УКР РУС

Барселона – Борусія Д: фіаско Люсьєна Фавра, Мессі маскує проблеми каталонців і підтверджує претензії на "Золотий м'яч"

28 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 5-го туру групового етапу Ліги чемпіонів Барселона завдяки голам тріо Мессі-Суарес-Грізманн переграла дортмундську Борусію (3:1).

Борусія активно розпочала поєдинок. Вже на 2-й хвилині дортмундці могли вийти уперед: Хакімі увірвався на правий край штрафного та прострілив, тер Штеген вибив м'яч прямо на Шульца, а той пробив з кількох метрів – удар заблокували! Втім, одразу після цього гості відступили назад, намагаючись ловити Барсу на контратаках. Це ледь не вийшло боком на 7-й хвилині, коли Ракітіч пробив у дотик після прострілу Дембеле – тепер вже блокування довелося виконувати захисникам "джмелів".

Барселона – Борусія Д: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів – як це було

Борусія практично нічого не робила на чужій половині поля, зрідка катаючи м'яч з метою перебивання темпу зустрічі, але Барселона поступово нагнітала. Так, на 12-й хвилині Дембеле змістився з лівого флангу в штрафний, хитнув Піщека та вистрілив низом, однак вийшло слабенько – а от на 22-й "блаугранас" забили гол. Мессі легко переграв Хуммельса та віддав передачу на Суареса, який вийшов віч-на-віч з Бюркі й пробив під дальню стійку – втім, арбітр скасував взяття воріт через офсайд.

Борусія одразу огризнулася контратакою 2-в-1 з поперечним пасом Хакімі на Шульца та його пострілом з лінії карного майданчика в руки тер Штегену, однак, по-перше, у даному епізоді був офсайд, а по-друге – цей момент став останнім для "джмелів" у першому таймі. Далі балом правила Барселона, хоча спочатку господарям довелося зіткнутися з травмою Дембеле. Його на 26-й хвилині змінив Грізманн, після чого почалася справжня навала на ворота "жовто-чорних".

Атака на 29-й хвилині стала для "синьо-гранатових" гольовою: Суарес проривався до штрафного та спробував розрізати оборону пасом на Фірпо, однак його заблокували; м'яч відскочив до Мессі, який тут же віддав проникну передачу на Суареса – Луїс вийшов сам-на-сам з голкіпером і пробив повз нього у сітку.

На 31-й же Мессі увімкнув дриблінг і прорвався в центр карного майданчика, звідки завдав потужного пострілу – Бюркі парирував! Після цього атака продовжилась другим темпом, в якій спочатку вибили простріл Грізманна, а потім заблокували удар з кількох метрів. Втім, вже на 33-й господарі зробили те, що мали зробити: Лео обігрався з Суаресом у два дотики й вийшов на лівий край штрафного, звідки пробив у дальній кут – 2:0.

Останні 10 хвилин першого тайму нічим особливим не відзначились. Борусія ніяк не могла перейти центр поля, а Барселона проводила атаки на будь-який смак – каталонцям не вистачало лише точності у завершальній фазі. Зрештою, на перерву команди пішли за рахунку, встановленого Мессі на 33-й хвилині.

Мессі встановив новий рекорд за забитими м'ячами різним командам в Лізі чемпіонів – аргентинець перевершив Роналду

На початку другого тайму картина гри не змінювалася, хоча Люсьєн Фавр кинув у бій Санчо. Барселона вже на 47-й хвилині могла забити третій гол зусиллями Грізманна, який увірвався на правий край штрафного й пробив у дальній кут, але Бюркі ногою відбив цей удар! На 51-й же Мессі намагався намалювати пенальті, прокинувши м'яч повз воротаря й завалившись на газон, однак замість цього арбітр показав йому жовту картку за симуляцію. Після цього каталонці трішки призупинилися, віддавши ініціативу Борусії, але у дортмундців довгий час нічого не вдавалося.

Втім, на 61-й хвилині гості ледь не відродили інтригу: Брандт увірвався на кут воротарського, звідки у дотик замкнув простріл з лівого флангу – тер Штеген врятував Барсу! "Блаугранас" швидко зрозуміли, що сміливість "джмелів" потрібно приструнити, повернувши ініціативу й загнавши Дортмунд на його третину поля. Оборона гостей не витримала, тріснувши на 67-й хвилині: Мессі знайшов передачею Грізманна, який увірвався на лівий край карного майданчика й пробив у дальній кут – 3:0!

Ковач може замінити Фавра в Борусії Д – Почеттіно також серед претендентів

Після цього все стало зрозуміло. Барселона ж не зупинялася: так, вже за дві хвилини після третього голу Мессі виводив Суареса на ударну позицію в штрафному (той не зміг зачепитися за м'яч), на 71-й від дублю Грізманна врятувало відбирання Аканджі в останній момент, а на 75-й Мессі пострілом зі стандарту влучив у поперечину.

Борусія довгий час нічим не відповідала, але за марнотратство покарала: на 78-й Санчо отримав пас на лінію штрафного й потужно пробив під праву стійку – 3:1!

Санчо роздумує про відхід з Борусії Д – на вундеркінда претендують кілька європейських грандів

В ендшпілі поєдинку Борусія виглядала набагато активніше, але гостям дуже бракувало конкретики. Підопічні Люсьєна Фавра мали лише непогані підходи до воріт та цікаві за задумом передачі, але ні ударів, ні комбінацій не виникало аж до 87-ї хвилини, коли Санчо завершив красиву атаку потужним пострілом метрів з 18-ти – тер Штеген перевів м'яч у поперечину! Цей момент і став останнім у зустрічі. Фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Барселони.

Таким чином, каталонці набрали 11 очок у турнірній таблиці групи F, закріпивши за собою перше місце. У паралельному матчі Інтер переграв Славію, піднявшись на другу сходинку – у міланців та дортмундців по 7 залікових балів, однак "джмелі" опустилися нижче через гіршу статистику в особистих зустрічах.

Люсьєн Фавр програв самому собі. Відставка неминуча

Борусія довгий час трималася у групі лідерів Бундесліги та впевнено боролася за вихід із групи ЛЧ, однак у другій половині осені стали помітні серйозні проблеми. Листопад же став суцільним кошмаром: спочатку стався конфлікт Люсьєна Фавра з Джейдоном Санчо, а потім – безвольний погром від Баварії, три голи за тайм від Падерборна на Вестфаленштадіоні та повне фіаско з Барселоною. Керівництво клубу перед цим виїздом дало головному тренеру два матчі на виправлення ситуації – і перший екзамен він вже провалив.

Із самого початку поєдинку на Камп Ноу було помітно, що Борусія приїхала грати від оборони. Це виглядало дивно, адже "блаугранас" легко ламають "автобуси" – у них серйозні проблеми з рівно протилежним стилем протидії суперника. Нині навіть аутсайдери Ла Ліги знають, що Барсу потрібно агресивно пресингувати, починаючи з її штрафного та змушуючи грати від лонгболів – команда Ернесто Вальверде 20-та в Іспанії за їхньою кількістю. Так, каталонці цілком можуть підловити на контратаці, однак це єдиний ефективний спосіб досягнення результату для андердогів.

Пресинг Борусії вмикався епізодично й здебільшого у центрі поля, хоча і цього часто було достатньо для швидкого повернення м'яча. Дортмундці просто не працювали в цьому напрямі системно, до перерви провівши всього 6 оборонних дій (відбирання, повернення, перехоплення) на половині поля суперника, а от після неї їх було вже 13. Саме у другому таймі "джмелі" зіграли біль-менш на рівних, створивши момент Брандта та гол+поперечину Санчо – і все це пройшло з меж штрафного. Словом, Люсьєн Фавр не вгадав зі стартовим планом на матч. Аналогічно він змушений був змінювати стартову стратегію і з Інтером (частково), і з Баварією (тотально), і з Падерборном.

Провалився швейцарський тренер і з кадровим вибором. В першу чергу, це стосується Санчо, який вже другу гру поспіль починає з лави запасних, по перерві рятуючи Борусію від ганьби. Після його появи на полі футбол дортмундців більш-менш налагоджувався, а сам Джейдон завершив два останніх поєдинки з голами та низкою топ-моментів. Холодна війна Люсьєна Фавра та англійської зірки явно не йде на користь ні команді, ні коучу – без Санчо у топ-матчах дортмундці стають беззубими.

Тут також слід згадати про відсутність справжнього форварда у складі Борусії. Алькасер травмований, тому Фавр експерементує з атакувальними хавбеками в якості фальшивих дев'яток. У матчі з Інтером цю роль виконував Гьотце, який прекрасно маскував недоліки у руху дортмундців зміщеннями у будь-які зони та їх перевантаженнями – втім, тоді Борусія атакувала, а от на Камп Ноу подібна тактика не спрацювала через пасивність "джмелів". Ройс, який формально працював на вістрі атаки, або залишався відрізаним, або лише відтягував Борусію назад. У Марко 0 ударів, 0 ключових передач, 0 перехоплень, 0 обіграшів.

Карта передач Ройса до перерви, коли той грав попереду, прекрасно ілюструє провал так званого форварда. Пасів дуже мало, майже все – з глибини назад або поперек. Ройс не допоміг Борусії ні у позиційному, ні в креативному планах. Гьотце не сильно змінив ситуацію, але у штрафному за ті кілька хвилин, що в нього були, він з'являвся в рази частіше – і це допомагало Брандту та Санчо, які разом з Ашрафом тягнули на собі всю атаку Дортмунда.

Люсьєн Фавр в черговий раз не вгадав ні з тактичними, ні з кадровими рішеннями, повністю проваливши матч на Камп Ноу. Шанси на вихід із групи залишаються пристойними, однак кредит довіри до швейцарця у клубі явно вичерпаний. Команда, крім суто футбольних мінусів, виглядає неймовірно слабкою духом, що для Дортмунда нетипово – "джмелі" вже не вірять у свого наставника, а той ще й конфліктує з лідерами.

Як наслідок, у трьох останніх поєдинках Борусія зазнала дві поразки та розписала нічию, пропустивши аж 10 голів. На фоні чуток про зміну тренера та ультиматуму від керівництва відставка Фавра у найближчий тиждень здається неминучою.

Барселона видала прекрасний матч, але старі проблеми нікуди не зникли

Давно Барселона не вигяладала настільки переконливо у топ-матчі. Каталонці провели агресивний поєдинок, зігравши у атаці не тільки ефективно, але й ефектно – для епохи Ернесто Вальверде останній факт навіть більш важливий, адже баск славиться дуже прагматичним футболом. "Блаугранас" грамотно пресингували на чужій половині поля, що виливалося у купу перехоплень – навіть удари Бюркі від воріт потрапляли в ноги господарів. Як наслідок, маємо три голи (+1 скасований), 13 ударів по воротах (7 у площину + 1 поперечка), 9 пострілів з меж штрафного та 16:6 за успішними обіграшами на дриблінгу.

Із заслуженістю та красою здобутої Барселоною перемоги важко сперечатися, однак старі проблеми нікуди не зникли – їх просто замаскували Суарес та Мессі. Це також входить у філософію Ернесто Вальверде: з часів Гвардіоли ніхто так не перебудовував командну гру під найкращі якості Лео, як баск, але в цьому є і мінус – якщо у кепа (а значить і у Суареса) матч не пішов, то страждає вся команда. На щастя, аргентинець був активним протягом усієї зустрічі, однак менш небезпечним він виглядав на старті та в останні 15 хвилин, коли Борусія непогано пресингувала.

Загалом, проти Мессі немає прийому, однак коли виникають проблеми у загальнокомандному русі – вони виникають і у Лео. Образ непомітного аргентинця в топ-матчі, який розставляє руки в боки й майже не бігає, виник саме через цей недолік у футболі "блаугранас". У поєдинку з Борусією каталонцям пощастило з двома факторами: Дортмунд більшу частину зустрічі провів вкрай пасивно, а Мессі разом із Суаресом видали один з найкращих своїм матчів у осінній половині сезону.

Барселона продемонструвала тривожну залежність від парочки Мессі-Суарес. У поєдинку проти Борусії обидва нападники провели 8 з 13 пострілів по воротах, 7 з 9 передач під удар та 18 з 26 спроб обіграшу (всі – на рахунку Лео). Усі забиті м'ячі, включно зі скасованим, були створені Ліонелем (гол і 2 асисти) та Суаресом – і більшість небезпечних моментів також організували ці двоє. Чим займалася вся інша команда?

Знову ж таки – в останні 15 хвилин гра була абсолютно рівна. Борусія перебудувалася й стала діяти повище, а Барселона після третього голу почала грати по рахунку. Можливо, в цьому й не було б проблеми, якби дортмундці не забили гол і не створили моментів на ще один – і все проходило з мінімальних дистанцій. Тут слід передати привіт обороні, яка без Піке не стала надійнішою. Якби "джмелям" вдалося забити другий м'яч, то свято на Камп Ноу, як мінімум, було б зіпсоване.

Барселона шикарно використала слабкість Борусії, однак при цьому продемонструвала всі старі проблеми: залежність від Мессі та Суареса, непостійність, трущнощі з подоланням навіть несистемного пресингу при не дуже якісній обороні біля власних воріт. У справжньому топ-матчі проти команд рівня Реала чи Інтера каталонцям потрібно грати набагато краще.

Блискуча гра Мессі

Крізь увесь текст бігає прізвище Мессі – і це не дивно, адже Ліонель видав істинно геніальний поєдинок. Після такого перфоменсу усі питання щодо перемоги в голосуванні на "Золотий м'яч-2019" (а ця справа, схоже, вже вирішена) мають бути зняті.

В першу чергу, слід відзначити гол та два асисти Ліонеля, проведених в один-два дотики. При першому взятті воріт аргентинець прийняв відскок і одразу ж віддав розрізний пас на Суареса, при другому шикарно з ним обігрався, а при третьому саме Мессі розігнав контратаку "блаугранас" з передачею на Грізманна. Крім того, він же класно розрізав оборону при скасованому голі. Таким чином, Борусія стала 34-ю жертвою Лео у Лізі чемпіонів – за кількістю команд, яким вдалося забити у цьому турнірі, капітан Барселони випередив Кріштіану Роналду.

Мессі завдав 5 пострілів по воротах (2 в площину, 1 поперечка) та віддав 4 передачі під удар партнерам, ставши лідером за цим показником. Крім того, він 18 разів йшов у обіграш, 11 разів перегравши суперника один-в-один – зокрема, Ліонель пройшов таким чином Хуммельса, після чого виконав асист на Суареса. Часто подібні епізоди включали в себе прорив крізь трьох-чотирьох футболістів через усю половину поля суперника.

І це сталося у 700-му матчі Мессі за Барселону! На фоні все частіших новин про гіпотетичний відхід аргентинця з клубу за "блаугранас" стає лячно – як і за всю Ла Лігу в цілому. Звикнути до відсутності такого генія буде неможливо, тому прямо зараз потрібно насолоджуватись кожним його рухом.

Ліга чемпіонів: Інтер вирвав перемогу в Празі, Ліверпуль і Наполі розійшлися миром, Лейпциг здійснив фантастичний камбек