круглого" під удар Бареллі, але його в останню секунду заблокував Семеду. Найкращі ж моменти гості змарнували на 37-й та 40-й хвилинах – спочатку Мартінес пробив головою з кількох метрів (тер Штеген врятував Барсу), а потім Сенсі завершив красиву комбінацію ударом з лінії штрафного над поперечиною.

Барселона провела ювілейний матч в Лізі чемпіонів – таке досягнення підкорялось лише одній команді

Завершення першого тайму залишилось за каталонцями, але рівень гостроти їхніх моментів явно не дотягував до гольового. Так, на 41-й хвилині по воротах метрів з 25-ти низом вистрілив Суарес, але м'яч повільно покотився до рук Хандановича. На 44-й же сталося ще два епізоди біля воріт Інтера: спочатку Мессі пробив зі штрафного з дальньої дистанції (по центру, в руки Хандановичу), а потім Артур прорвався на лівий край карного майданчика й пробив зблизька – над поперечиною! Зрештою, на відпочинок команди пішли за мінімальної переваги Інтера.

По перерві очікувалася навала каталонців, однак на старті другого тайму вони не вражали. Моментів біля воріт Хандановича не виникало, а єдиний удар по них зі штрафного метрів з 25-ти завдав Мессі – прямо на другий ярус Камп Ноу. Тут у гру несподівано втрутився Ернесто Вальверде, який зняв Бускетса й випустив Відаля. Артуро з'явився на полі на 53-й хвилині, а вже на 58-й став співавтором фантастичного голу Суареса: Луїс на лінії карного майданчика прийняв його верхову поперечну передачу й зльоту вистрілив у дальній нижній кут – 1:1! Шедевр!

Втім, вже на 60-й Лаутаро Мартінес міг відновити перевагу Інтера, опинившись з м'ячем на лівому краю штрафного й пробивши по воротах метрів з 14-ти. Тер Штеген спіймав "круглого", а в атаці у відповідь Грізманн опинився на схожій позиції й вистрілив у сітку – втім, лише із зовнішнього боку. Ернесто Вальверде після цього відправив Антуана відпочивати, випустивши Дембеле – і це знову могло принести успіх моментально.

На 68-й хвилині Дембеле підібрав м'яч у зоні перед карним майданчиком і завдав потужного удару з правої – над поперечиною! Ще за дві хвилини Усман повторив свій постріл з ближчої дистанції, але цього разу вийшло занадто високо. На 70-х же хвилинах команди збиралися із силами – нічого цікавішого за жовту картку Алексісу Санчесу, який вже сидів на лаві запасних, в цей період не відбувалося. Футболісти займалися позиційною боротьбою, не гребуючи дрібними фолами.

На 80-х же Інтер спробував вирвати перемогу, зробивши кілька підходів до штрафного, а на 84-й хвилині змарнувавши прекрасний момент для взяття воріт тер Штегена – це Мартінес увірвався на ударну позицію й пробив метрів з 15-ти, однак влучив у Лангле.Покарання за марнотратство прийшло миттєво.

На 85-й хвилині Мессі прорвався до штрафного, зібравши на собі трьох футболістів Інтера, та викотив поперечну передачу на лінію Суаресу. Луїс же у дотик прокинув собі м'яч на хід, вирвавшись віч-на-віч з Хандановичем і перегравши його у ближньому бою – 2:1! На 89-й добити гостей міг і Лео, але його удар з близької дистанції Ханданович взяв.

Барселона до фінального свистка провела ще кілька непоганих атак, однак забити третій гол підопічним Ернесто Вальверде так і не вдалося. Про команду Антоніо Конте і говорити нічого – вона була повністю знесилена, тож про навалу на останніх секундах залишалося тільки мріяти. Зрештою, матч завершився вольовою перемогою Барселони, яка набрала 4 очки й вийшла на другу позицію в групі F. Інтер з одним заліковим балом тримається на третій сходинці.

Барселона поставила більше запитань, ніж дала відповідей

Сенсу зациклюватись на тактичних та статистичних моментах у цьому поєдинку немає. Очевидно, що перший тайм Барселони був провальним, особливо не відрізняючись за якістю від матчів проти Вільяреала, Осасуни чи Гранади – каталонці все так же тримали м'яч і все так же не знали, що з ним робити, лише епізодично нагадуючи про свій статус. Удари "блаугранас" не претендували на звання гольових епізодів, а цікавих комбінацій так і зовсім не згадаєш. Кілька непоганих за розвитком атак – от і все, чим запам'яталася команда Вальверде до перерви. Інтер вигравав по ділу й заслуговував на ще один гол.

Так само очевидно, що другий тайм не був ідеальним для Барселони. Так, були красиві голи, а також одиничні нескладні постріли з незручних позицій у виконанні Грізманна, Дембеле та Мессі – втім, для топ-команди це все якось посередньо. Подібне проходить із втомленим Інтером за відсутності контргри, але у Лізі чемпіонів водяться зубри на кшталт Ліверпуля, Ювентуса, Манчестер Сіті й так далі. Барселона ж знову не справила враження суперколективу.

Втім, у другому таймі слід виділити кілька аспектів, не притаманних каталонцям у останніх зустрічах. По-перше, Барселона серйозно додала, і, що найголовніше – не відпустила ініціативу, як сталося в поєдинку з тим же Вільяреалом. Щось схоже було помітно і з Хетафе, коли по перерві каталонці просто задушили суперника, не давши нічого зробити, але провернути подібне з Інтером – це вже серйозно. Звісно, були дрібні помарки на кшталт проігнорованого фолу на Сенсі у штрафному перед першим голом "блаугранас", але загалом міланців дійсно розбили. Що це – втома суперника, везіння чи початок оздоровлення?

Фальсифікації на користь Мессі, українізація Європи, жах у Карпатах і друзі Динамо: огляд футбольного тижня у мемах

По-друге, Ернесто Вальверде чи не вперше за останній місяць успішно втрутився у хід матчу – і зробив це дуже сміливо, на 53-й хвилині знявши з гри Бускетса, випустивши Відаля й перелаштувавшись на схему 4-2-3-1 – тепер Барса краще тримала центр. До цієї заміни Інтер не відчував особливих проблем, але після неї втратив контроль над грою.

Також дуже непогано зайшов у гру Дембеле, хоча в статистичному плані далі асисту та одного хорошого удару ці два виконавця не просунулись – та й асист являв собою простий поперечний пас. Тим не менш, по їх виходу на поле запрацювала вся Барселона загалом, хоча Інтеру вдалося ненадовго вирівняти гру. Що це – грамотне керування матчем, збіг обставин чи просто велике везіння?

Схожі питання можна поставити і лідерам. Статистично вони не підвели: у Мессі 4 удари (3 в площину), у Суареса та Грізманна – по три (уругваєць не хибив, француз двічі не влучив у рамку). Крім того, на рахунку Ліонеля 5 ключових передач і аж 13 спроб обіграшу, 10 з яких виявились успішними. Луїс, в свою чергу, перервав жахливу серію в три роки без голів на груповій стадії ЛЧ.

Втім, до кожного з цих виконавців є претензії – так, з усіх пострілів по воротах реально претендували на статус гольових тільки ті, які й завершились голами. Крім того, в першому таймі та на початку другого зірковий напад виглядав доволі пасивно – поки в Інтера були сили, йогостримували. Комбінування перед штрафним також залишало бажати кращого – проникних передач майже не віддавали, хоча тут питання потрібно ставити і до лінії півзахисту.

Мессі уникнув покарання у справі щодо звинувачень у шахрайстві

Загалом, Барселона здобула справедливу вольову перемогу. Ернесто Вальверде зробив правки, які дозволили перехопити ініціативу, нейтралізувати лідерів Інтера та заспокоїти гру біля власних воріт. "Блаугранас" при цьому продемонстрували багато речей, які можна назвати "оздоровленням" власного футболу, але поки що питань залишається забагато. Відповіді на них дадуть подальші поєдинки, а поки що Барса – на коні.

Інтер – на початку великого шляху

Антоніо Конте після провального останнього сезону в Челсі швидко відновлює реноме одного з найбільш класних тренерів. Його Інтер, попри помарки у матчах з командами на кшталт Славії, наразі виглядає чи не найсильнішим італійським колективом – і в першому таймі поєдинку проти Барселони так і було. Достатньо лише поглянути, яким продуманим чином "нерадзурі" розтягували пресинг-структуру Барселони, звільнюючи колосальні зони в центрі поля. Завдяки подібній роботі вони забили свій гол.

Схожим чином міланці будували всі свої позиційні атаки: виманювання, розтягування, відходи на фланг і швидкий вихід у звільнену зону в центрі. Для реалізації такого плану потрібно мати дуже швидких футболістів з хорошим баченням поля та високою технікою, а також тримати баланс по всіх напрямах. В Інтера ж був явний перекос в сторону лівого флангу, куди звалювались Санчес, Мартінес і Сенсі, а от справа все сильно гальмувалося Кандревою. Ось таку прекрасну атаку він запоров банальним кросом:

Продуманість позиційної роботи "нерадзурі" просто вражає. Футболісти чітко розуміли свої ролі та правильно оцінювали своє місце у загальній структурі, не дозволяючи каталонцям створювати чисельні більшості, і при цьому тримали побудови для швидкого виходу в контратаку. Це дуже сильно, якщо врахувати, що Конте прийшов в Інтер тільки влітку.

Втім, Інтер витрачав занадто багато сил на подібну роботу. Команда поки що перебуває у дещо розбалансованому фізичному стані: комусь бракує ігрової практики, хтось занадто молодий, а комусь вже потрібно задуматись про пенсію – наприклад, Годіну, який дуже слабко відпрацював у другому таймі. Дещо розгубився по перерві Лаутаро Мартінес, а Санчес попереду взагалі нічим, крім двох передач під удар, не запам'ятався.

Крім того, команда все ще сира у тактичному плані. Поки Барса грала в 4-3-3, гості тримали лідерів центру поля в під контролем, але при перебудові каталонців на 4-2-3-1 підопічні Конте в певний момент втратили концентрацію. Цього виявилось достатньо, щоб пропустити.

Інтер видав свій найкращий старт сезону за останні 53 роки

Інтер мав забивати другий гол і міг чіплятися за нічию – і, схоже, він ще побореться за очки у рідних стінах. "Нерадзурі" під керівництвом Антоніо Конте дуже симпатичні, але поки що цій команді не вистачає сил і впевненості на рівну гру протягом усього матчу. Барселона змогла перетерпіти, активувати резерви й по далеко не найкращому футболу здобути перемогу над сильним суперником – це і є ознака справжнього топ-клубу. Інтер же прямо зараз – просто сильний колектив, у якого все попереду.

Лаутаро Мартінес красень. Він вже у історії

Не дивлячись на той факт, що протягом значного відрізку другого тайму Лаутаро залишався непомітним, загалом аргентинский нападник справив враження головної зірки Інтера. Він прекрасно рухався по полю й вміло підігрував, відзначився голом, кілька разів вийшов (практично) віч-на-віч, а перед переможним м'ячем "блаугранас" пробивав по їхніх воротах з меж штрафного – господарів врятував Ланге. Словом, форвард діяв дуже агресивно.

В статистичному плані це помітно по кількості ударів. Мартінес став лідером, пробивши п'ять разів – тричі у площину й двічі у захисника. Один з цих пострілів став гольовим, а також історичним: це найшвидший гол у ворота Барси в ЛЧ за останні вісім років (119 секунд) і перший за останні 49 років гол Інтера на Камп Ноу. Супер!

Амбіції Інтера і Мілана та пихатість влади привели Сан-Сіро до занепаду, або Як помирає футбольний Ла Скала