УКР РУС

Алжир у серії пенальті переміг Кот-д'Івуар і вийшов у півфінал КАН: рівна гра, класні Марез і Градель, старанний Бунеджа

12 липня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Чвертьфінальний поєдинок Кубка африканських націй у Суеці між збірними Алжиру та Кот-д'Івуару завершився драматичною поразкою "слонів" у серії пенальті.

Кот-д'Івуар впевненіше розпочав поєдинок, створивши серію небезпечних моментів вже на перших хвилинах. Зокрема, на 6-й Градель обвідним ударом влучив у стійку, а на 8-й Заха увірвався на правий край карного майданчика, прокинув захисника та прострілив на Коджію – м'яч пролетів за спиною нападника. Алжир увімкнувся на 14-й: Марез класно обстукався з партнерами перед штрафним, увійшов на лівий край та пробив у дальній кут – повз ворота! "Слони" відповіли на 16-й пострілом Граделя метрів з 20-ти у ближній, але голкіпер Мболі на лінії діяв надійно.

Кот-д'Івуар – Алжир: онлайн-трансляція матчу 1/4 фіналу КАН-2019 – як це було

Здавалося, що Кот-д'Івуар зараз дотисне Алжир. Віра в перемогу підопічних Ібраіма Камара виросла після моменту на 18-й хвилині, коли лише вчасний підкат Манді врятував від замикання прострілу Багайоко на ближню стійку. "Лиси пустелі" не витримали такої нахабності суперника й несподівано відкрили рахунок на 21-й: Бунеджа у жорсткій боротьбі зачепився за діагональ на лівий фланг, Бенсебаїні підхопив м'яч та прострілив у штрафний, а Фегулі завершив ударом в дотик – 0:1!

На 25-й подвоїти перевагу міг Атал, який прорвався до воріт і впав недалеко від них після контакту з Каноном. Арбітр пенальті в цьому не побачив, а Юсеф через невдале падіння травмував плече й покинув поле. Після цього матч дещо збився на позиційну боротьбу з великою кількістю дрібних фолів та сутичок, але на 30-х хвилинах гра знову розкрилася. Кот-д'Івуар пішов уперед і створив серію небезпечних моментів.

На 33-й Сангаре замкнув подачу з кутового (над поперечкою), на 36-й Коджія не встиг пробити з кількох метрів, а на 40-й головою після навісу свого ж голкіпера вдарив Траоре – вийшло складно, але Мболі впорався. Алжир на 45-й хвилині знову міг покарати суперника за нульову реалізацію, але прорив Мареза у штрафний з ударом по воротах завершився блокуванням. Градель у наступній же атаці відповів пострілом з лінії карного майданчика – без проблем для Мболі.

Сенегал переграв Бенін і став першим півфіналістом КАН-2019

По перерві команди розпочали з місця в кар'єр. На перших же секундах алжирцям вдалося заробити пенальті, однак Кот-д'Івуар "відскочив" – Бунеджа з "точки" вистрілив у поперечину. На 50-й же настав час "слонів" хапатися за голову: Коджіа увірвався на лівий край штрафного і пробив з гострого кута – м'яч рикошетом від захисника полетів у ближню дев'ятку, але Мболі вдалося перевести м'яч у каркас воріт! Щоправда, після цього моменту команди зупинились на добрий десяток хвилин, збившись на позиційну боротьбу в центрі поля.

Після години гри Алжир знову пішов уперед. На 61-й хвилині "лиси пустелі" мали можливість забити другий гол після подачі Бенсебаїні, яку повинен був замикати Бунеджа – Багдад у кількох метрах від воріт не ризикнув торкатися м'яча через підозру на офсайд, а той пролетів поруч зі стійкою. На 62-й Бунеджа пробивав з гострого кута, але голкіпер Гбоху не тільки спіймав сферу, а й швидко ввів її у гру. Кот-д'Івуар розігнав контратаку, яку взяттям воріт завершив Коджія: Джонатан прийняв передачу на правому фланзі, змістився в центр, увійшов у штрафний та пробив у дальній нижній кут – 1:1!

Алжир не на жарт розлютився, організувавши серію супермоментів біля воріт Гбоху. На 64-й хвилині Бунеджа втратив черговий шанс відзначитись – "лиси пустелі" заробили штрафний, Марез виконав класну подачу на дальню стійку, але Багдад розминувся з м'ячем! На 66-й же він вирвався віч-на-віч з гокіпером, але той парирував його удар; за дві хвилини нападник виправився, віддавши своєчасну скидку на Мареза, який вистрілив з лінії карного майданчика – м'яч пролетів крізь Гбоху, але героїчний підкат Багайоко не дав залетіти сфері у ворота. За хвилину до цього епізоду в падінні через себе пробивав Беннасер, але це було вже зовсім неточно.

Справи у збірної Кот д'-Івуару стали ще більш кепськими після травми опорника Сангаре, якого довелося виносити на ношах. Крім того, болісний удар отримав Багайоко, але лікарі зуміли поставити його на ноги. Як наслідок, нічого, крім слабенького дальнього удару Заха повз ворота, "слони" до кінця основного часу не створили. Алжир же старався вирвати перемогу: так, на 78-й Белаілі з меж штрафного пробив над поперечкою, а на 84-й Марез вискочив віч-на-віч з Гбоху – івуарійців врятував своєчасний вихід голкіпера, який ціною болісного зіткнення зупинив Ріяда. Наставник "лисів пустелі" зняв останнього з гри й кинув у бій Унаса та Слімані, але нічого, крім кількох перспективних проривів, вони не створили. Зрештою, свисток арбітра відправив команди в овертайми.

Туніс розгромив Мадагаскар та став останнім півфіналістом КАН-2019

У перші 15 додаткових хвилин гострішими були івуарійці, атака яких підсилилась свіжими Корне та Боні. Останній особливо не відсвічував, а от Максвел міг вивести Кот-д'Івуар уперед на 98-й хвилині, увірвавшись на лівий край карного майданчика та пробивши по воротах – Гедіура накрив удар у підкаті. За хвилину у дальню дев'ятку метрів з 20-ти бахнув Градель, але м'яч торкнувся сітки лише із зовнішнього боку. На 104-й же після подачі зі штрафного біля воріт алжирців сталася панічна метушня, в результаті якої одному із захисників довелося виносити м'яч з лінії.

"Лиси" пустелі" в цей період мали лише неточний удар Фегулі в дотик та ще гірший постріл Слімані з гострого кута – Іслам відправив м'яч у небо. Втім, у другому екстра-таймі справа пішла жвавіше: Алжир захопив контроль над м'ячем, а на 113-й хвилині отримав прекрасний шанс вирвати перемогу: Слімані замкнув подачу з глибини ударом головою в дальній кут, але Гбоху в стрибку спочатку парирував, а потім першим встиг до м'яча! Кот-д'Івуар відповів замиканням навісу у виконанні Комара на 116-й, але вийшло зависоко. Останню можливість уникнути серії пенальті алжирці отримали на 120+2-й хвилині, коли вдалося заробити стандарт в метрах 20-ти від воріт. Анді Делор, який тільки-но вийшов на заміну, взявся його виконувати, однак його удар пройшов у сантиметрах від дальньої стійки!

КАН-2019 Нігерія – ПАР: прохід "суперорлів" у півфінал на класі, слабкість "бафана-бафана" та неймовірний Ндіді

Серія пенальті вразила своєю драматичною розв'язкою. Перші два удари команди реалізували без проблем, але потім постріл Боні потягнув голкіпер алжирців Мболі. До останнього розміну "лиси пустелі" вели у рахунку, але Белаїлі замість переможного голу несподівано влучив у каркас воріт. Кот-д'Івуар отримав шанс відігратися, але капітан "слонів" Серей Дьє влучив у ту ж саму стійку! Таким чином, Алжир вийшов у півфінал Кубка африканських націй, в якому 14 липня зустрінеться зі збірною Нігерії.

Дуже рівний матч

Збірну Алжиру вважали формальним фаворитом зустрічі, адже турнір краще дається саме "лисам пустелі". Вони легко виграли групу й розгромили в 1/8 фіналу Гвінею, в той час як Кот-д'Івуар поступився у групі Мароко й дуже довго ламав оборону ПАР та Малі. Втім, загальний клас команд приблизно рівний, тому щось конкретно прогнозувати було важко. Як показав подальший хід подій, виявити сильнішого могла лише серія пенальті – і це була найбільш справедлива розв'язка.

Команди почергово тримали ініціативу й до останніх хвилин обмінювалися цілими серіями моментів. Тричі вони тривожили каркас воріт – частіше в нього влучали алжирці, які запороли пенальті та два виходи віч-на-віч, однак івуарійці змусили суперника виносити м'яч з лінії та точніше били. "Слони" за весь матч завдали 15 ударів, з яких 8 пройшли у площину, в той час як з 22-х пострілів "лисів пустелі" лише 6 полетіли у рамку (+ поперечка з пенальті). При цьому обидві команди прекрасно працювали у штрафному: Кот-д'Івуар 12 разів бив з його меж, Алжир – 14 разів (3-2 за ударами з воротарського майданчика)

За більшістю статистичних показників команди йшли або рівно, або випереджали один одного на дещицю: 11-15 за ключовими пасами, 4-3 за великими можливостями для взяття воріт, 10-11 за успішними обіграшами, 22-27 за відбираннями, 12-9 за перехопленнями, 15-15 за верховими дуелями, 71-80 за перемогами в єдиноборствах, тощо. В чому Алжир сильно переважав, так це у контролі м'яча (57%), кількості передач (374-507) та ударами з гри (8-16), але це зумовлено його стилем – набагато важливішими тут є 0-6 за розрізними пасами. "Лиси пустелі" краще просували м'яч у позиційному наступі, в той час як "слони" більше сподівалися на контратаки.

КАН-2019: вісім невдах групового етапу – хто і чому поїхав додому

Серію пенальті завжди називають лотереєю, натякаючи на несправедливість визначення переможця нічийної зустрічі, але даний матч точно був виключенням. Поєдинок виявився занадто рівним – обрати переможця в ньому могла лише Фортуна. Цього разу вони посміхнулася більш системному Алжиру.

Марез і Градель – дуже круті

Ріяд Марез провів слабкий сезон у Манчестер Сіті. КАН-2019 став прекрасною можливістю довести, що 28-річного вінгера рано списувати – і той вже відзначився двома голами, а чвертьфіналі був неймовірно близьким до третього. Марез завдав два дуже небезпечних удари з меж штрафного в дальній кут, але перший пройшов поруч зі стійкою, а другий виніс з лінії воріт Багайоко. Хавбек дуже якісно обігрувався з партнерами у ключових зонах, але особливо важливими його дії були в першому таймі, коли "слони" домінували – більшість загострюючих дій Алжира біля їх воріт були пов'язані саме зі сміливими проривами Ріяда. Втім, варто відзначити, що у складі "лисів пустелі" всі відпрацювали шикарно.

Гвардіола відверто оцінив перспективи Мареза залишитись в Манчестер Сіті

У збірній Кот-д'Івуара найбільше виділявся атакувальний півзахисник Макс Градель. Whoscored визнала його найкращим у зустрічі, хоча він не відзначився результативними діями – у матчі з двома голами футболісту команди, що програла, отримати найвищу оцінку на цьому ресурсі майже нереально. Граделю це вдалося: на його рахунку чотири постріли по воротах (три в площину, один красиво впав на сітку зверху), три передачі під удар (другий за цим показником) і два перехоплення. Макс грав неймовірно ефектно, а вишенькою на торті став його пенальті у серії – Градель пробив у дев'ятку без розбігу. З таким футболом бігати за Тулузу йому залишилось недовго.

Бунеджа – головний невдаха і найбільш корисний гравець

27-річний нападник катарського Аль-Садда після своєї заміни навіть кидався у сльози – так сильно він переживав за результат. Нервувати було через що: Бунеджа не тільки не забив пенальті, а ще й втратив мінімум чотири можливості відзначитись – найкращий з моментів Багдад змарнував на 66-й хвилині, коли вийшов віч-на-віч з голкпером і пробив точно у нього. Втім, без цього енергійного форварда Алжир навряд чи б пройшов потужну збірну Кот-д'Івуару.

Своїм бажанням завжди бути на м'ячі Бунеджа нагадує Романа Зозулю. Саме ця несамовитість дозволила "лисам пустелі" забити гол, адже саме Бунеджа прийняв діагональ Гедіури, вигриз сферу в боротьбі із захисником і дозволив Бенсебаїні підхопити її – далі пішов простріл і точний удар Фегулі. На перших же секундах другого тайму Багдад заробив пенальті, випередивши Гбоху (і дещо підмалювавши власне падіння), а на 68-й хвилині його класна гра корпусом та своєчасна передача у відкриту зону дозволили Марезу завдати потужний удар з лінії штрафного.

Багдад шиикарно відкривався, летів на усі м'ячі, добре за них чіплявся й ефективно обігрувався з партнерами. Це був прекрасний матч прекрасного форвада карного майданчика – просто не вдалося забити.

"Фанати вимагали крові – тренера рятували вертольотом". Він відпрацював в Африці 21 рік за системою Лобановського