УКР РУС

Вулверхемптон – Манчестер Сіті: Холанд ще не забивав таких голів, а Золотий бутс уже можна закривати

17 вересня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Вулверхемптон програв Манчестер Сіті (0:3) на стадіоні Молінью у 8 турі чемпіонату Англії. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24". 

Найкраща атака (20 забитих за 6 матчів) проти найнадійнішої оборони (лише 4 пропущені за стільки ж поєдинків). Манчестерці, які виграли 4 попередні дуелі проти Вулвз, відставали лише на 1 бал від лідера АПЛ 2022/23 Арсенала. "Вовки" ж набрали тільки 6 очок, випереджаючи клуби із зони вильоту на якихось 2 пункти. Матч, як і онлайн-трансляція Вулверхемптон – Ман Сіті на "Футбол 24", стартував о 14:30. На 55 секунді матчу Фоден п'ятою відкотив на правому фланзі Де Брюйне, який традиційно шукав у воротарському Холанда. Норвежець до м'яча не дотягнувся, а ось Гріліш підкрався з-за спини і не дав голкіперу шансів.

Звірячий фол в АПЛ – захисник Вулвз у стрибку ледь не розірвав 100-мільйонного Гріліша навпіл

Гедеш відповів на 4 хвилині. Португалець у штрафному Сіті хитнув номінального центрбека Стоунза, який другий раз поспіль за кілька днів виходить на правому фланзі оборони. Едерсон витягнув з ближнього кута. Стоунз замикав подачу з кутового. Родрі забив після помилки Са, який випустив м'яч, але суддя угледів агресивну гру проти голкіпера в межах його воротарського. Бернарду віддав Холанду, а той показав, наскільки проста ця гра. Ерлінг спокійно прийняв і пробив метрів з 20 без шансів для воротаря. І що з того xG, який оцінює такі моменти на 7% шансу забити гол.

Вулверхемптон – Манчестер Сіті – 0:3 – відео голів та огляд матчу

Нету, як і Гедеш, пробивав з непоганої позиції у штрафному. Не влучив у дальній нижній. Обидва ці моменти "вовків" на 6% кращі у світі очікуваних голів, ніж влучання Голанда. Стара проблема команди Лаже, яка дуже ЛАЖає на стадії виконання ударів. Вилучення на 33 хвилині. Ентоні Тейлор показав червону картку 21-річному Коллінзу. Захисник збірної Ірландії, який 3 місяці тому забив Україні свій дебютний гол, відібравши очки в Лізі націй (1:1), у високому стрибку влетів ногою в живіт Грілішу.

Канселу м'яко навісив з лівого краю штрафного. Холанд занадто довго приймав на груди у ситуації, коли трьом манчестерцями протистояли лише 2 захисники, один з яких і обікрав його. Ерлінг настільки розлютився, що не оформив дубль у тій ситуації, що нахабно рукою почав закривати камеру оператора, який у перерві знімає вихід гравців з поля. Рахунок 0:2 насправді не дуже відображає реальність. Вулвз непогано захищалися навіть у меншості, а Сіті награв максимум на 1 очікуваний гол. Просто коли в тебе геній реалізації Холанд (14 голів за 10 матчів у Сіті, 11 за 7 турів АПЛ), а навпроти португальські мазії, важко розраховувати на щось більше.

Дуже вже розмірена перша третина другого тайму. Головним героєм виступає Канселу. Спочатку португальський захисник класно накинув у воротарський, але Фодену не вдалася гра в акробата Холанда. Потім Жоау в останню мить нейтралізував прохід Нету, поцупивши м'яч з-під носа земляка. Перший удар після перерви теж його. На 62 хвилині Канселу бахнув здалеку не дуже влучно. Гріліш у напівпадінні проштовхує вперед. З ударом Холанда Са впорався, Фодену не дав добити етнічний українець Кілман.

Не біда, бо тріо атаки Сіті швидко організувало свій третій гол. Холанд з Де Брюйне розіграли, Кевін віддав з правого флангу, а Фоден ефектно замкнув. Альварес, Марез і Гюндоган на 72 хвилині замінили Бернарду, Фодена і Де Брюйне. Гріліш на 77-й поступився місцем Палмеру. Серхі Гомез замінив Родрі. Серія кутових від гостей, але тільки один дальній удар від Мареза. Стоунз після буття фулбеком сів пограти ще й опорником, відчуваючи проблеми з фізикою після двох поспіль матчів на цій енергозатратній позиції.

Манчестер Сіті набирає 17 очок і продовжує чемпіонську гонитву з Арсеналом. У Вулверхемптона залишаються 6 пунктів, а це все ближче до зони вильоту.

Парад рекордів імені одного скандинава

Холанд відверто замахується на всі можливі рекорди в Манчестер Сіті. А Пеп Гвардіола має намір йому в цьому всіляко потурати. Перед сезоном іспанський тренер бавився у свої традиційні ігри розуму. Мовляв, норвежця буде берегти і ротувати на рівні зі всіма. Зараз заспівав по-іншому. Виявляється, фізика Холанда раптово за кілька місяців змінилася настільки, що йому... вже зовсім не потрібен відпочинок. Так-так, це все зміст цитат одного і того ж тренера.

Тільки раз 22-річного нападника замінили до 70 хвилини (на 68 після хет-трика проти Ноттінгем Форест, який став для нього другим поспіль). Зате відразу в 5 матчах він провів мінімум 83 хвилин. Якщо результат матчу не вирішено, Холанд грає до кінця. Сіті відчував проблеми з рахунком у фінальній стадії поєдинків тричі на старті сезону. Зараз в АПЛ він забиває кожні 52 хвилини. За таким графіком, якщо постійно перебуватиме на полі, до кінця сезону 2022/23 мав би відзначитися 64 рази. Що для англійської Прем'єр-ліги з її рекордами у 34 забиті м'ячі за сезон, коли гралися ще по 42 матчі, – фантастичне досягнення. А може б, так замахнутися на рекорд голів за 1 сезон топ-чемпіонату, який належить Мессі (50)?

Ніхто раніше в АПЛ і близько не підходив до його старту (11 голів плюс асист за 7 зіграних турів). Ніхто не забивав у всіх своїх 4 перших виїзних матчах цього турніру (5). А як щодо Золотого бутсу? Тут теж змагання можна достроково закривати. Тільки Лєвандовскі (1,33 гола за гру, якщо з матчами усіх турнірів то 1,38) реально наблизився до показника середньої результативності Холанда (1,57, якщо рахувати з ЛЧ і Суперкубком Англії – 1,4). Так, наразі Ерлінг йде другим, але найближчі конкуренти з нижчих за класом ліг провели в 2,5-3 рази більше матчів. Буде дуже цікаво постежити за конкуренцією форвардів, які минулі сезони проводили в боях за звання найкращого бомбардира Бундесліги.

Евертон здолав Вест Хем – Миколенко став гравцем матчу АПЛ і долучився до унікального досягнення, неймовірний 35-річний

Для його конкурентів, утім, маємо погані новини. Середній xG удару Холанда становить феноменальні 0,309. Ви просто подивіться, звідки він пробиває. Взяття воріт Вулверхемптона (0,07 xG) стало першим, де Ерлінг використав не абсолютно стовідсотковий момент (мінімум 0,33 очікуваного гола). Левову частку голів у матчах АПЛ йому принесла ліва нога (7), але також по 2 рази відзначався з правої (зокрема, і згаданий вище перший з-за меж штрафного) та головою.

Два історичні рекорди Мессі, гімнастика Холанда, черговий забіг Мудрика – відео усіх голів середи у Лізі чемпіонів