УКР РУС

Зозуля відновлює футбол в Іспанії найдовшим матчем в історії – українець радикально змінив імідж і статус

10 червня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Роман Зозуля вкотре на вустах європейської преси. Сьогоднішній матч Райо Вальєкано – Альбасете відновлює іспанський сезон. Екс-нападник збірної України знову вийде на поле проти ворожого клубу.

Після тримісячної паузи Іспанія повертається матчем, який місцева преса називає найдовшим в історії футболу. Зустріч, яка почалася 15 грудня 2019 року, ні в той день, ні пізніше так і не дограли – Альбасете відмовився виходити на другу половину через образи на адресу Зозулі, якого фанати "бджіл" то нацистом обзивали, то комуністом. Райо Вальєкано довго протестував, але в підсумку отримав штраф у 18 тисяч євро та часткове закриття трибун на наступні два поєдинки. Цікаво, що після того зіграного тайму команди встигли провести нову дуель, яка закінчилася нічиєю.

Зозуля отримав непристойну оцінку за матч проти власних кривдників – чи ризикує українець вилетіти з основи Альбасете

І ось сьогодні о 21:00 настав час остаточно з'ясувати стосунки. Команди вийдуть на поле Естадіо де Вальєкас за рахунку 0:0, але не в рівних складах. Альбасете розпочне другий тайм у меншості. Команди виконують різні завдання. Команда Зозулі повинна перемагати у тих "фіналах", що залишилися до кінця сезону, адже застрягла на межі вильоту. Райо 3 очки сьогодні зможуть дати поштовх для наближення в зону плей-офф за вихід у Прімеру

У тій грі Леонардо Капецці сидів на лаві запасних, але взимку перейшов у Салернітану. Італійський захисник пригадує, що Зозуля усвідомлював, який прийом йому готують на стадіоні Райо: "Він очікував такого "привітання" і хотів грати, щоб подолати це. Я можу говорити про Романа лише добрі речі. Це відкрита людина. Усі завжди гарно відгукувалися про нього. Таке ставлення фанатів до нього перейшло всі межі", – говорить Капецці в розмові з журналістами сайту Джанлуки Ді Марціо.

Зозуля є найбільш високооплачуваним гравцем Альбасете – відома зарплата

Зараз такого тиску вже не буде. Трибуни зачинені не лише на Вальєкасі, а й по всій Іспанії через нашестя коронавірусу COVID-19, який потроху відступає і дозволяє футболістам спочатку Сегунди, а через день також Прімери повернутися до роботи. Мадридський AS називає цю дуель уже найдовшим матчем в історії світу, нескінченним поєдинком: "Минуло 178 днів відтоді, як гра стартувала. І зараз вона не має практичного нічого спільного з тодішнім двобоєм". Битва, що стартувала вночі, а завершиться ще при денному світлі. Одна з команд почала з одним тренером, а закінчить з іншим.

Хіба що правила будуть тими самими – команди не зможуть використати новачків, а тільки зареєстрованих тоді гравців. Відтак Зозулю ми знову побачимо у старті. Дозволені лише 3 заміни, а не 5. В іншому це також початок нової "нормальності" – без привітань, зайвих контактів і глядачів. Новий тренер Альбасете Лукас Алькарас спробує продовжити безпрограшну серію. "Механічний сир" виграв 1 матч і 4 звів унічию – цього все ще мало для того, щоб почуватися в безпеці. Хоча для команди, що до того програла 4 рази за 5 турів, це вже прогрес.

Окрема тема, звісно, погана серія Зозулі. Український форвард, якого після брутальної зміни іміджу легко сплутати з Василем Кравцем, не забиває ось уже 15 матчів. З моменту останньої перемоги Альби в Мадриді минуло 11 років. Для порятунку як у цьому матчі, так і в наступних, ключовою буде роль екс-нападника Динамо і Дніпра. Саме Романа AS називає тузом, за котрим варто постежити.

Профільний портал 5maseldescuento відзначає, що Зозуля "їде в ролі капітана другої експедиції Альби до Вальєкаса". З ініціалами на кепці, у фірмовій масці свого клубу разом з іншими членами екіпажу українець вирушив у столицю Іспанії швидкісним потягом, який розганяється до 310 км/год, а назву отримав, співзвучну з птахом. Вчорашній герой сьогодні став символом падіння. Без голів Зозулі Альбасете опустився на останнє, 24-е місце в Сегунді за кількістю забитих м'ячів. Він розуміє, що настав час змінити все. І зачіска – це тільки початок.

"Форвард повинен забивати": Marca вважає, що Альбасете страждає через Зозулю – найдорожчого гравця команди