УКР РУС

СПАЛ здобув сенсаційну перемогу над Аталантою: систематичні проблеми в футболі бергамасків і посилення гри Маліновським

21 січня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Завершальний матч 20-го туру Серії А завершився несподіваною поразкою Аталанти в матчі проти одного з аутсайдерів чемпіонату (1:2).

Аталанта після поразки у Кубку від Фіорентини намагалася реабілітуватися на очах власних вболівальників. Перемога над СПАЛом дозволила б піднятися у зону Ліги чемпіонів, тож мотивація бергамасків була шаленою. Руслан Маліновський, на відміну від поєдинку з "фіалками", у старт не потрапив.

Аталанта – СПАЛ – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Господарі гарно розпочали поєдинок, з перших хвилин захопивши контроль над м'ячем. На 14-й домінування могло вилитись у гол Фройлера, якого Сапата вивів на рандеву з Берішою, однак Ремо переграти голкіпера СПАЛа не зміг. Втім, вже на 16-й Аталанта повела у рахунку: Сапата прострілив з лівого флангу на лінію воротарського, а Ілічіч замкнув елегантним ударом п'яткою – 1:0.

Аталанта – СПАЛ: онлайн-трансляція матчу Серії А – як це було

В середині першого тайму бергамаски старалися не збавляти обертів. Їм вдалося організувати низку гострих атак, найнебезпечніша з яких сталася на 30-й хвилині – Сапата увірвався на правий край штрафного та потужно зарядив у поперечину. Після цього СПАЛ дещо вирівняв гру, а Петанья ще й голом міг відзначитись: на 30-й хвилині він пробив метрів з 20-ти у падінні через себе (неточно), а на 43-й замкнув високу подачу ударом головою – тепер поперечина зіграла за Аталанту.

На перерву команди пішли за мінімальної переваги "Богині", а після неї СПАЛ несподівано перегорнув хід матчу. На 54-й хвилині феррарці зрівняли рахунок внаслідок прориву Реки по лівому флангу та прострілу, який ударом з центру штрафного замкнув Петанья – 1:1. Джан П'єро Гасперіні одразу ж зняв з гри Гомеса, випустивши Маліновського, однак вже на 60-й хвилині на табло стадіону в Бергамо горіли 1:2 – це Валоті прийняв пас від Дабо, красиво переграв двох захисників і вистрілив метрів з 20-ти точно у правий нижній кут.

Сапата вже на 62-й міг встановити нічийний рахунок, отримавши класний черпачок від Ілічіча й вирвавшись віч-на-віч з Берішою, але Етріт скоротив дистанцію й парирував удар Дувана. Джан П'єро Гасперіні не витримав, кинувши у бій ще й Муріеля, однак в середині другого тайму шанси відзначитись отримували інші. Так, на 69-й хвилині Пашаліч увірвався на лівий край карного майданчика, поклав захисника та пробив – постріл заблокували. На 71-й Сапата завдав удару головою з кількох метрів – поруч зі стійкою! 78 хвилина – Де Рон стріляє з правої половини штрафного повз дальній кут. Маліновський прийняв участь у розвитку кількох атак.

В ендшпілі зустрічі Руслан став виділятися. Зокрема, з його кинжальної передачі з глибини на фланг міг забивати Сапата, однак рикошет після його прострілу не став для Беріши несподіванкою. Українець добре відкривався між лініями й роздавав паси п'ятками на загострення – втім, партнерам до завершення основного часу не вдавалося як слід завершити епізоди. З небезпечних моментів можна згадати лише удар Ілічіча з центру штрафного з рикошетом, який відправив м'яч у протихід голкіперу. На щастя для СПАЛа, Беріша встиг спіймати сферу.

У компенсований час Аталанта мала шанс врятувати нічию. Зокрема, міг відзначитись Маліновський, який змістився на край карного майданчика й потужно пробив – м'яч влучив у голову захиснику. На останній же секунді з шикарної позиції стріляв Сапата, але знову Беріша врятував СПАЛ. Зрештою, феррарці витримали навалу бергамасків. Фінальний свисток зафіксував сенсаційну перемогу гостей.

Таким чином, СПАЛ набрав 15 очок, піднявшись на сімнадцяту позицію в турнірній таблиці. Аталанта, маючи в активі 35 залікових балів, залишилась на п'ятій сходинці з відставанням від четвертої Роми в три пункти.

Проблеми Аталанти набувають систематичного характеру

Аталанта після двох поспіль перемог по 5:0 несподівано загальмувала, не вигравши у жодному з трьох наступних матчів. Спочатку бергамаски розписали виїзну нічию з Інтером, однак потім у більшості програли Фіорентині – тепер же три очки відібрала команда із зони вильоту. Всі ці поєдинки вмістилися у дев'ять днів, тож на невеличку поблажку в оцінках футболісти "Богині" заслужили – про втому Гасперіні говорив ще у Флоренції. Втім, поразка СПАЛу все одно була неприпустимою, адже існує ризик відпустити Рому у відрив. Та й жорсткий графік для команд рангу Аталанти не може слугувати відмазкою на всі випадки життя.

Гасперіні прокоментував сенсаційну поразку від СПАЛа – наставник Аталанти виділив головну проблему своєї команди

Загалом, у грі бергамасків помітна одна велика проблема – нестабільність. У попередніх двох поєдинках Аталанта провалювала старт зустрічі й домінувала більшу частину часу – втім, без особливої гостроти біля чужих воріт. Зі СПАЛом підопічні Гасперіні розпочали агресивно, швидко відкривши рахунок і змарнувавши кілька можливостей для другого взяття воріт, однак до кінця першого тайму активність господарів впала настільки, що феррарці перехопили ініціативу. Надалі проявилися ще дві конкретні проблеми "Богині" – вразливість на контратаках та якість завершення атак.

Три з чотирьох останніх голів у ворота Аталанти стали наслідком швидких проривів по флангу. Це логічний наслідок високого пресингу при грі з трьома захисниками – і тут біда не в моделі, а в повільності й незграбності оборони бергамасків. Река перед першим голом СПАЛа показово "зробив" на швидкості Джімшіті, а Валоті перед другим переграв одразу двох центрбеків. До цього Інтер забивав завдяки Толою, який махнув повз м'яч після скидки від Лукаку, а з Фіорентиною захист взагалі напривозив дурних помилок на кілька матчів уперед.

Фіорентина вибила Аталанту з Кубка Італії – "Богиня" втрачає стабільність, а Маліновський робить асист і тримає марку

В атаці Аталанта демонструє хорошу організацію, стабільно тримаючи м'яч на чужій половині поля й швидко повертаючи його після втрат, однак з реалізацію моментів виникають проблеми. За статистикою xG поєдинок зі СПАЛом виглядав непогано (2,42 проти 1,13), однак з реально гольових моментів "Богині" у другому таймі можна згадати хіба що контратаку із заблокованим ударом Пашаліча, вихід віч-на-віч у Сапати (з ймовірним офсайдом) та його ж замикання повз стійку. Також було кілька ударів з меж штрафного, які могли б стати голами за належного виконання.

Гравці Аталанти більше ходили навколо штрафного й задовільнялися напівмоментами, ніж справді змушували СПАЛ відбиватися в істериці. Муріель взагалі розчинився. Оборона феррарців доволі впевнено трималася до останніх хвилин. Подібна картина проявилася і з Інтером, і з Фіорентиною. Бергамаски тиснули, створювали, однак пороли виконання.

Проблеми у грі Аталанти починають набувати систематичний характер, але поки ситуація виглядає керованою. В обороні вже другий матч проводить "новачок" Кальдара, нападники в найближчі тижні повинні остаточно набрати форму, а проблеми зі стабільністю гри вирішаться кількома перемогами та, можливо, кадровими перестановками. До кризи ще дуже далеко, але роботи у Гасперіні вже достатньо.

Маліновський посилив гру Аталанти

Руслан у Серії А втретє поспіль розпочинає матч із лави запасних, але зараз таке рішення Гасперіні можна пояснити повним поєдинком проти Фіорентини у Кубку. Тенденція все одно виглядає неприємно – Джан П'єро поки не бачить українця в основі, хоча й регулярно випускає його по перерві. Втім, у зустрічі проти СПАЛа необхідність виходу Маліновського читалася, адже Гомес розчинився, а на лавці з реальних варіантів посилення атаки були доступні лише Муріель та наш співвітчизник.

Замінивши Гомеса на 59-й хвилині, Руслан одразу побачив гол у ворота Аталанти. Можливо, це трішки вибило хавбека з колії, але ближче до 70-х хвилин він освоївся на полі, почавши зв'язувати гру бергамасків. Він віддав 27 передач, що всього на два менше, ніж у Гомеса – причому у Маліновського всі вони були точними. За пасами під удар, пострілами по воротах та обіграшами у обох рівність. Загалом, гра Аталанти з виходом українця помітно оживилася – так само було й з Інтером.

В ендшпілі зустрічі Маліновський взагалі почав виділятися, класно відкриваючись між лініями й роздаючи паси п'ятками на хід у штрафний. Більшість передач Руслан віддавав уперед, в розвиток атаки – саме його пас розігнав контру із заблокованим ударом Пашаліча, який став найкращим моментом Аталанти у другому таймі (0,60 xG). Характерно, що Маліновський, маючи скромні 0,03 в графі очікуваних голів та асистів, має аж 0,84 по статистиці xGChain та xGBuildup – за першим показником (залученість до атак) він у топ-5, а за другим (залученість до атак без удару) українець аж третій.

Маліновський практично не допускав помилок і сам кілька разів підчистив після незграбних поперечних передач від партнерів, тож критикувати його майже немає за що. Недоліки можна шукати хіба що у фінальному результаті – українець дійсно посилив гру Аталанти, однак від поразки це не врятувало. Втім, за тим же критерієм Муріель взагалі провалився так, що в найближчих турах його появи у старті очікувати не варто – а от Руслан точно повинен з'явитися в основі в суботу. Залишити його у запасі було б несправедливо.

Холанд пройшов посвяту, Сетьєн повернув Барсі обличчя, МЮ не встояв проти Клоппа, блискуча форма Кріша – огляд вікенду